Evenimentele Zilei de 4 martie în Istorie

Nebuloasa din Orion este o nebuloasă de reflexie formată din două obiecte Messier: M42 (NGC1976) și M43 (NGC 1982) - ("Nebuloasă Orion" într-o imagine compozită de lumină vizibilă și infraroșu; luată de Telescopul Spațial Hubble în 2006) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Nebuloasă Orion” într-o imagine compozită de lumină vizibilă și infraroșu; luată de Telescopul Spațial Hubble în 2006)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

articol în curs de editare

 

4 martie este a 63-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 4 martie

(BOR) Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi sora sa, Iuliana

 

Preacuviosul Gherasim de la Iordan

Cuviosul și de Dumnezeu purtătorul părintele nostru Gherasim (gr. Gerasimos sau Gerasimus) a fost un călugăr care a trăit în secolul al V-lea în Țara Sfântă.

A participat și la Sinodul IV Ecumenic de la Calcedon în anul 451.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana sora lui

Sfinţii mucenici au fost supuşi supliciilor în timpul împăratului Aurelian (270-275) deoarece au refuzat să aducă jertfă zeilor.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Gherasim de la Iordan (†475)

 

(BRC) Sf. Cazimir, rege (1458-1484)

Sfântul Cazimir (n. 3 octombrie 1458, Cracovia — d. 4 martie 1484, Vilnius) este cinstit ca Patron al Lituaniei și al Poloniei. Fiu al regelui Poloniei Cazimir al IV-lea și al Elisabetei de Habsburg, s-a născut în anul 1458. În 1471 a fost ales Rege al Ungariei, dar nu a reușit să se impună acolo. S-a preocupat de timpuriu de trăirea virtuților creștine, mai ales a curăției și a carității față de săraci. Plin de râvnă pentru credință, a avut o evlavie deosebită față de Euharistie și față de Sfânta Fecioară Maria. A murit de tuberculoză în anul 1484. Sărbătorit în Biserica Catolică la 4 martie. El este înmormântat în Catedrala din Vilnius - foto: ro.wikipedia.org

Sfântul Cazimir - foto: ro.wikipedia.org

Sfântul Cazimir (n. 3 octombrie 1458, Cracovia — d. 4 martie 1484, Vilnius) este cinstit ca Patron al Lituaniei și al Poloniei.

Fiu al regelui Poloniei Cazimir al IV-lea și al Elisabetei de Habsburg, s-a născut în anul 1458. În 1471 a fost ales Rege al Ungariei, dar nu a reușit să se impună acolo.

S-a preocupat de timpuriu de trăirea virtuților creștine, mai ales a curăției și a carității față de săraci. Plin de râvnă pentru credință, a avut o evlavie deosebită față de Euharistie și față de Sfânta Fecioară Maria.

A murit de tuberculoză în anul 1484. Sărbătorit în Biserica Catolică la 4 martie. El este înmormântat în Catedrala din Vilnius.

 

Ziua mondială de rugăciune a femeilor, inițiată de femeile palestiniene în anul 1991, în oraşul Ierusalim, loc de întîlnire a celor trei religii monoteiste: creştină, islamică şi iudaică. În România, se marchează din 1993.

 

Astăzi în istorie pentru 4 martie

 

Evenimentele Zilei de 4 martie în Istorie:

- 4 martie 1461 – Regele Henric al VI-lea din casa Lancaster a fost detronat în Războiul celor Două Roze de vărul său, Eduard al VI-lea din casa York.

- 4 martie 1769 – Astronomul francez Charles Messier a observat pentru prima oară nebuloasa Orion.

- 4 martie 1821 – Oastea lui Tudor Vladimirescu a ocupat orasul Slatina;

- 4 martie 1907 – Răscoala țărănească de la 1907 – țăranii răsculați au pătruns în Botoșani;

- 4 martie 1977 – A avut loc un devastator cutremur cu epicentrul în România, cutremur care a făcut numeroase victime și pagube materiale în România și Bulgaria.

 

4 martie 306 - Martiriul Sfantului Adrian din Nicomedia. A facut parte din Garda imparatului roman Maximian Galeriu.

Sfinții Mucenici Adrian şi Natalia, soția sa au trăit în Nicomidia (Asia Mică); ei și-au dat viața pentru credința creștină la începutul secolului al IV-lea. Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă este pe 26 august - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Mucenici Adrian şi Natalia, soția sa – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Mucenici Adrian şi Natalia, soția sa au trăit în Nicomidia (Asia Mică) Ei și-au dat viața pentru credința creștină la începutul secolului al IV-lea. Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă este pe 26 august

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

4 martie 852 - Cneazul croat Trpimir I, (n. cca.815- d. 864), emite in limba latina un edict la Biaci (in loco Byaci dicitur), prin care se confirma o donatie facuta arhiepiscopului de Spalato.

In acel document, prima mentiune scrisa a croatilor din surse croate, Trpimir se considera prin gratia Atotputernicului, Duce al Croatilor (Dux Chroatorum iuvatus munere divino), si isi numea tara Regnum Chroatorum – Regatul Croatilor.

A domnit intre anii 845-864.

Duchy of Croatia in 850 - foto: en.wikipedia.org

Duchy of Croatia in 850 – foto: en.wikipedia.org

 

4 martie 1152 - Este ales imparatul romano-german Frederick Barbarossa.

Frederic I, numit Barbarossa (n. 1122, Waiblingen? - d. 10 iunie 1190 pe râul Saleph (Anatolia), a fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei în 1125, a fost încoronat Rege al Italiei la Pavia în 1154 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1155, până la moartea sa. În 1178 a fost încoronat la Arles Rege de Burgundia - foto: eurobricks.com

Frederic I - foto: eurobricks.com

Frederic I, numit Barbarossa (n. 1122, Waiblingen? – d. 10 iunie 1190 pe râul Saleph (Anatolia), a fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei în 1125, a fost încoronat Rege al Italiei la Pavia în 1154 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1155, până la moartea sa.

În 1178 a fost încoronat la Arles Rege de Burgundia. La data de 10 iunie 1190 a murit înecat accidental la vârsta de 68 de ani, pe drumul spre Ierusalim la Cruciadă, in timp ce traversa râul Saleph in Asia Minor (Turcia de azi).

 

4 martie 1188 - S-a născut Blanche de Castilia, soția regelui Ludovic al VIII-lea al Franței (d. 1252), fiica lui Alfonso IX (rege al Castiliei) şi a printesei Eleanor din Anglia.

 

4 martie 1193 - A murit sultanul Saladin.

Saladin sau Salah al-Din  (n. 1138 – d. 4 martie 1193) musulman kurd din Tikrit devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei - foto - ro.wikipedia.org

Saladin sau Salah al-Din – foto – ro.wikipedia.org

Saladin sau Salah al-Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193) musulman kurd din Tikrit devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei. Salah al-Din al-Yusuf Ayyubi (numit de europeni Saladin) a murit în Damasc, la vârsta de 55 de ani.

Saladin a recucerit Ierusalimul din mainile cruciaţilor în 1187, după un secol de prezenţa occidentală.

El a practicat o politică de toleranţă religioasă în Oraşul Sfânt şi a permis crestinilor accesul liber la Sfântul Mormânt,fapt care i-a adus stima crestinilor şi arabilor.

 

4 martie 1238 - A avut loc Bătălia de pe râul Sit. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Battle of the Sit River (March 4, 1238) Part of Mongol invasion of Rus (Bishop Cyril finds headless body of Grand Duke Yuri on the field of battle of the Sit River) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of the Sit River (March 4, 1238) Part of Mongol invasion of Rus (Bishop Cyril finds headless body of Grand Duke Yuri on the field of battle of the Sit River) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

4 martie 1275 - Astronomii chinezi au studiat o eclipsă totală de soare.

 

4 martie 1386 - Wladyslaw al II-lea Jagello este incoronat rege al Poloniei.

