Evenimentele Zilei 1 decembrie în Istorie
Adunarea Naţională a Românilor de la Alba Iulia 1 decembrie 1918
foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
1 decembrie este a 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți.
Decembrie – Undrea
(31 de zile – ziua are 9 ore, noaptea 15 ore)
Decembrie este a 12-a lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. Decembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Săgetătorului și sfârșește în semnul Capricornului. Din punct de vedere astronomic, luna decembrie începe cu soarele în constelația Ophiuchus și se sfârșește cu soarele în constelația Săgetător.
Numele lunii decembrie (latină: December) vine de la cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman. Grecii numeau luna decembrie Poseidon. În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.
Decembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Septembrie. I.L. Caragiale spunea în Calendar despre luna decembrie: Gerul îngheață becurile felinarelor pe ulițe. Primăria hotărăște a așeza la fiecare răspânte câte o sobă de tuci. Un amic al guvernului va fi însărcinat, fără leafă, numai cu diurnă, să meargă la Paris spre a cumpăra sobele, cari vara vor putea servi și la altceva.
Sărbătorile Zilei de 1 decembrie
(BOR) Sfântul Prooroc Naum; Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv

Sfântul Prooroc Naum. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 1 decembrie – foto: doxologia.ro
(BRU) Sf. Naum, profet († secolul al VII-lea î.Hr.)
(BRC) Ss. Florența și Natalia
România – Ziua Națională

Amplasarea României - foto: ro.wikipedia.org
România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.
Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.
Republica Centrafricană – Ziua națională. Aniversarea republicii (1958)

Amplasarea Republicii Centrafricane - foto: ro.wikipedia.org
Republica Centrafricană este un stat fără ieșire la mare din Africa Centrală. Se învecinează cu Ciadul la nord, Sudanul și Sudanul de Sud la est, Republica Congo și Republica Democrată Congo la sud și Camerunul la vest. Aceasta are o suprafață de 622.984 de km2 și o populație estimată la 4,4 miloane de locuitori, Bangui fiind capitala țării.
Întrucât cea mai mare parte a teritoriului se află în bazinele hidrografice ale râurilor Ubangi si Chari, Franța a numit colonia nou înființată în această regiune Oubangui-Chari. Acesta a devenit un teritoriu semi-autonom al Comunității Franceze în 1958 și apoi o națiune independentă la 13 august 1960, luând atunci numele său actual.
Timp de peste trei decenii după independență, Centrafrica a fost condusă de președinții și un împărat, care fie nu au fost aleși de populație fie au preluat puterea prin forță. Nemulțumiri locale cu privire la acest sistem au fost în cele din urmă susținute de presiunea internațională, după încheierea Războiului Rece.
Ziua mondială de combatere a SIDA

Panglica roşie este simbolul global pentru solidaritate cu persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA – foto: ro.wikipedia.org
Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele SIDA. Din 1995, Președintele Statelor Unite ale Americii a proclamat oficial Ziua mondială SIDA.
Guvernele din alte țări au urmat exemplul și a emis anunțuri similare. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni între 1981 și 2007, și un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007, aceasta este una dintre cele mai distructive epidemii din istorie.
În ciuda accesului îmbunătățit la tratamentul antiretroviral și îngrijire în multe regiuni ale lumii, epidemia SIDA a luat un procent estimat la 2 milioane de vieți în 2007, din care aproximativ 270.000 au fost copii
Astăzi în istorie pentru 1 decembrie
Evenimentele Zilei 1 decembrie în Istorie:
- 1 decembrie 1918 – Transilvania s-a unit cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești
1 decembrie 1081 - S-a născut regele Ludovic al VI-lea al Franţei; (d. 1137).

Ludovic al VI-lea cel Gros
foto: ro.wikipedia.org
Ludovic al VI-lea cel Gros (1081 − 1137), urmașul lui Filip I, a domnit între 1108-1137. A consolidat puterea regală pentru totdeauna în Île-de-France, regiune care fusese fieful inițial al Capețienilor. Aici, el a reprimat în mod sistematic orice opoziție feudală împotriva autorității regale.
De asemenea, a făcut ca fiul său, viitorul Ludovic VII, să fie crescut la abația Saint-Denis, în nordul Parisului și ca acesta să se căsătorească cu Eleanor, moștenitoarea ducatului Aquitaniei, în 1137. A purtat război cu Henric I, regele Angliei, suferind o înfrângere grea în anul 1119.
Ultima sa confruntare armată a fost cu împăratul romano-german Henric al V-lea, care împreună cu regele Angliei, Henric I îi declaraseră război în 1124. Regele Franței a apelat la simțul național al francezilor, iar vasalii francezi au venit în ajutor cu propriile armate, Henric al V-lea fiind nevoit să se retragă.
1 decembrie 1083 - S-a născut prințesa bizantina Ana Comnena; (d. 1153).

