Evenimentele Zilei de 12 noiembrie în Istorie: 12 noiembrie 1884 – La Timișoara s-a introdus, pentru prima oară în Europa, iluminatul electric al străzilor
Timișoara – Imagine de epocă din cartierul Fabric
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
12 noiembrie este a 316-a zi a calendarului gregorian și a 317-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 12 noiembrie
(BRU) Sf. Ioan Milostivul, arhiepiscop († 619); Sf. Nil Sinaitul, cuvios († 430); Sf. Iozafat, episcop, martir († 1623)
Sfântul Nil Ascetul sau Nil Pustnicul este un ascet creştin care a trăit în secolul al V-lea, a fost stareţ al Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai şi autor al unor tratate de spiritualitate. Prăznuirea sa se face pe 12 noiembrie.
(BRC) Sf. Iosafat, episcop, martir (d. 1623); Sf. Cristian
Iosafat Kunţevici (n. 1580, Volodimir – Volinski, azi în Ucraina – d. 12 noiembrie 1623, Vitebsk, Uniunea Polono-Lituaniană, azi Belarus) a fost din 1618 arhiepiscop greco-catolic de Poloţk, ucis pe 12 noiembrie 1623 de adversarii unirii cu Roma. În anul 1643 a fost canonizat ca fericit, iar în 1867 ca primul sfânt greco-catolic al Bisericii Catolice. Este sărbătorit pe 12 noiembrie.
România – Ziua Statului Major al Apărării
Armata Română sărbătoreşte Ziua Statului Major al Apărării la 12 noiembrie, marcând, astfel, data la care, în 1859, s-a înfiinţat Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organism a cărui atribuţie principală era crearea unei structuri militare unice de concepţie şi organizare pe întreaga armată.
După actul Unirii din 24 ianuarie 1859, cele două armate ale Principatelor aveau să se contopească, marcând, astfel, ”întâiul pas către unirea definitivă a ţărilor surori”, după cum se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Acţiunea de unificare începuse în martie 1859, când au fost dislocate la Bucureşti două batalioane din Regimentul de muschetari şi Bateria de artilerie călăreaţă din Iaşi, iar în capitala Moldovei a fost trimis un regiment de infanterie din Muntenia.
Efectivele oştirii Moldovei numărau, la începutul anului 1859, peste 4.000 de militari, în timp ce efectivele armatei Ţării Româneşti aveau peste 6.000 de militari. Un prim demers în unificarea celor două oştiri a fost reprezentat şi de instituirea unei tabere la Floreşti, în Prahova, unde erau concentraţi 11.000 de oameni, aceasta fiind ulterior preluată de însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Comisia militară mixtă, întrunită la Focşani în luna martie 1859, a propus adoptarea aceleiaşi uniforme pentru ”ambele corpuri ale armiei române”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
România – Ziua Geodezilor Militari
Ziua Geodezilor Militari este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie. Potrivit site-ului Direcţiei Topografice Militare ”General de Divizie Constantin Barozzi”, www.geomil.ro, bazele Serviciului Topografic al Armatei Române au fost puse prin semnarea, de către domnitorul A. I. Cuza (1859-1866), a Înaltului Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859, prin care se înfiinţa ”Corpul (Korpu) de Stat Major General”, care avea în compunerea sa o structură de specialitate care să execute ”Tot ce se atinge de lucrările topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea şi lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţei cadastrale a Principatelor Unite”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
România – Ziua Cercetaşilor Militari
An de an, la 12 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Cercetaşilor Militari. Potrivit ‘‘Calendarului Tradiţiilor Militare’‘ (2010), la data de 12/24 noiembrie 1859, prin Ordinul de Zi nr. 83, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a Secţiei a II-a din cadrul Corpului de Stat Major General, un prim element organizat al cercetării în Armata Română.
La 24 octombrie 1964, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate, Compania 258 Cercetare din garnizoana Iaşi se transformă în Batalionul 161 Cercetare, cu reşedinţa la Vaslui, la data înfiinţării unitatea fiind constituită din comanda batalionului şi statul major, aparatul politic, serviciul tehnic, spatele batalionului şi serviciul financiar, subunitatea de asigurare de luptă (plutonul transmisiuni), subunităţile de luptă cu o companie de cercetare pe tancuri, o companie de cercetare pe transportoare blindate, o companie de cercetare în adâncime şi subunităţi şi formaţiuni de spate, potrivit volumului menţionat anterior.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi în istorie pentru 12 noiembrie
12 noiembrie 1035 - Moartea regelui viking danez Knut cel Mare, are ca urmare destrămarea Uniunii dintre Norvegia si Danemarca.
Knut cel Mare (c. 985 sau 995 – 12 noiembrie 1035), rege al Danemarcei, Angliei, Norvegiei precum și părți din Suedia. A fost unul dintre cei mai importanți conducători din Evul Mediu timpuriu,in a cărui stăpânire se aflau Anglia, Danemarca, Norvegia și părți din Suedia. Knut era al doilea fiu al regelui Harald si se presupune că mama sa era Swietoslawa , fiica regelui Mieszko I al Poloniei.