Vladislav al II-lea din dinastia Iagello (în limba poloneză Władysław II Jagiełło, în germană Wladyslaw Jagiello, n. circa 1362 - d. 1 iunie 1434 la Gródek) a fost rege al Poloniei între anii (1386 - 1434). Împreună cu vărul său, Vitold, mare duce al Lituaniei au încheiat uniunea polono-lituaniană (pactul de alianță de la Horodlo pe Bug) în pofida conflictelor familiare anterioare între Vladislav și tatăl lui Vitold. Vitold este convertit la religia ortodoxă și, cu toate că a devenit creștin, conflictul cu teutonii rămâne neînlăturat - foto: ro.wikipedia.org

Vladislav al II-lea din dinastia Iagello – foto: ro.wikipedia.org

A domnit intre anii 1386 – 1434. Vladislav al II-lea din dinastia Iagello (n. circa 1362 – d. 1 iunie 1434 ) a fost rege al Poloniei între anii (1386 – 1434).

Împreună cu vărul său, Vitold, mare duce al Lituaniei, au încheiat Uniunea polono-lituaniană (pactul de alianță de la Horodlo pe Bug)  în pofida conflictelor familiare anterioare între Vladislav și tatăl lui Vitold.

Vitold este convertit la religia ortodoxă și, cu toate că a devenit creștin, conflictul cu teutonii rămâne neînlăturat.

Unii membri ai dinastiei Iagello au domnit între anii 1386 și 1572 ca regi ai Poloniei sau ca mari duci ai Lituaniei au fost, de asemenea, din secolul al XV-lea și regi ai Ungariei și Boemiei.

 

4 martie 1394 - S-a născut prințul Henric Navigatorul, infante al Portugaliei si geograf; (d. 13 noiembrie 1460).

Henric Navigatorul (n. 4 martie 1394 - d. 13 noiembrie 1460), prinț al Portugaliei și geograf. A înființat un observator și o școală de navigație pe Capul Sf. Vincent. Aici a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă. A finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud. A descoperit arhipelagurile Azore și Canare și a ajuns până in Guineea - foto: cersipamantromanesc.com

Henric Navigatorul – foto: cersipamantromanesc.com

Henric Navigatorul (n. 4 martie 1394 – d. 13 noiembrie 1460), prinț al Portugaliei și geograf.

A înființat un observator și o școală de navigație pe Capul Sf. Vincent. Aici a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă.

A finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud.

A descoperit arhipelagurile Azore și Canare și a ajuns până in Guineea.

Henric Navigatorul a înființat un observator și o școală de navigație la Capul Sf. Vincent. Aici a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă.

El a finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud.

 

4 martie 1461 - Războiul celor două roze – Regele Henric al VI-lea al Angliei care aparținea casei Lancaster a fost detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea și care aparținea casei de York.

Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 - 21 mai 1471) a fost rege al Angliei 1422 - 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 - 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței - (Miniatura în cartea Talbot Shrewsbury, 1444–1445) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henric al VI-lea (Miniatura în cartea Talbot Shrewsbury, 1444–1445) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 – 21 mai 1471), rege al Angliei 1422 – 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 - 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa - (Portret postum, circa 1540) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Eduard al IV-lea Portret postum, circa 1540 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 – 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa.

Eduard de York s-a născut pe 28 aprilie 1442, la Rouen în Franța ca al doilea fiu al lui Richard Plantagenet, al 3-lea Duce de York și al Ceciliei Neville.

El a fost cel mai mare fiu din cei patru fii care a supraviețuit maturității. Pretinderea dreptului la coroană a Ducelui de York în 1460 a fost escaladarea conflictului cunoscut sub numele de Războiul celor Două Roze.

Când tatăl său a fost ucis în Bătălia de la Wakefield, Eduard a moștenit revendicările sale.

Cu sprijinul vărului său, Richard Neville, al 16-lea Conte de Warwick, Eduard a învins pe Lancasteri într-o succesiune de bătălii.

Și în timp ce Henric al VI-lea și regina lui, Margareta de Anjou, erau în campanie în nordul Angliei, Warwick a dobândit controlul asupra capitalei și l-a declarat rege pe Eduard la Londra în 1461.

Eduard și-a consolidat puterea cu o victorie decisivă în Bătălia de la Towton în același an, în cursul căreia armata Lancastrilor a fost practic ștearsă.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

4 martie 1665 - Regele Angliei, Charles al II-lea declară război Țărilor de Jos. Este începutul celui de- al doilea razboi anglo-olandez (4 martie 1665 – 31 iulie 1667).

Al doilea război anglo-neerlandez (4 martie 1665 – 31 iulie 1667) - Bătălia de patru zile (1 - 4 iunie 1666), tablou pictat de Abraham Storck, circa 1670, reprezentând nava amiral neerlandeză "Zeven Provincien" luptând cu nava engleză "Royal Prince" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Al doilea război anglo-neerlandez (4 martie 1665 – 31 iulie 1667) – Bătălia de patru zile (1 – 4 iunie 1666), tablou pictat de Abraham Storck, circa 1670, reprezentând nava amiral neerlandeză “Zeven Provincien” luptând cu nava engleză “Royal Prince” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul anglo-neerlandez a avut loc între anii 1665–1667. Conflictul militar propriu zis dintre Regatul Angliei și Provinciile Unite Neerlandeze a izbucnit în martie 1665, el fiind de fapt al doilea conflict militar ce face parte din Războaiele navale dintre Anglia și Țările de Jos care au avut loc în secolul al XVII-lea, și care a decis supremația pe mare a Angliei.

Cauzele războiului erau de natură economică, ca și conflictele anterioare dintre navele engleze și olandeze. În război erau implicate indirect și Franța, Danemarca și principatul german Münster.

Flota engleză condusă de ducele de York, era mai bine înzestrată din punct de vedere tehnic și tactic decât flota celorlalte state. Aceasta era mulțumită regelui Charles II care a continuat politica dusă de Oliver Cromwell (1599–1658) de a sprijini mai departe dezvoltarea flotei militare.

Ciocnirile flotelor dușmane a avut loc în apropierea coastei de vest a Africii, azi țărmurile Republicii Ghana, în Marea Nordului, Canalul Mânecii, Caraibe, și coastele Norvegiei. Victoria a fost în cele din urmă de partea neerlandezilor, aflați sub conducerea amiralului Michiel de Ruyter.

Războiul s-a încheiat în iulie 1667 prin Pacea de la Breda.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1678 - S-a născut la Veneţia marele violonist si compozitor italian Antonio Vivaldi, (“Anotimpurile”); (d. 1741).

Antonio Lucio Vivaldi (n. 4 martie 1678, Veneția, Republica Veneția – d. 28 iulie 1741, Viena, Sfântul Imperiu Roman) a fost un compozitor italian, de profesie preot catolic - posibil portret al lui Antonio Vivaldi (circa 1723) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

posibil portret al lui Antonio Vivaldi (circa 1723) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Antonio Lucio Vivaldi (n. 4 martie 1678, Veneția – d. 28 iulie 1741, Viena) a fost un compozitor italian, de profesie preot catolic.

Este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

A murit ca urmare a unei îmbolnăviri subite și a fost înmormântat în cimitirul din dreptul Porții Carintiei (Kärtnertor) din Viena, pe locul în care se află în prezent clădirea centrală a Universității Tehnice din Viena.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

4 martie 1769 – Nebuloasa Orion este observată pentru prima dată de astronomul francez Charles Messier, care mai târziu o include în catalogul său Messier.

Nebuloasa din Orion este o nebuloasă de reflexie formată din două obiecte Messier: M42 (NGC1976) și M43 (NGC 1982) - ("Nebuloasă Orion" într-o imagine compozită de lumină vizibilă și infraroșu; luată de Telescopul Spațial Hubble în 2006) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Nebuloasă Orion” într-o imagine compozită de lumină vizibilă și infraroșu; luată de Telescopul Spațial Hubble în 2006 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nebuloasa Orion (cunoscută și ca Messier 42, M42, sau NGC 1976) este o nebuloasă de reflexie situată în Calea Lactee, fiind localizată la sud de Centura lui Orion din constelația cu același nume.

