Evenimentele Zilei de 6 februarie în Istorie

Cutremurele din Turcia şi Siria din 6 februarie 2023 -

Cutremurele din Turcia şi Siria din 6 februarie 2023
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

6 februarie este a 37-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 6 februarie

(BOR) Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare şi Ioan

Sf. Vucol, Episcopul Smirnei, Sf. Mc. Iulian și Fausta, Sf. Ier. Fotie, Cuv. Varsanufie cel Mare - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Vucol, Episcopul Smirnei, Sf. Mc. Iulian și Fausta, Sf. Ier. Fotie, Cuv. Varsanufie cel MareIcoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul ierarh Vucol a fost episcop de Smirna și ucenic al sfântului apostol Ioan Evanghelistul.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Bucol, episcop († secolul al II-lea)

(BRC) Ss. Paul Miki și însoțitorii săi, martiri; Sf. Doroteea, fecioară, martiră

 

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor

În 6 februarie este marcată Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor. Mutilarea genitală a femeilor (FGM – Female Genital Mutilation) cuprinde o serie de proceduri lipsite de motive medicale, fiind catalogată la nivel internaţional o încălcare a drepturilor tinerelor şi femeilor. Această practică reflectă inegalitatea dintre sexe înrădăcinată adânc în anumite societăţi şi constituie o formă extremă de discriminare îndreptată împotriva femeilor, notează www.unfpa.org.

FGM reprezintă o violare a drepturilor la sănătate, siguranţă şi integritate fizică, a dreptului la libertate în faţa torturii şi a tratamentelor crude, inumane sau degradante şi a dreptului la viaţă atunci când procedura duce la moarte, notează pagina dedicată acestei zile de pe site-ul ONU. FGM cauzează sângerare severă şi probleme de sănătate, precum: tumori, infecţii, infertilitate, complicaţii la naştere sau risc crescut de deces în rândul nou-născuţilor.

Potrivit www.un.org, procedura este, încă, practicată în 29 de ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, dar şi în câteva din ţările asiatice, inclusiv în India, Indonezia, Irak şi Pakistan, precum şi în câteva grupuri indigene din America Latină, precum Embera în Columbia. Totodată, practica FGM continuă în rândul populaţiei imigrante care locuieşte în Europa de Vest, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Noua Zeelandă: Ziua Waitangi, aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinașii mauri și colonistii britanici. Sărbătoare națională (1840)

 

Astăzi în istorie pentru 6 februarie

 

Evenimentele Zilei de 6 februarie în Istorie:

- 6 februarie 131 – Localitatea Roșia Montană a fost atestată documentar

 

06 februarie 131 - Localitatea Roșia Montană, din Romania, a fost atestată documentar  Este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131. În ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

6 februarie 975 - S-a nascut impăratul Sanjo (d.5 iunie 1017). A fost al 67-lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale de succesiune ,domnind din anul 1011 pana in 1016. In data de 27 nai 1017 a intrat in randurile preotilor budisti.

 

6 februarie 1665 - S-a nascut regina Anna a Marii Britanii (Anne Stuart); (d. 1714).

Anna a Marii Britanii (n. 6 februarie 1665 — d. 1 august 1714) regină a Angliei, Scoției și Irlandei, între 1702–1714; de la data de 8 martie 1702, i-a succedat lui William al III-lea al Angliei și al II-lea al Scoției - foto - ro.wikipedia.org

Anna a Marii Britanii (n. 6 februarie 1665 — d. 1 august 1714) regină a Angliei, Scoției și Irlandei, între 1702–1714; de la data de 8 martie 1702, i-a succedat lui William al III-lea al Angliei și al II-lea al Scoției – foto – ro.wikipedia.org

 

6 februarie 1685 - Iacob al II-lea al Angliei a devinit rege, dupa decesul fratelui sau Carol al II-lea.

Carol al II-lea (engleză Charles II of England) (n. 29 mai 1630 — d. 6 februarie 1685) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei de la 30 ianuarie 1649 (de jure) sau de la 29 mai 1660 (de facto), până la moarte - foto - ro.wikipedia.org

Carol al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Carol al II-lea (engleză Charles II of England) (n. 29 mai 1630 — d. 6 februarie 1685) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei de la 30 ianuarie 1649 (de jure) sau de la 29 mai 1660 (de facto), până la moarte. (…) În ultimii săi ani, Carol a trăit nepedepsit și fără rușine din subsidiile lui Ludovic al XIV-lea și a tolerat, în disprețul intereselor Angliei, ca Franța să se extindă în Flandra și pe Rin.

