Evenimentele Zilei de 2 septembrie în Istorie: 2 septembrie 31 i.Hr. – Bătălia de la Actium; 2 septembrie 1192 – Tratatul de la Jaffa; 2 septembrie 1442 – Lupta de pe Ialomita; 2 septembrie 1829 – Tratatul de la Adrianopol; 2 septembrie 1945 – Capitularea Japoniei

Capitularea Japoniei (2 septembrie 1945) - Reprezentanții japonezi aflați la bordul vasului USS Missouri în timpul ceremoniei de pe 2 septembrie 1945 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Reprezentanții japonezi aflați la bordul vasului USS Missouri în timpul ceremoniei de pe 2 septembrie 1945

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

2 septembrie este a 245-a zi a calendarului gregorian și a 246-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 2 septembrie

(BOR) Sfântul Mucenic Mamant; Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Mucenic Mamant. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 2 septembrie - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Mamant. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 2 septembrie – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Mamant, martir († 275); Sf. Ioan Ajunătorul, patriarhul Constantinopolului († 595)

Cel între sfinţi Părintele nostru Ioan a fost pe vremea împăraţilor Iustin, Tiberie şi Mavrichie, născut în Constantinopol. Mai întâi a fost lucrător de aur, bărbat drept-slăvitor, iubitor de săraci, primitor de străini şi temător de Dumnezeu. Acesta l-a primit pe un călugăr, anume Evsevie din Palestina, şi petrecea cu dânsul. Odată, ducându-se el pe cale, mergea călugărul de-a dreapta lui Ioan şi, iată, un om necunoscut i-a zis: “Nu ţi se cade, Părinte, să mergi de-a dreapta celui mare!“, Dumnezeu înainte vestind spre dânsul că i se va încredinţa arhieria cea mare.
cititi mai mult pe: doxologia.ro

 

(BRC) Sf. Ingrid, călugăriță

Vietnam – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1945)

 

Astăzi în istorie pentru 2 septembrie

 

2 septembrie 31 i.Hr. - S-a desfasurat Bătălia de la Actium – forțele lui Octavian au învins trupele conduse de Marc Antoniu și Cleopatra.

Bătălia de la Actium de Lorenzo A. Castro, 1672 – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Actium a reprezentat o bătălie decisivă între urmașii lui Iulius Caesar. Aceștia erau Gaius Iulius Caesar Octavian (nepotul lui Caesar) și un general al lui Caesar, Marcus Antonius. Bătălia a avut loc în apropierea insulei Levkas, la Actium în vestul Greciei pe data de 2 septembrie 31 î. Hr.. Această bătălie a marcat sfârșitul republicii romane și a începuturile Imperiului Roman. Această luptă este considerată una dintre cele mai mari bătălii navale ale antichității. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a lui Octavian Augustus, care a profitat de victorie și a ajuns să controleze întreaga putere la Roma.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

2 septembrie 421 - A murit imparatul roman Flavius Constantius, cunoscut și sub denumirea Constantius al III-lea. A stat pe tronul Imperiului Roman de Apus timp de șapte luni în anul 421.

 

2 septembrie 1192 - Se incheie Tratatul de la Jaffa, o Convenție de Pace între sultanul musulman Saladin și conducatorul cruciat Richard Inima de Leu, care pune capat celei de-a treia Cruciade.

 

2 septembrie 1442 - Lupta de pe Ialomita se incheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor, marcand inceputul campaniilor ofensive ale lui Iancu de Hunedoara. Bătălia de pe Ialomiţa (2 septembrie 1442) a fost un conflict armat desfăşurat în Ţara Românească între otomanii conduşi de beylerbey-ul Rumeliei, Sehabeddin, şi voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara (1441 – 1456). Acesta pătrunsese în Ţara Românească în 1442 şi-l înlocuise pe Vlad Dracul (1437 – 1442, 1444 – 1447) cu fiul lui Dan al II-lea (1420 – 1421, 1422 – 1427, 1427 – 1431), Basarab al II-lea (1442 – 1444). În august 1442, o mare oaste otomană (istoricii contemporani o apreciază la 80.000 de oameni) trece Dunărea pe la Nicopole, cu ordinul de a redresa situaţia. Otomanii cuceresc cetatea Târgovişte şi pornesc apoi în grupuri, după pradă. Beylerbey-ul, cu cea mai mare parte, a armatei înaintează pe Valea Ialomiţei, spre Pasul Buzău. Pe 2 septembrie 1442, Iancu, în fruntea a circa 25.000 de oşteni, îl atacă pe râul Ialomiţa, folosind teritoriul muntos şi strâmt, şi obţine o strălucită victorie.