Această nebuloasă este una dintre cele mai strălucitoare nebuloase, care poate fi văzută cu ochiul liber în timpul nopții.

Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor și a sistemelor planetare aflate în jurul lor, din nori de gaz și praf.

Astronomii au observat în mod direct discuri protoplanetare, pitice brune, mișcări intense și violente de gaz precum și efectele ionizării fotonilor în jurul stelelor masive din nebuloasă.

(…) Omul considerat ca fiind primul care a observat nebuloasa din Orion este francezul Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, în 1610, după cum reiese din notițele lui Peirsec. Johann Baptist Cysat din Lucerna, un astronom iezuit, a fost primul care a menționat (ce-i drept cam ambiguu) acest obiect într-o scriere.

Nebuloasa a fost descoperită separat de mai mulți astronomi cunoscuți în anii următori, cum ar fi Christiaan Huygens în 1656 (schiță publicată în 1659).

Charles Messier a fost primul care a notat nebuloasa, pe 4 martie 1769, la un loc cu cele trei stele din Trapezium (pe care le semnalase și Galilei în 1617, dar acesta nu a observat nebuloasa care le înconjura, probabil din cauza câmpului strâmt de viziune ale primelor telescoape).

Charles Messier a publicat primul catalog al obiectelor depărtate în 1774, pregătit deja în 1771, numit astăzi Catalogul Messier.

Întrucât Nebuloasa Orion a fost al 42-lea obiect din lista lui Messier, el a primit denumirea de M42.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1789 - A intrat in vigoare Constitutia Statelor Unite ale Americii (Bill of Rights).

 

4 martie 1791 - Vermont este admis în Statele Unite ale Americii ca cel de- al XIV-lea stat.

 

4 martie 1801 - Thomas Jefferson, a depus jurământul ca președinte al SUA. A fost primul sef de stat american instalat in functie in noua capitala, Washington.

Thomas Jefferson (n. 13 aprilie 1743 - d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 - 1809), autor al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre "părinții fondatori" ai Statelor Unite. Evenimentele majore din timpul președinției sale includ Louisiana Purchase (Achiziția Louisianei) (1803), Actul Embargoului din 1807 și Expediția lui Lewis și Clark (1804 – 1806) - foto: ro.wikipedia.org

Thomas Jefferson – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Jefferson (n. 13 aprilie 1743 – d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre “părinții fondatori” ai Statelor Unite.

Evenimentele majore din timpul președinției sale includ Louisiana Purchase (Achiziția Louisianei) (1803), Actul Embargoului din 1807 și Expediția lui Lewis și Clark (1804 – 1806).

 

4 martie 1821 - În timpul Revolutiei de la 1821, oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumita Adunarea norodului, a ocupat orasul Slatina din Muntenia.

Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir - d. S.V. 7 iunie 1821 Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor - in imagine, Portret al lui Tudor Vladimirescu făcut de Theodor Aman după moartea lui Tudor și bazat pe mărturiile Pandurilor - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir – d. S.V. 7 iunie 1821 Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor – cititi mai mult pe unitischimbam.ro – (Portret făcut de Theodor Aman după moartea lui Tudor Vladimirescu și bazat pe mărturiile Pandurilor) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Starea principatelor românești se agravase mult în timpul domniilor fanariote. Regimul acestor domnitori, dominat de corupție, fiscalitate excesivă și abuzuri de tot felul, conjugat cu efectele dominației otomane precum și a războielor ruso-turce a agravat starea și așa grea a țărănimii din principate.

Ca un protest, în ianuarie 1821, în Muntenia se declanșează mișcarea condusă de Tudor Vladimirescu, care, pe parcurs ia amploare cu nimic mai joasă unei adevărate revoluții.

Odată cu moartea ultimului domnitor fanariot din Muntenia, Alexandru Șuțu, se crea o posibilitate de acțiune pentru boierii pămînteni care doreau înlăturarea domnilor fanarioți.

Steagul lui Tudor Vladimirescu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Steagul lui Tudor Vladimirescu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Conducerea Munteniei a fost preluată de un Comitet de ocîrmuire, constituit dintr-un grup de boieri pămînteni: Gr.Brîncoveanu, Barbu Văcărescu și Grigore Dimitrie Ghica, viitorul domnitor.

Comitetul de ocîrmuire încheie înțelegerea cu Tudor Vladimirescu, comandant al pandurilor în anii războiului ruso-turc 1806-1812, mandatîndu-l să declanșeze mișcarea armată întru acapararea puterii în Muntenia.

În Oltenia, mișcarea armată capătă caracterul unei revoluții de redeșteptare națională, alipind țărani și orășeni, fapt care impune corecții în programul și acțiunile lui Tudor Vladimirescu întru satisfacerea nevoilor nu doar a boierimii ci și a țărănimii și orășenimii.

Adunarea Norodului, a fost constituita ca o oștire revoluționară, la Slatina atingand deja cifra considerabilă de 10 000 oameni.

 

4 martie 1832 - A incetat din viata egiptologul francez Jean-Francois Champollion.

Jean-François Champollion (n. 23 decembrie 1790, Figeac, Franța - d. 4 martie 1832, Paris) a fost un orientalist francez - (pictura de Léon Cogniet) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jean-François Champollion (pictura de Léon Cogniet) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jean-François Champollion (n. 23 decembrie 1790, Figeac, Franța – d. 4 martie 1832, Paris), a fost un orientalist francez. Este primul care a descifrat vechea scriere hieroglifică egipteana.

Activitatea sa este legată în special de egiptologie, domeniu care i-a adus faimă, el reușind să stabilească metoda pentru descifrarea hieroglifelor.

Această realizare se datorează cunoștințelor sale deosebite în ceea ce privește limbile orientale, în special copta.

Ducând mai departe cercetările altor orientaliști care se aplecaseră asupra descifrării hieroglifelor de pe piatra din Rosetta (găsită de soldații lui Napoleon în timpul campaniei din Egipt), prin compararea celor trei limbi ale inscripției (hieroglifică, demotică și greacă) reușește să pătrundă înțelesul hieroglifelor.

În 1810, într-un memoriu publicat la Grenoble, el afirmă că hieroglifele aveau calitatea de a reproduce sunete și în 1822 prezintă demonstrația ipotezei sale.

Între anii 1828-1829 efectuează o vizită în Egipt, verificându-și teoria.

Spre sfârșitul vieții sale a funcționat ca profesor la Collège de France în 1831.

În orașul său natal, Figeac, în semn de omagiu adus lui Champollion, se găsește astăzi instalată o replică mărită a pietrei din Rosetta.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 martie 1849 - Zachary Taylor refuză să depună juramantul de presedinte al S.U.A. A refuzat sa depună jurământul, pentru ca era o zi de duminică si aceasta contravenea convingerilor sale religioase. Va depune juramantul a doua zi, pe 5 martie. A fost singura dată când Statele Unite nu a avut presedinte timp de o zi, pentru ca preşedintelui precedent îi expirase mandatul.

 

4 martie 1852 - A murit Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse; (n.1809).

Nikolai Vasilievici Gogol  (S.V. 31 martie 1809 – S.V. 4 martie 1852) a fost un prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina - Portretul lui Nikolai Gogol de Otto Friedrich Theodor von Möller (începutul anilor 1840) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portretul lui Nikolai Gogol de Otto Friedrich Theodor von Möller (începutul anilor 1840) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nikolai Vasilievici Gogol (n. 31 martie 1809 S.V. – d. 4 martie 1852 S.V.) a fost un prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina.

Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. (“Suflete moarte”, “Taras Bulba”, “Revizorul”)

Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară față de realitate“, realismul său încă în 1835,

Bielinski scria, în legătură cu nuvelele publicate în Arabescuri (Nevski Prospekt și Însemnările unui nebun), că “scena pe care se desfășoară acțiunea se lărgește și, fără ca autorul să părăsească iubita și minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia. Și, dumnezeule, ce poezie adâncă și puternică descoperă el aici!” (Eusebiu Camilar)

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1859 - S-a născut fizicianul rus Aleksandr Stepanovici Popov (16 martie s.n).

Aleksandr Stepanovici Popov (n. 4 martie (calendarul iulian)/16 martie (calendarul gregorian) 1859 - d. 13 ianuarie (calendarul iulian)/31 decembrie1905 (calendarul gregorian)) a fost un fizician rus care a reușit prima transmisie publică a unui semnal prin unde radio. Cinstea de a fi inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit lui însă, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Aleksandr Stepanovici Popov – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Aleksandr Stepanovici Popov (n. 4 martie (calendarul iulian)/16 martie (calendarul gregorian) 1859 – d. 13 ianuarie (calendarul iulian)/31 decembrie1905 (calendarul gregorian)) a fost un fizician rus care a reușit prima transmisie publică a unui semnal prin unde radio.

Cinstea de a fi inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit lui însă, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții. Oficial, onoarea de a fi considerat inventatorul radioului i-a fost acordata italianului Marconi.

 

4 martie 1861 - Abraham Lincoln a devenit al 16- lea presedinte al SUA.

Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809, Comitatul LaRue, Kentucky, Kentucky, SUA – d. 15 aprilie 1865, Washington, SUA) a fost al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, funcţie pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 şi până la asasinarea sa în aprilie 1865 - President Lincoln in November 1863 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

President Lincoln in November 1863 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809, Hodgenville, Kentucky, SUA – d. 15 aprilie 1865, Washington, D.C., SUA), al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 și până la asasinarea sa în aprilie 1865.

Lincoln a exclus orice compromis cu statele sclavagiste din Sud, ceea ce face ca războiul civil sa devina inevitabil.

A condus Statele Unite în timpul Războiului Civil – cel mai sângeros conflict al său, dar și cea mai mare criză morală, constituțională și politică.

Prin aceasta, el a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia. A fost asasinat la sfârşitul războiului, de către John Wilkes Booth.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 martie 1882 - S-a născut Nicolae Titulescu, om politic si diplomat de presitigiu, fost ministru de externe al Romaniei, membru al Academiei Romane.

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Franţa) a fost un diplomat, jurist, profesor şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotenţiar, fost preşedinte al Ligii Naţiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române - (Nicolae Titulescu, fotografie făcută în jurul anului 1930) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu, fotografie făcută în jurul anului 1930 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Alpes-Maritimes, Franța) a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular (din 1935) al Academiei Române.

S-a nascut la Craiova, iar copilaria si-a petrecut-o in comuna Titulesti unde familia sa isi avea mosia. Cursurile le-a urmat la Craiova, fiind un elev eminent al Liceului „Nicolae Balcescu”, dupa care a plecat in Franta pentru a studia stiintele juridice. In 1905 a fost numit profesor de drept civil la Universitatea din Iasi, iar patru ani mai tarziu a ocupat un post similar la catedra Universitatii din Bucuresti.

A intrat in politica, iar in 1912 a ajuns deputat pe listele Partidului Conservator-Democrat, condus de Take Ionescu.

Erudit de seama si stralucit orator, Nicolae Titulescu s-a impus rapid astfel ca in urmatorii ani a fost in mai multe randuri membru al Guvernului: ministru de Finante (1917-1918; 1920-1921) si de Externe (1927-1928; 1932-1936).

În cariera diplomatică a debutat ăn 1920 cand a a participat ca delegat la Conferinta de Pace de la Paris, mediind partile beligerante in Primul Razboi Mondial.

Un an mai tirziu a fost numit trimis extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Londra, post pe care l-a ocupat, cu o mica intrerupere, pina in 1932.

A fost ales, de doua ori consecutiv (1930 si 1931) presedinte al Ligii Natiunilor, fapt nemaintilnit pina atunci.

Dupa ce in 1936 a fost demis din guvern de regele Carol al II-lea, diplomatul a emigrat in Franta de unde a continuat sa denunte fascismul. In 17 martie 1941 a incetat din viata la Cannes, in testament cerand sa fie inmormantat in Romania.

Abia pe 19 martie 1992 dorinta i-a fost indeplinita, sicriul sau fiind adus in tara si ingropat in cimitirul Sfanta Ecaterina din Scheii Brasovului. Nicolae Titulescu se numara printre cei mai mari oratori, fiind supranumit de presa vremii pe buna dreptate, « ministrul Europei».

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1897 - A încetat din viaţă Alexandru Lahovari, jurist şi om politic, orator de mare talent, de mai multe ori ministru (16 aug. 1841- 1897).

Alexandru N. Lahovari (n. 16 august 1840, București - d. 4 martie 1897, Paris) a fost un politician și ministru de externe român. A fost fratele lui Iacob N. Lahovari și Ion N. Lahovari - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru N. Lahovari – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru N. Lahovari (n. 16 august 1840, București – d. 4 martie 1897, Paris) a fost un politician și ministru de externe român.

A fost fratele lui Iacob N. Lahovary general și politician, ministru de război și șef al Marelui Stat Major, ministru al afacerilor straine si a lui Ion N.Lahovary, avocat, deputat conservator si ministru de externe în cabinetul G. Gr. Cantacuzino (1899-1900).

 

4 martie 1904 – S-a născut George Gamow, fizician și astrofizician american de origine rusă (d. 1968)

George Gamow  (n. 4 martie 1904, Odessa, Imperiul Rus – d. 19 august 1968, Boulder, Colorado, SUA) a fost un fizician și astrofizician american de origine rusă - foto preluat de pe en.wikipedia.org

George Gamow (n. 4 martie 1904, Odessa, Imperiul Rus – d. 19 august 1968, Boulder, Colorado, SUA) a fost un fizician și astrofizician american de origine rusă – foto preluat de pe en.wikipedia.org

George Gamow (în rusă:Георгий Антонович Гамов/ Gheorghi Antonovici Gamov) (n. 4 martie 1904, Odessa, Imperiul Rus – d. 19 august 1968, Boulder, Colorado, SUA) a fost un fizician și astrofizician american de origine rusă.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;

 

4 martie 1907 - Răscoala țărănească din 1907 – Peste 2.000 de țărani răsculați pătrund în Botoșani, unde au loc ciocniri sîngeroase cu armata.

Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 martie 1915 - Guvernul rus înaintează ambasadorilor Franței și Angliei la Petrograd un memorandum în care își exprimă hotărîrea de anexare la Rusia a Constantinopolului și a strîmtorilor Bosfor și Dardanele. Guvernele francez și englez nu s-au împotrivit.

 

4 martie 1923 - În România, a luat fiinta organizatia nationalista de dreapta Liga Apararii National-Crestine (LANC), din initiativa profesorului universitar A.C. Cuza, un nepot al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, din aceasta organizatie se va desprinde un nucleu de membri care va pune bazele Garzii de Fier.

Alexandru C. Cuza, cunoscut ca și A. C. Cuza (n. 8 noiembrie 1857, Iași — d. 3 noiembrie 1947, Sibiu) a fost un profesor de economie politică la Universitatea din Iași, om politic, militant antisemit și membru titular al Academiei Române din 1936 - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru C. Cuza – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru C. Cuza, cunoscut ca și A. C. Cuza (n. 8 noiembrie 1857, Iași — d. 3 noiembrie 1947, Sibiu) a fost un profesor de economie politică la Universitatea din Iași, om politic, militant antisemit și membru titular al Academiei Române din 1936.

 

4 martie 1943 - S-a născut popularul cantautor italian Lucio Dalla (d.1 martie 2012).

Lucio Dalla, (4 martie 1943 – 1 martie 2012) a fost un actor, muzician și cantautor italian. De asemenea a cântat la clarinet și clape. Dalla a compus „Caruso” (1986) , o melodie dedicată tenorului italian Enrico Caruso, care este cântată de mai mulți artiști internaționali cum ar fi: Luciano Pavarotti și Julio Iglesias. Versiunea cântată de Pavarotti s-a vândut în peste 9 milioane de copii, iar o altă versiune cântată de Andrea Bocelli, a fost inclusă pe primul său album internațional, Romanza, care s-a vândut în peste 20 de milioane de copii în toată lumea - foto: ro.wikipedia.org

Lucio Dalla – foto: ro.wikipedia.org

Lucio Dalla, (4 martie 1943 – 1 martie 2012) a fost un actor, muzician și cantautor italian. De asemenea a cântat la clarinet și clape. Dalla a compus „Caruso” (1986) , o melodie dedicată tenorului italian Enrico Caruso, care este cântată de mai mulți artiști internaționali cum ar fi: Luciano Pavarotti și Julio Iglesias. Versiunea cântată de Pavarotti s-a vândut în peste 9 milioane de copii, iar o altă versiune cântată de Andrea Bocelli, a fost inclusă pe primul său album internațional, Romanza, care s-a vândut în peste 20 de milioane de copii în toată lumea

 

4 martie 1945 – Finlanda declară război Germaniei naziste.

 

4 martie 1945 - Șase avioane americane greșesc ținta cu 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, lovesc orașul Zürich. Piloții sunt trimiși în fața unei curți marțiale, în Anglia.

Elvețienii, neutri, se plâng demult că avioanele Aliților invadau frecvent spațiul lor aerian, avioane pe care elvețienii le doborau cu avioanele lor de luptă Bf 109, construite de germani.

Englezii și americanii, care îi consideră pe elvețieni o șleahtă de simpatizanți germani, sunt tot mai convinși că elvețienii merită un bombardament ca lumea.

 

4 martie 1946 – Frank Sinatra lansează primul său album The Voice Of Frank Sinatra.

Francis Albert „Frank” Sinatra (n. 12 decembrie 1915 – d. 14 mai 1998) a fost un cântăreț, crooner și actor american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul From Here to Eternity.

Și-a început cariera muzicală împreună cu Harry James și Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes ca interpret de muzică ușoară în anii 40, devenind idolul bobby soxer-ilor. Cariera sa profesională a stagnat la începutul anilor 1950, dar a revenit în 1954, după ce a câștigat Premiul Oscar și un Glob de aur. Între anii 1951-1957 a fost căsătorit cu Ava Gardner.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

4 martie 1946 - A avut loc primul congres al femeilor din Romania. Cu aceasta ocazie s-a constituit Federatia Democrata a Femeilor din Romania.

 

4 martie 1947 - Semnarea Tratatului de la Dunkerque, de alianță între Franța și Marea Britanie. Tratatul de la Dunkerque, semnat la data de 4 martie 1947 de cătreMarea Britanie și Franța la Dunkerque (în Franța) este un tratat de Alianță și asistență mutuală, în cazul unui posibil atac german.

Acesta a intrat în vigoare la data de 8 septembrie 1947 și a precedat Tratatul de la Bruxelles din 1948. Cela două țări erau reprezentate de către miniștrii de externe Georges Bidault (de partea franceză), respectiv Ernest Bevin (pentru englezi).

 

4 martie 1949 - S-a născut scriitoarea Lucia Verona.

Lucia Verona (n. 4 martie 1949, Arad) este o prozatoare și autoare contemporană de opere dramatice. Absolventă a Conservatorului de muzică din București în 1972, a debutat în literatură în 1974. A lucrat în presa scrisă, a fost realizator la Televiziunea Română, iar din 2005 scrie despre cărți la revista „Săptămâna Financiară” - foto: luciaverona.ro

Lucia Verona – foto: luciaverona.ro

Lucia Verona (n. 4 martie 1949, Arad) este o prozatoare și autoare contemporană de opere dramatice. Absolventă a Conservatorului de muzică din București în 1972, a debutat în literatură în 1974. A lucrat în presa scrisă, a fost realizator la Televiziunea Română, iar din 2005 scrie despre cărți la revista „Săptămâna Financiară”.

 

4 martie 1951 – S-a născut Chris Rea, cântăreţ, chitarist şi compozitor britanic.

Christopher Anton Rea (născut 4 martie, 1951) este un cântăreț și autor de melodii din Middlesbrough, Anglia, cunoscut pentru vocea sa groasă și aspră. Rea a vândut peste 30 de milioane de discuri la nivel mondial.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.facebook.com; www.youtube.com

 

4 martie 1952 - S-a născut scriitorul si diplomatul roman Gabriel Gafiţa.

Gabriel Gafița (n. 1952, București) este un ambasador, diplomat, eseist și scriitor român, unul din membrii familiei Gafița, o familie de literați și oameni de cultură - foto: rasunetul.ro

Gabriel Gafița – foto: rasunetul.ro

Gabriel Gafița (n. 1952, București) este un ambasador, diplomat, eseist și scriitor român, unul din membrii familiei Gafița, o familie de literați și oameni de cultură, cu bogate tradiții literare.

Este fiul criticului și istoricului literar Mihai Gafița, fratele editorului și traducătorului Mihnea Gafița, respectiv nepotul de unchi al lui Diogene Gafița, scriitor, și al lui Viniciu Gafița, editor de carte

 

4 martie 1959 - S-a născut Eugenia Vodă, critic de film si realizator de emisiuni la TVR.

Eugenia Vodă (n. 4 martie 1959, Sighișoara) este un critic de film și realizator TV. A absolvit Institutul de Artă teatrală și cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie - foto: tvr1.tvr.ro

Eugenia Vodă – foto: tvr1.tvr.ro

Eugenia Vodă (n. 4 martie 1959, Sighișoara) este un critic de film și realizator TV. A absolvit Institutul de Artă teatrală și cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie.

 

4 martie 1963 - La Paris, șase persoane sunt condamnate la moarte, pentru tentativa de asasinat impotriva președintelui Charles de Gaulle

 

4 martie 1966 - Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon, membru al trupei britanice The Beatles a spus ca, “Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmație ce a creat numeroase reactii de dezaprobare.

 

4 martie 1975 - Actorul Charlie Chaplin a fost distins cu titlul de cavaler de catre regina Elisabeta a II-a a Angliei.

Sir Charlie Chaplin is back in his suite at the Savoy Hotel, after being knighted at the Palace, with his family. Behind him (l-r) His son-in-law Nick Sistovaris, daughters Annie and Josephine, wife Oona, son Christopher and daughters Geraldine and Jane. LUKEOTDI: Charlie Chaplin, the legend of silent film, became Sir Charles after a ceremony at Buckingham Palace. Chaplin starred in pictures such as The Kid and The Great Dictator, and was knighted in the New Year’s Honours List. Date: 04/03/1975 - foto: flashbak.com

Sir Charlie Chaplin is back in his suite at the Savoy Hotel, after being knighted at the Palace, with his family. Behind him (l-r) His son-in-law Nick Sistovaris, daughters Annie and Josephine, wife Oona, son Christopher and daughters Geraldine and Jane. LUKEOTDI: Charlie Chaplin, the legend of silent film, became Sir Charles after a ceremony at Buckingham Palace. Chaplin starred in pictures such as The Kid and The Great Dictator, and was knighted in the New Year’s Honours List.
Date: 04/03/1975 – foto: flashbak.com

 

4 martie 1975 - A murit (asasinat in Germania), Cornel Chiriac, cel mai cunoscut comentator de radio în genurile pop, rock, jazz al anilor ’60, initiatorul emisiunii “Metronom” la postul national de radio, colaborator al postului “Europa Libera”.

Cornel Chiriac (n. Ionel Corneliu Chiriac, 9 mai 1942, Uspenca, județul interbelic Cetatea-Albă, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 spre 5 martie 1975, München, Germania) a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz. A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cornel Chiriac – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cornel Chiriac (n. Ionel Corneliu Chiriac, 9 mai 1942, Uspenca, județul interbelic Cetatea-Albă, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 spre 5 martie 1975, München, Germania) a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz.

A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești. În 1969, a părăsit ţara, stabilindu-se în Germania.

 

4 martie 1976 - A murit Walter Schottky, fizician și inventator german (n. 1886)

Walter Schottky (n. 23 iulie 1886, Zürich, cantonul Zürich, Elveția – d. 4 martie 1976, Forchheim, Republica Federală Germania, Germania) a fost un fizician și inventator german - (Walter Schottky, cica 1920) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Walter Schottky, cica 1920 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Walter Schottky (n. 23 iulie 1886, Zürich, cantonul Zürich, Elveția – d. 4 martie 1976, Forchheim, Republica Federală Germania, Germania) a fost un fizician și inventator german.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1977 -  În România, un cutremur de 7,3 grade pe Scara Richter provoaca 1 578 de victime, dintre care 1 424 numai în București

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,3 grade pe Scara Richter și a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1 578 de victime, din care 1 424 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11 300 de răniți și aproximativ 35 000 de familii au ramas fara adapost.

Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Autoritatile au declarat imediat stare de necesitate pe intreg teritoriul tarii. Seismul s-a produs la o adancime de 100 de kilometri in zona Vrancei, iar potrivit specialistilor energia eliberata a fost echivalenta cu 33 de bombe nucleare de la Hiroshima. Acesta a fost resimitit de la Moscova pana in peninsula italica.

Scriitorul maramuresean Alexandru Ivasiuc a fost una dintre victimele cutremurului, el fiind ingropat sub daramaturile blocului Scala.

Nascut la Sighetu Marmatiei in 12 iulie 1933, romancierul a studiat filosofia si medicina pe care le-a abandonat in favoarea literaturii.

Datorita opiniilor exprimate a fost incarcerat pe motive politice, pentru ca dupa eliberarea sa sa ocupe diverse functii, incluiv aceea de secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania. A scris „Cunoasterea de noapte”, „Pasarile”, „Racul”.

Printre alte personalitati ale vietii artistice si stiintifice care si-au pierdut viata s-a numarat si regretatul actor Toma Caragiu. Impreuna cu el au murit si regizorul si realizatorul TV Alexandru Bocanet, criticul literar Savin Bratu, poeta Daniela Gaurea.

Pe lista victimelor s-au mai aflat scriitorul A.E. Baconsky, istoricul literar Mihail Petroveanu, criticul Mihai Gafita, poeta Veronica Porumbacu, lingvistul Ioan Siadbei, regretata solista Doina Badea, actrita Elisa Petrachescu, compozitorul Ion Vintila, pianistul Tudor Dumitrescu, insiruirea putand continua.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 martie 1977 - A murit Toma Caragiu, actor român de teatru și film (n. 1925)

Toma Caragiu (n. 21 august 1925, Argos Orestiko, Grecia – d. 4 martie 1977, București) a fost un actor român cu activitate bogată în teatru, TV și film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame, unul dintre filmele sale de referință fiind Actorul și sălbaticii (1975).  A murit la Cutremurul din 4 martie 1977, alături de regizorul Alexandru Bocăneț, aflat in vizită, să sărbătorească finalizarea filmului său Gloria nu cîntă.

 

4 martie 1977 - A murit Alexandru Bocăneț, regizor român de televiziune (n. 1944)

Alexandru Bocăneț (n. 15 februarie 1944, București - d. 4 martie 1977, București) a fost un regizor român. A urmat cursurile IATC (absolvent promoția 1968). Mort la Cutremurul din 4 martie 1977, alături de Toma Caragiu - foto: dinarhivatvr.files.wordpress.com

Alexandru Bocăneț – foto: dinarhivatvr.files.wordpress.com

Alexandru Bocăneț (n. 15 februarie 1944, București – d. 4 martie 1977, București) a fost un regizor român. A urmat cursurile IATC, secția regie, absolvent promoția 1968. Dintre realizările sale la Televiziunea Română se remarcă serialul de divertisment „Profil pe 625 de linii” – cu trio-ul Florian Pittiș, Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, emisiunea „Gala Lunilor”- cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu și Orchestra condusă de Sile Dinicu. A murit la Cutremurul din 4 martie 1977, alături de Toma Caragiu, aflat in vizită, să sărbătorească finalizarea filmului său Gloria nu cîntă.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

4 martie 1977 - A murit Alexandru Ivasiuc, prozator român (n. 1933)

Alexandru Ivasiuc (n. 12 iulie 1933, Sighet - d. 4 martie 1977, București) a fost un prozator și romancier român contemporan, fiul lui Leon Ivasiuc, profesor de științele naturii. A murit lângă blocul Scala, care s-a prăbușit peste el la cutremurul din 4 martie 1977 - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ivasiuc – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ivasiuc (n. 12 iulie 1933, Sighet – d. 4 martie 1977, București) a fost un prozator și romancier român contemporan, fiul lui Leon Ivasiuc, profesor de științele naturii. A murit lângă blocul Scala, care s-a prăbușit peste el la cutremurul din 4 martie 1977.

 

4 martie 1977 - A murit A. E. Baconski poet, prozator, eseist român (n. 1925)

Anatol E. Baconsky (n. 16 iunie 1925, Cofa, județul Hotin — d. 4 martie 1977, București) a fost un eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător roman de orientare modernista. Tatal diplomatului, scriitorului si politicianului Teodor Baconschi. A publicat sub numele A. E. Baconsky - foto: ro.wikipedia.org

Anatol E. Baconsky – foto: ro.wikipedia.org

Anatol E. Baconsky (n. 16 iunie 1925, Cofa, județul Hotin — d. 4 martie 1977, București) a fost un eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător roman de orientare modernista. Tatal diplomatului, scriitorului si politicianului Teodor Baconschi. A publicat sub numele A. E. Baconsky.

 

4 martie 1977 - A murit Savin Bratu, critic, istoric și teoretician literar român (n. 1925)

Savin Bratu (n. Raul Baraș, 15 mai 1925, Roman - d. 4 martie 1977, București) a fost un editor, critic și istoric literar român de origine evreiască. Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București (1950), Savin Bratu a fost, cel puțin la începutul carierei sale literare, unul din reprezentanții curentului proletcultist. În ultimul deceniu de viață, în condițiile relativei liberalizări a controlului ideologic oficial, Savin Bratu a abandonat viziunea dogmatică din perioada anterioară și s-a ocupat, cu competență și relevanță, de probleme de teorie literară (a contribuit, între altele, la difuzarea, prin comentare avizată, a contribuțiilor unor importanți reprezentanți ai lingvisticii structurale, ai teoriei literare și ai criticii moderne: Ferdinand de Saussure, Louis Hjelmslev, membrii Școlii formaliste ruse, ai Cercului de la Praga, reprezentanții Noii critici ș.a.). A murit în cutremurul din 4 martie 1977, prin prăbușirea blocului (Casata) în care locuia - foto: melidonium.ro

Savin Bratu – foto: melidonium.ro

Savin Bratu (n. Raul Baraș, 15 mai 1925, Roman – d. 4 martie 1977, București) a fost un editor, critic și istoric literar român de origine evreiască. Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București (1950), Savin Bratu a fost, cel puțin la începutul carierei sale literare, unul din reprezentanții curentului proletcultist.

În ultimul deceniu de viață, în condițiile relativei liberalizări a controlului ideologic oficial, Savin Bratu a abandonat viziunea dogmatică din perioada anterioară și s-a ocupat, cu competență și relevanță, de probleme de teorie literară (a contribuit, între altele, la difuzarea, prin comentare avizată, a contribuțiilor unor importanți reprezentanți ai lingvisticii structurale, ai teoriei literare și ai criticii moderne: Ferdinand de Saussure, Louis Hjelmslev, membrii Școlii formaliste ruse, ai Cercului de la Praga, reprezentanții Noii critici ș.a.). A murit în cutremurul din 4 martie 1977, prin prăbușirea blocului (Casata) în care locuia.