Astfel, regele care trădase cu atâta grație Anglia, două religii, soția sa și toate metresele sale, a putut să-și mențină până la moarte voluptosul și periculosul său echilibru. “După ce voi muri și n-am să mai fiu printre voi – spunea el -, nu știu ce va face fratele meu. Mi-e tare teamă că după ce va ajunge rege, va fi obligat iarăși să peregrineze…Și totuși, voi avea grijă să-i las regatele mele în ordine.”

La 2 februarie 1685 Carol a suferit un atac de apoplexie. A murit după patru zile, la vârsta de 54 de ani, la Palatul Whitehall. Pe patul de moarte, pentru prima oară, a cerut să se cheme un preot catolic și a primit prima și ultima miruire. Tot atunci a cerut fratelui său Iacob să aibă grijă de fostele sale metrese: “poartă-te bine cu Portsmouth și n-o lăsa pe săraca Nelly să moară de foame“.

Boala sa bruscă a dus la suspiciunea de otravă în mintea multora, inclusiv a unuia dintre medicii regali; cu toate acestea, o analiză medicală modernă a considerat că simptomele bolii sale finale sunt similare cu cele ale uremiei (un sindrom clinic datorită disfuncției renale). A fost înmormântat la Westminster Abbey “fără orice fel de fast” la 14 februarie. Carol a fost succedat de fratele său, care a devenit Iacob al II-lea al Angliei și Irlandei și Iacob al VII-lea al Scoției.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea al Angliei (engleză James II) (n. 14 octombrie 1633 – d. 16 septembrie 1701), rege al Angliei, rege al Scoției și rege al Irlandei, din 6 februarie 1685 până pe 11 decembrie 1688 - foto (James II by Peter Lely): ro.wikipedia.org

James II by Peter Lely – foto: ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea al Angliei (engleză James II) (n. 14 octombrie 1633 – d. 16 septembrie 1701) a fost rege al Angliei, rege al Scoției și rege al Irlandei, din 6 februarie 1685 până pe 11 decembrie 1688. A fost ultimul monarh catolic al celor trei regate. Mulți dintre supușii săi au pus la îndoială politica sa pe teme religioase și tendințele autocratice, astfel încât a fost obligat să abdice în urma Revoluției Glorioase din 1688.

A fost înlocuit nu cu fiul său catolic, James Francis Edward, ci de fiica sa și ginerele său protestanți, Maria a II-a și Wilhelm al III-lea, care au devenit conducători în 1689. Iacob a încercat să-și recapete coroana, ajungând în Irlanda în 1689. După ce a fost înfrânt în Bătălia de la Boyne în vara lui 1690, Iacob s-a întors în Franța, trăindu-și restul vieții sub protecția vărului și aliatului său Ludovic al XIV-lea al Franței.

Iacob este cunoscut în special pentru credința sa în monarhia absolutistă, precum și pentru încercările sale de instaurare a libertății religioase. Amândouă s-au lovit de împotrivirea parlamentului englez, și a majorității populației. Parlamentul, opunându-se tendinței absolutiste din alte țări europene, precum și pierderii de către Biserica Anglicană a supremației legale, a considerat că luptă pentru conservarea libertăților engleze tradiționale.

Aceste tensiuni au transformat domnia de trei ani a lui Iacob într-o luptă pentru supremație între parlament și coroană, care au rezultat în exilarea sa, aprobarea Declarația drepturilor în 1689, și succesiunea hanoveriană.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

6 februarie 1695 - S-a nascut la Basel in Elvetia, matematicianul Nicolaus II Bernoulli (d.31 iulie 1726 la Sankt Petersburg). A fost fiul lui Johann Bernoulli și fratele lui Daniel Bernoulli . Familia Bernoulli era de origine olandeza si s-a refugiat la Basel ca urmare a evenimentelor politice ale epocii.

