Evenimentele Zilei de 26 februarie în Istorie

Tratatul de la Nisa (26 februarie 2001) - foto preluat de pe www.europarl.europa.eu

Tratatul de la Nisa (26 februarie 2001)

foto preluat de pe www.europarl.europa.eu
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

 

26 februarie este a 57-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 26 februarie

(BOR) Sf. Ier. Porfirie, episcopul Gazei; Sf. Mc. Fotini Samarineanca

Sfântul Ierarh Porfirie, episcopul Gazei

Cel întru sfinți părintele nostru Porfirie din Gaza (gr. Πορφύριος) a fost episcop de Gaza între anii 395 și 420 d.Hr., cunoscut prin relatările din Viața sa ca misionar care a adus la Creștinism cetatea păgână Gaza.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca

Sfânta mare muceniță Fotini Samarineanca (gr. Photini ; sl. Svetlana), cea întocmai cu apostolii, este cea care l-a întâlnit pe Mântuitorul Iisus Hristos la puțul lui Iacov.

După tradiție, Apostolii au botezat-o pe femeia samarineancă din Sihar cu numele de Fotini, adică ”cea luminată”.

Prăznuirea ei se face la data de 26 februarie dimpreună cu cei care mucenicit împreună cu ea și în duminica a cincea după Sfintele Paști („Duminica Samarinencii”).

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Porfiriu, episcop († 420)

(BRC) Sf. Alexandru, episcop

 

Astăzi în istorie pentru 26 februarie

 

Evenimentele Zilei de 26 februarie în Istorie:

- 26 februarie 364 d.Hr. – Valentinian I a fost proclamat împărat al Romei.

- 26 februarie 1815 – Napoleon Bonaparte a evadat de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an în urmă.

- 26 februarie 1952 – Premierul britanic Winston Churchill a anunțat că Regatul Unit deține armament nuclear.

- 26 februarie 2001 – Tratatul de la Nisa

 

26 februarie 364 – Valentinian I este proclamat împărat al Imperiului Roman.

Flavius Valentinianus (n. 3 iulie 321 d.Hr., Pannonia Secunda⁠ – d. 17 noiembrie 375 d.Hr., Nyergesújfalu, Regatul Ungariei, Panonia) a fost un împărat roman (364 - 375) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Flavius Valentinianus  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Flavius Valentinianus (n. 3 iulie 321 d.Hr., Pannonia Secunda⁠ – d. 17 noiembrie 375 d.Hr., Nyergesújfalu, Regatul Ungariei, Panonia) a fost un împărat roman (364 – 375).

Fiul unui modest ofițer, născut la Cibalae (Pannonia), Valentinian îmbrățișează cariera militară, ajungând sub Iovianus tribunus scutariorum.

Proclamat, la Niceea, împărat de către armată, la moartea lui Iovianus, Valentinian îl numește împărat pe fratele său mai tânăr, Flavius Valens, căruia îi încredințează guvernarea Orientului, rezervând pentru sine conducerea, din Augusta Treverorum (Trier), a provinciilor occidentale.

În această perioadă, cele două părți ale imperiului încep astfel să fie administrate separat.

Spirit activ și energic, Valentinian are mari merite în întărirea granițelor de pe Rin și Dunărea mijlocie, respingând atacurile alamanilor în Gallia (368), ale francilor și saxonilor la Rin, ale sarmaților și quazilor la Dunăre.

A fost constant preocupat de îmbunătățirea administrației și legislației, de limitarea abuzurilor și a fiscalității excesive.

Adept al ortodoxismului nicean, manifestă în același timp toleranță față de cultele păgâne.

În 367 îl numește pe fiul său minor Grațian coîmpărat.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 februarie 724 – A murit califul Yazid bin Abd al-Malik (Yazid al II- lea, n. 687).

A fost al nouălea calif Umayyad.

Potrivit istoricului persan medieval Muhammad ibn al-Tabari Jarir, Yazid a venit la putere la moartea lui Umar al II- lea la 10 februarie 720 si a ramas pe tron panain anul 724 cand a murit de tuberculoza.

A fost succedat de fratele sau Hišām.

 

26 februarie 738 – A murit Sfântul Ioan de Dailam, calugar creștin nestorian, fondator al mai multor mănăstiri din Mesopotamia și Persia.

