Fermierii si transportatorii au dreptul la protest. Nu vrem un nou 10 august

foto preluat de pe facem.declic.ro

foto si articol preluate de pe www.declic.ro

 

Fermierii si transportatorii au dreptul la protest. Nu vrem un nou 10 august

Violențele de la 10 august, abuzul de nedescris al forțelor de ordine asupra protestatarilor, sunt pe punctul să se întâmple din nou. Asta pentru că polițiștii sunt presați „să facă ORICE” pentru a bloca protestele fermierilor și transportatorilor aflați în stradă. [1]

Am lansat o petiție prin care-i cerem ministrului de Interne și Prim-ministrului să nu transforme oamenii legii în forțe de represiune în slujba politicienilor. Semnează și tu pentru a nu mai vedea oameni gazați, sânge vărsat și un protest pașnic transformat într-un conflict de stradă în care ar putea să moară oameni.

Da, semnez petiția

De aproape o săptămână, fermierii și transportatorii se află în stradă pentru o listă foarte lungă de revendicări. Îți scriu pentru că politicienii vor să le închidă gura, să interzică protestul. Și folosesc Poliția și Jandarmeria să facă asta.

Am rămas uimit în dimineața aceasta când am citit că polițiștilor li s-a cerut „să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice.”

„Orice” înseamnă chiar încălcarea procedurilor interne ale poliției prin blocarea șoselelor cu autospeciale. [2]. Și poate ajunge să însemne intervenția violentă a forțelor de ordine.

Protestatarii au încercat deja să forțeze filtrele pentru a ajunge în Piața Victoriei și a protesta la Guvern. Au apărut și îndemnuri la violență, pe unele grupuri. Este clar că încercarea politicienilor de a înăbuși manifestațiile poate duce la transformarea unui protest spontan și pașnic într-un conflict violent între protestatari și forțele de ordine.

Ordinele primite de polițiști în ultimele zile arată un mod de operare identic cu cel din 10 august 2018. Și atunci, șefii forțelor de ordine, la ordinul politicienilor, au cerut blocarea cu orice preț a protestatarilor. Așa s-a ajuns la gazarea protestatarilor pașnici, chiar a copiilor.

Indiferent de motivul pentru care ieșim în stradă, avem dreptul să o facem, atât timp cât o suntem pașnici. Semnează și tu petiția dacă ești de părere că dreptul la protest nu poate fi îngrădit de politicieni.

Cere-le lui Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu să oprească folosirea forțelor de ordine pentru intimidarea cetățenilor ce protestează pașnic.

Da, semnez petiția

Pentru că nu ne dorim încă un 10 august,

Antoniu și echipa Declic

 

PS: Zeci de mii dintre membrii și membrele Comunității Declic au fost în stradă la 10 august. Și sute de mii dintre noi ne-am implicat în campaniile prin care cerem pedepsirea celor vinovați de violențele de atunci. Campania Declic privind violența forțelor de ordine, din 10 august, este una dintre cele mai de amploare. Asta pentru că ne pasă de dreptul nostru de a protesta. Pentru că am obținut atât de multe ieșind în stradă, de la salvarea Roșiei Montane la demisiile unor politicieni contestați de o mare parte din societate. Semnează petiția, protestul pașnic nu poate fi îngrădit.

 

Note:

[1] Pro Tv, 15 ianuarie 2024: Sindicatul Europol: Politicienii ne-au pus să fugărim fermierii şi transportatorii. Sunt create premisele unui nou 10 august

[2] Ministerul de Interne: art. 5.3.1.15. al Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor și modul de acțiune în cazul neconformării conducătorilor acesta dispozițiilor polițistului rutier.

Protestul transportatorilor şi fermierilor (ianuarie 2024) - foto preluat de pe tirmagazin.ro

Protestul transportatorilor şi fermierilor (ianuarie 2024) - foto preluat de pe tirmagazin.ro

 

Fermierii si transportatorii au dreptul la protest. Nu vrem un nou 10 august

Către:
Cătălin Predoiu, Ministru de interne
Marcel Ciolacu, Prim ministru

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să nu le îngrădiți fermierilor și transportatorilor dreptul la protest pașnic. Folosirea forțelor de ordine ca instrument de intimidare a protestatarilor este un abuz care poate duce la repetarea violențelor din 10 august 2018! Nu transformați polițiștii și jandarmii în forțe de represiune în slujba politicienilor.

De ce este important?

Dreptul la protest pașnic este garantat de Constituție [1]. Acest drept fundamental le este încălcat, în aceste zile, fermierilor și transportatorilor care au ieșit în stradă pentru a-și face cunoscute revendicările.

Într-un comunicat al sindicatului polițiștilor, Europol spune că oamenilor legii li s-a cerut „să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice.” [2] „Orice”, înseamnă chiar încălcarea procedurilor interne ale poliției, prin blocarea șoselelor cu autospeciale. [3]

Protestul fermierilor și transportatorilor este blocat de mai multe zile. Aceștia au încercat deja să forțeze filtrele pentru a ajunge în Piața Victoriei și a protesta la Guvern. Încercarea politicienilor de a înăbuși manifestațiile poate duce la transformarea unui protest spontan și pașnic într-un conflict violent între protestatari și forțele de ordine.

Ordinele primite de polițiști în ultimele zile arată un mod de operare identic cu cel din 10 august 2018. Și atunci, șefii forțelor de ordine, la ordinul politicienilor, au cerut blocarea cu orice preț a protestatarilor. Așa s-a ajuns la gazarea protestatarilor pașnici, chiar și a copiilor.

Semnează și tu petiția dacă ești de părere că dreptul la protest nu poate fi îngrădit de politicieni. Cere-le lui Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu să oprească folosirea forțelor de ordine pentru intimidarea cetățenilor ce protestează pașnic.

***

Note:

[1] Constituția României, art. 39, Libertatea întrunirilor: Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

[2] Pro Tv, 15 ianuarie 2024: Sindicatul Europol: Politicienii ne-au pus să fugărim fermierii şi transportatorii. Sunt create premisele unui nou 10 august

[3] Ministerul de Interne: art. 5.3.1.15. al Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor și modul de acțiune în cazul neconformării conducătorilor acesta dispozițiilor polițistului rutier. Cod PS-IGPR-DR-06

Semneați aici petiția