Nicolaus II Bernoulli, cunoscut și ca Niklaus Bernoulli sau Nikolaus Bernoulli, (n. 6 februarie 1695 la Basel - d. 31 iulie 1726 la Sankt Petersburg) a fost un matematician elvețian. Membru al familiei Bernoulli, a fost fiul lui Johann Bernoulli și fratele lui Daniel Bernoulli - foto: ro.wikipedia.org

Nicolaus II Bernoulli – foto: ro.wikipedia.org

Aceasta familie numără printre descendenții săi direcți peste 120 de matematicieni dintre care cel puțin opt au fost celebri prin dezvoltarea și răspândirea calculului diferential si integral. Nicolaus II Bernoulli a fost profesor de matematică la Academia din Sankt Petersburg În 1720 a publicat studiile sale referitoare la reciprocitatea traiectoriilor ortogonale. În 1724 a reușit să rezolve ecuatia Riccati. A colaborat la Acta Eruditorum și la Buletinul Academiei din Sankt Petersburg.

 

6 februarie 1696 - A apărut, în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului “Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena”. Cartea, publicată de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu. Este scrisa în limba slavonă şi română, sub formă de broşură care cuprinde rânduiala Vecerniei, Utreniei şi Sfintei Liturghii din ziua de 21 mai, precum şi Paraclisul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi un canon de rugăciune către aceştia.

Rugăciunile sunt în limba slavonă iar prefaţa, tipicul, Paremiile, Apostolul, Evanghelia şi Sinaxarul sunt în româneşte. Această carte reprezintă un bine meritat omagiu adus domnitorului Vodă Brâncoveanu, purtătorul numelui Sfântului Constantin, dar avea ca scop şi întărirea în popor a cinstirii sfinţilor , în care unii datorită influenţei calviniste, nu mai credeau.

 

 6 februarie 1748 - S-a nascut Adam Weishaupt, (d. 18 noiembrie 1830), filosof si scriitor german, fondator al Ordinului Iluminaților, societate secretă înființată în Bavaria, Germania.

Johann Adam Weishaupt (n. 6 februarie 1748, Ingolstadt - d. 18 noiembrie 1830[1][2][3][4] Gotha) a fost un filosof, scriitor german și fondator al Ordinului Illuminatilor, societate secretă înființată în Bavaria, Germania. Weishaupt a absolvit liceul iezuit, a studiat dreptul, istoria, științele politice și filosofia. A fost profesor universitar de drept canonic (romano-catolic) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Johann Adam Weishaupt – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ordinul Iluminaților, înființat la 1 mai 1776, era întitulat de fapt Bund der Perfektibilisten, „Liga” sau „Uniunea Perfectibililor”, supranumit și Bienenbund, „Ordinul Albinelor”. Numele de taină al lui Weishaupt, ca membru al organizației, era „Spartacus”. În masonerie (și anume într-o lojă din Munchen), Weishaupt a fost cooptat în 1777, cu pseudonimul Sanchoniaton. A fost profesor universitar de drept canonic (romano-catolic). În masonerie (și anume într-o lojă din München), Weishaupt a fost cooptat în 1777, cu pseudonimul Sanchoniaton.

 

6 ferbuarie 1778 - A fost încheiată alianţa franco-americană. În timpul Războiului de Independenţă din America, reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai Franţei au semnat, la Paris, Tratatul de Prietenie şi Comerţ şi Tratatul de Alianţă. Printre semnatarii tratatului din partea coloniilor americane s-a numerat si savantul Benjamin Franklin. Spania a intrat in razboi ca aliat al francezilor in iunie 1779 iar Olanda s-a implicat si ea in razboi din 1780. Toate cele trei tari au finantat SUA de la inceputul razboiului pentru a slabi puterea britanica.

In Anglia, regele George al III-lea si-a dat seama ca nu mai exista nicio speranta pentru a-i infrange pe colonistii americani.dar era hotarat sa pedepseasca coloniile rebele pastrand 30000 de britanici in garnizoane diferite din America de nord pe termen nelimitat, pentru a bloca si ataca porturile colonistilor si ca sa-i incurajeze pe indienii americani sa atace civili in dispute de frontiera.

 

6 februarie 1793 - A decedat dramaturgul italian Carlo Goldoni .

Carlo Goldoni (n. 25 februarie 1707 – d. 6 februarie 1793) este un cunoscut dramaturg și libretist italian din Veneția. Printre operele lui și cele ale lui Luigi Pirandello se enumeră unele dintre cele mai cunoscute opere italiene. Supranumit de Voltaire "Molière al Italiei", Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză - foto: ro.wikipedia.org

Carlo Goldoni – foto: ro.wikipedia.org

Carlo Goldoni (n. 25 februarie 1707) , este un cunoscut dramaturg și libretist italian din Veneția. Printre lucrarile lui și ale lui Luigi Pirandello se numară unele dintre cele mai cunoscute opere italiene. Suprnumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.