 

26 februarie 1266Batalia de la Benevento

O armată condusă de Charles, conte de Anjou, învinge trupele germano-siciliene comandate de regele Manfred al Siciliei .

Manfred este ucis în luptă, iar Papa Clement al IV-lea il investeste pe Charles, rege al Siciliei si Neapolelui.

 

26 februarie 1423 – Dan II-lea, domnul Munteniei, îi înfrînge pe turcii veniți sa-l reînscauneze pe tronul tarii, pe Radu II-lea Prasnaglava (Chelul).

Dan al II-lea (? – 1 iunie 1431) a fost domnul Ţării Româneşti între toamna lui 1422 - 1426; primăvara lui 1427 - 1431, fiul lui Dan I. A fost totodată duce al Amlaşului şi Făgăraşului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dan al II-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dan al II-lea (? – 1 iunie 1431) a fost domnul Țării Românești între toamna lui 1422 și 1426; primăvara lui 1427 și 1431.

A fost totodată duce al Amlașului și Făgărașului.

La începutul anului 1423 o puternică armată condusă de Radu Praznaglava trece Dunărea, dar este înfrântă la 26 februarie 1423 de Dan al II-lea.

În cursul aceluiaşi an Radu îl atacă din nou pe Dan, de data aceasta cu succes, dar toamna Dan se întoarce cu sprijin militar unguresc şi se înscăunează din nou ca voievod al Ţării Româneşti, dar pentru scurt timp.

Ultima informaţie despre Dan al II-lea este din data 31 ianuarie 1431, când el confirmă braşovenilor privilegiul comercial pe care îl primiseră de la Mircea cel Bătrân.

Nu se ştie exact când s-a încheiat ultima domnie a lui Dan al II-lea, doar că în vara anului 1431 pe tronul Ţării Româneşti se afla un alt voievod şi anume, Alexandru Aldea, un alt fiu al lui Mircea cel batran, care l-a alungat pe Dan al II-lea cu sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei.

cititi mai mult despre Dan al II-lea pe ro.wikipedia.org

 

26 februarie 1564 – S-a născut poetul si dramaturgul englez Christopher Marlowe; (d. 1593).

Christopher “Kit” Marlowe (n. 23 februarie 1564, Canterbury, Regatul Angliei – d. 30 mai/9 iunie 1593, Deptford⁠, Regatul Angliei) a fost un dramaturg, poet și traducător englez din epoca elisabetană - foto (Portret anonim, posibil al lui Marlowe, la Corpus Christi College, Cambridge) preluat de pe en.wikipedia.org

Portret anonim, posibil al lui Marlowe, la Corpus Christi College, Cambridge) preluat de pe en.wikipedia.org

Christopher “Kit” Marlowe (n. 23 februarie 1564, Canterbury, Regatul Angliei – d. 30 mai/9 iunie 1593, Deptford⁠, Regatul Angliei) a fost un dramaturg, poet și traducător englez din epoca elisabetană.

Cel mai însemnat autor de tragedie din această perioadă înainte de Shakespeare, Kit Marlowe este cunoscut pentru deosebitul său vers alb, pentru personajele sale care au cucerit publicul, precum și pentru propria-i moarte.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

26 februarie 1587 – S-a născut compozitorul italian Stefano Landi ; (d. 1639). A scris cea mai veche opera pe un subiect istoric: Sant’Alessio (1632).

 

26 februarie 1715 – S-a născut filosoful francez Claude Adrien Helvétius; (d. 1771).

 

26 februarie 1794 – Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incediu. Reconstrucția a durat până în 1828 dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediul al Parlamentului danez.

Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incediu (26 februarie 1794) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incediu (26 februarie 1794) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Palatul Christiansborg situat pe insulița Slotsholmen în centrul capitalei Copenhaga este sediul Parlamentului danez (Folketing), biroul primului ministru și sediul Curții Supreme daneze. De asemenea, câteva părți ale palatului sunt folosite de monarhia daneză, aici fiind Capela regală, camerele de recepție și grajdurle regale. Palatul este locul unde (ca nicăieri în lume) își au sediul toate cele trei puteri ale unui stat democratic: puterea legislativă, cea judecătorească și cea executivă. Christiansborg este proprietatea statului danez și este condus de Agenția palatelor și proprietăților.

 

26 februarie 1802 – S-a născut scriitorul francez Victor Hugo; (d. 1885).

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 - d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără "Mizerabilii" și "Notre-Dame de Paris" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Victor Hugo – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 – d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier si politician francez din secolului al XIX-lea, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi si mai reprezentativi scriitori ai curentului romantic francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. A avut o activitate foarte diversă, scriind romane, poezii lirice, piese de teatru în versuri şi proză, discursuri politice,articole in presa vremii. Hugo este autorul romanelor istorice cu tenta sociala “Mizerabilii” şi “Notre-Dame de Paris”, foarte populare pana in ziua de azi.

 

26 februarie 1808 – S-a născut Honore Daumier, sculptor, pictor, caricaturist si litograf francez.

https://i1.wp.com/www.artble.com/imgs/e/f/8/25257/honore_daumier.jpg

În 1828, Daumier a produs primele sale litografii, pentru ziarul “Silhouette”. În 1830, el a colaborat cu publicatia ”La caricature”. Incisivitatea sa, cuplata cu arta desăvârşită a desenului au facut din autorul acestor caricaturi o celebritate imediată , dar si o condamnare de sase luni inchisoare in 1832 pentru publicarea unui desen care il reprezenta pe regele Louis Philippe in postura personajului Gargantua.Honore Daumier a murit la 10 februarie 1879.

 

26 februarie 1815 – Împaratul Napoleon a evadat de pe insula Elba unde fusese exilat, in fruntea unei mici armate de o mie de oameni si preia fara rezistenta puterea in Franta. A urmat epopeea celor 100 de zile incheiata prin infrangerea de la Waterloo si exilul in insula Sf.Elena, unde a murit în condiții neclare câțiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani (5 mai 1821).

1814: Napoleon I ajunge la Portoferraio pe insula Elba unde își va începe exilul - foto: ro.wikipedia.org

Napoleon I la Portoferraio pe insula Elba – foto: ro.wikipedia.org

 

26 februarie 1829 – S-a născut Levi Strauss, creatorul jeans-ilor; (d.1902).

Levi Strauss - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Levi Strauss – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Inventatorul ”blugilor”, Loeb Strauss a fost născut 26 februarie 1829 în Buttenheim în Bavaria, Germania, într-o familie de negustori evrei. La moartea tatalui sau Jakob, mama lui Rebecca decide să vândă proprietatea şi să se alăture celui de-al doilea fiu mai mare care s-a stabilit în New York. Loeb în 1853 devine cetatean american la 18 ani si isi americanizeaza numele, devenind Loeb Levi, şi pleaca la San Francisco în tânărul stat din California, unde se ocupa cu vânzareade ustensile de bucătărie, şei, haine de blană, corturi şi prelate pentru prospectorii de aur. El a observat curând că tinerii nu aveau pantaloni solizi şi a folosit stocul său de panza de cort pentru îmbrăcăminte. Acest material a fost vopsit albastru din Genova, care minerii apoi pronunta “jeen lui”. Foarte repede, marca “Levi’s” a capatat o reputaţie solida . El a fondat o mica fabrica de textile, care a devenit o afacere înfloritoare în următorii douăzeci de ani.

 

26 februarie 1835 - Împăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniștri de a nu-i obliga pe evrei să se stabilească în orașele Basarabiei țariste

 

26 februarie 1842 – S-a născut Nicolas Camille Flammarion,astronom si scriitor francez; (d.3.06.1925).

https://i1.wp.com/www.astrofiles.net/bio/flammarion/camille.jpg

 

26 februarie 1846 – S-a născut legendarul Buffalo Bill, pe numele sau adevarat William Cody ( m. 10 ianuarie 1917 în Denver, Colorado). Buffalo Bill a fost o figură mitică a epopeeii cuceririi a Vestului Americii.

După o viaţă aventuroasă, el devenit o legendă datorită scriitorului Ned Buntline care i-a povestit aventurile.

 

26 februarie 1848 – Este proclamată a doua republică franceză.

 

26 februarie 1861 – S-a născut militanta marxista rusa Nadejda Krupskaia, “tovarasa de viata” a lui Lenin .

Nadejda Krupskaia (26 februarie 1869 – 27 februarie 1939), s-a căsătorit cu liderul bolsevicilor Vladimir Ilici Lenin in 1898. A fost membră a factiunii bolșevice a Partidului social-democrat al muncii din Rusia, încă de la început.
După victoria revolutiei bolsevice a fost numită adjunct al lui Anatoli Lunacearski, Comisarul poporului pentru educatie.

 

26 februarie 1861 – Împăratul Franz Joseph promulgă Patenta din Februarie, constituția “erei liberale” a Imperiului Austriac (1860-1867).

Patenta din Februarie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Patenta din Februarie – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Patenta din Februarie (germană Februarpatent) a fost așezământul constituțional al Imperiului Austriac, promulgat de împăratul Franz Joseph în data de 26 februarie 1861. La baza Patentei din Februarie stă Diploma din Octombrie, care a pus capăt regimului neoabsolutist instaurat după reprimarea Revoluției de la 1848.

Distribuţia mandatelor în Reichsrat - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Distribuţia mandatelor în Reichsrat – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Documentul reiterează autonomia țărilor din imperiu și stabilește componența și competența Consiliului Imperial (Reichsrat) de la Viena. Astfel, Reichsratul era format din 343 de reprezentanți, cu număr fix de locuri pentru fiecare țară din imperiu. Ducatului Bucovinei îi reveneau cinci mandate, iar Marelui Principat al Transilvaniei 27 de mandate.

 

26 februarie 1866 – (10 martie 1866 – stil nou) încep lucrările Conferinței de la Paris a celor șapte mari puteri europene, convocată pentru a discuta problema Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, principate a căror unire nu fusese recunoscută decît pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

România - Principatele Unite (1859-1878) - foto: ro.wikipedia.org

România – Principatele Unite (1859-1878) – foto: ro.wikipedia.org

Concomitent cu abdicarea forțată a primului domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, Alexandru Ioan Cuza, la conducerea statului român unitar, s-a instalat o locotenență domnească formată din trei reprezentanți ai conspirației anticuziste: Nicolae Golescu, Lascar Catargiu și Nicolae Haralambie. A fost instituit și un nou guvern în frunte cu I. Ghica. Se vehicula insistent ideia istaurării unui domnitor de origine străină care putea opri rivalitatea dintre pretendenții autohtoni la domnie, precum și ar fi avut susținerea necesară pentru a scoate noua formațiune statală, România, de sub vasalitatea Porții Otomane.

Locotenenţa Domnească din 1866 s-a constituit la 11 februarie 1866, în urma abdicării forţate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza - foto: ro.wikipedia.org

Locotenenţa Domnească din 1866 s-a constituit la 11 februarie 1866, în urma abdicării forţate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza – foto: ro.wikipedia.org

Situația dificilă pe plan intern și extern a României din acea perioadă impunea acțiuni rapide de consolidare a statalității. Participarea României la Conferința de la Paris pe problema Principatelor Unite ale Moldovei și Vlahiei (așa era tratată România în exterior) din data de 26 februarie 1866 – 25 mai 1866 (10 martie 1866 – 4 iunie 1866 pe stil nou) urma să consolideze statalitatea pe plan extern dar a fost un eșec. În urma unor îndelungate dezbateri, marile puteri au decis ca să se renunțe la ideea de înscăunare a unui principe străin în Principate, stabilind ca Unirea să fie din nou hotărîtă de noi adunări legislative ale celor două principate constituatne în parte (Moldova și Valahia), toate în conformitate cu condițiile inițiale ale Convenției de la Paris (1856). Dintre delegații Guvernului român în cadrul Conferinței de la Paris (1866), ce nu au reușit schimbarea cursului dezbaterilor, au fost: Vasile Boerescu, L.Steege, Ștefan Fălcoianu. În cadrul negocierilor Turcia, susținută de Austria a propus chiar intervenția armată în România, aceasta însă fiind respinsă de majoritatea celorlate puteri.

 

26 februarie 1876 – Japonia si Coreea semneaza un tratat care acordă cetățenilor japonezi drepturi de extrateritorialitate , deschizând trei porturi pentru comerțul japonez, și se pune capat statutului Coreei de vasalitate fata de China.

 

26 februarie 1891 – S-a înfiinţat Societatea Arhitecţilor Români. La 26 februarie 1891 un numar de arhitecti au constituit prima lor organizatie profesionala – Societatea Arhitectilor din Regatul Romaniei. Dupa obtinerea personalitatii juridice, SAR reuseste pana in primul razboi mondial includerea profesiei in nomenclatorul meseriilor, infiintarea unei scoli (deocamdat? private) de arhitectura, editarea revistei “Arhitectura” si discutarea in Parlament a unor acte normative privind exersarea meseriei de arhitect.

