Evenimentele Zilei de 22 ianuarie în Istorie: 22 ianuarie 1862 – S-a format primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu; 22 ianuarie 1879 – Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața in urma infrangerii intr-o confruntare cu zulușii, in Batalia de la Isandlwana; 22 ianuarie 1905 – 22 ianuarie 1905 – (9 ianuarie s.v.) În Rusia a izbucnit prima revoluție cu caracter democratic (Duminica însângerată), îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratică din 1905-1907), reprimată de autoritățile țariste; 22 ianuarie 2017 – „NU Legii Grațierii Și Amnistiei”, proteste în București și în alte orașe din țară și din afara țării

Bătălia de la Isandlwana - 22 ianuarie 1879 (Charles Edwin Fripp) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Isandlwana – 22 ianuarie 1879 (Charles Edwin Fripp)

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

22 ianuarie este a 22-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 22 ianuarie

(BOR) Sfântul Apostol Timotei; Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Timotei (adormit în anul 80 d.Hr.) a fost un episcop din primul secol. Prăznuirea sa se face în 22 ianuarie. Numele său, din grecescul Τιμοθεος, înseamnă „slăvind pe Dumnezeu” - foto: sfnectariecoslada.ro

Sfântul Apostol Timotei – foto: sfnectariecoslada.ro

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Timotei (adormit în anul 80 d.Hr.) a fost un episcop din primul secol. Numele său, din grecescul Τιμοθεος, înseamnă „slăvind pe Dumnezeu”

 

(BRU) Sf. Timotei, apostol († secolul I); Sf. Atanasiu Persanul, cuvios, martir († 628)

Sfântul Mucenic Anastasie Persul Icoană sec. XX, Grecia - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași). Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe 22 ianuarie - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Anastasie Persul Icoană sec. XX, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRC) Sf. Vincențiu, diacon martir

Sf. Vicențiu (n. ?, d. cca. 304, Valencia), a fost un diacon spaniol, sfânt martir. Este sărbătorit în Biserica Catolică la 22 ianuarie - in imagine, Sf. Vicenţiu în închisoare. Ulei pe pânză, autor anonim din sec. XVII - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Vicenţiu în închisoare. Ulei pe pânză, autor anonim din sec. XVII – foto: ro.wikipedia.org

Sf. Vicențiu (n. ?, d. cca. 304, Valencia), a fost un diacon spaniol, sfânt martir. Fiind diacon al Bisericii din Zaragoza (Spania), a murit martir în timpul prigoanei lui Dioclețian, la Valencia, în Spania, după ce a fost chinuit cu cruzime. Împreună cu Ștefan și Laurențiu, este unul din cei trei diaconi de seamă ai Bisericii antice. Relatarea martiriului său (cca. 304) a fost înflorită în stilul obișnuit la Roma și a contribuit la răspândirea cultului său în Biserică, nu numai în Spania și Galia, ci și la Roma și în Africa. Sf. Augustin de Hipona spunea despre el: “Unde este vreun ținut, vreo provincie a Imperiului roman sau a Bisericii, unde comemorarea anuală a lui Vicențiu să nu se sărbătorească cu bucurie?” Este sărbătorit în Biserica Catolică la 22 ianuarie.

 

Astăzi în istorie pentru 22 ianuarie

 

22 ianuarie 613 - Imparatul bizantin Heraclius il numeste la varsta de noua luni co-imparat, pe fiul sau Constantin al III-lea (3 mai 612 – 20 aprilie sau 24 mai/26 mai 641). În 629 Constantin s-a căsătorit cu vara sa de gradul doi, Gregoria, cu care a avut doi copii: Constans și Theodosiu. În 641, la moartea lui Heraclius, a devenit împărat împreună cu fratele său mai mic, Herakonas, dar după patru luni a murit de tuberculoză, lăsându-l pe Heraklonas unic împărat.

 

22 ianuarie 1263 - S-a nascut Ibn Taymiyya Ibn Taymiyya ( d. 1328), un cărturar, teolog islamic și logician turc care a trăit în perioada timpurilor tulburi a invaziei mongole. A fost membru al școlii fondate de Ahmad ibn Hanbal, și este considerat de către urmași, împreună cu Ibn Qudamah, unul dintre cei doi cei mai importanți susținători ai mișcării hanbalite; în era modernă partizanii săi se refereau deseori la cei doi ca fiind “cei doi șeici și șeicul Islamului”. Ibn Taymiyya a luptat pentru întoarcerea islamului la ceea ce el considera a fi cea dintâi interpretare a Coranului și a Sunnei.

 

22 ianuarie 1440 - S-a nascut marele cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea cel Mare ( d. 27 octombrie 1505).

Ivan al III-lea cel Mare (n. 22 ianuarie 1440; d. 27 octombrie 1505), din 1462 până în 1503 suveran a întregii Rusii - foto: ro.wikipedia.org

Ivan al III-lea cel Mare - foto: ro.wikipedia.org

Ivan al III-lea cel Mare (n. 22 ianuarie 1440; d. 27 octombrie 1505), din 1462 până în 1503 suveran a întregii Rusii. A domnit din 1462 până în 1503, incheind procesul de unificare a pamânturilor rusesti în jurul Moscovei si de formare a Statului Rus centralizat. Una dintre realizările cele mai importante ale domniei lui Ivan al III-lea a fost scuturarea jugului tătaro-mongol. În timpul stapanirii sale a sporit considerabil autoritatea internațională a statului rus, au fost stabilite relații diplomatice cu Papa de la Roma, Imperiul german, Ungaria, Moldova, Turcia, Iranul, Crimeea. În anii guvernării lui Ioan al III-lea s-au realizat construcții imense la Moscova printre care si Kremlinul. A eliberat tara de sub jugul tataro-mongol si i-a alipit numeroase teritorii.