 

6 februarie 1806 - Batalia de la San Domingo – Victorie navala britanica împotriva francezilor în Caraibe.

Battle of Santo Domingo Part of the Napoleonic Wars - Duckworth's Action off San Domingo, 6 February 1806. Impérial being harassed by the much weaker HMS Northumberland before being driven ashore. Nicholas Pocock, 1808, National Maritime Museum - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Santo Domingo – Part of the Napoleonic Wars – Duckworth’s Action off San Domingo, 6 February 1806. Impérial being harassed by the much weaker HMS Northumberland before being driven ashore. Nicholas Pocock, 1808, National Maritime Museum – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la San Domingo a fost o bătălie navală purtata in timpul războaielor napoleoniene între escadrile de nave franceze și britanice. Escadrila franceza condusa de viceamiralul Corentin Urbain Leissègues , plecata din portul francez Brest în decembrie 1805,era una dintre cele două flotile franceze care aveau misiunea să atace rutele comerciale britanice.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

6 febuarie 1822 - Nava chinezească Tek Sing (supranumită “Titanicul estului”) s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

 

6 febuarie 1840: Aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinașii maori și coloniștii britanici. Este zi de sărbătoare națională in Noua Zeelanda.

Tratatul de la Waitangi (în engleză Treaty of Waitangi, în māori Te Tiriti o Waitangi) este un tratat semnat la 6 februarie 1840, de reprezentanți ai Coroanei britanice, și de diferite căpetenii Māori din nordul Insulei de Nord a Noii Zeelande. Tratatul stipula înființarea postului de guvernator britanic în Noua Zeelandă, recunoștea propietatea populației Māori asupra pământurilor și bunurilor sale și acorda băștinașilor Māori egalitatea de drepturi față de cetățenii britanici. Versiunile în engleză și limba Māori sunt semnificativ diferite și deci nu există consens cu privire la articolele convenite de fapt. Din punctul de vedere britanic, tratatul acorda Regatului Unit suveranitatea asupra Noii Zeelande și guvernatorului îi acorda dreptul de a conduce țara; în rândurile Māorilor, se pare că tratatul a fost interpretat în mai multe modalități dintre care multe erau în conflict cu interpretarea britanică. După semnarea de la Waitangi, un număr de copii ale tratatului au fost circulate prin Noua Zeelandă și au fost semnate de mulți alți șefi de trib - in imagine, O copie a tratatului de la Waitangi - foto: ro.wikipedia.org

O copie a tratatului de la Waitangi – foto: ro.wikipedia.org

A fost un tratat semnat la 6 februarie 1840, de reprezentanți ai Coroanei britanice, și de diferite căpetenii ale triburilor Māori din nordul Insulei de Nord a Noii Zeelande. Tratatul stipula înființarea postului de guvernator britanic în Noua Zeelandă, recunoștea propietatea populației Māori asupra pământurilor și bunurilor sale și acorda băștinașilor Māori egalitatea de drepturi față de cetățenii britanici.

Versiunile în engleză și limba Māori sunt semnificativ diferite și deci nu există consens cu privire la articolele convenite de fapt. Din punctul de vedere britanic, tratatul acorda Regatului Unit suveranitatea asupra Noii Zeelande și guvernatorului îi acorda dreptul de a conduce țara; în rândurile Māorilor, se pare că tratatul a fost interpretat în mai multe modalități dintre care multe erau în conflict cu interpretarea britanică. După semnarea de la Waitangi, un număr de copii ale tratatului au circulat prin Noua Zeelandă și au fost semnate de mulți alți șefi de trib.

 

6 februarie 1857 - A aparut la Bucureşti in Muntenia, jurnalul politic şi literar ” Concordia”, sub redacţia lui C.A.Rosetti. Jurnalul va apărea pînă la 6 august 1857. Din august 1857 pînă în aprilie 1905, cu unele întreruperi, apare sub titlul de “Românul “, condus de C.A.Rosetti şi fiul său Vintilă C.A.Rossetti si va deveni una dintre cele mai citite publicații ale secolului XIX din România. Din 1885 ziarul este purtătorul de cuvînt al liberalilor radicali.