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Au căzut pe câmpul de luptă un sangeak şi patru bey, Sehabeddin s-a retras spre Dunăre lăsând grupurile plecate după pradă la discreţia învingătorilor, care le-au nimicit. Iancu a luat o captură bogată, „… steaguri, corturi, vreo 5.000 de cămile, cai şi catâri, haine scumpe şi atâtea alte lucruri…” (Camil Mureşan). Sultanul l-a înlocuit pe Sehabeddin, în fruntea Rumeliei, cu Hassan. După alungarea otomanilor, Basarab al II-lea ocupă tronul, fiind considerat de regele Ungariei, Vladislav I (1440 – 1444), ca „adevăratul moştenitor” al acestei ţări. Iancu îşi începe astfel rolul de protector al celor două state româneşti, de la sud şi est de Carpaţi, „… consolidând astfel încadrarea Ţării Româneşti în frontul antiotoman, aşa cum fusese în vremea lui Mircea cel Bătrân” (Ştefan Ştefănescu). articol preluat de pe: enciclopediaromaniei.ro

 

2 septembrie – 9 octombrie 1621 - Bătălia de la Hotin (1621) – Parte din Războiul polono-otoman (1620–1621) – a fost o bătălie între Uniunea Polono-Lituanianǎ sub conducerea lui Jan Karol Chodkiewicz (1560-1621) și Imperiul Otoman, sub conducerea sultanului Osman al II-lea (1604-1622).

Bătălia de la Hotin (2 septembrie - 9 octombrie 1621) a fost o bătălie, dintre Uniunia Polono-Lituanianǎ sub conducerea lui Jan Karol Chodkiewicz și Imperiul Otoman, sub conducerea sultanului Osman al II-lea - ("Apǎrarea steagului Uniunii" de  Juliusz Kossak, 1892) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Hotin (2 septembrie – 9 octombrie 1621)  – (“Apǎrarea steagului Uniunii” de Juliusz Kossak, 1892) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

O armată de 130.000 – 150.000 de veterani turci, conduși de sultanul Osman al II-lea, au pornit de la Adrianopole către frontiera cu Polonia. Turcii, după ce au obținut victoria în Bătălia de la Țuțora (17 septembrie – 7 octombrie 1620), au sperat să cucerească Ucraina, aflatǎ în componența Poloniei. Comandantul Uniunii Polono-Lituaniene, hatmanul lituanian Jan Karol Chodkiewicz a traversat Nistrul în septembrie 1621 cu aproximativ 35.000 soldați și s-a așezat în Cetatea Hotinului, blocând drumul oastei otomane. Sosirea a 40.000 de cazaci zaporojeni sub comanda hatmanului Petro Konașevici a ajutat la obținerea victoriei antiotomane.

Hatmanul lituanian i-a ținut pe turci în câmp deschis timp de o lună întreagă, până ce prima zăpadă din toamnă l-a determinat pe Osman al II-lea să-și retragă forțele reduse. Victoria a fost obținută de Polonia cu sacrificii, cu câteva zile înainte de asediu, bătrânul hatman lituanian a murit de epuizare în cetate la 24 septembrie 1621. Forțele Uniunii au trecut apoi sub comanda lui Stanisław Lubomirski (1583-1649). Bătălia, descrisă de scriitorul Wacław Potocki (1621-1696) în celebra sa operă Transakcja wojny chocimskiej, a marcat sfârșitul unei lungi perioade de războaie.

 

2 septembrie 1666 - Un incendiu a devastat timp de 5 zile 13.000 de case inclusiv Catedrala Sfântul Paul, dezastru cunoscut în istoria Angliei drept „Marele Incendiu” (Great Fire). In memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.

Detaliu al unei picturi a Marelui Incendiu din Londra de un pictor anonim, prezentând incendiul așa cum ar fi apărut în seara de marți, 4 septembrie de pe o barcă aflată în apropiere deTower Wharf. Turnul Londrei se află pe dreapta, iar Podul Londrei pe stânga, cu Catedrala Sf. Pavel în depărtare, înconjurată de flăcările cele mai înalte - foto: ro.wikipedia.org

Detaliu al unei picturi a Marelui Incendiu din Londra de un pictor anonim, prezentând incendiul așa cum ar fi apărut în seara de marți, 4 septembrie de pe o barcă aflată în apropiere deTower Wharf. Turnul Londrei se află pe dreapta, iar Podul Londrei pe stânga, cu Catedrala Sf. Pavel în depărtare, înconjurată de flăcările cele mai înalte – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei începând cu ziua de duminică, 2 și până în ziua de miercuri, 5 septembrie 1666. Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului. A amenințat, dar nu a ajuns la districtul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea, și mare parte din mahalalele din suburbii. A distrus 13.200 de case, 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești.