 

22 ianuarie 1506 - A fost constituita oficial Garda Elvețiana a Vaticanului.

Conclave of Pius V, with Swiss Guard guarding the entrance (Codex Maggi, 1578) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Conclave of Pius V, with Swiss Guard guarding the entrance (Codex Maggi, 1578) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Garda Elvețienă Pontificală este un corp militar aflat în serviciul papei din 1506. În data de 22 ianuarie a acelui an, un grup de 150 de elvețieni din Cantonul Uri, aflați în serviciul papei Iulius al II-lea, au defilat pentru prima oară prin Roma, intrând prin Porta del Popolo sub comanda căpitanului Kaspar von Silenen. Un acord ce prevedea recrutarea de mercenari elvețieni pentru acest serviciu fusese încheiat încă din anul 1479 între Confederația Elvețiană și Papa Sixt al IV-lea. Uniforma oficială a Gărzii Elvețiene, în stilul epocii renascentiste, imbinaă culorile albastru, roșu și portocaliu. Legenda spune că această uniformă ar fi fost creată după un desen-proiect al lui Michelangelo, insa această origine este legendară, știindu-se precis că actuala uniformă a fost concepută de comandantul Jules Repond, în 1914, care s-a inspirat, pe câte se pare, din picturile lui Rafael.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgen.wikipedia.orgwww.guardiasvizzera.va; www.facebook.com

 

22 ianuarie 1517 - Sultanul otoman Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, dupa care a fost supus intregul Egipt.

Selim I (poreclit Cel Necruțător, 10 octombrie, 1465 – 22 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 - 1520. El a cucerit Egiptul în 1516-1517, învingând armatele mamelucilor și i-a înfrânt pe perși la Caldiran în 1514 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Selim I – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Selim I, poreclit Cel Necruțător; (10 octombrie, 1465 – 22 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 – 1520. El a cucerit Egiptul în 1516-1517, învingând armatele mamelucilor și i-a înfrânt pe perși la Caldiran în 1514. După campania din Egipt, Selim pregătea o expediție în Ungaria. Pregătirile pentru această expediție s-au oprit însă brusc, la aflarea veștii că sultanul Selim este bolnav, în al optulea an de domnie. El avea aproximativ 55 de ani. Se presupune că suferea de o boală de piele, din cauza călăritului excesiv.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

22 ianuarie 1561: S-a nascut filosoful englez Francis Bacon;(“Noul Organon”); (d.09.04.1626).

Francis Bacon (n. 22 ianuarie 1561, Londra - d. 9 aprilie 1626, Londra) a fost un filosof englez. A trăit la curtea engleză în timpul domniei lui Elisabeta I a Angliei și apoi în timpul domniei lui Iacob I al Angliei, in imagine, Sir Francis Bacon, portret circa 1618 - foto: ro.wikipedia.org

Sir Francis Bacon, portret circa 1618 – foto: ro.wikipedia.org

Francis Bacon (n. 22 ianuarie 1561, Londra – d. 9 aprilie 1626, Londra) a fost un filosof englez. A trăit la curtea engleză în timpul domniei lui Elisabeta I a Angliei și apoi în timpul domniei lui Iacob I al Angliei. A fost Procuror General și Lord Cancelar al Angliei. Bacon a fost numit și creatorul empirismului. A fost înobilat în 1603 (fiind primul om de știință care a primit titlul de cavaler), și creat Baron Verulam în 1618 și Viconte Sf. Alban în 1621. A murit de pneumonie în timp ce studia efectele de congelare pentru conservarea cărnii.

 

22 ianuarie 1592: Moare Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței; (n. 5 iulie1554). S-a născut arhiducesă de Austria, iar mai târziu a devenit regină a Franței. A fost fiica lui Maximilian al II-lea, Împărat Roman și a Mariei a Spaniei. A fost căsătorita cu regele Carol al IX-lea al Franței trei ani și jumătate, până la moartea lui.

 

22 ianuarie 1599: A decedat compozitorul si organistul italian Cristofano Malvezzi (botezat la 28 iunie 1547). A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori pe care i-a dat Florenta in timpul tranzitiei la stilul baroc. Una dintre cele mai mari compoziții ale vremii, a fost lucrarea sa O Fortunato giorno.

 

22 ianuarie 1729: S-a nascut Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof german. A formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii (“Nathan Înţeleptul”, “Laokoon sau despre graniţele picturii şi ale poeziei”); (d.15.02.1781).

Gotthold Ephraim Lessing (22 ianuarie 1729–15 februarie 1781) a fost un scriitor și filozof german, reprezentant de seamă al Iluminismului în Germania. Spirit critic lucid, pătrunzător, caracater onest, optimist și independent, temperament viguros și combativ, Lessing a îndrumat viața culturală germană pe drumuri noi - foto: ro.wikipedia.org

Gotthold Ephraim Lessing – foto: ro.wikipedia.org

Gotthold Ephraim Lessing (22 ianuarie 1729–15 februarie 1781) a fost un scriitor și filozof german, reprezentant de seamă al Iluminismului în Germania. Spirit critic lucid, pătrunzător, caracater onest, optimist și independent, temperament viguros și combativ, Lessing a îndrumat viața culturală germană pe drumuri noi.

 

22 ianuarie 1771: Spania cedează Marii Britanii Port Egmont, din Insulele Falkland (Malvine).

 

22 ianuarie 1788: S-a nascut Lord Byron (George Gordon), poet englez; (“Ghiaurul”, “Don Juan”, “Manfred”, “Cain”); (d.19.04.1824).

