Calendar Ortodox 17 mai 2024
foto preluat de pe ziarullumina.ro
articole preluate de pe: calendar-ortodox.ro; www.unitischimbam.ro; doxologia.ro
Calendar Ortodox 17 mai 2024
† Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia.
† Sf. Cuv. Nectarie și Teofan
† (Dezlegare la pește)
Sinaxar 17 Mai
În această lună, în ziua a şaptesprezecea, pomenirea sfinţilor apostoli Andronic şi Iunia (Secolul I).
Acest apostol al Domnului, ca şi cum ar fi fost cu aripi a înconjurat toată Iumea, smulgând toată înşelăciunea nebuniei idoleşti din rădăcină, şi propovăduind pe Hristos.
El a avut dimpreună următoare lui pe mult-minunata Iunia, care era moartă pentru lume, şi vieţuia numai pentru Hristos Mântuitorul.
Şi trăgând spre dumnezeiasca cunoştinţă pe mulţi, au stricat capişti idoleşti şi au zidit dumnezeieşti biserici în toate părţile; şi gonind duhuri necurate de la oameni şi tămăduind boli fără de leac, şi-au plinit şi ei ca nişte oameni obşteasca datorie a firii, şi prin moarte s-au mutat la viaţa cea veşnică.
De aceştia pomeneşte şi marele apostol Pavel, în Epistola către Romani (XVI, 7), zicând:
“Spuneţi închinăciune lui Andronic şi Iuniei, rudelor mele şi soţilor mei în robie, care sunt vestiţi între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos“.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Solohon şi a celor împreună cu el sfinţii mucenici Pamfamir şi Pamfilon.
Tot în această zi, pomenirea cuvioşilor părinţi şi fraţi Nectarie şi Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam din Meteora.
Sfinții ieromonahi Nectarie și Teofan erau frați, originari din familia nobiliară Apsaradon, care a jucat un rol important in viața orașului Ioanina.
Cei doi cuvioși au avut parte de o educație aleasă în mănăstirea Filantropinon în timpul egumenului Macarie.
Din tinerețe au îmbrățișat viața monahală, în orașul lor, îndreptățind astfel supranumele Ioaninei de „orașul călugărilor”.
Au primit schima monahală în 1495, fiind tunși de un oarecare stareț pe nume Sava. Sfinții au ucenicit pe lângă stareț timp de 10 ani, în schitul Sf. Ioan Botezătorul din insula lacului Ioaninei, până la adormirea sa din anul 1505.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Atanasie cel Nou, episcop de Cristianopolis, făcătorul de minuni
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Dodo, ucenicul Sfântului David din Gareji, Georgia
articol preluat de pe doxologia.ro
Sfântul Dodo a fost ucenic al Sfântului David din Gareji. Sfântul se trăgea din familia Andronikashvili. De mic copil a avut inclinații spre monahism și a fost înzestrat cu multe virtuți. Un iubitor al sărăciei și al singurătății, a trăit ca pustnic la Ninotsminda din regiunea Kakheti, Georgia.
Un ascet sfânt, fericitul Dodo, când a aflat de înalta trăire duhovnicească a Sfântului David, a venit în pustia Gareji și a cerut să rămână lângă el. Sfântul l-a primit cu bucurie. Și după o anumită vreme, văzând virtutea, cumpătarea și celelalte harisme ale lui, l-a chemat și i-a spus:
– Părinte Dodo, Domnul, care voiește mântuirea tuturor oamenilor, a binevoit să ne aflăm în această regiune pustie pentru a ne face plăcuți Lui prin nevoințele noastre ascetice. Privește câte suflete evlavioase s-au adunat aici! Pentru frații aceștia, care au părăsit lumea și familiile lor din dragoste pentru Dumnezeu, trebuie să facem o mănăstire.
Urcă, deci, cu câțiva dintre ei pe muntele stâncos aflat în fața noastră și zidește acolo, săpate în stâncă, chilii și biserică, unde veți slăvi neîncetat numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos și o veți cinsti pe Preacurata Sa Maică, Fecioara Maria. Într-adevăr, fericitul Dodo a întemeiat pe muntele acela mănăstire săpată în stâncă, unde s-au așezat mulți pustnici. Mănăstirea a fost afierosită Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Dodo s-a izolat într-o peșteră îngustă, unde abia era loc pentru un singur om. Ziua și noaptea, iarna și vara, în căldură și frig, el s-a rugat cu lacrimi pentru iertarea păcatelor sale, întărirea sufletelor fraților săi și întărirea adevăratei credințe din întreaga țară.
Odată Sfântul David l-a vindecat miraculos pe fiul prințului Bubakar din Rustavi. În schimb, prințul recunoscător a donat mâncare și alte necesități călugărilor de la Mănăstirea Gareji. Sfântul David a luat parte din contribuțiile sale și a trimis ceea ce a rămas Sfântului Dodo. L-a sfătuit pe Bubakar să-l boteze pe Sfântul Dodo, iar Sfântul Dodo i-a botezat cu bucurie pe Bubakar, pe fiii săi și pe toată suita lui.
Sfântul Dodo a trăit până la o vârstă înaintată în mănăstirea pe care a întemeiat-o. Ucenicii l-au îngropat în peștera unde s-a nevoit, iar mai târziu a fost construită o biserică peste mormântul său.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.