 

6 februarie 1866 - B.P Hașdeu editează la București revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul” (apare până la 6 iulie 1866).

 

6 febuarie 1885 - Spiru Haret a fost numit secretar general al Ministerului Instrucţiei şi al Cultelor.

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași - d. 17 decembrie 1912, București), matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Spiru C. Haret – foto: ro.wikipedia.org

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București), matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.

 

6 februarie 1889 - S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecţionar şi critic de artă; (m. 18 septembrie 1962).

 

6 februarie 1898 - A avut loc, la Paris, premiera “Poemei române” compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.

 

6 februarie 1899 - A murit Leo von Caprivi, cancelar al Germaniei (n. 1831)

Leo von Caprivi (Georg Leo Graf von Caprivi de Caprera de Montecuccoli, n. 24 februarie 1831 – d. 6 februarie 1899) a fost un general-maior german și om de stat care i-a succedat lui Otto von Bismarck în funcția de Cancelar al Imperiului German. Leo von Caprivi a deținut această funcție din martie 1890 până în octombrie 1894 - foto: ro.wikipedia.org

Leo von Caprivi – foto: ro.wikipedia.org

Leo von Caprivi (Georg Leo Graf von Caprivi de Caprera de Montecuccoli, n. 24 februarie 1831 – d. 6 februarie 1899) a fost un general-maior german și om de stat care i-a succedat lui Otto von Bismarck în funcția de Cancelar al Imperiului German. Leo von Caprivi a deținut această funcție din martie 1890 până în octombrie 1894.

 

6 februarie 1899 - A murit Prințul Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, Prinț de Edinburgh (n. 1874)

 

6 februarie 1908 - S-a născut, la Ploieşti, scriitorul Geo Bogza; (m. 14 septembrie 1993).

 

6 februarie 1911 - S-a născut Ronald Reagan, preşedinte al SUA în perioada ianuarie 1981– ianuarie 1989; (d.2004).

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii  foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan - foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

 

6 februarie 1916 - A decedat poetul nicaraguan Rubén Darío (Felix Ruben Garcia Sarmianto); (n. 1867).

 

6 februarie 1917 - S-a nascut actrita americana de film Zsa Zsa Gabor (Budapesta, Austro-Ungaria), cunoscută și ca Prințesa Sári von Anhalt in urma căsătoriei sale cu Prințul Frédéric von Anhalt.

Zsa Zsa Gabor (n. 6 februarie 1917, Budapesta, Austro-Ungaria), cunoscută și ca Prințesa Sári von Anhalt de la căsătoria cu Prințul Frédéric von Anhalt, este o actriță americană de origine maghiară, fostă regină a frumuseții a Ungariei în 1936. A emigrat în Statele Unite în 1941. A fost căsătorită de nouă ori. A divorțat de șapte ori și o căsătorie a fost anulată - in imagine, Zsa Zsa Gábor în 1959 - foto: ro.wikipedia.org

Zsa Zsa Gábor în 1959 – foto: ro.wikipedia.org

Zsa Zsa Gabor (n. 6 februarie 1917, Budapesta, Austro-Ungaria), cunoscută și ca Prințesa Sári von Anhalt de la căsătoria cu Prințul Frédéric von Anhalt, este o actriță americană de origine maghiară, fostă regină a frumuseții a Ungariei în 1936. A emigrat în Statele Unite în 1941. A fost căsătorită de nouă ori. A divorțat de șapte ori și o căsătorie a fost anulată.

 

6 februarie 1918 - A murit pictorul austriac Gustav Klimt, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii Vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la inceputurile uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei; (n. 1862).

 

6 februarie 1919 - Adunarea Națională rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 și-a început lucrările în orășelul Weimar, urmând să dea Germaniei o Constituție. După orașul unde s-au desfășurat lucrările adunării, a fost denumita ulterior „Republica de la Weimar” (1919-1933), iar constituția după care se va conduce aceasta – „Constituția de la Weimar”.

 

6 februarie 1924 - In Romania este promulgata o Lege a persoanelor juridice, care preciza condițiile care se cereau îndeplinite de o organizație pentru a obține calitatea de persoană juridică. Prin această lege, s-a creat cadrul juridic pentru dizolvarea unor organizații politice antinaționale, inclusiv Partidul Comunist obedient fata de Rusia Sovietica.