George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron (n. 22 ianuarie 1788, Londra — d. 19 aprilie 1824, Missolonghi, Grecia) este unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi.  A fost un lider regional al organizației revoluționare Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Razboiului pentru independenta Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național. S-a îmbolnăvit și s-a stins din viata la Missolonghi, in urma unei febre puternice , sfârșitul fiindu-i grăbit de lipsa de îngrijire medicală competentă. În Grecia i-au fost organizate funeralii naționale si s-a pus capăt pentru un timp operațiunilor de pe câmpurile de luptă. Poetul a fost înmormântat in patrie la 16 iulie, la Hucknall Torkard Church , în apropiere de Newstead.

 

22 ianuarie 1826: A capitulat in fata miscarii de eliberare nationala , fortareata Callao din Peru,principalul port comercial spaniol la Pacific si ultimul centru de rezistenta al colonialistilor spanioli din America de Sud.

 

22 ianuarie 1828: S-a nascut Dora D’Istria, ducesa Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare romano-albaneza; (d.17.11.1888).

Numele sau de nastere era Elena Ghica si a fost fiica marelui ban Mihai Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica, cel dintai domn pamantean al tarii Romanesti, dupa un secol de domnii fanariote. A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.

 

22 ianuarie 1845: S-a nascut Paul Vidal de la Blache, fondatatorul scolii moderne franceze de geografie; (d. 5 aprilie 1918).

 

22 ianuarie 1849: S- a nascut poetul si scriitorul suedez August Strindberg; (“Domnişoara Julia”, “Dansul morţii”, “Camera roşie”); (d.14 05. 1912).

 

22 ianuarie 1862: Se formeaza primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.

Barbu Catargiu (n. 26 octombrie 1807, București - d. 8 iunie S.N. 20 iunie 1862, București), jurnalist și politician român. Prim ministru al României în 1862 până când a fost asasinat pe 20 iunie al aceluiași an - foto: ro.wikipedia.org

Barbu Catargiu – foto: ro.wikipedia.org

Barbu Catargiu a fost o personalitate de seamă a grupării politice conservatoare. S-a născut la 26 octombrie 1807. La 22 ianuarie 1862 devine întîiul prim-ministru al guvernului unic după recunoaşterea unirii depline a Principatelor Moldovei şi Valahiei. A fost asasinat pe 8 iunie 1862, fiind impuscat sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Această „crimă politică perfectă”, după cum bine menţionează istoricul Stelian Neagoe, a stîrnit un scandal imens în epocă prin implicaţiile care au fost speculate de-a lungul timpului şi a cărui enigmă nu a fost elucidată nici pînă în zilele noastre.

 

22 ianuarie 1869: S-a nascut la Peristerion, în Grecia, Demostene Russo , istoric și filolog român, specialist în bizantinologie, fost profesor de cultură bizantină la Universitatea din București și membru al Academiei Române. (d. 5 octombrie 1938, București).

 

22 ianuarie 1869: S-a nascut Grigori Rasputin,un mistic rus care a avut o mare influență asupra ultimului țar al dinastiei Romanov, Nikolai al II-lea, a tarinei Alexandra si tareviciului Alexei, unicul lor fiu, care suferea de hemofilie; (d. 29 sau 30 decembrie 1916).

Grigori Efimovici Rasputin (10 ianuarie 1869 (stil vechi) 22 ianuarie (stil nou) – 17 decembrie (stil vechi) 30 decembrie (stil nou) 1916), mistic rus care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. Rasputin a jucat un rol foarte important în viața țarului Nicolae al II-lea, a țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, țareviciul Alexei, care era suferind de hemofilie - foto: cersipamantromanesc.com

Grigori Efimovici Rasputin – foto: cersipamantromanesc.com

Rasputin a fost supranumit și “călugărul nebun”, desi nu a fost niciodată calugarit și nu a ținut niciodată secret faptul că era căsătorit. Este posibil să fi fost staret al congregației religioase nerecunoscute oficial a hlistilor . Se credea că este un vindecător care folosea puterea credinței.El a jucat un rol minor, dar spectaculos, în prăbușirea dinastiei Romanov. Data de naștere a lui Rasputin nu este cunoscută cu certitudine, cea mai des amintita fiind 22 ianuarie 1869 (10 ianuarie s v).

 

22 ianuarie 1875: S-a nascut David Wark Griffith, regizor american.

David Wark Griffith (n. 22 ianuarie 1875, Crestwood , Kentucky - d. 23 iulie 1948, Hollywood, California) este unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă - foto: ro.wikipedia.org

David Wark Griffith – foto: ro.wikipedia.org

David Wark Griffith (n. 22 ianuarie 1875, Crestwood , Kentucky – d. 23 iulie 1948, Hollywood, California) este unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă. David Wark Griffith s-a născut într-o familie care fusese aproape ruinată după înfrângerea sudiștilor în Războiul de Secesiune. El a inventat blockbuster-ul în epoca filmelor mute și a introdus tehnici noi în arta cinematografică a vremii, echivalente în domeniu cu descoperirea roții: flashbackul, prim-planul, crosscuting-ul (care se întâmplă atunci când personajele vorbesc la telefon și ecranul se împarte în două). Pe durata a 20 de ani a realizat în jur de 500 de filme – pelicule care nu depășeau dimensiunea unei bobine – din care azi mai contează două: “Nașterea unei națiuni” (1915) și “Intoleranță” (1916).

