La ordinea zilei – 14 iunie 2020

14 iunie - Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS) - foto preluat de pe www.facebook.com/WHO

14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS)

foto preluat de pe www.facebook.com/WHO
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Este a 166-a zi a anului 2020.
Au mai rămas 200 de zile până la sfârşitul anului.

Soarele răsare la 05 h 31 m şi apune la 21 h 02 m.
Luna răsare la 02 h 15 m şi apune la 14 h 08 m.

 

Sărbătorile Zilei de 14 iunie

Ortodoxe – Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel); Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților)

Greco-catolice – Duminica 1 dR. Sf. pf. Eliseu; Sf. aep. Metodie

Romano-catolice – Duminica a 11-a de peste an; Ss. Valeriu şi Rufin, m.; Elizeu, profet

 

Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS)

Marcarea Zilei mondiale a donatorului de sânge are loc în fiecare an la 14 iunie. Evenimentul dă prilejul, potrivit ONU, pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul care salvează vieţi.

De asemenea, este o oportunitate pentru a spori gradul de conştientizare a nevoii donării de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătăţii şi ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

Tema campaniei pentru Ziua mondială a donatorului de sânge din acest an, “Safe blood saves lives” ce are ca slogan “Give blood and make the world a healthier place“, subliniază contribuţia pe care un donator individual o poate aduce pentru îmbunătăţirea sănătăţii celorlalţi oameni din comunitate.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.who.int

 

O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni în România

O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni pe teritoriul României, între acestea numărându-se deschiderea mall-urilor, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, locurilor de joacă, sălilor de jocuri şi cinematografelor situate în interiorul acestora, precum şi deschiderea piscinelor exterioare şi a sălilor de sport/fitness.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, o hotărâre prin care propune Guvernului măsurile de relaxare care se aplică începând din 15 iunie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Averse şi posibil vijelii în Capitală, până marţi dimineaţa

Capitala se va afla sub perioade de instabilitate atmosferică accentuată până marţi dimineaţa, care se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, vijelii şi grindină, potrivit prognozei speciale pentru municipiul Bucureşti, publicată duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vânt puternic în cea mai mare parte a ţării, până luni la 03:00

 

Situația din România – 14 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 14 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.999 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.719 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1410 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.06.2020 (10:00) – 14.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus,

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 165 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.985 de persoane. Alte 97.750 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 560.596 de teste.

Situația din România - 14 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 14 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.393 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 29 au fost dec larați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 13 iunie 2020, au fost raportate 1.466.883 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania , Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 292.950 (+1.541)/ 41.481 (+202) / 1.283 (+1)
Spania 243.209 (+502)/ 27.136 – / 150.376 -
Italia 236.305 (+163) / 34.223 (+56) / 174.865 (+1.780)
Franţa 156.287 (+726) / 29.374 (+28)/ 72.931 (+236)
Germania 186.022 (+348) / 8.781 (+18) / 171.970 (+66)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 13 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

7.625.883 (+144.820) /425.931 (+4.741)/ 3.709.737 (+78.457)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 12 iunie – 13 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Bilanţul pandemiei în lume (AFP)

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 430.289 de morţi în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, duminică la ora 11:00 GMT.

Peste 7.794.930 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 3.513.400 sunt considerate vindecate în prezent.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Elveţia: Mii de manifestanţi au protestat împotriva rasismului în mai multe oraşe

Mii de manifestanţi au participat sâmbătă la marşuri de protest în mai multe oraşe elveţiene, denunţând rasismul şi brutalitatea poliţiei, în pofida interdicţiei privind adunările publice de peste 300 de persoane, impusă de autorităţi pentru a preveni răspândirea COVID-19, informează AFP şi Reuters.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Zurich unde, conform poliţiei, s-au adunat peste 10.000 de persoane, majoritatea îmbrăcaţi în negru. Protestatarii care au mărşăluit prin centrul oraşului au afişat pancarte cu mesaje precum “Vieţile negrilor contează”, “Şi rasismul este o pandemie” sau “Nu pot respira”, cu referire la moartea lui George Floyd în SUA, pe 25 mai, sub genunchiul unui poliţist alb.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Franţa: Protest al poliţiştilor la Arcul de Triumf

Poliţiştii francezi au protestat sâmbătă seara în faţa Arcului de Triumf cu maşinile de serviciu cu girofarurile pornite după anunţul privind renunţarea la tehnica de arestare cunoscută sub denumirea de “strangulare”, informează AFP.

