Miscarea Dacia – Reconcilierea nationala

10408574_722131277862094_3643904384237738953_n

Ion Iustin Bîliș – bilisioniustin.blogspot.ro

Mișcarea Dacia propune proiectarea unei NOI LUMI (UNEI noi paradigme socio-economice) și apoi implementarea ei pașnică în societatea românească și nu numai. Schimbarea sistemului actual, vechi de mii de ani, sub diversele forme luate în timp, este absolut necesară și în acest sens tot mai multe voci se aud și din ce în ce mai mulți oameni conștientizează. Mișcarea Dacia este în prezent singura voce care propune o alternativă coerentă și completă la actualul sistem: O nouă paradigmă socio-economică.

Pentru aceasta s-a înființat Asociația Mișcarea Dacia care va completa, adapta și definitiva proiectul realizat în grupul facebook Mișcarea Virtuală Dacia. În paralel, Asociația Mișcarea Dacia va descoperi și pregăti pe viitorii lideri politici care vor avea misiunea de a se constitui într-o forță politică și prin metode constituționale să implementeze noua paradigmă socio-economică. O astfel de schimbare radicală și profundă se va realiza în timp, nu brusc. Urmările unei implementări rapide pot fi nefaste pentru populație.

Stresul unei schimbări totale a vieții de zi cu zi, atât în ceea ce privește familia cât și în ceea ce privește societatea poate fi de nesuportat pentru unii dintre cetățeni. Așa că se impun strategii fundamentate științific și adaptate la conjuncturi care să ușureze absorția noului și adaptarea la stilul de viață propus.

Una dintre strategii ar putea fi reconcilierea între cetățeni. Este nevoie de reconciliere deorece actualul sistem a creat prăpăstii insurmontabile între diferite categorii de cetățeni: bogați-săraci, politicieni-alegători, slujbași la stat-contribuabili, investitori-consumatori etc.

Sebastian Burduja spunea pe blogul: adevarul.ro„ … N-am avut şansa, ca popor, să facem pace cu noi înşine, să ne asumăm trecutul cu bune şi cu rele. N-am ştiut ca în momentele de răscruce ale anilor 90 să ne unim sub semnul reconcilierii şi-al adevărului. N-am avut liderii care să aibă competenţa şi mai ales dorinţa de a face lumină asupra unor decenii întunecate de durere şi ruşine. … ”

Vladimir Tismaneanu spune pe site-ul contributors.ro:
Moral, Mandela a susținut filosofia universalității drepturilor omului și s-a opus oricăror vendete. A fost unul din arhitecții Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud, condusă de arhiepiscopul Desmond Tutu. Aceasta s-a dovedit a fi o instituție vitală pentru depășirea urilor, aprehensiunilor și adversităților dintre cele două forțe care s-au confruntat vreme de decenii. Comisia a avut dreptul să convoace, să asculte mărturisirile și depozițiile, să accepte cererile de absolvire și să acorde iertare celor care se căiau.”

Pornind de la exemplele positive din lume și istorie de rezolvare a unor situații specifice de acest tip, propun crearea de Comisii pentru Dreptate, Adevăr, Corecție, Împăcare și Armonie.

 

COMISIILE DREPTATE ADEVĂR CORECȚIE ÎMPĂCARE ȘI ARMONIE (COMISIILE D.A.C.I.A.)

Comisiile propuse au rolul de a facilita implementarea noii paradigme socio-economice cu un stres minim pentru cetățeni. Se pleacă de la premiza că în noua societate propusă este nevoie de toți cetățenii și pentru implementarea noii paradigme socio-economice este necesar aportul tuturor. O schimbare de sistem presupune un mare consum de energii. Mișcarea Dacia nu propune ”umplerea pușcăriilor” sau ”plutonul de execuție” pentru cei care au făcut rău semenilor. Ea propune o mediere între părți, aflarea adevărului, ”plata socială” pentru greșeli în condițiile constituției, iertarea și împăcarea.

Mișcarea Dacia propune stabilirea unui ”moment zero”, reglarea în stil just, pacifist și constructiv a problemelor persoanelor care au adus prejudicii comunităților și atragerea în munca de construcție a noului sistem social a tuturor persoanelor. Energii care în atitudini de vendetă ar dipărea sau ar fi ținute blocate pot fi coagulate în efortul comun de edificare a unei noi societăți.

Dreptate: Este un principiu de bază care asigură o asanare morală a societății. Trebuie subliniat că acest concept nu trebuie privit prin prisma actualei pradigme socio-economice ci din punctul de vedere al principiilor NOII LUMI propuse de Mișcarea Dacia. Multe nuanțe revanșarde ce ar fi sugerate de termen nu-și au locul în activitatea comisiei.

Adevăr: Prin comisiile propuse se crează cadrul instituțional, fără a substitui prerogativele altor instituții, pentru cercetarea și/sau mărturisirea unor fapte de natură antisocială comise în trecut. Activitățile au caracter public și sunt total transparente.

Corecție: Cei care au greșit trebuie să plătescă. Acest principiu se poate aplica cu ajutorul comisiei care poate media între persoane și comunități. Unele corecții pot fi mixte. La corecțiile legale, stabilite de instanțele competente constituționale pot precede unele corecții voluntare, negociate în comisiile D.A.C.I.A. Aceste corecții voluntare pot fi de exemplu returnări de bunuri obținute nejustificat către comunități, recunoașterea publică a unor fapte antisociale etc. Judecătorii pot ține cont în deciziile lor de corecțiile voluntare.

Împăcare: Unul dintre scopurile principale ale comisiei este acela de împăcare între diferitele categorii învrăjbite de sistem astăzi. Împăcările vor avea caracter public.

Armonie: După ”momentul zero”, toți cetățenii vor trăi în armonie cu natura, familia, ceilalți cetățeni ai țării și cetățenii altor țări.

Alături de alte instrumente de lucru ideologice, comisiile propuse vor asigura succesul implementării unei NOI LUMI.
Invit pe toți cei interesați la dezbateri pe această temă!

articol preluat de pe: /bilisioniustin.blogspot.ro

 

Liberul arbitru este un drept NATURAL al omului

Andrei A. Andrei – fairness.ro

Liberul arbitru este un drept NATURAL al omului – nimeni nu il poate abroga. Aceasta este baza pe care un om poate ALEGE sa se comporte ca un sclav. Sclavii iubesc viata mai mult decat libertatea in timp ce oamenii liberi iubesc libertatea mai mult ca viata. Dialectica este eterna si in acest context este eronat sa arunci “vina” asupra doar a tezei sau asupra doar a antitezei. Tirania, de o parte, NU poate exista fara OBEDIENTA IRESPONSABILA de cealalta parte. Comunismul este o societate buna, dar nu pentru oameni. Capitalismul este o societate buna, dar nu pentru 99% ci pentru cei 1%, beneficiarii privilegiului mostenit. Pentru oameni “sfarsitul istoriei” este adus de societatea in care fiecare primeste ceea ce merita; pentru a PUTEA aprecia meritul fiecaruia, intrecerea in cursa vietii trebuie sa inceapa PENTRU TOTI de la ACEEASI LINIE DE START .

Reconcilierea inseamna ca AMANDOUA PARTILE sa-si recunoasca erorile si este posibila pentru 99% din populatie. 1% iubesc mai mult ca viata situatia de stapan de sclavi.

miscareadacia.ro