 

4 martie 1977 - A murit Daniela Caurea, poetă română (n. 1951)

Daniela Ecaterina Caurea (n. 7 iulie 1951, Târgu Ocna — d. 4 martie 1977, București) a fost o poetă română - foto: poezie.ro

Daniela Ecaterina Caurea - foto: poezie.ro

Daniela Ecaterina Caurea (n. 7 iulie 1951, Târgu Ocna — d. 4 martie 1977, București) a fost o poetă română.

 

4 martie 1977 - A murit Mihail Petroveanu, critic și istoric literar român (n. 1923)

Mihail Petroveanu (n. 28 octombrie 1923, București - d. 4 martie 1977, București) a fost un critic și istoric literar român - foto: referatele.com

Mihail Petroveanu - foto: referatele.com

Mihail Petroveanu (n. 28 octombrie 1923, București – d. 4 martie 1977, București) a fost un critic și istoric literar român.

 

4 martie 1977 - A murit Veronica Porumbacu, poetă și prozatoare română (n. 1921)

Veronica Porumbacu (născută Schwefelberg, n. 24 octombrie 1921 la București - d. 4 martie 1977 la cutremur, la București) a fost poetă, prozatoare, memorialistă, autoare de literatură pentru copii și traducătoare română. În poeziile sale din epoca proletcultistă (anii '50), Veronica Porumbacu cântă eroii naționali ai clasei muncitoare - foto: referatele.com

Veronica Porumbacu – foto: referatele.com

Veronica Porumbacu (născută Schwefelberg, n. 24 octombrie 1921 la București – d. 4 martie 1977 la cutremur, la București) a fost poetă, prozatoare, memorialistă, autoare de literatură pentru copii și traducătoare română. În poeziile sale din epoca proletcultistă (anii ’50), Veronica Porumbacu cântă eroii naționali ai clasei muncitoare.

 

4 martie 1977 - A murit Mihai Gafița, critic și istoric literar român (n. 1923)

Mihai Gafița (n. 21 octombrie 1923, comuna Baia, Județul Baia - d. 4 martie 1977, București) a fost un critic literar, istoric literar și scriitor român - foto: anticariatbazar.ro

Mihai Gafița - foto: anticariatbazar.ro

Mihai Gafița (n. 21 octombrie 1923, comuna Baia, Județul Baia – d. 4 martie 1977, București) a fost un critic literar, istoric literar și scriitor român.

 

4 martie 1977 - A murit Doina Badea, interpretă română de muzică ușoară (n. 1940)

Doina Badea (n. 6 ianuarie 1940, Craiova – d. 4 martie 1977, București), a fost o cântăreață de muzică ușoară. A absolvit Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat «Oltenia», cu care a avut mai multe turnee și spectacole. A colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară. A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus puternic.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 martie 1977 - A murit Eliza Petrăchescu, actriță română de teatru și film (n. 1911)

Eliza Petrăchescu (n. 15 iunie 1911, Vaslui - d. 4 martie 1977, București) a fost o actriță română de teatru și film, victimă a cutremurului din 4 martie 1977 - foto: cinemagia.ro

Eliza Petrăchescu - foto: cinemagia.ro

Eliza Petrăchescu (n. 15 iunie 1911, Vaslui – d. 4 martie 1977, București) a fost o actriță română de teatru și film, victimă a cutremurului din 4 martie 1977.

 

4 martie 1977 - A murit Tudor Dumitrescu, pianist și compozitor român (n. 1957)

Tudor Dumitrescu (n. 6 decembrie 1957 – d. 4 martie 1977, București) , pianist și compozitor român de muzică cultă. Membru al familiei muzicale Dumitrescu, Tudor este considerat unul dintre cei mai talentați pianiști români. A murit la vârsta de 19 ani, fiind victima cutremurului din 1977 - foto: cdandlp.com

Tudor Dumitrescu – foto: cdandlp.com

Tudor Dumitrescu (n. 6 decembrie 1957 – d. 4 martie 1977, București) , pianist și compozitor român de muzică cultă. Membru al familiei muzicale Dumitrescu, Tudor este considerat unul dintre cei mai talentați pianiști români. A murit la vârsta de 19 ani, fiind victima cutremurului din 1977.

 

4 martie 1977 - A murit Ioan Siadbei, lingvist și istoric literar român (n. 1903)

 

4 martie 1977 - A murit Constantin Baciu, prozator și publicist român (n. 1911). Și-a inceput studiile la Academia de Belle-Arte din Iași (1947) și a continuat la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca. In final, a absolvit Institutul de Artă Plastică “Nicolaie Grigorescu” din București, în 1956. Corneliu Baba a fost unul dintre profesorii săi.

A debutat la Iași în 1949. Debutul internațional a avut loc la Sofia (Bulgaria) în 1953. Din 1952 a participat la toate expozițiile republicane și municipale și la diverse expoziții internaționale de grup sau personale, iar în străinatate, cu lucrări de grafică și pictură.

 

4 martie 1977 - A murit Florin Ciorăscu, fizician român (n. 1914).

Florin Ciorăscu (n. 3 iulie 1914, Bârlad; d. 4 martie 1977, București) a fost un fizician român, care a deținut funcția de director al Institutului de Fizică Atomică din București.

De asemenea, a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1963. Între anii 1970 și 1977 a devenit Șeful Catedrei de Electricitate de la Facultatea de Fizică din București. A murit în timpul cutremurului din 1977.

 

4 martie 1977 - A murit Paul C. Petrescu, fizician român (n. 1915)

Paul C. Petrescu (n. 18 ianuarie 1915, București - d. 4 martie 1977, București) a fost un fizician român, membru titular (din 1974) al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Paul C. Petrescu – foto: ro.wikipedia.org

Paul C. Petrescu (n. 18 ianuarie 1915, București – d. 4 martie 1977, București) a fost un fizician român, membru titular (din 1974) al Academiei Române.

 

4 martie 1977 - A murit Filofteia Lăcătușu, solistă de muzică populară (n. 1947)

Filofteia Lăcătușu (n. 7 iunie 1947 - d. 4 martie 1977) a fost o solistă de muzică populară din Oltenia - foto: ro.wikipedia.org

Filofteia Lăcătușu – foto: ro.wikipedia.org

Filofteia Lăcătușu (n. 7 iunie 1947 – d. 4 martie 1977) a fost o solistă de muzică populară din Oltenia. S-a născut la data de 7 iunie 1947 în satul Dealu Roșu, comuna Alunu, județul Vâlcea.

A fost descoperită (lansată) de dirijorul Gelu Barabancea cu ocazia unui spectacol susținut de Orchestra „Doina Gorjului” la Râmnicu Vâlcea.

A activat la Orchestra „Doina Gorjului” din 1969 până la 4 martie 1977, evoluând sub bagheta dirijorilor Gelu Barabancea și Stelian Ghiocel și efectuând turnee atât în țară, cât și în străinătate.

Având-o drept inspirație și model pe Maria Lătărețu, a făcut cunoscut cântecul gorjenesc.

În ziua de 4 martie 1977 Filofteia Lăcătușu fusese invitată alături de Gicu Simu în București, la Televiziunea Română, să facă înregistrări, ocazie cu care venise și ca să imprime la Electrecord al treilea disc.

S-au cazat într-una din camerele Hotelului Francez (care se găsea între Palatul CEC și Magazinul Victoria, pe Calea Victoriei). La ora 21.22 a început cutremurul și latura hotelului în care erau cazați s-a prăbușit.

 

4 martie 1977 - Premiera la București, pe scena teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, a dramei istorice „Răceala”, de Marin Sorescu.