Poliţiştii au intonat imnul Franţei şi au aruncat cătuşe pe jos în ajunul unui discurs al preşedintelui ţării Emmanuel Macron.

În aceeaşi zi, mii de oameni au demonstrat în întreaga lume, de la Londra la Paris, pentru a denunţa rasismul şi violenţa poliţiei, un val de emoţii declanşat de moartea afro-americanului George Floyd în timpul imobilizării sale cu genunchiul pe gât de către un poliţist, pe 25 mai.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

O instanţă din Franţa suspendă interdicţia demonstraţiilor pe motiv de epidemie

 

Liban: A treia zi a manifestaţiilor împotriva puterii

Sute de manifestanţi au mărşăluit sâmbătă pe străzile din Liban pentru a treia zi consecutiv, demonstraţii presărate cu violenţe nocturne, pentru a denunţa situaţia economică gravă şi a-şi exprima nemulţumirile faţă de întreaga clasă politică, transmite AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

SUA: Şefa poliţiei din Atlanta a demisionat după un incident în care a murit un afro-american

Şefa poliţiei din oraşul american Atlanta a demisionat după ce un ofiţer de poliţie a rănit mortal un suspect în timpul unei încercări de arestare, a anunţat sâmbătă primăriţa acestui oraş din sudul Statelor Unite, informează Reuters şi AFP.

Faptele s-au petrecut în noaptea de vineri în Atlanta, capitala statului Georgia, în contextul în care numeroase manifestaţii împotriva violenţelor poliţiştilor au loc de mai multe săptămâni în SUA şi în alte ţări de pe glob după moartea lui George Floyd, afro-americanul asfixiat de un poliţist în Minneapolis.

Un negru identificat drept Rayshard Brooks, în vârstă de 27 de ani, a adormit în maşina sa pe calea de acces a unui restaurant fast-food drive-in, iar angajaţii localului au chemat poliţia deoarece accesul clienţilor era blocat, potrivit unui raport oficial.

Rayshard Brooks se afla sub influenţa alcoolului şi a opus rezistenţă atunci când poliţia a dorit să-l aresteze, potrivit raportului Biroului de investigaţii din Georgia.

Înregistrarea video de supraveghere arată “că în timpul unei lupte cu ofiţerii, Brooks a confiscat pistolul taser cu electroşoc al unui ofiţer şi a fugit“, conform sursei citate.

Ofiţerii l-au urmărit pe Brooks pe jos şi, in timpul urmăririi, Brooks s-a întors şi a îndreptat pistolul taser spre un ofiţer, care şi-a utilizat arma rănindu-l“.

Brooks a fost transportat la spital şi a fost operat, dar a decedat la scurt timp, se arată în raportul oficial care mai precizează că un agent de poliţie a fost rănit.

Primăriţa, care a făcut declaraţia după ce mai multe persoane au manifestat în Atlanta în semn de protest faţă de moartea lui Rayshard Brooks, a anunţat că agentul de poliţie care l-a împuşcat pe Rayshard Brooks a fost destituit.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Irak: O bază aeriană din Bagdad a fost atacată cu rachete

Un atac cu rachete a avut drept ţintă, sâmbătă seara, o bază aeriană din Irak în care sunt prezente trupe ale coaliţiei conduse de SUA, au anunţat forţe de securitate irakiene şi un oficial al coaliţiei, transmite AFP.

Rachetele lansate din nordul Bagdadului nu au produse pagube bazei Taji, situată tot în nordul capitalei, conform informaţiilor furnizate de forţele irakiene.

Un oficial al coaliţiei militare a spus că proiectilele au căzut în afara zonei în care se află trupele coaliţiei. Acesta este al treilea atac într-o săptămână în care sunt vizaţi soldaţi sau diplomaţi americani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 14 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 14 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii