Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” (16 mai)

Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

foto si articol: cersipamantromanesc.wordpress.com

16 mai: Ziua Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul”(n.484- mort cca.577).

Este unul dintre primii sfinti ai irlandezilor si este considerat primul crestin ortodox care a pasit pe pamant canadian, si astfel, este primul dintre sfintii din America de Nord.

Este cunoscut în special pentru legendara sa căutare a „Insulei Fericiților”, cunoscută de asemenea sub numele de Insula Sfântului Brendan (legenda a ajuns până la a-l credita pe Brendan cu prima călătorie a unui european în America).

De asemenea, Brendan a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Irlandei. La catolici, greco- catolici si protestanti, ziua Sfântului Brendan este fixată în data de 16 mai.

 

Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Sfantul irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul” – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

A ctitorit mai multe asezaminte monahale in Irlanda, intre care se numara si Cluain Ferta Brenaind (sau Clonfert) din County Galway. Calatoriile sale misionare si pastorale l-au dus prin insulele Scotiei si, posibil, prin Tara Galilor.

Sfantul Brendan a continuat practica monahilor ortodocsi celti din vremea sa, pelerinajul – cu o destinatie lasata in grija Providentei.

Ca un act al credintei, asemanandu-se parintilor Pustiei Egiptene, acesti monahi au parasit asezamantul lor si folosind ambarcatiuni de dimensiuni reduse au navigat fara o tinta precisa. S-au incredintat deplin voii si purtarii de grija a lui Dumnezeu.

O cronica latina de la inceputul secolului al IX-lea, Navigatio sancti Brendani abbatis (Calatoria lui Brendan), relateaza despre calatorii ale sale departe de tarmurile vestice ale Irlandei.

Mentionarile precizeaza vizitele calatorilor irlandezi in America inca din secolul al VIII-lea, inainte de vikingi; insa daca Sfantul Brendan insusi a facut acesta calatorie este inca motiv de disputa, in principal din cauza indoielilor legate de capacitatea unei barci din piele de bou, ambarcatiune cu care ar fi navigat Sfantul Brendan, de a face fata unei astfel de calatorii.

In 1976, exploratorul irlandez Tim Severin a construit o barca din piele de bou, o replica a celei folosite de Sfantul Brendan, si timp de doua veri el a navigat din Irlanda, via Insulele Hebride, Insulele Faroe si Islanda, catre Newfoundland, in Canada,pentru a demonstra ca aceasta calatorie a sfantului era realizabila.

articol preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com