 

22 ianuarie 1879 - Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața in urma infrangerii intr-o confruntare cu zulușii, in Batalia de la Isandlwana. Anglia, care anexase regiunea in 1877, a suferit cea mai mare infrangere din istoria sa coloniala de pana atunci.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

A depiction of Lt's Melvill and Coghill fleeing the Battle of Isandlwana with the Queen's Colour, taken from the Illustrated London News - foto preluat de pe en.wikipedia.org

A depiction of Lt’s Melvill and Coghill fleeing the Battle of Isandlwana with the Queen’s Colour, taken from the Illustrated London News - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul zulușilor a fost un conflict purtat de Anglia și de Teritoriile Zuluse în 1879 din estul Africii de Sud. În 1843 Marea Britanie avea două colonii în Africa de Sud: Cape (Cape Town) și Natal (Provincia KwaZulu-Natal). Descoperirea de aur și diamante în anii 1860 au determinat Biroul Colonial condus de Lordul Carnarvon să ia în considerare formarea în tot sudul Africii a unei confederații britanice, ceea ce ar fi implicat anexarea statelor locale independente, cum erau Transvaal și Teritoriile Zuluse. În 1877 Transvaal a fost anexat.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 ianuarie 1879 - S-a nascut Charles Drouhet, istoric literar român de origine franceză; (d.08.01.1940).

 Charles Drouhet (n. 22 ian. 1879, Birlad - m. 8 ian. 1940, Bucuresti), a fost un istoric literar român de origine franceză - foto: referatele.com

Charles Drouhet - foto: referatele.com

Charles Drouhet (n. 22 ian. 1879, Birlad – m. 8 ian. 1940, Bucuresti), a fost un istoric literar român de origine franceză.

 

22 ianuarie 1879 - S-a nascut Francis Picabia, pictor francez de origine spaniolă; promotor al dadaismului si al artei abstracte;(d.30.11.1953).

Francis-Marie Martinez Picabia (n. 22 ianuarie 1879, Paris - d. 30 noiembrie 1953) a fost un pictor, desenator și poet, spaniol la origine  - in imagine, Francis Picabia, 1919  - foto:

Francis Picabia, 1919 – foto:

Francis-Marie Martinez Picabia (n. 22 ianuarie 1879, Paris – d. 30 noiembrie 1953) a fost un pictor, desenator și poet, spaniol la origine.

 

22 ianuarie 1885 - S-a născut la București, matematicianul, astronomul şi seismologul român Gheorghe Demetrescu; (d. 15 iulie 1969, Bucuresti).

Gheorghe Demetrescu (n. 22 ianuarie 1885 la București - d. 15 iulie 1969, București) a fost un matematician, astronom și seismolog român, director al Observatorului Astronomic din București (1943 - 1963), membru titular al Academiei Române din 1955 - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Demetrescu – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Demetrescu (n. 22 ianuarie 1885 la București – d. 15 iulie 1969, București) a fost un matematician, astronom și seismolog român, director al Observatorului Astronomic din București (1943 – 1963), membru titular al Academiei Române din 1955. A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941. De asemenea, a fost membru al Uniunii Astronomice Internaționale și al Uniunii Internaționale de Geodezie și Geofizică. Pentru activitatea sa, a fost distins cu diverse medalii ale RSR.

 

22 ianuarie 1891 - S-a nascut Antonio Gramsci, militant de seamă al mişcării comuniste italiene şi internaţionale; (d.22.04.1937).

 

22 ianuarie 1901 - A murit la varsta de 82 de ani Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei (1837–1901) și Împărăteasă a Indiilor (1876–1901) (n. 1819)

Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819, Londra - d. 22 ianuarie 1901, Isle of Wight) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice (Portret al reginei Victoria, 1899) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portret al reginei Victoria, 1899 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819, Londra – d. 22 ianuarie 1901, Isle of Wight) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.

Victoria a fost fiica Prințului Eduard, Duce de Kent și Strathearn, al patrulea fiu al regelui George al III-lea. Atât Ducele de Kent cât și regele au murit în 1820 și Victoria a fost crescută sub supravegherea atentă a mamei ei de origine germană, Prințesa Victoria de Saxe-Coburg-Saalfeld. Ea a moștenit tronul la vârsta de 18 ani, după ce cei trei frați mai mari ai tatălui ei au murit fără să lase moștenitori legitimi în viață. Regatul Unit era deja o monarhie constituțională, în care suveranul deținea relativ puține competențe directe politice. Privat, Victoria a încercat să influențeze politica guvernului și numirile ministeriale. Public, ea a devenit un simbol național, și a fost identificată cu standardele stricte de moralitate personală.

S-a căsătorit în 1840 cu vărul ei primar, Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Cei nouă copii ai lor și cei 26 din cei 34 de nepoți care au atins vârsta maturității, s-au căsătorit în interiorul altor case regale sau familii nobile de-a lungul continentului, ea câștingându-și astfel renumele de “bunica Europei”. După decesul lui Albert în 1861, Victoria s-a aruncat într-un doliu profund și a evitat aparițiile publice. Ca urmare a izolării ei, republicanismul a câștigat temporar puterea, dar în a doua jumătate a domniei sale, popularitatea ei a recuperat. Jubileele ei de Aur și de Diamant au fost momente de sărbătoare publică.

Domnia ei de 63 de ani și 7 luni, a doua ca lungime dintre domniile tuturor monarhilor britanici, este cunoscută sub numele de Era Victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic. Ea a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra. După decesul ei, numele casei regale a devenit Saxa-Coburg și Gotha (numele britanic al Casei de Wettin), fiul ei cel mare, Eduard al VII-lea, moștenind numele casei din care făcea parte tatăl său, Prințul Albert. Nepotul reginei Victoria, George al V-lea, sub presiunea opiniei publice, a schimbat din nou numele Casei (care suna prea nemțesc în timpul Primului Război Modial) în Casa de Windsor (1917). Din Casa de Windsor au făcut parte strănepoții reginei Victoria, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea, precum și stră-strănepoata ei, actuala regină, Elisabeta a II-a.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 ianuarie 1901 - Eduard al VII-lea devine rege al Angliei după decesul mamei sale, regina Victoria.

