Evenimentele Zilei de 16 mai în Istorie

Hanul Manuc la 1841. Desen de M. Bouquet - foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de pace a fost semnat pe 16/28 mai 1812 la București, în hanul agentului rus Manuc Bei (Hanul Manuc la 1841. Desen de M. Bouquet)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; www.youtube.com

 

16 mai este a 136-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 16 mai

(BOR) Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Mucenici Nicolae din Meţovo, Isaachie Persul din Meţovo, Simeon și Petru din Vlaherne

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit și Sfântul Nou Mucenic Nicolae Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit și Sfântul Nou Mucenic Nicolae Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Teodor Sfințitul, cuvios († secolul al IV-lea)

 

(BRC) Sf. Ioan Nepomuk, preot, martir

 

Ziua Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” (n.484- mort in 574 sau 578).

Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Este unul dintre primii sfinti ai irlandezilor si este considerat primul crestin ortodox care a pasit pe pamant canadian, si astfel, este primul dintre sfintii din America de Nord. Este cunoscut în special pentru legendara sa căutare a „Insulei Fericiților”, cunoscută de asemenea sub numele de Insula Sfântului Brendan (legenda a ajuns până la a-l credita pe Brendan cu prima călătorie a unui european în America). De asemenea, Brendan a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Irlandei. La catolici, greco- catolici si protestanti, ziua Sfântului Brendan este fixată în data de 16 mai.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Ziua internaţională pentru convieţuirea paşnică

Ziua internaţională pentru convieţuirea paşnică, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 72/130 din 8 decembrie 2017, este marcată, an de an, la data de 16 mai, potrivit site-ului oficial al ONU, www.un.org. Convieţuirea paşnică se referă la acceptarea diferenţelor şi la abilitatea de a-i asculta, de a-i recunoaşte, de a-i respecta şi de a-i aprecia pe ceilalţi, iar instituirea acestei zile are ca scop promovarea păcii, a toleranţei, a incluziunii, a înţelegerii, a solidarităţii, dar şi a dorinţei de a trăi şi de a acţiona împreună, pentru a putea construi o lume paşnică, solidară şi armonioasă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a luminii (UNESCO)

Comitetul executiv al UNESCO a adoptat la 19 septembrie 2016 o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii. Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de către statele Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, iar o decizie favorabilă a fost luată împreună cu încă 15 co-sponsori din: Argentina, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Iran, Liban, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Vietnam şi Uganda. Rezoluţia a fost adoptată la cea de-a 39-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO, la 7 noiembrie 2017. Cu această ocazie, încă 12 state s-au mai alăturat cauzei: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeş, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Suedia, Togo şi Zimbabwe, potrivit www.lightday.org.

Ziua de 16 mai a fost aleasă pentru a marca prima operaţiune de succes a laserului realizat de fizicianul şi inginerul Theodore Maiman, în 1960. Această descoperire reprezintă exemplul perfect de inovaţie ştiinţifică care a adus beneficii revoluţionare pentru societate în comunicaţii, sănătate şi alte domenii, notează sursa citată.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astazi in istorie pentru 16 mai

 

Evenimentele Zilei de 16 mai în Istorie:

- 16 mai 1812 – Tratatul de la București (Tratatul de Pace ruso-turc), în urma căruia Basarabia a fost anexată de Imperiului rus;

- 16 mai 2005 – Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot

 

16 mai 1204 - Baudouin al IX- lea , conte de Flandra (1172 – 1205), unul dintre conducatorii proeminenti ai celei de-a IV- Cruciade, este încoronat primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol .

 

16 mai 1204 - Mentionarea populatiei ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocentiu al III-lea cere episcopului de Oradea sa supuna aceasta populatie (probabil români) direct Scaunului Apostolic.

 

16 mai 1527 - Florenta a devenit republica.

 

16 mai 1605 - Paul al V lea a devenit Papa.

Papa Paul al V-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Papa Paul al V-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

S-a nascut la Roma la 17 septembrie 1552 si a decedat pe 28 ianuarie 1621. Numele sau de nastere a fost Camillo Borghese si a ramas in scaunul pontifical de la 16 mai 1605 până la moartea sa. Paul al V-lea a facut apel la natiunile europene pentru a face sa inceteze persecutarea crestinilor in Orient. A incurajat cercetarile astronomice, dar a fost de acord cu condamnarea teoriei heliocentrice a lui Copernic. Lucrarile de constructie la Basilica Sfantul Petru din Roma a fost terminate in timpul pontificatului sau.