Ana Comnena - foto: historywitch.com
Ana Comnena (1 decembrie, 1083 – 1153) a fost o prințesă bizantină, fiica împăratului Alexie I Comnenul și a Irinei Ducas. Este una dintre primele femei istoric cunoscute, scriind opera biografică Alexiada în care relatează evenimentele din timpul domniei tatălui ei si in face referire la „daci” si la vlahi (exonim folosit pentru populațiile vorbitoare de limbi romanice de la sud și nord de Dunăre).
1 decembrie 1135 - A decedat regele Henric I al Angliei.

Henric I al Angliei (c. 1068/1069 – 1 decembrie 1135), – foto: ro.wikipedia.org
Henric I al Angliei a fost cel de-al patrulea fiul lui William I Cuceritorul, primul rege al Angliei, după cucerirea normandă din 1066. El i-a succedat fratelui său mai mare William al II-lea al Angliei în 1100 și l-a învins pe fratele lui mai mare Robert Curthose pentru a deveni Duce al Normandia în 1106.
1 decembrie 1455 - A murit Lorenzo Ghiberti; (d.1378)

Lorenzo Ghiberti - foto: ro.wikipedia.org
Lorenzo Ghiberti (născut Lorenzo di Cione di ser Bonaccorso, zis Lorenzo di Bartolo), n. 1 decembrie 1378, Pelago, provincia Florența, d. 1 decembrie 1455, Florența) a fost bijutier, sculptor si arhitect italian florentin, promotor al Renasterii italiene (in italiana Rinascimento), autorul porților de est ale baptisteriei florentine Sfantul Ioan Botezatorul (San Giovanni Battista), din fața Domului Santa Maria del Fiore, numite mai târziu de către Michelangelo “Porțile Paradisului” (1425–1452), o capodoperă a artei italiene din Quattrocento (Sec. XV).
1 decembrie 1544 - Se deschide la Braşov in Transilvania, primul liceu în cadrul căruia învăţămîntul este bazat pe principii umaniste.
1 decembrie 1544 - Filip Moldoveanul tipăreşte la Sibiu “Catehismul Românesc“, prima carte tipărită în limba română.
1 decembrie 1640 - Portugalia îşi câştigă independenţa faţă de Spania iar João IV devine rege.
Ioan al IV-lea (portugheză João IV de Portugal, n. 18 martie 1603 – d. 6 noiembrie 1656) a fost rege al Portugaliei din 1640 până la moartea sa. A fost nepotul Ecaterinei, Ducesă de Braganza care în 1580 a pretins coroana portugheză și a declanșat lupta pentru tronul Portugaliei. Ioan a fost supranumit Ioan Restauratorul (João o Restaurador). În ajunul morții sale în 1656, Imperiul portughez a atins apogeul acoperind aproape 3 miliarde de acri.
1 decembrie 1716 - S-a născut sculptorul Etienne-Maurice Falconet; (m. 24 ianuarie 1791).

Étienne Maurice Falconet - foto: pl.wikipedia.org
Étienne Maurice Falconet (1 December 1716 – 24 January 1791) a fost protejatul marchizei de Pompadour, favorita regelui Ludovic al XV-lea, care i-a încredinţat conducerea atelierelor de sculptură ale Manufacturii de porţelanuri din Sèvres.
1 decembrie 1743 - S-a născut chimistul şi mineralogul Martin Heinrich Klaproth. (m. 1 ianuarie 1817).
Martin Heinrich Klaproth (n. 1 decembrie 1743 – d. 1 ianuarie 1817 la Berlin), chimist de origine germană, fondatorul chimiei anorganice.
1 decembrie 1761 - S-a născut Marie Tussaud, fondatoarea “Muzeului figurilor de ceară” din Londra; (m. 16 aprilie 1850).
Marie Tussaud (n. 1 decembrie 1761, Strasbourg, Franța – d. 16 aprilie 1850, Londra, Anglia), cunoscută pentru sculpturile sale și pentru Madame Tussauds, muzeul figurilor de ceară din Londra.
1 decembrie 1792 - S-a născut Nikolai Ivanovich Lobacevski, matematician rus; (d. 24.02.1856).