Eduard al VII-lea (n. Albert Edward, la 9 noiembrie 1841 - 6 mai 1910) rege al Regatului Unit și al dominioanelor britanice și împărat al Indiei de la 22 ianuarie 1901, până la moartea sa, la 6 mai 1910 - in imagine, Eduard al VII-lea, portret la încoronare -  foto: ro.wikipedia.org

Eduard al VII-lea, portret la încoronare – foto: ro.wikipedia.org

Eduard al VII-lea (n. Albert Edward, la 9 noiembrie 1841 – 6 mai 1910) a fost rege al Regatului Unit și al dominioanelor britanice și împărat al Indiei de la 22 ianuarie 1901, până la moartea sa, la 6 mai 1910. El a fost primul monarh britanic din Casa de Saxa-Coburg-Gotha, care a fost redenumită în Casa de Windsor de fiul său, George V.

 

22 ianuarie 1905 - (9 ianuarie s.v.) În Rusia a izbucnit prima revoluție cu caracter democratic (Duminica însângerată), îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratică din 1905-1907), reprimată de autoritățile țariste. Gărzile imperiale din Sankt Peterburg au tras asupra demonstranților pașnici, neînarmați, care care se îndreptau spre “Palatul de Iarna” pentru a înmâna o petiție țarului Nicolae al II-lea

"Bloody Sunday" (22 January, 1905): Crowd of petitioners, led by Father Gapon, near Narva Gate, St.Petersburg - foto: en.wikipedia.org

“Bloody Sunday” (22 January, 1905): Crowd of petitioners, led by Father Gapon, near Narva Gate, St.Petersburg – foto: en.wikipedia.org

Duminica însângerată a fost un incident petrecut pe 22 ianuarie 1905 (9 ianuarie conform calendarului iulian folosit la acea vreme în Imperiul Rus), în timpul căruia demonstranții pașnici, neînarmați, care doreau să înmâneze o petiție țarului Nicolae al II-lea au fost împușcați de gărzile imperiale în Sankt Peterburg. Marșul fusese organizat de preotul Gapon, un agent provocator aflat pe ștatele de plată ale Ohranei – poliția secretă țaristă. Evenimentele din duminică însângerată au reprezentat o greșeală grosolană a Ohranei, având uriașe repercusiuni asupra regimului țarist. În ciuda consecințelor acestei acțiuni, tarul nu a fost niciodată considerat răspunzător pentru aceste evenimente, la vremea protestului nefiind în capitală.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

22 ianuarie 1907: S-a născut Valeria Sadoveanu, scriitoare română, soția lui Mihail Sadoveanu (d.28 iulie 1985).

Valeria Sadoveanu (n. 22 ianuarie 1907 - d. 28 iulie 1985)  scriitoare, cea de-a doua sotie a lui Mihail Sadoveanu - in imagine, Valeria Sadoveanu (desen - Constantinescu, Ştefan) - foto: clasate.cimec.ro

Valeria Sadoveanu (desen – Constantinescu, Ştefan) – foto: clasate.cimec.ro

Sadoveanu s-a indragostit de Valeria Mitru, cu 40 de ani mai tanara decat el, care ii era secretara pe vremea cand era director al ziarului „Adevarul“. S-au casatorit in 1941, iar Valeria i-a ramas alaturi marelui scriitor pana in ultimele zile de viata.

 

22 ianuarie 1909: S-a nascut U Thant, diplomat birmanez, Secretar General al Naţiunilor Unite; (d. 25.11.1974).

Maha Thray Sithu U Thant (22 ianuarie 1909 – 25 noiembrie 1974) a fost un diplomat birmanez ce a ocupat postul de Secretar General al Națiunilor Unite între 1961 și 1971 - foto: ro.wikipedia.org

Maha Thray Sithu U Thant – foto: ro.wikipedia.org

Maha Thray Sithu U Thant (22 ianuarie 1909 – 25 noiembrie 1974) a fost un diplomat birmanez ce a ocupat postul de Secretar General al Națiunilor Unite între 1961 și 1971. A fost ales pentru acest post după moartea predecesorului său, Dag Hammarskjöld, ce a murit în urma unui accident aviatic în septembrie 1961.

 

22 ianuarie 1911: S-a nascut Bruno Kreisky, primul cancelar federal social-democrat al Austriei, în perioada 1970-1983.

Bruno Kreisky (22 January 1911 – 29 July 1990) was an Austrian politician who served as Foreign Minister from 1959 to 1966 and as Chancellor from 1970 to 1983. Aged 72 at the end of his chancellorship, he was the oldest acting Chancellor after World War II -  foto  - en.wikipedia.org

Bruno Kreisky (22 January 1911 – 29 July 1990) – foto – en.wikipedia.org

Prin angajamentul său în politica de promovare a păcii în Orientul Apropiat şi în relaţiile Est-Vest, a atras respectul întregii comunităţi internaţionale asupra ţării sale, o apreciere care s-a materializat prin alegerea capitalei Austriei, Viena, ca unul dintre sediile oficiale ale ONU; (d.29.07.1990).

 

22 ianuarie 1917: Primul razboi mondial: Președintele american Woodrow Wilson cere o “pace fara victorie” in Europa.

Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 - 3 februarie 1924), cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 - 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice - foto: en.wikipedia.org

Thomas Woodrow Wilson – foto: en.wikipedia.org

Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 – 3 februarie 1924), cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice.

 

22 ianuarie 1920: S-a nascut Chiara Lubich, militanta catolica si fondatoare a Mişcării Focolare; (d. 14.03.2008).