Bazilica Sfântul Petru din Roma. O gravură medievală a vechii bazilici - foto: ro.wikipedia.org

Bazilica Sfântul Petru din Roma. O gravură medievală a vechii bazilici – foto: ro.wikipedia.org

 

16 mai 1611 - S-a nascut Papa Inocenţiu al XI-lea; (d. 1689).

Portrait of Blessed Pope Innocent XI - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Portrait of Blessed Pope Innocent XI – foto preluat de pe en.wikipedia.org

A fost un inițiator entuziast al Ligii Sfinte care a reunit statele germane și pe regele Ioan al II-lea al Poloniei , cel care în 1683 i-a infrant pe turcii care asediau Viena. După ce asediul a fost ridicat, Innocent nu a cruțat din nou, nici un efort pentru a-i uni pe principii creștin pentru alungarea turcilor din Ungaria. El a contribuit cu milioane de scuzi la fondul pentru ajutorarea Austriei si Ungariei .

 

16 mai 1703 - Tarul Rusiei Petru cel Mare, a fondat orasul Sankt Petersburg, care a devenit capitala tarii pana la revolutia bolsevica din 1918.

Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Acesta a fost principalul centru al revoluţiilor din 1905 şi 1917, iar dupa ce bolşevicii lui Lenin şi Troţki au preluat puterea, au mutat capitala la Moscova. St Petersburg a fost numit de bolsevici Petrograd, apoi Leningrad , înainte de a reveni la numele original, Sankt Petersburg in anul 1991.

 

16 mai 1703 - A murit Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez; (n. 1628).

Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Charles Perrault - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez.

 

16 mai 1718 - S-a nascut Maria Gaetana Agnesi, matematiciană italiană (d. 1799)

Maria Gaetana Agnesi (n. 16 mai 1718, Milano - d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană - foto: ro.wikipedia.org

Maria Gaetana Agnesi (1718 – 1799) – foto: ro.wikipedia.org

Maria Gaetana Agnesi (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei la educație. Maria Teresa Agnesi Pinottini, clavecinistă și compozitoare a fost sora ei. În tinerețe își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparența corpurilor, studiul geometric al curbelor. Se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză. Studiază curba de ecuație carteziană: xy^2 = a^2 (a-x), care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi. Fiind femeie, Maria Gaetana Agnesi nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală. Spre sfârșitul vieții se dedică operelor de caritate. Viața Mariei Agnesi a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

 

16 mai 1763 - S-a nascut Louis Nicolas Vauquelin, chimist francez (d. 1829)

Louis Nicolas Vauquelin (16 mai 1763 - 14 noiembrie 1829) a fost un farmacist și chimist francez. S-a născut și a murit în Normandia. A studiat chimia inițial la Rouen, apoi la Paris. În 1797 a decoperit cromul, iar în 1798 - beriliul. Din 1809 este profesor la Universitatea din Paris, iar din 1816 este membru străin al Academiei de Științe Regale din Suedia. A murit când era în vizită la locul său de naștere - foto: ro.wikipedia.org

Louis Nicolas Vauquelin (1763 – 1829) – foto: ro.wikipedia.org

Louis Nicolas Vauquelin (16 mai 1763 – 14 noiembrie 1829) a fost un farmacist și chimist francez. S-a născut și a murit în Normandia. A studiat chimia inițial la Rouen, apoi la Paris. În 1797 a decoperit cromul, iar în 1798 – beriliul. Din 1809 este profesor la Universitatea din Paris, iar din 1816 este membru străin al Academiei de Științe Regale din Suedia. A murit când era în vizită la locul său de naștere

 

16 mai 1770 - Principesa Maria Antoaneta s-a casatorit la varsta de 14 ani cu viitorul rege al Frantei, Ludovic al XVI-lea, (cu un an mai mare decat consoarta sa).

Marie Antoinette la vârsta de doisprezece ani, de Martin van Meytens - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marie Antoinette la vârsta de doisprezece ani, de Martin van Meytens – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

16 mai 1792 - A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneţia, cu o operă compusa de Giovanni Paisiello.