Nikolai Ivanovici Lobacevski - foto: ro.wikipedia.org
Nikolai Ivanovici Lobacevski (n. 1792 — d. 1856), matematician rus, profesor și rector al Universității de Stat din Kazan, Tatarstan, membru al mai multor societăți științifice. Societatea Regală din Göttingen, Germania, l-a primit în rândurile sale la propunerea lui Gauss. Țarul Nicolae I al Rusiei i-a acordat gradul de general. Lobacevski a susținut posibilitatea construirii unui sistem neeuclidian al geometriei și a creat una din variantele ei posibile, concomitent cu János Bolyai.
1 decembrie 1800 - Oraşul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

Washington, D.C. in 1800 – foto: etc.usf.edu
1 decembrie 1822 - Pedro I (n. 12 octombrie 1798 — d. 24 septembrie 1834 ), este încoronat împărat al Braziliei

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei - foto: ro.wikipedia.org
Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (numele complet: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Rafael José Miguel Joaquim Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon, n. 12 octombrie 1798 Queluz — d. 24 septembrie 1834 Queluz) A fost primul impărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și optulea Rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826).
Dom Pedro I a abdicat de la cele două coroane: de la cea portugheză în favoarea fiicei sale Dona Maria da Glória (Regina Dona Maria a II-a a Portugaliei, bunica lui Ferdinand I,regele Romaniei), și de la cea braziliană în favoarea fiului său Dom Pedro II).
1 decembrie 1825 - A decedat Alexandru I, țar al Rusiei (1801-1825) (n. 1777)

Alexandru I al Rusiei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Alexandru I Pavlovici Romanov (rusă: Александр I Павлович) (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), a fost țarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum și Mare Duce al Finlandei. Alexandru s-a născut în 1777 la Sankt Petersburg, fiu al Marelui Duce Pavel Petrovici, mai târziu Pavel I al Rusiei, și al Mariei Feodorovna, fiica Ducelui de Württemberg.
Alexandru a urcat pe tron după ce tatăl său a fost asasinat și a condus Rusia în perioada războaielor napoleoniene. În prima parte a domniei a încercat să introducă reforme liberale, pe când în cea de-a doua a abordat o conducere arbitrară iar o parte din vechile reforme au fost abolite. În ceea ce privește politica externă, Alexandru a obținut un succes recunoscut, câștigând numeroase campanii.
În particular, sub domnia sa Rusia a obținut Finlanda, jumătatea Moldovei dintre Prut și Nistru, și o parte din Polonia. Contradicțiile misterioase ale personalității sale îl fac pe Alexandru unul din cei mai interesanți țari. Pe deasupra, moartea sa este învăluită în mister, iar locul unde se află rămășițele sale rămâne necunoscut.
Napoleon I îl considera un „bizantin schimbător”. Pentru Metternich era un om nebun, luându-l în derâdere cu orice ocazie. Castlereagh, scriind despre acesta lordului Liverpool, îi atribuie meritele unor „mari calități”, însă adaugă că este „suspicios și indecis”. In timpul domniei sale,partea de est a Principatului Moldova (numita mai tarziu Basarabia) a fost anexata de Rusia in urma razboiului ruso-turc din anii 1806-1812.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
1 decembrie 1833 - S-a născut, la Boian, compozitorul Ştefan Nosievici; (d. 1869).

Ştefan Nosievici (n. 1 decembrie 1833: Boian – m. 12 noiembrie 1869), compozitor – foto: dragusanul.ro
Ştefan Nosievici (n. 1 decembrie 1833: Boian – m. 12 noiembrie 1869), a fost un compozitor. Şcolit la Cernăuţi (teologie, 1853-1856) şi Viena (fizică şi matematici, 1856-1860), profesor la gimnaziile din Cernăuţi (1860-1863) şi din Suceava (1863-1869), fondator al Societăţii Filarmonice din Suceava şi dirijor al corului „Sol „ (1867-1869), autor al primului studiu folcloric bucovinean, „Despre cântecul poporal român” (1865), Nosievici a compus „Drum bun, toba bate”, „Sub o culme de cetate”, toate publicate, în 1885, de Societatea „Armonia”.
1 decembrie 1835 - Scriitorul danez Hans Christian Andersen publică prima sa carte de poveşti.