Chiara Lubich (22 ianuarie 1920 – 14 martie 2008) a fost o activistă italiană catolică, liderul și fondatorul Mișcării Focolarelor - foto: 4catholiceducators.com

Chiara Lubich - foto: 4catholiceducators.com

Chiara Lubich (22 ianuarie 1920 – 14 martie 2008) a fost o activistă italiană catolică, liderul și fondatorul Mișcării Focolarelor. Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica Catolică care promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Iisus conform povestirii din Evanghelie, Ion (17,21). Numele mișcării provine de la cuvântul italian “inimă” sau “cămin”.Consecința clară a acestei mișcări este o vocație ecumenică precum și dialogul dintre zone culturale diferite. Fondată in 1943 în Trento, nordul Italiei de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși la început romano-catolică, leagă acum majoritatea religilor creștine și non-creștine, uneori chiar și organizatii non-religioase. Este cunoscută și sub alte denumiri precum “Opera Mariei”, sau “Lucrarea Mariei”.Mișcarea Focolare opereaza în 182 de tari și are peste 100.000 de adepți.

 

22 ianuarie 1921: S-a născut Camelia Dascalescu, compozitoare din România.

Camelia Dăscălescu, (n. 22 ianuarie 1921, Iași), compozitoare din România - foto: topromanesc.ro

Camelia Dăscălescu - foto: topromanesc.ro

Camelia Dăscălescu, (n. 22 ianuarie 1921, Iași), compozitoare din România.

 

22 ianuarie 1922: A murit Alexandru Ciurcu, inventator şi publicist român (d.29.01.1854).

Alexandru N. Ciurcu (n. 29 ianuarie 1854, Șercaia, Comitatul Făgăraș - d. 22 ianuarie 1922, București) a fost un inventator și publicist român, care a experimentat principiul motorului cu reacție - in imagine, Alexandru Ciurcu în jurul anului 1896 - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ciurcu în jurul anului 1896 – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru N. Ciurcu (n. 29 ianuarie 1854, Șercaia, Comitatul Făgăraș – d. 22 ianuarie 1922, București) a fost un inventator și publicist român, care a experimentat principiul motorului cu reacție.

 

22 ianuarie 1922: A încetat din viaţă Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa); (n. 21 noiembrie 1854).

 

22 ianuarie 1924: Ramsay MacDonald a devenit primul premier laburist al Marii Britanii.

 

22 ianuarie 1930: Se semneaza la Haga, Tratatul judiciar de arbitraj și de conciliatiune româno-polonez.

 

22 ianuarie 1934: Întrunirea la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înțelegeri, la care se discuta problema restabilirii relațiilor diplomatice a României cu URSS.

 

22 ianuarie 1936: S-a nascut George Motoi, actor român de teatru şi film, regizor de teatru, director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila (“Chira Chiralina”, “Terente-regele bălţilor”). ( d. 4 martie 2015, Bucuresti)

George Motoi (n. 22 ianuarie 1936, Arman, județul Caliacra - d. 4 martie 2015, Bucuresti) a fost un actor și regizor român de teatru - foto: click.ro

George Motoi - foto: click.ro

George Motoi (n. 22 ianuarie 1936, Arman, județul Caliacra – d. 4 martie 2015, Bucuresti) a fost un actor și regizor român de teatru.

 

22 ianuarie 1939: Pentru prima oara, in laboratoarele Universitații Columbia din S.U.A., a fost divizat un atom de uraniu.

 

22 ianuarie 1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie a capturat oraşul libian Tobruk, infrangand forţele naziste conduse de generalul Rommel.

 

22 ianuarie 1946: A fost creata Republica Mahabad sau Republica Kurdistan, o creație statala efemera a kurzilor în Kurdistanul iranian. A fost al doilea stat kurd contemporan, după asa numita Republica Ararat din Turcia. Capitala era orașul kurd Mahabad în nord-vestul Iranului, iar xistența sa a fost legată de criza iraniana declansata între SUA și URSS. În mai puțin de un an armata iraniană a infrant fortele curde sprijinite de sovietici. După dispariția republicii,liderul acesteia Qazi Muhammad a fost executat în public în centrul Mahabad. Actualul președinte al Kurdistanului irakian, Massoud Barzanis- născut în Mahabad când tatăl său, generalul Mustafa Barazani a fost conducatorul fortelor armate curde ale acestui sat efemer. Archibald Roosevelt, fiul președintelui Statelor Unite Theodore Roosevelt, un bun cunoscator al problemelor regiunii, a scris ca principala problemă a Republicii Mahabad a fost aceea ca ea avea nevoie de ajutor sovietic, insa această alianță cu Armata Roșie a provocat un dezacord intre multe dintre triburile kurde.

 

22 ianuarie 1952: Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienti.

22 ianuarie 1952: Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan” - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

22 ianuarie 1952: Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan” – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Efectele terapiei Aslan asupra imbatrânirii au convins inca de la inceput, aducând institutului pacienti cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, printese, conti si directori ai unor mari banci ale lumii. Renumele produselor „Aslan” a trecut si Oceanul, presedintele american John Kennedy recurgând pentru o afectiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu.

 

22 ianuarie 1962: Organizatia Statelor Americane hotaraste excluderea Cubei comuniste din randurile membrilor sai.

 

22 ianuarie 1963: Se semneaza Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceza si RFG, dupa vizita facute în Germania de presedintele francez Charles de Gaulles, prima dupa razboi a unui sef de stat din tabara adversa în timpul celei de-a doua conflagratii mondiale.

22 ianuarie 1963: Se semneaza Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceza si RFG - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

22 ianuarie 1963: Se semneaza Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceza si RFG – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

22 ianuarie 1967: S-a nascut Ecaterina Szabo, antrenoare si gimnastă română de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competitională, multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA).

Ecaterina Szabó (în maghiară Szabó Katalin, n. 22 ianuarie 1968, Zagon, județul Covasna) este o antrenoare și o gimnastă română de de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competițională, multiplu medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA) - foto: jurnalul.ro

Ecaterina Szabó - foto: jurnalul.ro

Ecaterina Szabó (în maghiară Szabó Katalin, n. 22 ianuarie 1968, Zagon, județul Covasna) este o antrenoare și o gimnastă română de de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competițională, multiplu medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA)

 

22 ianuarie 1973: A murit Lyndon Baines Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA (1963-1969); (n. 27 august 1908).

 

22 ianuarie 1980: Este arestat la Moscova, Andrei Saharov, renumit fizician nuclear sovietic, militant pentru drepturile omului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace .

Andrei Dmitrievici Saharov,  (n. 21 mai 1921, Moscova – d. 14 decembrie 1989), a fost un fizician, membru al Academiei de științe a URSS, de 3 ori Erou al Muncii Socialiste, Laureat al premiilor Lenin și Stalin (anulate de autorități în 1980), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disident și militant pentru drepturile omului  -  foto: cersipamantromanesc.com

Andrei Dmitrievici Saharov – foto: cersipamantromanesc.com

Andrei Dmitrievici Saharov, (n. 21 mai 1921, Moscova – d. 14 decembrie 1989), a fost un fizician, membru al Academiei de științe a URSS, de 3 ori Erou al Muncii Socialiste, Laureat al premiilor Lenin și Stalin (anulate de autorități în 1980), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disident și militant pentru drepturile omului.

 

22 ianuarie 1981: La Academia Franceză are loc ședința de recepție a primei femei, scriitoarea Marguerite Yourcenar (1903-1987), autoarea romanului istoric Memoriile lui Hadrian.

Marguerite Yourcenar pe numele său adevărat Marguerite Cleenewerck de Crayencour (n. 8 iunie 1903, Bruxelles - d. 17 decembrie 1987, SUA) a fost o scriitoare franceză. La 22 ianuarie 1981, a fost prima femeie invitata sa faca parte din Academia Franceză - foto: pensionerblog.blogspot.com

Marguerite Yourcenar - foto: pensionerblog.blogspot.com

Marguerite Yourcenar pe numele său adevărat Marguerite Cleenewerck de Crayencour (n. 8 iunie 1903, Bruxelles – d. 17 decembrie 1987, SUA) a fost o scriitoare franceză.

 

22 ianuarie 1983: Marele tenisman suedez Björn Borg s-a retras din tenis, după ce a câştigat de cinci ori consecutiv marea Competitie de la Wimbledon (Anglia).

Björn Borg (n. 6 iunie 1956) a fost un jucător suedez de tenis și fost număr 1 mondial. Este considerat de mulți tenismeni ca o mare legendă a tenisului. Între 1980 - 1984 a fost căsătorit cu tenismena din România Mariana Simionescu - foto: en.wikipedia.org

Björn Borg – foto: en.wikipedia.org

Björn Borg (n. 6 iunie 1956) a fost un jucător suedez de tenis și fost număr 1 mondial. Este considerat de mulți tenismeni ca o mare legendă a tenisului. Între 1980 – 1984 a fost căsătorit cu tenismena din România Mariana Simionescu.

 

22 ianuarie 1992: Agenţia rusă de presă TASS (înfiinţată la 25.07.1925), devine ITAR-TASS.

 

22 ianuarie 1993: Reuniune la nivel inalt la Minsk. Doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) semneaza Carta CSI. Se abțin Moldova, Ucraina și Turkmenistanul, care nu sunt de acord cu crearea unor structuri care sa duca la un grad inalt de integrare, in special economica și sa asigure Rusiei rolul de lider.

 

22 ianuarie 1994: A murit Jean-Louis Barrault, actor francez de teatru şi cinema, mim, regizor şi director de teatru; (n.8 septembrie 1910).

 

22 ianuarie 1995: Israelul marchează împlinirea a 50 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz–Birkenau, Polonia.

 

22 ianuarie 1999: A cincea mineriada- Asa numita ”Pace de la Cozia. Incep negocierile dintre comisia condusa de premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18.30, negocierile se incheie, primul-ministru declarand: “Nici o parte nu a caștigat, in schimb a caștigat țara”.

Radu Vasile (n. 10 octombrie 1942, Sibiu - d. 3 iulie 2013, București) a fost un om politic și istoric român, prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD - foto: ro.wikipedia.org

Radu Vasile – foto: ro.wikipedia.org

Radu Vasile (n. 10 octombrie 1942, Sibiu – d. 3 iulie 2013, București) a fost un om politic și istoric român, prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD.

 

22 ianuarie 1999: A fost semnata, la București, Convenția dintre guvernul roman și cel bulgar, privind recunoașterea reciproca a diplomelor și certificatelor de studii eliberate de instituțiile de invațamant și a titlurilor știintifice din cele doua state. Legea pentru ratificarea Convenției a fost promulgată la 1 noiembrie 1999.

 

22 ianuarie 2001: A murit, la Paris, editorul Constantin Tacu (Tacou), nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Editurii Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l’Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc). Tacou a fost un editor constant al lui Emil Cioran şi Mircea Eliade, fiind un prieten al lor;(n.28.01.1921, Livezi, Grecia).

Constantin Tacou (stanga), impreuna cu Emil Cioran - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Constantin Tacou (stanga), impreuna cu Emil Cioran – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

22 ianuarie 2004: A murit Erwin M. Friedlander, fizician american de origine română, membru de onoare al Academiei Române. A fost distins cu Premiul Humboldt pentru fizică în anul 1985; (n.29.05.1925).