 

16 mai 1801 - S-a nascut William H. Seward, politician și diplomat american (d. 1872)

William Henry Seward, Sr. (n. 16 mai 1801 – d. 10 octombrie 1872) a fost guvernator al statului New York, senator al SUA și secretar de stat al Statelor Unite în timpul președințiilor lui Abraham Lincoln și Andrew Johnson - foto: ro.wikipedia.org

William Henry Seward, Sr. (1801 – 1872) – foto: ro.wikipedia.org

William Henry Seward, Sr. (n. 16 mai 1801 – d. 10 octombrie 1872) a fost guvernator al statului New York, senator al SUA și secretar de stat al Statelor Unite în timpul președințiilor lui Abraham Lincoln și Andrew Johnson. Adversar virulent al răspândirii sclaviei în anii dinaintea Războiului Civil, el a fost o figură dominantă a Partidului Republican în anii săi de început, și a fost privit ca principal favorit la candidatura partidului la alegerile prezidențiale din 1860– deși chiar virulența sa pare să-l fi constat nominalizarea. În ciuda acestei pierderi, a devenit un membru loial al cabinetului lui Lincoln din timpul războiului, și a jucat un rol în a preveni intervenția străină în război. În seara asasinării lui Lincoln, a supraviețuit unei tentative de asasinat în cadrul încercării conspiratorilor de a decapita guvernul Uniunii. Ca secretar de stat al lui Johnson, a instrumentat achiziția teritoriului Alaska de la Rusia, act ridiculizat la acea vreme și denumit „nebunia lui Seward”. Contemporanul său Carl Schurz îl descria pe Seward ca fiind „unul dintre acele spirite care uneori o iau înaintea opiniei publice, în loc să îi urmeze supus pașii”.

 

16 mai 1812 - S-a semnat la Bucuresti,Tratatul de Pace ruso-turc, in urma caruia Basarabia a fost anexata de Imperiului rus.

Tratatul de la București (1812) - foto: pinterest.com

Tratatul de la București (1812) – foto: pinterest.com

La 16 mai 1812, la București, in Muntenia, în urma Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, a fost încheiat Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, prin care teritoriul dintre Prut și Nistru ( parte a principatului Moldovei), numit apoi de ruși Basarabia, este anexat Imperiului Rus. Înca din 1803, ministrul rus de Externe Voronţov îl avertiza pe ţarul Alexandru că trecerea Nistrului şi ocuparea Principatelor Române reprezenta o implicare pe termen lung în politica Balcanilor. Strategii militari ţarişti s-au convins de avantajele unei prezenţe militare permanente în regiune care să ţină presiune asupra Imperiului Otoman. De aici a rezultat ocuparea unei fâşii lipsite de importanţă economică sau demografică, însă extrem de importantă din punct de vedere militar.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

16 mai 1821 - S-a nascut Pafnuti Cebîșev, savant rus (d. 1894)

Pafnuti Lvovici Cebîșev  (n. 16 mai 1821, d. 26 noiembrie 1894) a fost un matematician rus, cu contribuții în domeniul probabilităților, statisticii și teoriei numerelor. Cel mai strălucit reprezentant al școlii matematice din Petersburg, este considerat, după Nicolai Ivanovici Lobacevski, ca fiind cel mai mare matematician rus - foto: ro.wikipedia.org

Pafnuti Lvovici Cebîșev (1821 – 1894) – foto: ro.wikipedia.org

Pafnuti Lvovici Cebîșev (n. 16 mai 1821, d. 26 noiembrie 1894) a fost un matematician rus, cu contribuții în domeniul probabilităților, statisticii și teoriei numerelor. Cel mai strălucit reprezentant al școlii matematice din Petersburg, este considerat, după Nicolai Ivanovici Lobacevski, ca fiind cel mai mare matematician rus.

 

16 mai 1823 - S-a nascut Haiman Steinthal, lingvist și filosof german (d. 1899)

 

16 mai 1826 - A murit Elisabeta Alexeievna, soţia ţarului Alexandru I al Rusiei; (n. 1779).

 

16 mai 1830 - A decedat matematicianul francez Jean Baptiste Fourier (n. 1768).

 

16 mai 1836 - Edgar Allan Poe, celebru poet si scriitor american, se însoară cu verişoara sa de numai 13 ani, Virginia.

 

16 mai 1848 - Intre 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

16 mai 1872 - A fost infiintata agentia diplomatica a Romaniei la Berlin.

 

16 mai 1881 - Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume.

16 mai 1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume - foto: ro.wikipedia.org

16 mai 1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume – foto: ro.wikipedia.org

 

16 mai 1891 - A incetat din viata marele om politic roman Ion C. Bratianu.