 

6 februarie 1927 - S-a nascut fotbalistul roman Alexandru Apolzan.

Alexandru Apolzan (n. 6 februarie 1927, Sibiu - d. 23 decembrie 1982, București) a fost un fotbalist român, care s-a făcut remarcat la CCA București și a ajuns să joace în echipa națională de fotbal a României. Este considerat unul dintre cei mai buni fundași din istoria fotbalului românesc - foto: fcsteaua.ro

Alexandru Apolzan – foto: fcsteaua.ro

Alexandru Apolzan (n. 6 februarie 1927, Sibiu – d. 23 decembrie 1982, București) a fost un fotbalist român, care s-a făcut remarcat la CCA București și a ajuns să joace în echipa națională de fotbal a României. Este considerat unul dintre cei mai buni fundași din istoria fotbalului românesc.

 

6 februarie 1932 - S-a născut regizorul francez François Truffaut,unul dintre inițiatorii mișcării denumite la Nouvelle Vague (Noul Val).; (d.21 octombrie 1984).

François Truffaut (n. 6 februarie 1932, Paris - d. 21 octombrie 1984) a fost un critic de cinema, regizor de fim, scenarist și actor francez. Este unul din inițiatorii mișcării denumite la Nouvelle Vague (Noul Val) - foto: ro.wikipedia.org

François Truffaut – foto: ro.wikipedia.org

François Truffaut (n. 6 februarie 1932, Paris – d. 21 octombrie 1984) a fost un critic de cinema, regizor de fim, scenarist și actor francez. Este unul din inițiatorii mișcării denumite la Nouvelle Vague (Noul Val).

 

6 spre 7 februarie 1941 - Masacrul din Lunca Prutului (Ținutul Herța)

 

6 februarie 1945 - A intrat în vigoare Decretul-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.

 

6 februarie 1945 - S-a născut Bob Marley, celebru cântăreţ de muzică reggae; (d. 1981).

Robert Nesta "Bob" Marley (6 februarie 1945 - 11 mai 1981) a fost un cantautor jamaican, muzician şi chitarist care a dobândit faimă şi recunoştinţă internaţională, combinând în mare parte reggae, ska şi rocksteady în compoziţiile sale - in imagine, Bob Marley live in concert in Zurich, Switzerland, on May 30, 1980 at the Hallenstadium - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bob Marley live in concert in Zurich, Switzerland, on May 30, 1980 at the Hallenstadium – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Robert „Bob” Nesta Marley (n. 6 februarie 1945; d. 11 mai 1981) a fost un cântăreț, compozitor, chitarist și activist jamaican. El este cel mai cunoscut interpret de muzică reggae, și este privit ca un profet al mișcării Rastafari. Printre cele mai cunoscute cântece reggae ale lui Marley sunt ‘”I Shot the Sheriff„, „No Woman, No Cry„, „Three Little Birds„, „Exodus„, „Could You Be Loved„, „Jamming‘”, „Redemption Song„, și „One Love„. Legend, compilația de cântece ale lui Bob Marley lansată post-mortem, este cel mai bine vândut album reggae al tuturor timpurilor, cu mai mult de 25 de milioane de exemplare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

6 februarie 1952 - A decedat regele George al VI-lea al Regatului Unit ; (n. 1892).

George al VI-lea al Angliei (pe numele sau întreg Albert Frederick Arthur George, 14 decembrie 1895, d. 6 februarie 1952), rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice, împărat al Indiei din 11 decembrie 1936 - in imagine, George al VI-lea al Regatului Unit, portret oficial, circa 1940–46 - foto: en.wikipedia.org

George al VI-lea al Regatului Unit, portret oficial, circa 1940–46 – foto: en.wikipedia.org

George al VI-lea al Angliei (pe numele sau întreg Albert Frederick Arthur George, 14 decembrie 1895, d. 6 februarie 1952), rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice, împărat al Indiei din 11 decembrie 1936.

 

6 februarie 1952  – Elisabeta a II-a, a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. A urcat pe tron la 6 februarie 1952, fiind în prezent al doilea monarh în viață ca durată a domniei, după regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care domnește din 9 iunie 1946. Este cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o pe regina Victoria la 9 septembrie 2015. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012 - foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta a II-a - foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952, fiind în prezent al doilea monarh în viață ca durată a domniei, după regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care domnește din 9 iunie 1946. Este cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o pe regina Victoria la 9 septembrie 2015.

