Teodor cel Sfințit (+367)

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit (+367) a fost ucenicul marelui Pahomie iar după moartea acestuia, în anul 347 a fost ales stareț al mănăstirilor din Tabena Egiptului. S-a născut în Tebaida de Sus, din părinți creștini - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit 

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articol preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Preacuviosul Părinte Teodor Sfințitul (+367) a fost ucenicul marelui Pahomie iar după moartea acestuia, în anul 347 a fost ales stareț al mănăstirilor din Tabena Egiptului. S-a născut în Tebaida de Sus, din părinți creștini.

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit (16 mai) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit - foto preluat de pe doxologia.ro

Când avea 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a mers să locuiască la o manastire de monahi. Auzind însă de Sfântul Pahomie s-a dus la Tabena pentru a-i fi ucenic. Când a împlinit 25 de ani, fericitul Teodor a fost ales, de dascălul său, ca însoțitor în drumurile pe care acesta le făcea mănăstirilor puse sub autoritatea sa. La 30 de ani, a fost sfințit preot din porunca marelui stareț. Curând, după aceasta, Sfântul a fost numit stareț al mănăstirii din Tabena, Cuviosul Pahomie locuind în continuare în mănăstirea Pamvo.

S-a stins din viață la 16 mai 367.

 

articol preluat de pe ro.wikipedia.org
cititi mai mult despre Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit pe: doxologia.roen.wikipedia.org