Erwin M. Friedländer (n. 29 mai 1925, Cluj - d. 22 ianuarie 2004, California) a fost un fizician american de naționalitate evreiască, originar din România, ales ca membru de onoare al Academiei Române (repus în drepturi în 1990) - foto: en.wikipedia.org

Erwin M. Friedländer – foto: en.wikipedia.org

Erwin M. Friedländer (n. 29 mai 1925, Cluj – d. 22 ianuarie 2004, California) a fost un fizician american de naționalitate evreiască, originar din România, ales ca membru de onoare al Academiei Române (repus în drepturi în 1990). A absolvit Institutul Francez de Înalte Studii din București și apoi a urmat cursurile Facultății de Fizică și Matematică ale Universității bucureștene, specializându-se în fizică nucleară. În 1963 și-a susținut doctoratul cu teza „Asupra modelului cu două centre al jeturilor cosmice”, continuându-și activitatea ca profesor la Universitatea din București și ca cercetător, la Institutul de Fizică Atomică de pe platforma Măgurele. Între 1971-1991 a fost coșef de laborator la Lawrence Berkeley Laboratory al Universității din California. Activitatea sa de cercetare s-a concentrat îndeosebi asupra radiației cosmice a particulelor accelerate la mari energii de măsură aferente, fiind concretizată în peste 250 de studii și articole, apărute în prestigioase reviste internaționale de specialitate. În anul 1985 a fost distins cu Premiul Humboldt pentru fizică. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1963, calitatea retrasă după plecarea din țară. A fost repus în drepturi ca membru corespondent în 1990 și, la solicitarea proprie, trecut ca membru de onoare al Academiei Române în anul 2003.

 

22 ianuarie 2005: A decedat Consuelo Velasquez, compozitoare mexicană, autoarea melodiei „Besame mucho” („No Me Pidas Nunca”, „Dejamer Quererte”); (n. 21.08.1916).

Consuelo Velázquez (August 21, 1916 – January 22, 2005) (popularly also known as Consuelito Velázquez) was a Mexican concert pianist, songwriter and recording artist - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Consuelo Velázquez (August 21, 1916 – January 22, 2005) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

22 ianuarie 2008: A decedat la Bucuresti compozitorul român Ștefan Niculescu.

Ștefan Niculescu (n. 31 iulie 1927, Moreni, jud. Dâmbovița — d. 22 ianuarie 2008, București) a fost un compozitor, muzicolog și profesor universitar român. Creația sa se înscrie în zona muzicii culte contemporane și acoperă numeroase genuri muzicale. Niculescu a fost preocupat de folclorul muzical al Extremului Orient, de heterofonie și de muzica electronică. Timp de mulți ani, a predat compoziția la Conservatorul din București. A fost membru titular al Academiei Române și doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj. A obținut Premiul Herder (1994), premiul pentru muzicologie al Academiei Franceze (1972) și numeroase alte distincții. Niculescu a fost membru al U.C.M.R. și al S.A.C.E.M. (Paris) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ștefan Niculescu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ștefan Niculescu (n. 31 iulie 1927, Moreni, jud. Dâmbovița — d. 22 ianuarie 2008, București) a fost un compozitor, muzicolog și profesor universitar român. Creația sa se înscrie în zona muzicii culte contemporane și acoperă numeroase genuri muzicale. Niculescu a fost preocupat de folclorul muzical al Extremului Orient, de heterofonie și de muzica electronică. Timp de mulți ani, a predat compoziția la Conservatorul din București. A fost membru titular al Academiei Române și doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj. A obținut Premiul Herder (1994), premiul pentru muzicologie al Academiei Franceze (1972) și numeroase alte distincții. Niculescu a fost membru al U.C.M.R. și al S.A.C.E.M. (Paris).

 

22 ianuarie 2012: A murit Tudor Mărăscu, regizor român de teatru și film; (n. 1940).

Tudor Mărăscu (n. 10 noiembrie 1940 - d. 22 ianuarie 2012) a fost un regizor român de teatru și film. A fost profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București - foto: yorick.ro

Tudor Mărăscu – foto: yorick.ro

A fost profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind distins la 10 decembrie 2004 cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, „pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării științifice” din România.

 

22 ianuarie 2013: A decedat multipla campioana romana de sah Margareta Teodorescu ; (n. 13 aprilie 1932).

Margareta Teodorescu, (n. 13 aprilie 1932 - m. 22 ianuarie 2013), dublă vicecampioană olimpică şi multiplă campioană naţională romana de sah - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Margareta Teodorescu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Margareta Teodorescu, dublă vicecampioană olimpică şi multiplă campioană naţională, s-a ăscut la 13 aprilie 1932. A reuşit să castige în 1949, la vârsta de 17 ani, medalia de bronz la primul campionat naţional feminin postbelic si pe plan naţional a obţinut, în perioada 1949-1978, opt medalii de bronz, opt medalii de argint şi patru titluri de campioană a României în anii 1959, 1968, 1969 şi 1974. Cele mai importante performanţe de plan internaţional au fost cele două medalii de argint la Olimpiadel de şah pe echipe. În 1957, la Emmen, în Olanda, Margareta Teodorescu, făcând echipă cu Maria Albuleţ, a adus prima medalie olimpică, de argint, pentru România, la prima ediţie a Olimpiadelor feminine, clasându-se la egalitate de puncte cu echipa Uniunii Sovietice.

 

22 ianuarie 2017: In Romania si in multe locuri din diaspora romaneasca au avut loc proteste din seria NU Legii Grațierii Și Amnistiei”,
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Protest „NU Legii Gratierii Si Amnistiei”,  (București - 22 ianuarie 2017) - foto: Cristian Vasile

Protest „NU Legii Gratierii Si Amnistiei”, (București – 22 ianuarie 2017) – foto: Cristian Vasile

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com