A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012.

 

6 februarie 1955 - S-a stins din viaţă, la penitenciarul Sighet, Constantin Argetoianu (n. 1871)

Constantin Argetoianu (n. 3/15 martie 1871, Craiova, România – d. 6 februarie 1955, Sighetu Marmației, România) a fost un om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României (între 28 septembrie 1939 și 23 noiembrie 1939) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Argetoianu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Argetoianu (n. 3/15 martie 1871, Craiova, România – d. 6 februarie 1955, Sighetu Marmației, România) a fost un om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României (între 28 septembrie 1939 și 23 noiembrie 1939). Unic descendent al unei înstărite familii boierești din Oltenia,

Argetoianu a dobândit o licență în drept și un doctorat în medicină la Paris, însă a urmat o carieră în diplomație, unde a activat până în 1913, când a intrat în politica română. S-a alăturat inițial Partidului Conservator, însă a trecut de-a lungul carierei sale politice prin multe partide, deținând portofoliul ministrial în diferite guverne. Argetoianu a fost ales cu puține întreruperi în Parlament, deținând președinția Senatului între 1938 și 1939.

(…) Desproprietărit sub regimul comunist de întreaga sa avere, a fost arestat în „noaptea demnitarilor” (5/6 martie 1950) și a murit la 6 februarie 1955 în închisoarea de la Sighet. Constantin Argetoianu a fost reabilitat de justiție în 1999. Deși prestația sa politică a fost contestată atât de contemporani, cât și de istorici, el este considerat unul dintre cei mai influenți politicieni ai Perioadei interbelice.

În prezent este cunoscut pentru scrierile sale memorialistice, care purtând marca inteligenței și cinismului autorului lor reprezintă prin bogăția de informație și prin calitatea literară un document de primă importanță asupra vieții politice și sociale din timpul său.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

6 februarie 1990 - Frontul Salvării Naţionale in Romania s-a înregistrat oficial ca formaţiune politică. Preşedintele formaţiunii a devenit Ion Iliescu.

 

6 februarie 1991 - Ministerul de Externe român a dat o declaraţie prin care s-a pronunţat pentru desfiinţarea, până la jumătatea anului 1991, a structurilor militare ale Tratatului de la Varşovia. Toate statele membre ale acestei alianţe militare (URSS ultima, după o îndelungată perioadă de deliberare) s-au pronunţat în favoarea desfiinţării alianţei.

 

6 februarie 1992 - A decedat Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române și al Societății Matematice Franceze; (n. 1912).

 

6 febuarie 1993 - A încetat din viaţă George Ciorănescu, poet, traducător şi prozator. În 1947 se expatriază la Paris, iar în 1954 devine deputat în primul Parlament European; (n. 19 martie 1918).

 

6 februarie 1995 - A încetat din viaţă academicianul Nicolae Simionescu. A fondat şi organizat, împreună cu academicianul Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară; (n. 27 iunie 1926).

 

6 februarie 1996 - Plenul Senatului Romaniei a decis că Serviciul de Informaţii Externe (SIE) va fi controlat de o comisie specială a Parlamentului, compusă din cinci membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Totodata Senatul a hotărât că persoanele persecutate în ţara de origine, din considerente de rasă, naţionalitate, religie sau politice, vor putea primi azil în România.

 

6 februarie 1999 - Începe Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială” pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului de către cele două părți. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie-23 februarie 1999).

 

6 februarie 2000 - In timpul celui de-al doilea razboi din Cecenia, Rusia ocupa capitala tariiGroznai, iar guvenul care a proclamat independenya Republicii Ichkeria (Cecenia) , este fortat sa plece in exil.

 

6 februarie 2001 - Deputaţii romani au hotărât interzicerea clonării umane, prin adoptarea unui proiect de lege de ratificare a Convenţiei europene privind protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei şi a Protocolului adiţional al acestei convenţii, semnat la Paris la 12 februarie 1998.

 

6 februarie 2008 - Jurnalistul Max Bănuş a decedat. Cunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili ziarişti de la Radio Europa Liberă,in anii dictaturii comuniste, Max Bănuş şi-a început cariera jurnalistică la ziarul Sportul românesc din Bucuresti; (n. 23 martie 1926).