În perioada interbelica, a continuat organizarea interna in conditiile cresterii si modernizarii sectorului imobiliar. Acum s-a emis un regulament pentru concursuri, s-a format Corpul arhitectilor atestati, s-a deschis primul Salon oficial de arhitectura, s-a inaugurat sediul propriu. Subiecte (inclusiv limitarea concurentei straine) prezente pe ordinea de zi a mai multor congrese, alaturi de implicarea in viata internationala a profesiei.

Membri ai SAR au participat la congresele de la Amsterdam, Roma, Paris, unii participand si ca proiectanti la diverse expozitii internationale (afirmandu-se la Paris si New York). Dupa al doilea razboi mondial (care a afectat si profesia), administratia comunista desfiinteaza birourile private de arhitectura si Societatea Arhitectilor. Arhitectii care au putut evita represiunile regimului au primit in 1952 dreptul sa se reorganizeze in cadrul Uniunii Arhitectilor (din RPR, apoi din RSR, in fine din Romania).

Fara arhitecti era imposibila reconstructia socialista a oraselor si satelor. Concentrarea arhitectilor intr-o organizatie controlabila, a constituit pentru putere, pe langa etatizarea industriei constructiilor, formarea marilor institute de proiectare, finantarea din fonduri publice a programelor industriale si de locuire colectiva, una din parghiile construirii asa numitei “societati socialiste multilateral dezvoltate”.

 

26 februarie 1914 - HMHS Britannic, sora vaporului RMS Titanic, este lansată în Belfast.

His Majesty's Hospital Ship (HMHS) Britannic - foto preluat de pe en.wikipedia.org

His Majesty’s Hospital Ship (HMHS) Britannic – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

26 februarie 1928 – S-a născut in localitatea Vacherie, in statul Louisiana, muzicianul american de R&B si rock and roll Antoine Dominique “Fats” Domino Jr. Dintre compozitiile interpretate cunoscute in intreaga lume amintim:”Blueberry Hill”.Este unul dintre pionierii muzicii rock. A fost inscris in Hall of Fame Rock and Roll in anul 1986.

 

26 februarie 1932 – S-a născut popularul cantaret de country si actor de film american Johnny Cash. (“A Boy Named Sue” – “inel de foc” – “I Walk the Line”).

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/johnny-cash.jpg?w=299

Johnny Cash a primit 9 premii Grammy între 1968 şi 2001 si a fost inscris in Hall of Fame in anul 1980.
A decedat la 12 septembrie 2003.

 

26 februarie 1935 – Dictatorul nazist german Adolf Hitler semnează un decret secret prin care autoriza înfiinţarea aviatiei de razboi (Reich Luftwaffe), al treilea serviciu militar german, alături de armata terestra şi marina militara a Reich-ului. Primul comandant al fortei aeriene militare germane reinfiintate a fost Hermann Goring. Hitler a ordonat reinfiintarea Luftwaffe, deşi Tratatul de Pace de la Versailles incheiat la sfarsitul primului razboi mondial,era în vigoare si interzicea Germaniei inarmarea. Nici Franţa, nici Regatul Unit şi nici Liga Naţiunilor nu au făcut nimic pentru a impiedica Germania să ia o astfel de hotarare sau sa comita alte încălcări ale tratatului.

 

26 februarie 1939 – Razboiul civil din Spania : Armata generalului Franco alunga trupele comuniste din orasul Barcelona.

 

26 februarie 1940 – A murit Nicolae Tonitza, pictor, grafician şi critic de artă român; (n.1886).

tonitza19233

 

26 februarie 1940 - S-a născut actorul român de teatru şi film Alexandru Repan.

Alexandru Repan

Actorul Alexandru Repan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

 

26 februarie 1952 – Winston Churchill, primul ministru al Marii Britanii, anunţă că naţiunea sa deţine bomba atomică.

 

26 februarie 1969 – A murit psihiatrul german Karl Jaspers; (n. 1883). Karl Theodor Jaspers (n. 23 februarie, 1883), a fost un filozof și un psihiatru german, care a avut o influență majoră asupra teologiei, psihiatriei și filozofiei moderne.