Hans Christian Andersen- foto: ro.wikipedia.org
Hans Christian Andersen (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca – d. 4 august 1875, Copenhaga), scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute povești ale sale se numără „Crăiasa Zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. În timpul vieții Andersen a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.
1 decembrie 1844 - S-a născut Alexandra a Danemarcei, soția regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit (d. 1925)

Alexandra a Danemarcei - foto: ro.wikipedia.org
Alexandra a Danemarcei (1 decembrie 1844 – 20 noiembrie 1925), soția regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit și, astfel, împărăteasă a Indiei în timpul domniei soțului ei. Anterior, ea a fost prințesă de Wales din 1863 în 1901 (cea mai lungă durată în care cineva a deținut acest titlu). Din 1910 până la moartea ei, a fost regina mamă, fiind regină și mamă a monarhului George al V-lea al Regatului Unit, deși ea a fost în general mai mult numită Maiestatea Sa Regina Alexandra.
Îndatoririle ei publice au fost restricționate la implicări necontroversiale în acte de caritate. Odată cu moartea reginei Victoria în 1901, Albert Edward a devenit rege sub numele de Edward Albert al VII-lea, iar Alexandra regină. De la moartea lui Edward în 1910 până la moartea ei a fost regină mamă fiind atât regină cât și mamă a monarhului domnitor George al V-lea, deși era în mod frecvent numită maiestatea să regina Alexandra. Ea nu avea deloc incredeare în nepotul ei împăratul german Wilhelm al II-lea și și-a ajutat fiul în timpul Primului Război Mondial când Marea Britanie și aliații au învins Germania.
1 decembrie 1864 - A fost emis decretul privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.

Casa de Economii și Consemnațiuni la 1900 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ca instituţie, CEC-ul a fost înfiinţat în 1864, printr-o lege înaintată de Alexandru Ioan Cuza[7]. Primul sediu a fost modest, în trei camere mai mici din sediul Ministerului de Finanţe al vremii. În 1875 s-a început construirea unei clădiri proprii. Pe terenul respectiv, existase biserica Sf. Ioan cel Mare, înzestrată şi cu un han care degradându-se în timp, au fost demolate în 1875. Ulterior, între 1897 şi 1900 s-a ridicat sediul actual, Palatul CEC
1 decembrie 1866 - A încetat din viaţă Sir George Everest, alpinist şi geodez britanic; a condus Serviciul geodezic al Indiei şi a realizat cartografierea acestei ţări. (n. 4 iulie 1790).
Sir George Everest (n. 4 iulie 1790 – d. 1 decembrie 1866), militar și geodez britanic. A fost conducător din 1823 al Serviciului geodezic al Indiei. În onoarea lui, cel mai înalt vârf de munte de pe Terra, Chomolunga din Munţii Himalaya, i-a purtat numele, din 1865.
1 decembrie 1868 - S-a născut marele actor roman Ion Iancu Brezeanu, societar al Teatrului Naţional din Bucureşti. Ion Iancu Brezeanu (n. 1 decembrie 1869 – d. 17 martie 1940) a fost un actor român, promotor al realismului în arta teatrului comic din epoca sa. Jocul său îmbina comicul cu nuanțe tragice.
A interpretat personaje comice din opera lui Ion Luca Caragiale (Ipingescu din „O noapte furtunoasă” și Cetățeanul turmentat din „O scrisoare pierdută”). Brezeanu a realizat importante creații în rolurile de compoziție: Ion din „Năpasta” de Caragiale, Ciubăr din „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri, Harpagon din „Avarul” de Molière și bufonul din „Regele Lear” de Shakespeare.
A fost tatăl regizorului, producătorului, actorului și scenaristului Grigore Brezeanu. Împreună cu Aristide Demetriade, N. Soreanu, Petre Liciu şi fiul său, regizorul Petre Brezeanu, a participat la realizarea filmului “Independenţa României” (1912)
1 decembrie 1878 - A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.
1 decembrie 1879 - S-a dezvelit statuia lui Ion Heliade Rădulescu în faţa Universităţii din Bucureşti, România, opera sculptorului italian Ettore Ferrari.
Ion Heliade Rădulescu – foto: radioromaniacultural.ro
1 decembrie 1892 - S-a născut scriitorul Cezar Petrescu. (m. 9 martie 1961).