Max Bănuș (n. 26 martie 1926, București - d. 6 februarie 2008, București) a fost un jurnalist român, disident anticomunist, timp de 24 de ani redactor la Radio Europa Liberă - foto: ro.wikipedia.org

Max Bănuș – foto: ro.wikipedia.org

 

6 februarie 2011 - A decedat muzicianul irlandez Gary Moore (Skid Row si Thin Lizzy); (n. 1952).

Robert William Gary Moore (n. 4 aprilie 1952, Belfast, Irlanda - d. 6 februarie 2011), cunoscut mai ales ca Gary Moore, a fost un muzician nord-irlandez, cântăreț și chitarist virtuoz. La vârsta de 11 ani a ascultat albumul „John Mayall with Eric Clapton” care i-a schimbat viața și l-a influențat foarte mult în ceea ce privește tehnica sa de chitară. A făcut parte din trupa rock irlandeză Thin Lizzy. A decedat la 6 februarie 2011 în somn în timpul unei vacanțe în Spania - in imagine, Gary Moore în 2008 - foto: ro.wikipedia.org

Gary Moore în 2008 – foto: ro.wikipedia.org

Robert William Gary Moore (n. 4 aprilie 1952, Belfast, Irlanda – d. 6 februarie 2011), cunoscut mai ales ca Gary Moore, a fost un muzician nord-irlandez, cântăreț și chitarist virtuoz. La vârsta de 11 ani a ascultat albumul „John Mayall with Eric Clapton” care i-a schimbat viața și l-a influențat foarte mult în ceea ce privește tehnica sa de chitară. A făcut parte din trupa rock irlandeză Thin Lizzy. A decedat la 6 februarie 2011 în somn în timpul unei vacanțe în Spania.

 

6 februarie 2017 – Regina Elisabeta a II-a a marcat a 65-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Safir.

 

6 februarie 2018 - Compania spațială americană SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele.

Falcon Heavy este un sistem de lansare spațial dezvoltat de compania privată americană SpaceX. Constă din nucleul standard al rachetei Falcon 9 și va putea transporta o sarcină utilă de aproximativ 64 de tone, comparativ cu doar 23 de tone ale lui Falcon 9. Prima lansare a avut loc la 6 februarie 2018.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

6 februarie 2019 - Statele membre ale #NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei. Statele membre ale NATO au semnat miercuri, la Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, un pas important către acceptarea ţării balcanice drept al 30-lea membru al organizaţiei, transmite dpa. Macedonia va putea de acum să participe cu statut de observator la reuniunile NATO până când toate ţările aliate vor ratifica protocolul de aderare. Acest pas a survenit după soluţionarea unui îndelungat diferend între Skopje şi Atena în legătură cu denumirea ţării.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

6 februarie 2022 - Regina Elisabeta a II-a a marcat a 70-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Platină.

 

6 februarie 2023Cutremurele din Turcia și Siria din 6 februarie 2023 Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD. (www.agerpres.ro)

La 6 februarie 2023, un cutremur puternic și mortal a lovit sudul și centrul Turciei și vestul Siriei. S-a produs la 34 km la vest de orașul Gaziantep la ora 04:17 TRT (01:17 UTC), cu o magnitudine de cel puțin 7,8 Mw și o intensitate maximă Mercalli de XI (extremă). S-au înregistrat pagube pe scară largă și zeci de mii de victime.

A fost cel mai mortal și mai puternic cutremur din Turcia de la cutremurul de la Erzincan din 1939, de aceeași magnitudine, împreună cu care este al doilea cel mai puternic din istoria țării, după cutremurul din 1668 din Anatolia. A fost, de asemenea, cel mai mortal cutremur care a afectat Siria de la cutremurul din 1822 din Alep, unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în Levant, și cel mai mortal cutremur la nivel mondial de la cutremurul din 2010 din Haiti. A fost resimțit și a provocat pagube structurale până în Israel, Liban, Cipru și pe coasta turcească a Mării Negre.

Cutremurul a avut peste 1.000 de replici, inclusiv o replică neobișnuit de puternică de 7,7 Mw la nouă ore după cutremurul principal

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

6 februarie 2023 - A murit Răzvan Theodorescu, istoric de artă. (n. 1939)

Emil Răzvan Theodorescu (n. 22 mai 1939, București, România – d. 6 februarie 2023, București, România) a fost un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române (din 2000) și vicepreședinte al acesteia (din 20 aprilie 2018, reales la 4 mai 2022). A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al culturii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org