S-a estimat că a distrus casele a 70.000 din cei 80.000 de locuitori. Numărul morților în urma incendiului nu este cunoscut și, prin tradiție, este considerat a fi foarte mic, întrucât s-a înregistrat moartea a doar șase persoane. Recent, au apărut contestări ale acestei idei, pe temeiul că decesul celor săraci și a oamenilor din clasa de mijloc nu s-au înregistrat nicăieri, și pe acela că focul ar fi carbonizat total rămășițele multor victime, fără ca ele să poată fi identificate.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 septembrie 1752 - In Marea Britanie si în coloniile sale, a fost înlocuit calendarul iulian cu calendarul gregorian, diferența de 11 zile dintre cele două calendare fiind rectificată astfel că urmatoarea zi, 3 septembrie a fost datată 14 septembrie.

 

2 septembrie 1778 - S-a nascut Louis Bonaparte, rege al Olandei, conte de Saint-Leu, fratele imparatului francez Napoleon Bonaparte. Fiul său mai mic a fost a devenit ,in 1852 în urma unei lovituri de stat , împărat al francezilor sub numele de Napoléon al III-lea. A decedat la data de 25 iulie 1846.

 

2 septembrie 1792 - Revolutia franceza. Au loc „Masacrele din septembrie”; 1300 de deținuți din închisori sunt omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

 

2 septembrie 1829 - Tratatul de pace de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829).

Tratatul de pace de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Tratatul de pace de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829) – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Tratatul de pace de la Adrianopol, (numit și Tratatul de la Edirne), a fost finalizat la încheierea războiului ruso-turc din 1828-1829 dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, fiind semnat pe 2/14 septembrie 1829 în Adrianopol de Alexei Orlov și Abdul Kadîr-bei. Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia. Sultanul recunoștea stăpânirea Rusiei asupra Georgiei, (cu Imereti, Mingrelia, Guria), și a hanatelor Erevanului și Nahicevanului, care fuseseră cedate țarului de Persia prin Tratatul de la Turkamanciai semnat cu un an mai înainte.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

2 septembrie 1848 - In timpul celei de-a treia Adunari naționale de la Blaj, cei 60 000 de participanți declară că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage. Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

 

2 septembrie 1853 - S-a născut chimistul german Wilhelm Otswald, laureat al premiului Nobel în 1909 (m.1932).

 

2 septembrie 1870 - S-a incheiat Bătălia de la Sedan, desfășurată în cadrul războiului franco-prusac, în urma căreia trupele franceze au fost încercuite și înfrânte de cele prusace, provocând căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea și proclamarea republicii și a Comunei din Paris. După înfrângerea de la Sedan, împăratul Franţei Napoleon al III-lea se predă comandantului armatei prusac.

Bătălia de la Sedan (1 - 2 septembrie 1870) Parte din Războiului Franco-Prusac (Fighting at La Moncelle during the battle of Sedan) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Sedan (1 – 2 septembrie 1870) Parte din Războiului Franco-Prusac (Fighting at La Moncelle during the battle of Sedan) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

2 septembrie 1935 - S-a născut poetul român Damian Ureche (Elegie cu Francesca da Rimini, Spectacolul privirii) (m.15 ian. 1994).

 

2 septembrie 1937 - A încetat din viaţă Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internaţional şi iniţiator al mişcării olimpice moderne. (n. ianuarie 1863).

 

2 septembrie 1943 - Conducatorul Romaniei, maresalul Antonescu se întâlneste în Germania cu Adolf Hitler pentru reconfirmarea alianței dintre cele două țări.

 

2 septembrie 1945 - Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce a însemnat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Comndantul armatei a 18-a japoneze din Npua Guinee, predându-și sabia comandantului diviziei a 6-a australiene – foto: ro.wikipedia.org

Capitularea Japoniei din august 1945 a pus capăt luptelor celui de-al doilea război mondial. Pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică și bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, liderii japonezi au decis în timpul unei conferințe imperiale (gozenkaigi) să accepte în principiu termenii capitulării necondiționate așa cum fuseseră ei stabiliți de Aliați prin așa numita „declarație de la Potsdam”. Au trebuit însă să mai treacă însă câteva zile cu lupte în spatele ușilor închise, inclusiv cu o tentativă de lovitură de stat, până când împăratul Hirohito s-a adresat națiunii prin intermediul radioului, anunțand pe 15 august acceptarea condițiilor impuse de Aliați.