Ion C. Brătianu (n. 2 iunie 1821, Pitești – d. 16 mai 1891, satul Florica, județul Argeș) a fost un om politic român, fratele lui Dumitru C. Brătianu. A fost membru de onoare (din 1888) al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Ion C. Brătianu (1821 – 1891)  - foto: ro.wikipedia.org

Ion C. Brătianu s-a nascut pe 2 iunie 1821 la Pitești, în Țara Românească). A luat parte la Revolutia română din 1848, fiind prefect al poliției în guvernul revolutionar provizoriu. În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Brătianu a fost un lider liberal proeminent. A contribuit la alegerea Prințului Carol I ca domn al României, avand sub domnia acestuia mai multe mandate ministeriale în următorii patru ani. A fost arestat pentru complicitate la revoluția din 1870 (revolutia de la Ploiesti), dar a fost eliberat la scurt timp. În 1876 a format un cabinet liberal, care a rămas la putere până în 1888, fiind ministru în timpul Războiul Ruso-Turc din 1877 si al Congresului de la Berlin. A avut o contributie remarcabila in cladirea statului Romaniei moderne.

 

16 mai 1905 - S-a nascut Henry Fonda, actor si producator american. S-a nascut in statul Nebraska, numele lui complet fiind Henry Jaynes Fonda. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minnesota, dar, in parale, a facut si cursuri de drama.

Henry Fonda, actor si producator american - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Henry Fonda, actor si producator american – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Henry FondaLa varsta de 23 de ani a decis sa se alaturi unei companii teatrale, ocazie cu care si-a cunoscut si viitoarea sotie, Margaret Sullivan. Pe marele ecran a debutat abia in 1935, in productia „Fermierul isi ia o nevasta”, insa abia cu urmatoarele roluri a reusit sa se impuna in fata publicului. Desi succesul era asigurat, actorul a revenit din nou la prima dragoste, teatrul. A reaparut in productii de cinema in 1955, facand roluri memorabile. Cu toate acestea doar la finalul carierei a fost recompensat cu premiul Oscar, pentru aparitia in pelicula „Pe lacul auriu”. S-a stins din viata in 12 februarie 1982, dupa ce a aparut in 90 de filme. Este tatal nu mai putin celebrei actrite Jane Fonda.

 

16 mai 1920 - Eroina poporului francez, Ioana d’Arc a fost sanctificata in cadrul unei ceremonii de canonizare care a fost oficiata la Roma, de catre Papa Benedict al XV-lea.

Joan of arc miniature graded - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Joan of arc miniature graded – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

16 mai 1926 - A murit Mehmed VI, ultimul sultan otoman (n. 1861).

36th and last Sultan of the Ottoman Empire,also 115 th Caliph of Islam  ;Mehmed Vahideddin VI - foto preluat de pe en.wikipedia.org

36th and last Sultan of the Ottoman Empire,also 115 th Caliph of Islam ;Mehmed Vahideddin VI – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În 1922 in Turcia a avut loc o lovitură de stat, care l-a detronat pe sultanul Mehmet al VI-lea Vahdettin. Republica Turcia a fost proclamată pe 29 octombrie 1923, fiind constituită din rămășițele Imperiului Otoman.

Departure of Mehmed VI, last Sultan of the Ottoman Empire, 1922 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Departure of Mehmed VI, last Sultan of the Ottoman Empire, 1922 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

16 mai 1929 - S-au decernat primele premii Oscar (sau Premiile Academiei) la Hollywood

16 mai 1929: La Hollywood, California are loc prima ediţie Academy Awards (Oscar) - foto: ro.wikipedia.org

16 mai 1929: La Hollywood, California are loc prima ediţie Academy Awards (Oscar) – foto: ro.wikipedia.org

La 16 mai 1929 a avut loc în Los Angeles prima ceremonie de înmânare a premiilor Oscar de către Academia de Film de la Hollywood, recompense acordate industriei cinematografice care avea doar zece ani de existenţă. Era perioada de început, când instituţia responsabilă cu aceste premii se înfiinţase de numai doi ani.

Înmânarea premiilor care încă nu purtau numele de Oscar, dar care aveau o formă similară celei actuale, a avut loc în cadrul unui dineu oferit de Academie. Spre deosebire de galele prelungite, un supliciu pentru mulţi privitori şi o durere de cap pentru organizatori care trebuie să le difuzeze la televiziune, prima ceremonie a premiilor Oscar a durat doar un sfert de oră.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

16 mai 1930 - S-a nascut scriitorul si scenaristul Titus Popovici; (d. 1994).