 

26 februarie 1971 – A murit marele actor francez de comedie Fernandel (Fernand Joseph Désiré Contandin) ; (n.8 mai 1903).

 

26 februarie 1980 - Egiptul și Israel stabilesc relații diplomatice.

 

26 februarie 1988 – României i s-a retras clauza naţiunii celei mai favorizate, acordată de SUA în anul 1975Declaraţia guvernului SUA prin care anunţă hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza naţiunii celei mai favorizate; în replica, guvernul român declară că renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate în relaţiile cu SUA.

 

26 februarie 1993 – A fost înregistrat primul atentat cu bombă, la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului “World Trade Center” din New York, soldat cu 5 victime.

 

26 februarie 1999 – A murit istoricul român Cristian Popişteanu. Cristian Popişteanu s -a născut la 25 decembrie 1932, în Bucureşti. A absolvit în 1959 Institutul de Relaţii Internaţionale din Bucureşti. În 1968 şi-a susţinut doctoratul cu tema „România şi Antanta Balcanică“. A lucrat la Radio România, în redacţia revistei Lumea şi ca redactor la revista Magazin istoric, al cărei redactor şef devine din 1971 pînă în 1999.

A fost membru al Asociaţiei Române de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, al International Association for European Contemporary History (Strasbourg), al Comitetului Naţional Român pentru Studii Sud-Est Europene, al American Historical Association, al International Press Institute (Viena), al Consiliului Euro-Atlantic Român, preşedinte fondator al Fundaţiei Culturale Magazin Istoric şi cofondator al European Association of Historians (Roma).

A participat la Congresele Mondiale ale istoricilor de la Bucureşti (1980), Stuttgart (1985), Madrid (1990), Montreal (1995). A fost corespondent de presă la Paris, în timpul evenimentelor din mai 1968, şi la Praga, în august 1968. Dupa Revolutia din 1989 a fost consilier al prim-miniştrilor Petre Roman şi Theodor Stolojan.

 

26 februarie 2001 – Sfidand protestele internationale, talibanii din Afganistan au dinamitat două statui uriaşe ce-l reprezentau pe Buddha în Bamiyan, monumente stravechi, declarate de UNESCO parte a patrimoniului cultural al omenirii.

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/bamiyan-buddha22bshovelbum2bcom.jpg?w=500&h=336

Mullahul Mohammed Omar, liderul talibanilor la putere in Afganistan, a emis un decret care declara statuile ca fiind o insultă pentru Islam şi a ordonat distrugerea acesteia.

 

26 februarie 2001 – A fost semnat Tratatul de la Nisa.

Tratatul de la Nisa (26 februarie 2001) - foto preluat de pe www.europarl.europa.eu

Tratatul de la Nisa (26 februarie 2001) – foto preluat de pe www.europarl.europa.eu

Tratatul de la Nisa este un tratat care modifică Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele de instituire a Comunităților Europene precum și anumite acte conexe. A fost semnat de șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE la 26 februarie 2001, în cadrul Consiliului European de la Nisa (Franța) și a intrat în vigoare după încheierea procesului de ratificare: 1 februarie 2003.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 februarie 2006 – Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, Italia. Jocurile celei de-a XX-a Olimpiade de iarnă s-au desfășurat la Torino, Italia între 10 februarie și 26 februarie 2006. A fost pentru a doua oară când Italia a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, după ce a găzduit ediția a VII-a în 1956 la Cortina d’Ampezzo, și pentru a treia oară când a găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice (în 1960 a găzduit la Roma Jocurile celei de-a XVII-a Olimpiade). 20.000 de voluntari s-au angajat în organizarea jocurilor (selectați din peste 40.000), care s-au ocupat de primirea atleților, spectatorilor și a jurnaliștilor, precum și pregătirea locurilor de desfășurare a competițiilor.

 

26 februarie 2015 – Biserica protestanta a Angliei o hirotonește pe Libby Lane ca prim episcop de sex feminin din istoria acestei tari.

The Rev Libby Lane kneels before the Archbishop of York

Elizabeth Jane Holden “Libby” Lane (nascuta in 1966) este prima femeie numita episcop de Biserica Angliei, după Sinodul general in care s-a votat în luna iulie 2014, permisiunea data femeilor de a devini episcopi. Consacrare ei a avut loc la 26 ianuarie 2015. În 1990, Lane s-a căsătorit cu George Lane si are doi copii.