Cezar Petrescu - foto: ro.wikipedia.org
Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, Cotnari, Iași – d. 9 martie 1961, București). Cezar Petrescu a fost un romancier, (“Întunecare”, “Calea Victoriei”, “Năluca”) nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924). A fost membru titular al Academiei Române.
1 decembrie 1896 - S-a naăcut generalul rus Gheorghi Jukov, erou al celui de-al doilea razboi mondial; (d.1974).
1 decembrie 1906 - La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.
1 decembrie 1910 - În timpul așa-numitei “Epoca de Aur de cercetare a Antarcticii“, nava Kainan Maru sub comanda japonezului Shirase Nobu părăsește portul Tokyo spre Antarctica. Expediția durează până la 20 iunie 1912.
1 decembrie 1911 - S-a născut prozatorul şi memorialistul Ieronim Şerbu, cel care a fondat, împreună cu Dan Petraşincu revista “Discobolul” (volumele de nuvele: “Dincolo de tristeţe”, “Oamenii visează pâine”); (m. 8 decembrie 1972).
1 decembrie 1916 - Administraţia militară germano-austro-ungară se instalează la Bucureşti, dupa retragerea in Moldova a armatei si administratiei romanesti. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupaţie se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
1 decembrie 1917 - Ia fiinţă „Agenţia Telegrafică din Petrograd” (TASS, azi ITAR–TASS ).
1 decembrie 1918 - Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, o adunare la care au participat peste 1000 de reprezentanți aleși ai românilor din Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana și Sătmar, a proclamat unirea acestor regiuni cu Regatul României, act ce a încheiat procesul de constituire al României Mari

Carte poștală emisă cca. 1918–1919 pentru a sărbători Unirea. Se observă traseul ciudat al graniței de vest a țării: este cuprins întreg Maramureșul, o parte mai mare a Crișanei, cu posibilitatea extinderii Banatului până la Tisa și Dunăre. Granițele definitive vor fi stabilite abia în 1920 – foto: ro.wikipedia.org
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a Românilor, lucrarile finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc dupa ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).

Episcopul Iuliu Hossu dă citire Rezoluției de la Alba Iulia – foto: ro.wikipedia.org
La Adunarea Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi alţi 100.000 de români veniţi să susţină decizia de formare a României Mari. Cel care a deschis lucrarile a fost Gheorghe Pop de Basesti, după el luând cuvântul Vasile Goldiş, care a proclamat unirea într-un singur stat a tuturor românilor. În Rezoluţia Unirii s-a specificat instituirea unui regim democratic în România, chiar a doua zi fiind alese, cu titlu interimar, forurile de conducere în stat. După înlăturarea regimului comunist, autorităţile române au stabilit ca zi naţională a ţării data de 1 decembrie.

Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba-Iulia (1 decembrie 1918) – foto: ro.wikipedia.org
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Cronologia evenimentelor premergatoare MARII UNIRI (1914 – 1918)
1 decembrie 1918 - Danemarca a recunoscut Regatul Islandei ca stat suveran, în uniune personală cu ea.
1 decembrie 1918 - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croaţia, Dalmaţia, Voivodina şi Bosnia şi Herţegovina se unesc în “regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor”.
1 decembrie 1919 - Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul “Se face ziuă” și “Poemul Unirii” de Zaharia Bârsan, primul său director. Teatrul Maghiar din Cluj este mutat în „Cercul Teatral” al lui Jenő Janovics, clădire în care își desfășoară de atunci activitatea.
1 decembrie 1919 - Se formează un guvern al “Blocului democrat” din România, primul guvern de coalitie din istoria interbelica a Romaniei, prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.
1 decembrie 1920 - Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov a donat Castelul Bran, reginei Maria a României, ca semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Castelul Bran - foto: ro.wikipedia.org
Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov
1 decembrie 1922 - Incepe construcţia în două etape (1922-1924 şi 1926-1938), a Mausoleului de la Mărăşeşti, România, (în cripte şi gropi comune se află osemintele a 6 000 de ostaşi şi ofiţeri eroi). Inaugurarea oficială a monumentului a avut loc la 18 septembrie 1938.

