OFICIAL: Moldova începe importul de gaze naturale din România

video-a-fost-semnat-contractul-de-finantare-pentru-gazoductul-iasi-ungheni-1384454565-586x319

publika.md

Moldova începe de mâine importul de gaze naturale din România. Informaţia a fost confirmată de către Valeriu Triboi, viceministrul Economiei.

Contactat de Publika TV, OMV Petrom din România a confirmat că de mâine încep livrările către Moldova. Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, în acest an, țara noastră urmează să importe de peste Prut peste 1 milion de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziție este de 1010 lei româneşti pentru o mie de metri cubi, echivalentul a 255 de dolari.

Viceministrul Economiei a declarat că gazele naturale românești vor fi pompate în rețeaua centrală de distribuție a gazelor.

“Livrările de gaze vor începe mâine, la ora 11 la lansarea oficială, la platforma C, la Ungheni, unde veţi fi martorii începerii livrărilor din România. Gazele naturale vor fi pompate în reţeaua centrală, nu pentru Ungheni sau pentru cineva, pentru Republica Moldova”, a precizat oficialul.

Premierul Chiril Gaburici a anunţat că autorităţile intenţionează să extindă gazoductul până la Chişinău. Asta înseamnă o investiţie de până la 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport.

“Ducem deja discuţii la capitolul gazoductului Chişinău-Ungheni, ceea ce ne va da posibiltate să acoperim toată ţara cu gazul care vine din România şi să creăm o concurenţă loială pe piaţa energiei de gaze a R. Moldova”, a declarat primul ministru, Chiril Gaburici.

Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit tariful de transport al gazelor din România. Întreprinderea de Stat “Vestmoldtransgaz” urmează să transporte gazele naturale cu 20 de lei și 90 de bani pentru o mie de metri cubi.

România și Moldova au semnat contractul de achiziție a gazelor la sfârșitul anului trecut. Construcția gazoductului Iaşi-Ungheni a costat peste 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane au fost alocate de Uniunea Europeană. Conducta are o lungime de 43 de kilometri şi o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual.

PUBLIKA.MD aminteşte că recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit tariful de transport. Astfel, Întreprinderea de Stat “Vestmoldtransgaz” urmează să transporte gazele naturale cu 20 de lei și 90 de bani pentru o mie de metri cubi.

România și Moldova au semnat contractul de achiziție a gazelor la sfârșitul anului trecut. Livrarea se face prin gazoductul Iași-Ungheni, inaugurat în august 2014. Construcția acestuia a costat peste 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane au fost alocați de Uniunea Europeană.

Conducta, cu o lungime de 43 de kilometri urmează să reducă dependenţa Moldovei de gazele ruseşti. Proiectul gazoductului urmează a fi extins în viitor până la Chişinău.

articol preluat de pe http://www.publika.md/