 

4 martie 1991 - Prințul Sheikh Saad al-Abdulla al-Sabah a devenit primul membru al familiei conducătoare din Kuweit care s-a întors în țară după eliberarea de sub ocupația irakiană.

 

4 martie 1997 - Membrii Camerei Deputatilor au hotarit ca Sectorul Agricol Ilfov sa se numeasca Judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti. Numele de Ilfov este pentru prima data menționat într-un act de donație din 1482 al domnitorului Vlad Călugărul către Mănăstirea Snagov.

 

4 martie 1999 - A murit Vlad Muşatescu, scriitor şi traducător român (n. 04.05.1922).

Vlad Mușatescu (n. 4 mai 1922, Pitești, d. 4 martie 1999) a fost un scriitor și umorist român. A fost secretarul editurii ABC (1941-1945), redactor la ziarul Înainte (1945-1948), redactor la Editura Europolis, șef tehnic, redactor artistic, machetator la diverse edituri și reviste precum Flacăra, Gazeta literară și Cinema. A scris numeroase cărți pentru copii și adulți, în special parodii polițiste, și a tradus din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell. Cărțile sale sunt adesea scrise la persoana întâi, iar faptele, locurile și celelalte personaje sunt inspirate sau luate direct din viața scriitorului - foto: romania-inedit.3xforum.ro

Vlad Mușatescu – foto: romania-inedit.3xforum.ro

Vlad Mușatescu (n. 4 mai 1922, Pitești, d. 4 martie 1999) a fost un scriitor și umorist român. A fost secretarul editurii ABC (1941-1945), redactor la ziarul Înainte (1945-1948), redactor la Editura Europolis, șef tehnic, redactor artistic, machetator la diverse edituri și reviste precum Flacăra, Gazeta literară și Cinema.

A scris numeroase cărți pentru copii și adulți, în special parodii polițiste, și a tradus din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell. Cărțile sale sunt adesea scrise la persoana întâi, iar faptele, locurile și celelalte personaje sunt inspirate sau luate direct din viața scriitorului.

 

4 martie 2002 - S-a infiintat Institutul Roman de Seismologie Aplicata, primul institut particular din tara, creat in vederea dezvoltarii unor studii de profil.

 

4 martie 2002 - Senatul României a ratificat statutul Curtii Penale Internationale, adoptat la Roma, la 17 iulie 1998. Romania a semnat statutul la 7 iulie 1999.

 

4 martie 2005 - A decedat Mihai Brediceanu, dirijor, compozitor si matematician, dirijor al Filarmonicii George Enescu (1982-1990). Ca matematician a fost preocupat de politempie. El a fost cel care a inventat polytimer-ul după cercetări îndelungate la Syracuse University – SUA. (n. 14.06.1920).

Mihai Brediceanu (n. 14 iunie 1920, Brașov — d. 4 martie 2005) a fost un compozitor, dirijor și muzicolog român, fiul compozitorului Tiberiu Brediceanu. Brediceanu a studiat pian la Conservatorul din Brașov și teorie muzicală, dirijorat și compoziție la Academia de Muzică din București, la clasele lui Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbescu și Ionel Perlea. În afară de asta a mai absolvit cursuri de Drept și Matematică în București - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Mihai Brediceanu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Mihai Brediceanu (n. 14 iunie 1920, Brașov — d. 4 martie 2005) a fost un compozitor, dirijor și muzicolog român, fiul compozitorului Tiberiu Brediceanu. Brediceanu a studiat pian la Conservatorul din Brașov și teorie muzicală, dirijorat și compoziție la Academia de Muzică din București, la clasele lui Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbescu și Ionel Perlea. În afară de asta a mai absolvit cursuri de Drept și Matematică în București.

 

4 martie 2007 - A murit Şerban Georgescu, compozitor român (n. 05 aprilie 1952).

Șerban Georgescu (n. 5 aprilie 1952 - d. 4 martie 2007) a fost un compozitor și realizator de emisiuni radio român. S-a afirmat pe scena muzicală românească prin zeci de șlagăre, în anii ‘80, interpretate de Carmen Rădulescu și apoi de Mădălina Manole, care i-a devenit soție în anul 1994. Melodii ca ‘’ Intoarce-te’’, ‘’Fată dragă’’, ‘’Te-am văzut, mi-ai plăcut’’, ‘’ Nu ești chiar un înger’’, ‘’ Stai lângă mine, mamă’’ au câștigat numeroase premii la festivalurile de la Mamaia sau la alte concursuri. După mariajul cu Mădălina Manole, ce a durat aproape 8 ani, muzicianul s-a recăsătorit cu actrița Eniko Bartos și a devenit tatăl unei fetițe, Alessia Ana Maria. Șerban Georgescu era și realizatorul emisiunii Romanticii, difuzată de Radio România Actualități. A murit, în seara zilei de 4 martie 2007, în jurul orei 20.00, în urma unui infarct suferit în locuința sa din București - foto: stirileprotv.ro

Șerban Georgescu – foto: stirileprotv.ro

Șerban Georgescu (n. 5 aprilie 1952 – d. 4 martie 2007) a fost un compozitor și realizator de emisiuni radio român. S-a afirmat pe scena muzicală românească prin zeci de șlagăre, în anii ‘80, interpretate de Carmen Rădulescu și apoi de Mădălina Manole, care i-a devenit soție în anul 1994.

Melodii ca ‘’Întoarce-te’’, ‘’Fată dragă’’, ‘’Te-am văzut, mi-ai plăcut’’, ‘’ Nu ești chiar un înger’’, ‘’ Stai lângă mine, mamă’’ au câștigat numeroase premii la festivalurile de la Mamaia sau la alte concursuri. După mariajul cu Mădălina Manole, ce a durat aproape 8 ani, muzicianul s-a recăsătorit cu actrița Eniko Bartos și a devenit tatăl unei fetițe, Alessia Ana Maria.

Șerban Georgescu era și realizatorul emisiunii Romanticii, difuzată de Radio România Actualități. A murit, în seara zilei de 4 martie 2007, în jurul orei 20.00, în urma unui infarct suferit în locuința sa din București.

 

4 martie 2008 - Camera Deputaţilor a adoptat Legea votului uninominal. Actul normativ a fost adoptat cu 231 voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi 18 abţineri.

 

4 martie 2015 - A murit George Motoi, actor român (n. 1936)

George Motoi (n. 22 ianuarie 1936, Arman, județul Caliacra - d. 4 martie 2015, Bucuresti) a fost un actor și regizor român de teatru - foto: click.ro

George Motoi (n. 22 ianuarie 1936, Arman, județul Caliacra – d. 4 martie 2015, Bucuresti) a fost un actor și regizor român de teatru – foto: click.ro

 

4 martie 2020 - Acrobatul Nik Wallenda a devenit prima persoană care a mers pe sârmă deasupra unui vulcan activ.

Nik Wallenda a devenit miercuri seară prima persoană care a mers pe sârmă deasupra craterului unui vulcan activ, informează UPI. Acrobatul american în vârstă de 41 de ani, supranumit ”Regele mersului pe sârmă”, a reuşit să parcurgă distanţa de circa 550 de metri, traversând craterul vulcanului Masaya din Nicaragua în două ore. Tentativa a fost transmisă de postul ABC.

A fost uimitor”, a declarat Wallenda. “În prima jumătate a distanţei, faptul de a putea vedea dedesubt lava vulcanică… absolut hipnotizant“, a spus el. Condiţiile de vânt au fost imprevizibile, a explicat Wallenda care a povestit că gazele emanate de vulcan îi ardeau ochii, protejaţi de o mască de gaze.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

4 martie 2020 - Preşedintele României, Klaus Iohannis a primit Premiul European Coudenhove-Kalergi.

In data de 4 martie 2020 Preşedintele României, Klaus Iohannis a primit Premiul European Coudenhove-Kalergi. Ceremonia de decernare a avut loc la Palatul Cotroceni.

cititi mai mult pe: www.presidency.ro; www.agerpres.ro