Mausoleul de la Mărășești - foto: ro.wikipedia.org
Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial, în memoria ostaşilor români căzuţi în luptele pentru apărarea ţării şi reîntregirea neamului. Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români.
Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938.
Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile “Cupolei Gloriei” au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești.
Eduard Săulescu a executat pictura interioară. În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
1 decembrie 1922 - România a devenit membru fondator al Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate.
1 decembrie 1925 - Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferinţa de la Locarno (Elveţia) între Franţa, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia şi Germania, ce prevedeau respectarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Versailles şi a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.
1 decembrie 1925 - S-a nascut Martin Rodbell, chimist american, laureat al premiului Nobel pentru Medicina pe anul 1994;(d.07.12.1998).
1 decembrie 1931 - S-a născut Johnny Răducanu, pianist, compozitor şi interpret de jazz, supranumit Mr. Jazz Of România ; (m 2011).
Johnny Răducanu (n. 1 decembrie 1931, Brăila – d. 19 septembrie 2011), contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și conducător de formație român de etnie romă. Pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețul Șolcan. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani.
A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz. A fost căsătorit cu Geta Costin între 1962 și 1970. Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011 în locuința sa din str. Oltarului din București.
1 decembrie 1934 - S-a născut la Buftea, Ştefan Radof, actor (interpret a peste 60 de roluri în teatru şi în film), publicist şi om politic (din filmografie: “Oglinda”, “Războiul de independenţă”); (d. 28 martie 2012).

Ștefan Radof – foto: ro.wikipedia.org
Ștefan Radof (n. 1 decembrie 1934, comuna Buftea, județul Ilfov – d. 28 martie 2012, București), a fost actor român, scenarist și autor al mai multor volume de versuri. Și-a început cariera artistică la teatrul din Piatra-Neamț, din anul 1965 devenind actor al Teatrului Nottara.
A fost conferențiar la Academia de Teatru și Film (1990-1994) și profesor la Academia de Artă, Universitatea Hyperion (1996 – 2000), activitate din care s-a retras din acuza degradării învățământului de specialitate.
A fost poet și membru al Uniunii Scriitorilor, din 1991, al UNITER și al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). Între anii 1993-1995, a moderat la TVR 1 show-ul “De la egal la egal… Amical!” (Producător: Liviu Tudan)
1 decembrie 1934 - S-a născut scriitoarea Florenţa Albu (“Himera nisipurilor”, “Austru”, “Petrecere cu iarbă”); (d.3 februarie 2000).
1 decembrie 1934 - S-a născut Platon Pardău, scriitor, publicist, scenarist („Ciudata mişcare a inimii în aprilie”, „Omul coborât din turn”); (d. 2002).
1 decembrie 1934 - Liderul bolsevic sovietic Serghei Kirov a fost asasinat în Leningrad de Leonid Nicolaev.

Serghei Mironovici Kirov - foto: ro.wikipedia.org
Serghei Mironovici Kirov (15 martie calendarul iulian| 27 martie calendarul gregorian. 1886 – 1 decembrie 1934) a fost un revoluționar bolșevic și un lider comunist sovietic. Stalin a pretins că Nikolaev era membru al unei vaste organizații conduse de Lev Trotki , care ar fi urmărit răsturnarea guvernului sovietic. Au fost arestați, în 1936, 16 demnitari sovietici, în frunte cu Lev Kamenev si Grigori Zinoviev.
Lumea era încredințată că asasinarea lui Kirov a avut loc din ordinul lui Stalin,dupa ce la Congresul PCUS din 1934, cand s-a votat pentru noua componență a Comitetului Central, Kirov a primit numai trei voturi împotrivă, spre deosebire de Stalin care a avut 292 de voturi împotrivă, cele mai multe dintre toți candidații. Implicarea lui Stalin in acest asasinat nu a fost niciodata dovedita.
1 decembrie 1935 - S-a născut Woody Allen, regizor, actor american (Allen Stewart Konigsberg) (din filmografie: “Hanna şi surorile ei”, “Soţi şi neveste”, “Annie Hall”).

Woody Allen - foto: ro.wikipedia.org
Woody Allen (numele inițial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen, n. 1 decembrie 1935, New York), unul dintre cei mai importanți regizori de film și comedieni americani.
1 decembrie 1936 - A fost inaugurat Arcul de Triumf din Bucuresti, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria.

