(Loredana Diacu) Victorie importantă obţinută de Grupul Floreasca. Proiectul construirii unor blocuri turn lângă Halele Ford, stopat
Grupul Floreasca, “Marș Verde Pentru Cartierul Floreasca”, 2 aprilie 2016
foto: epochtimes-romania.com
articol: Loredana Diacu – epochtimes-romania.com
29 aprilie 2016
Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au renunţat să voteze, în prag de alegeri locale, PUZ-ul în baza căruia în Floreasca urmau să se ridice 4 blocuri turn. Meritul aparţine cetăţenilor care s-au luptat pentru cartierul lor.
Consiliul General al municipiului Bucureşti a scos, joi, de pe ordinea de zi a şedinţei, proiectul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ), în baza căruia un investitor ar fi urmat să ridice 4 blocuri turn lângă Hala Ford din Cartierul Floreasca.
La şedinţa de pe a cărei ordine de zi proiectul a fost retras, au luat parte şi reprezentanţi ai Grupului de Iniţiativă Civică Floreasca, grup care a făcut numeroase demersuri pentru a opri construirea blocurilor turn ce ar fi afectat infrastructura şi aşa subdimensionată a cartierului. Aceştia s-au izbit de o totală lipsă de transparenţă a autorităţilor şi, deşi 8 persoane s-au înscris la cuvânt, doar uneia i s-a dat dreptul să vorbească.
Redăm comunicatul de presă pe acest subiect remis de Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca redacţiei Epoch Times.
Consiliul General al municipiului Bucureşti urma sa decidă joi, 28 aprilie 2015, dacă aprobă prelungirea planului urbanistic zonal care ar permite construirea a patru turnuri cu înălţimi de 15- 25 de etaje, pe Calea Floreasca nr. 159 – 165, lângă Hala Ford, monument istoric de clasa A, şi restaurarea halei. Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca a solicitat consilierilor generali să nu aprobe proiectul, deoarece infrastructura în zona respectivă este subdimensionată, iar cele patru turnuri vor aduce maşini în plus, trafic crescut, noile construcţii afectând monumentul istoric, fiind la o distanţă foarte mică de el.
În urma apelului public iniţiat de Grupul Floreasca, pe site-ul PMB s-au înscris la cuvânt 8 persoane, reprezentanţi şi susţinători ai grupului, locuitori ai cartierului Floreasca. Dintre aceştia, doar 4 au fost primiţi în sala de şedinţe a CGMB, şi doar unei persoane i s-a acordat dreptul la cuvânt, motivaţia fiind că locurile destinate publicului sunt limitate, restul membrilor şi simpatizanţilor fiind invitat în faţa unui ecran de televizor.
Încă de la debutul şedinţei, a fost propusă scoaterea de pe ordinea de zi a discutării PUZ Calea Floreasca 159-165, pe motiv că nu ar fi fost discutat în cadrul Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi, în consecinţă, nu ar avea raportul comisiei, care ar fi trebuit să se întâlnească la ora 12.00, în aceeaşi zi.
Precizăm că reprezentanţii Grupului Floreasca au aşteptat începând cu ora 12.00 intrarea la Comisia de Urbanism – aceştia au solicitat informaţii şi îndrumări, însă s-au lovit de o totală lipsă de transparenţă, fiind plimbaţi de la un birou la altul. Au aflat abia la începutul şedinţei CGMB faptul că această Comisie nu se întruneşte, fapt total netransparent în opinia noastră.
Reamintim că această comisie este formată din 9 membri, după cum urmează: Comănescu Mihai – Preşedinte (P.N.L.), Radu Richard – Vicenţiu – Secretar (INDEPENDENT), Florescu Dragoş (P.S.D.), Nicolae Andrei (P.N.L.), Drăghici Aurelia – Graţiela (P.S.D.), Ilina Ion Cosmin (P.N.L.), Văduva Silviu (P.N.L.), Raicu Mircea Cristian (P.N.L.), Bologa Cătălin – Gheorghe (P.C.).
Menţionăm că reprezentanţii Grupului au reuşit să intre la Comisia de Mediu – şedinţa durând aproximativ 25 de minute – interval în care s-au analizat mai multe proiecte cu posibil impact asupra mediului.
Grupul de Iniţativă Civică Floreasca le mulţumeşte consilierilor prezenţi la şedinţă, precum şi celor care au susţinut cazul Halelor Ford prin luări de cuvânt, adresându-le în acelaşi timp următoarele întrebări şi recomandări:
1. Din moment ce scoaterea de pe ordinea de zi a PUZ Floreasca a fost realizată înainte de începerea şedinţei, oare nu ştiau domniile lor că membrii Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului nu aveau să se întâlnească în acea zi?
2. Pornind de la presupunerea de bună credinţă că nu au ştiut acest lucru, este oare fezabil ca un proiect de o asemenea anvergură, aflat în dezbatere publică şi contestat de către cetăţenii direct afectaţi, să fie discutat într-o şedinţă de mai puţin de 1 oră? (NOTA BENE, în intervalul alocat comisiei se discută TOATE SUBIECTE de pe ordinea de zi ce pot avea impact în materia urbanismului, de exemplu). În acest caz, nu putem decât să le admirăm viteza şi profesionalismul membrilor comisiei.
3. În condiţiile în care şedinţele CGMB sunt publice, iar înscrierea la cuvânt a cetăţenilor se poate face online, oare consideră domnii consilieri că 10 locuri pentru public, într-un oraş de 2 milioane de locuitori, sunt suficiente? De asemenea, nu înţelegem de ce a fost necesară înscrierea la cuvânt, dacă nici pe acele locuri nu am fost primiţi cu toţii.
În aceste condiţii, Grupul Floreasca, alături de susţinătorii săi, anunţă continuarea demersurilor pe lângă autorităţile publice locale şi centrale, amintind, în acelaşi timp că interesele locuitorilor din Cartierul Floreasca (care se întinde nu numai în sectorul 1, dar mai ales în sectorul 2) primează şi sunt dincolo de orice interese electorale, indiferent de direcţia din care vin acestea.
Amintim că Grupul de Iniţativă Civică Floreasca este o reţea civică, cu peste 1.000 de simpatizanţi, de implicare cetăţenească şi comunitară, care militează pentru conservarea spaţiului verde dintre blocuri şi a parcurilor, conservarea caracterului rezidenţial al cartierului, înfiinţarea unui centru socio-cultural comunitar, coagularea simţului civic al locuitorilor din cartier“, se precizează în comunicatul de presă remis Epoch Times.
articol preluat de pe: epochtimes-romania.com