Titus Popovici,  scriitor si scenarist - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Titus Popovici - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Titus Popovici, scriitor si scenarist.

 

16 mai 1931 - La Londra este pus in circulatie primul troleibuz.

 

16 mai 1943 - 19 bombardiere britanice Lancasters din Escadrila 617, pilotate de canadieni şi britanici , bombardeaza barajele germane Mohn, Eder şi Sorpe, din regiunea industriala Ruhr.

 

16 mai 1943 - Rezistenţa evreilor rasculati din ghetoul de la Varsovia este zdrobita după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane. Au murit in timpul luptelor 7000 de evrei. Supravietuitorii au fost trimisi in lagare de concentrare germane, iar ghettoul evreiesc din Varsovia a fost distrus.

Ghetoul de la  Varsovia - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Ghetoul de la Varsovia – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

16 mai 1948 - Chaim Weizmann este ales primul preşedinte al Israelului .

President Chaim Weizmann, who was a science professor before becoming Israel's first president - foto preluat de pe en.wikipedia.org

President Chaim Weizmann, who was a science professor before becoming Israel’s first president – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

16 mai 1950 - S-a nascut Johannes Georg Bednorz, fizician german, laureat al Premiul Nobel.

Johannes Georg Bednorz (n. 16 mai 1950, Neuenkirchen, RFG) este un fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1987, împreună cu Karl Alexander Müller, pentru reușitele lor în descoperirea proprietăților de supraconductibilitate în materialele ceramice - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Georg Bednorz  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Johannes Georg Bednorz (n. 16 mai 1950, Neuenkirchen, RFG) este un fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1987, împreună cu Karl Alexander Müller, pentru reușitele lor în descoperirea proprietăților de supraconductibilitate în materialele ceramice.

 

16 mai 1951 - S-a nascut Christian Lacroix, designer francez.

christian-lacroix.comwww.facebook.com/christianlacroix

 

16 mai 1953 - S-a nascut Pierce Brosnan, actor american. Legendar actor irlandezo-american, producător de film, ecologist, filantrop, artist, de două ori nominalizat la Premiul Globul de Aur, Pierce Brosnan este cunoscut pentru cariera sa bogată, extinsă atât în faţa camerei, cât şi în spatele acesteia, ca producător. Pierce Brosnan s-a născut la 16 mai 1953, în County Meath, Irlanda, şi s-a mutat la Londra, la vârsta de 11 ani. La 20 de ani, s-a înscris la The Oval House şi a continuat studiile la The Drama Center din Londra.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

16 mai 1954 - S-a stins din viaţă, la Jilava, monseniorul Vladimir Ghika, deţinut politic in timpul regimului comunist din Romania; (n. 1873).

Monseniorul Vladimir Ghika - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Monseniorul Vladimir Ghika – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

A fost diplomat, scriitor, om de caritate si preot catolic român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghika ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghika ministru de externe al Romaniei. După venirea la putere a comuniștilor refuză de asemenea să plece cu trenul regal alegand sa ramana in mijlocul credinciosilor. Este arestat la 18 noiembrie 1852 sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

La 27 martie 2013 Papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan […] ucis din ura față de credinta […], la 16 mai 1954”. Miercuri, 8 mai 2013, s-a anunțat că Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august 2013, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, ce va fi săvârșită la Romexpo, de la ora 11. Sfânta Liturghie va fi prezidată de Eminența Sa, cardinalul Angelo Amato , Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. După beatificare, sărbătoarea sa va fi la 16 mai , data martirajului său.

 

16 mai 1957 - A murit Elliot Ness, celebrul sef echipei de lupta impotriva gangsterilor din Chicago n anii’30, cunoscuta sub numele de “Incoruptibilii”(The Untouchables). (n. 19 aprilie 1903)

Eliot Ness - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Eliot Ness - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

16 mai 1960 - Theodore Maiman, un fizician american prezinta lumii inventia sa – primul laser, produs in laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu din California.

 

16 mai 1970 - S-a nascut Gabriela Sabatini, jucătoare de tenis argentiniană.

Gabriela Sabatini - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Gabriela Sabatini - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

16 mai 1972 - A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Portile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, in partea romaneasca si tot atat in partea iugoslava.

Portile de Fier I - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Portile de Fier I – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Lucrarile sistemului au inceput in septembrie 1964, insa discutiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenta inca din 1955. Initiativa a apartinut statului roman care a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito. In 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej si Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Portile de Fier I, lucrarile desfasurate ulterior scotand la iveala o serie de vestigii dacice. Proiectul a fost finalizat dupa opt ani, dar eforturile financiare au meritat. Centrala Portile de Fier I, amplasata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, este printre cele mai mari din Europa.