Arcul de Triumf din București – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Arcul de Triumf este un monument situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1, la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014.
El comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere și este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Rușchița, pe lângă sculptorii autohtoni, s-a apelat și la un număr de zece sculptori din Italia. A fost redeschis pentru publicul vizitator în 2002, după 55 de ani de absenţă din circuitul monumentelor oraşului.
1 decembrie 1947 - Legația română de la Praga devine ambasadă.
1 decembrie 1948 - Prin Decretul nr. 358, guvernul comunist roman dispunea “revenirea comunităţilor locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român” şi încetarea funcţionării organizaţiilor centrale şi statuare ale cultului greco–catolic – desfiinţarea acestui cult.
1 decembrie 1949 – S-a născut Pablo Escobar, celebru baron al drogurilor columbian. (d. 2 decembrie 1993)

Pablo Escobar – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Pablo Emilio Escobar Gaviria (n. 1 decembrie 1949 – d. 2 decembrie 1993) a fost un celebru baron al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Supranumit „Regele Cocainei ”, acesta a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990) și aproximativ 100 de miliarde de dolari dacă sunt incluși și banii ascunși prin diverse locații din Columbia.
1 decembrie 1949 - S-a născut Sebastián Piñera, politician chilian, al 35-lea președinte al Chile

Sebastián Piñera – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Miguel Juan Sebastián Piñera Echeñique (n. 1 decembrie 1949, Santiago de Chile) este un politician chilian. A fost președinte al statului Chile între anii 2010 și 2014.
1 decembrie 1955 - Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.

Rosa Louise Parks în 1955, cu Martin Luther King, Jr. în plan secund – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Rosa Louise Parks (n. 4 februarie 1913, Tuskegee, Alabama; d. 24 octombrie 2005, Detroit, Michigan), afroamericană militantă pentru drepturile omului. La data de 1 decembrie 1955 a fost arestată în Montgomery, Alabama deoarece a refuzat să cedeze locul în autobus unui călător alb.
cititi mai mult despre Rosa Parks pe www.unitischimbam.ro
1 decembrie 1959 - A fost semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul a fost semnat de 12 naţiuni, printre care şi SUA.

Steagul Tratatului Antarcticii - foto preluat de pe en.wikipedia.org
Tratatul Antarcticii, împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctida, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă. În acest tratat, Antarctica este definită ca fiind tot uscatul, împreună cu banchizele aflate la sud de paralela de 60° latitudine sudică. Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961 fiind semnat în total de 47 de țări, face din Antarctica o rezervație științifică, stabilește libertatea de cercetare științifică și interzice activitățile militare pe continent. Tratatul a fost primul acord de control al armamentului semnat în timpul Războiului Rece. Sediul Secretariatului Tratatului Antarcticii se află la Buenos Aires, Argentina, începând cu luna septembrie 2004.
Tratatul principal a fost deschis pentru semnare la 1 decembrie 1959, și a intrat oficial în vigoare la 23 iunie 1961.[2] Primii semnatari au fost cele 12 țări active în Antarctica în timpul Anului Geofizic Internațional 1957–1958 și care au acceptat invitația Statelor Unite la conferința la care acesta a fost negociat. Cele 12 țări aveau interese semnificative în Antarctica la acea vreme: Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite. Aceste țări înființaseră peste 50 de stații antarctic pentru AGI.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
1 decembrie 1960 - A decedat Ion Vasilescu, compozitor de muzică ușoară și dirijor român;(n. 04.11.1903).
1 decembrie 1963 - Ridicarea legațiilor româna și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.
1 decembrie 1973 - A încetat din viaţă David Ben Gurion, om politic israelian, unul dintre cei care au militat pentru întemeierea Statului Israel (1948), a fost primul premier al noului stat (1948-1953; 1955-1963); (n. 16 octombrie 1886).