În discursul său, împăratul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice în luarea deciziei sale. O copie a discursului de pe 17 august destinată forțelor armate japoneze nu menționa bombardamentele nucleare, dar punea accentul pe invazia sovietică. În prezent există o controversă cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare. Pe 28 august, a început ocupația Japoniei. Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial. În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

2 septembrie 1948 - S-a nascut Christa McAuliffe, profesoară și astronaut american (d. 1986)

Sharon Christa Corrigan McAuliffe (2 septembrie 1948 – 28 ianuarie 1986) a fost o profesoară americană din Concord, New Hampshire și unul din cei șapte membri ai echipajului misiunii STS-51-L a navetei spațiale Challenger, murind în explozia navetei spațiale la 73 de secunde după lansare - foto: ro.wikipedia.org

Sharon McAuliffe - foto: ro.wikipedia.org

Sharon Christa Corrigan McAuliffe (2 septembrie 1948 – 28 ianuarie 1986) a fost o profesoară americană din Concord, New Hampshire și unul din cei șapte membri ai echipajului misiunii STS-51-L a navetei spațiale Challenger, murind în explozia navetei spațiale la 73 de secunde după lansare.

 

2 septembrie 1951 - S-a nascut Mark Harmon, actor american.

Mark Harmon (n. 2 septembrie 1951 în Burbank, Los Angeles) este un actor american - in imagine, American actor Mark Harmon photographed by Jerry Avenaim for TV Guide in 2005 - foto: ro.wikipedia.org

Mark Harmon photographed by Jerry Avenaim for TV Guide in 2005 – foto: ro.wikipedia.org

Mark Harmon (n. 2 septembrie 1951 în Burbank, Los Angeles) este un actor american. În 1986 primește din partea revistei People Magazine evidențierea Sexiest Man Alive. În același an joacă în seria de televiziune Ted Bundy în filmul Marvin J. Chomsky și este nominalizat pentru Globul de Aur. Harmon a jucat în filmul The Presidio din anul 1988 lângă Sean Connery și Meg Ryan, în filmul Stealing Home în anul 1988 lângă Jodie Foster. El este cunoscut și din seria Flamingo Road și Chicago Hope. Pentru rolul Dicky Cobb în seria de televiziune Reasonable Doubts, a fost nominalizat Harmon în anul 1992 și 1993 pentru Globul de Aur. Din 2003 joacă Harmon în seria de televiziune NCIS: Anchetă militară în rolul lui agentului federal cu numele de Leroy Jethro Gibbs. Din anul 1987 este căsătorit cu actrița Pam Dawber (Mindy din Mork vom Ork)și are doi băieți.

 

2 septembrie 1955 - S-a nascut Florența Mihai, jucătoare română de tenis.

Florența Mihai (n. 2 septembrie 1955, București - d. 14 octombrie 2015, București) a fost o jucătoare de tenis română. A jucat în două finale (simplu și dublu mixt) la turneul de tenis de la Roland Garros în 1977. La simplu a pierdut în fața jucătoarei iugoslave Mima Jaušovec, iar la dublu mixt (împreună cu columbianul Iván Molina) în fața cuplului John McEnroe/ Mary Carillo. La dublu feminin juca deseori cu Mariana Simionescu - foto: bucurestifm.ro

Florența Mihai – foto: bucurestifm.ro

Florența Mihai (n. 2 septembrie 1955, București – d. 14 octombrie 2015, București) a fost o jucătoare de tenis română. A jucat în două finale (simplu și dublu mixt) la turneul de tenis de la Roland Garros în 1977. La simplu a pierdut în fața jucătoarei iugoslave Mima Jaušovec, iar la dublu mixt (împreună cu columbianul Iván Molina) în fața cuplului John McEnroe/ Mary Carillo. La dublu feminin juca deseori cu Mariana Simionescu. Onoruri: Titlul de antrenor emerit; Ordinul Meritul Sportiv cl. I, 1977 și 1979; Medalia națională „Serviciul Credincios” (en) clasa a III-a.

Virginia Ruzici and Florența Mihai (right) at the 1981 Summer Universiade - foto: en.wikipedia.org

Virginia Ruzici and Florența Mihai (right) at the 1981 Summer Universiade – foto: en.wikipedia.org

 

2 septembrie 1958 - A fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”.

Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei 141 - foto: ro.wikipedia.org

Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei 141 – foto: ro.wikipedia.org

Muzeul Național „George Enescu” din București a fost înființat în 1956, și este găzduit până în prezent de Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Expune documente și obiecte personale ale muzicianului. Aici se află, alaturi de vioara pe care Enescu a primit-o cadou de la un unchi de-al sau care era doctor, la vârsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome și medalii ce i-au fost conferite, printre care și cea a Legiunii Franceze de Onoare.

 

2 septembrie 1964 - S-a nascut popularul actor american Keanu Reeves, foarte cunoscut publicului larg datorita rolului jucat in filmul de succes Matrix.

Keanu Charles Reeves (născut la 2 septembrie 1964 la Beirut în Liban) este un actor canadian. Este bine cunoscut pentru interpretarea personajului Neo din trilogia The Matrix și a lui Ted Logan din Bill & Ted’s Excellent Adventure. Alte roluri interpretate care l-au consacrat sunt avocatul Kevin Lomax din The Devil’s Advocate împreună cu Al Pacino, și rolurile din filmele Speed și Constantine. Keanu Reeves de asemenea este un chitarist bas cu o bună experiență muzicală, fiind basistul formației grunge Dogstar în anii 1990, și, mult mai recent, fiind activ în formația Becky. Conform unui sondaj din ETonline, realizat în 2006, Keanu Reeves este considerat unul dintre primii zece actori americani ai momentului (conform clasamentului des menționat ca referință “Top Ten of America’s Favorite Stars”). În ziua de 31 ianuarie 2005, Reeves a fost recompensat cu propria sa stea pentagonală plasată pe celebra Hollywood Walk of Fame.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 septembrie 1966 - S-a nascut cunoscuta actrita mexicana Salma Hayek.

 

2 septembrie 1969 - A încetat din viaţă Ho Chi Minh, preşedintele şi prim-ministru comunist al Vietnamului; (n. 1890).

 

2 septembrie 1973 - A încetat din viaţă scriitorul J.R.R. Tolkien, autorul romanului „Hobbitul” şi al trilogiei „Stăpânul inelelor” (n. 3 ianuarie 1892) A fost profesor de anglo-saxona la Pembroke College, Oxford, din 1925 până în 1945 si profesor de limba si literatura engleza la Merton College, Oxford din 1945 pana in 1959. În anul 2008, prestigioasa publicatie The Times l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945, pana in zilele noastre.

 

2 septembrie 1991 - Naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean. Nava ucraineană , care avea la bord 5.000 de tone de oţel, a eşuat la mila 31 a canalului Sulina în 2 septembrie 1991 în dreptul comunei Partizani. Timp de un an, navigaţia în zonă a fost blocată în totalitate, iar apoi pe canalul Sulina circulaţia navelor s-a desfăşurat cu greutate, alte zeci de nave eşuând de-a lungul anilor din cauza lăţimii mici a canalului. Autorităţile din zonă au estimat că, din această cauză, pagubele înregistrate s-au ridicat la câteva zeci de milioane de dolari. Consortiul „Rostock Remover”, care s-a obligat prin contract sa inlature rămăşiţele navei pana cel târziu la 1 iulie 2005, nu a reusit să scoată epava decât în ianuarie 2006.

 

2 septembrie 1995 - S-a deschis la Cleveland, in statul american Ohio, Muzeul „Rock and Roll of Fame”, închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock

 

2 septembrie 2001 - A încetat din viaţă marele chirurg sud african Christian Barnard, pionier al operaţiilor „pe cord deschis”; a realizat, în 1967, prima grefă a unei inimi umane, iar în 1971, o grefă inimă-plămâni (n. 8 noiembrie 1922)

 

2 septembrie 2002 - A încetat din viaţă Rodica Ojog-Braşoveanu, scriitoare de romane poliţiste (Enigmă la mansardă, Cocoşatul are alibi) (n. 28 august 1939)

 

2 septembrie 2002 - Specialiștii Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.

 

2 septembrie 2005 - A încetat din viaţă Alexandru Paleologu, scriitor, diplomat si om politic („Bunul simţ ca paradox”, „Souvenirs merveilleux de l’Ambassadeur de Golans”, „Sfidarea memoriei”, convorbiri cu Stelian Tănase, „Politeţea ca armă”); (n. 14 martie 1919).

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org, youtube.com