 

16 mai 1973 - S-a nascut actrita americana Tory Spelling. Actriţa Victoria ”Tori” Davey Spelling s-a născut la 16 mai 1973, în Los Angeles. Este fiica lui Aaron Spelling, producător de televiziune şi film, potrivit https://www.imdb.com. A învăţat la Liceul din Beverly Hills, California, iar în 1991 a absolvit cursurile şcolii Harvard-Westlake din Los Angeles. A început să ia lecţii de actorie la vârsta de 6 ani, la iniţiativa tatălui său, având apariţii sporadice în seriale precum ”The Love Boat”, ”Hotel” şi ”Saved by the Bell”.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

16 mai 1974 - S-a nascut populara cantareata italiana Laura Pausini.

 

16 mai 1974 - Josip Broz Tito este re-ales preşedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia si in acelasi timp timp este ales presedinte pe viaţă .

Josip Broz Tito - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Josip Broz Tito – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

16 mai 1975 - Alpinista nipona Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

 Junko Tabei, alpinista nipona - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Junko Tabei, alpinista nipona – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

16 mai 1978 - A fost gasit cadavrul lui Charlie Chaplin , la trei luni după furtul sicriului sau din cimitirul Corsier-sur-Vevey din Elvetia.

 

16 mai 1980 - Scriitorul Marin Preda a murit subit la casa de creaţie de la Mogoşoaia.

Marin Preda - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marin Preda – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 16 mai 1980, la Mogoșoaia, România, se stinge din viață Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman) nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român. În 1974 este ales membru corespondent alAcademiei Române. Marin Preda debutează în aprilie 1942 cu schița Părlitu’ în ziarul, la pagina literară ”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile:Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”.

În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70. Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viaț raomânească”. În 1970 – traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiulUniunii Scriitorilor pe anul 1971.

În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pămînteni. O lună mai tîrziu este ales deputat în Marea Adunare Națională. Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.

 

16 mai 1983 - Ia fiinta Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud , organizatie militara care lupta împotriva guvernului central sudanez.

Sudan - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Sudan – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud (SPLA) a fost fondata ca o mișcare de gherilă și a fost un participant cheie in cel de-al doilea război civil sudanez , sub conducerea colonelului John Garang. După moartea John Garang în 2005, Salva Kiir Mayardit a fost numit noul comandant-șef al SPLA. În urma obtinerii independenței Sudanului de Sud, în 2011, SPLA a devenit armata regulată a noii republici.

 

16 mai 1990 - A murit americanul Jim Henson, creatorul cunoscutelor “papusi Muppets”.

Jim Henson, creatorul cunoscutelor “papusi Muppets” - foto preluat de pe brainpickings.org

Jim Henson - foto preluat de pe brainpickings.org

Jim Henson, creatorul cunoscutelor “papusi Muppets”

 

16 mai 1990 - A luat fiinţă prima societate pe acţiuni din România , după Revoluţia din decembrie 1989.

 

16 mai 1991 - Regina Elisabeta a II-a Regatului Unit s- a adresat intr-un discurs Congresului Statelor Unite . A fost primul monarh britanic care s-a adresat Congresului SUA.

 

16 mai 1990 - A murit dansatorul, cantaretul si muzicianul american Sammy Davis Jr.

 

16 mai 1997 - Preşedintele Zairului, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de guvernare autocratica, forţele rebele conduse de Laurent Kabila obligandu-l sa paraseasca ţara.

Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Mobutu Sese Seko - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului.

 

16 mai 1997 - Actorul roman Puiu Calinescu (n. 21 iunie 1920, București), a incetat din viata in urma unui stop respirator.

 

16 mai 1999 - Congresul UDMR l-a reales pe Marko Bela in functia de presedinte executiv al Uniunii.

Béla Markó, 2010 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Béla Markó, 2010 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

16 mai 2002 - Actritei Marlene Dietrich i-a fost acordat, post-mortem, titlul de „Cetateana de onoare” a Berlinului, la zece ani dupa ce s-a stins din viata.

Marlene Dietrich - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Marlene Dietrich – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

16 mai 2005 - Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice.

 

16 mai 2009 - Finala celei de-a 54-a ediții a concursului Eurovision a avut loc la Moscova, Rusia.

 

16 mai 2020 - La ordinea zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com