David Ben Gurion
foto: ro.wikipedia.org
David Ben Gurion (numele la naștere: David Josef Grün sau Gryn, n.16 octombrie 1886 – d. 1 decembrie 1973), politician și om de stat social democrat israelian, evreu originar din Polonia, unul din principalii conducători și ideologi ai mișcării sioniste, de autodeterminare a poporului evreu, și ctitor al Statului Israel. A fost cel dintâi prim ministru al Israelului.
1 decembrie 1987 - A murit scriitorul american James Baldwin (romanul “Camera lui Giovanni”); (n.02.08.1942).
1 decembrie 1990 - La Alba Iulia a avut loc şedinţa solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Naţională a României.
1 decembrie 1990 - Muncitorii englezi și francezi s-au întâlnit pentru prima oară în Tunelul Canalului Mânecii, la 40 m sub fundul mării. S-a încheiat astfel operaţiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie şi Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.
Tunelul Canalului Mânecii (în engleză Channel Tunnel, “Tunelul Canalului”, în franceză Tunnel sous la Manche, “Tunelul pe sub Canalul Mânecii”) este un tunel feroviar submarin, lung de 50,5 km, care leagă vestul Franței cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Mânecii. Tunelul a fost construit în cooperare de guvernele Regatului Unit și Franței. Este al treilea tunel feroviar ca lungime din lume, depășit fiind doar de tunelul japonez Seikan și de Tunelul de bază Gotthard.
Traversarea mașinilor, autocarelor, motocicletelor și camioanelor este asigurată de navete feroviare și durează aproximativ 35 de minute de la peron la peron. Transportul călătorilor este asigurat de compania Eurostar, care utilizează trenuri de tip TGV modificate pentru a se adapta specificului tunelului și rețelei britanice (alimentare prin a treia șină). Viteza limită prin tunel este de 160 km/h.
Galeriile britanică și franceză, care fuseseră săpate cu ajutorul măsurătorilor cu laser, s-au întâlnit prima dată pe 30 octombrie 1990, printr-o mică gaură în galeria de serviciu. Diferența între centrul celor două tunele era de doar 358 mm orizontal și 58 mm vertical. Când cele două tunele au fost unite complet, pe 1 decembrie 1990, a fost prima dată în ultimii 8.500 de ani când se putea merge pe uscat între Anglia și Franța. Tunelul a fost inaugurat oficial de către Regina Elisabeta a II-a și președintele francez François Mitterrand în cadrul unei ceremonii în Calais pe 6 mai 1994.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
1 decembrie 1990 - A fost înfiinţată Banca Comercială Română, prin preluarea activităților comerciale ale Băncii Naționale a României
1 decembrie 1995 - A început să emită un nou canal al televiziunii naţionale – TV România Internaţional, destinat tuturor românilor din diaspora.
1 decembrie 1995 - A emis pentru prima dată, postul de televiziune privat Pro TV.
1 decembrie 1997 - România a semnat Convenţia internationala privind interzicerea minelor anti–persoanal.
1 decembrie 2001 - A murit scriitorul şi actorul francez Jean–Pierre Chabrol; (n.11 iunie 1925).
1 decembrie 2005 - Marea Britanie – Casa de licitații Sotheby’s scoate la licitație un manuscris unic scris de marele compozitor Ludwig van Beethoven și care a fost pierdut pentru mai mult de un secol. Prețul de deschidere al vânzării a fost estimat la peste 1 milion de lire sterline.
1 decembrie 2009 - A intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona. Tratatul de la Lisabona sau Tratatul Lisabona (inițial cunoscut ca Tratatul de Reformă) este un tratat internațional care amendează două tratate care constituie forma bazei constituționale a Uniunii Europene (UE).

Treaty of Lisbon – Signing in the Jerónimos Monastery of Lisbon, Portugal (13 December 2007) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Tratatul de la Lisabona a fost semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 și a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Tratatul amendează Tratatul privind Uniunea Europeană (cunoscut de asemenea și ca Tratatul de la Maastricht) și Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene (cunoscut de asemenea și ca Tratatul de la Roma). În acest proces, Tratatul de la Roma a fost redenumit în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
1 decembrie 2008 - A murit Aurel Vernescu, caiacist român, dublu laureat olimbic cu bronz; (n. 23.01.1939).
1 decembrie 2020 - La Ordinea Zilei
1 decembrie 2022 - A fost relansat postul TVR Cultural.
TVR Cultural este un canal de cultură al televiziunii publice din România, pe care se difuzează emisiuni cu tematică culturală. A fost lansat în data de 26 aprilie 2002. Cu toate că pe parcursul anului editorial 2011, TVR Cultural și-a restrâns producția internă cu până la 30%, în favoarea creșterii calității unor formate și a economisirii unor bugete de producție, canalul a fost închis temporar în data de 15 septembrie 2012.
Pe data de 9 februarie 2022, s-a anunțat relansarea postului TVR Cultural, dar spre deosebire de TVR Info, încă nu a primit licența de la CNA,până pe data de 7 septembrie 2022 când CNA i-a abrobat licența. TVR Cultural s-a relansat din 1 decembrie 2022.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; cultural.tvr.ro