A intrat în istorie odată cu campania de cucerire a Angliei din 1013, în care își însoțește tatăl. Anglia a fost învinsă rapid, fiind slăbită după deceniile de invazii vikinge.In noiembrie 1016 la moartea regelui Ethelred al II-lea, consiliul nobililor britanici îl numește rege al întregii Anglii. Pentru a-și consolida stăpânirea, Knut se căsătorește cu văduva lui Ethelred, Emma a Normandiei.
În 1028, a supus Norvegia, cucerind-o cu o flotă de 50 de corăbii aduse din Anglia si s-a încoronat la Trodheim “rege al Angliei, al Danemarcei, al Norvegiei și al suedezilor “. În 1035, fiul fostului rege Olaf al II-lea, Magnus I, a redobândit tronul Norvegiei cu ajutorul nobililor locali. Knut a murit în Shaftesbury in Dorset, fiind urmat la tronul Angliei de fiul său nelegitim Harold I si în Danemarca de fiul legitim Harthaknut.
12 noiembrie 1094 - A murit regele Duncan al II-lea al Scotiei; (n. 1060).
12 noiembrie 1555 - Parlamentul englez restabileşte catolicismul in Anglia.
12 noiembrie 1623 - A murit arhiepiscopul greco-catolic Iosafat Kuncevic. În anul 1643 a fost canonizat ca fericit, iar în 1867 ca primul sfânt greco-catolic al Bisericii Catolice; (n.1580).
12 noiembrie 1793 - Jean Sylvain Bailly, primul primar al Parisului, este ghilotinat.
12 noiembrie 1814 - În Basarabia ţaristă este sfinţită biserica cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului parte a complexului de cladiri mitropolitane din Chişinău
12 noiembrie 1840 - S-a nascut Auguste Rodin, sculptor și grafician francez (d. 1917)
Auguste Rodin (născut François-Auguste-René Rodin) (* 12 noiembrie 1840, Paris – †17 noiembrie 1917, Meudon-la-Forêt), sculptor, grafician și pictor francez în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Auguste Rodin, cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii, a vazut lumina zilei, intr-o familie modestă din Paris.
În 1853, la vârsta de 14 ani, Auguste este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques (Şcoala specială de desen şi matematică). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc. A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts.
Oarecum consolat, a urmat cursuri de literatură şi istorie la Collège de France şi a intrat în 1862 în ordinul monahal “Pères du Saint-Sacrement”, dar superiorul de acolo l-a încurajat să-şi urmeze destinul artistic. A debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului “seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres.
A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile.
Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: “Gânditorul”, “Sărutul”, “Faun şi nimfă”, “Burghezii din Calais”, “Cele trei umbre”, “Mâna lui Dumnezeu”. Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor.
A fost şi contestat de cei mai puritani ori de aceia violentaţi de marea sa libertate interioară, iar viaţa sa particulară tumultuoasă nu a fost niciodată dată drept exemplu. I s-a dedicat un muzeu memorial la Paris, iar lucrările sale se află în aproape toate marile muzee ale lumii. Ne este cu atât mai drag Rodin cu cât, prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural. Marele artist a decedat la 17 noiembrie 1917, fiind înmormântat la Meudon-la-Forêt.
12 noiembrie 1842 - S-a născut John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 1904; (d. 1919).
John William Strutt, lord Rayleigh (n. 12 noiembrie 1842, Langford Grove (Maldon), Essex, Anglia – d. 30 iunie 1919, Terlins Place, Witham, Essex, Anglia) fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904, pentru investigațiile sale asupra densităților celor mai importante gaze și pentru descoperirea argonului în legătură cu aceste studii – Sfântul Maximilian Kolbe (n. 7 ianuarie 1894, Zduńska Wola, azi Polonia – d. 14 august 1941) a fost un preot romano-catolic, polonez, decedat în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Astăzi este sfânt al Bisericii Catolice, sărbătorit la 14 august.
12 noiembrie 1850 - A decedat Constantin Diaconovici Loga, pedagog iluminist bănăţean, cunoscut mai ales prin “Gramatica românească pentru îndreptarea tinerilor” (Buda, 1822), prima încercare de creare a unei terminologii gramaticale româneşti; (n.01.11.1770).
12 noiembrie 1857 - Se introduc în Moldova timbrele poştale avînd imprimat un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.
12 noiembrie 1859: (12/24 noiembrie) Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza este înființat Statul Major General.
12 noiembrie 1861: Apare in Bucureşti, Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, ziarul economic, politic, literar şi comercial “Ţăranul român“. Ziarul va apărea pînă pe 17 martie 1863 sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad.
12 noiembrie 1862: S-a născut omul politic român Vasile Goldiş, membru al Academiei Române; (m. 10 februarie 1934).
Vasile Goldiș (n. 12 noiembrie 1862, Mocirla, azi Vasile Goldiș, Arad – d. 10 februarie 1934, Arad) a fost un pedagog, om politic, membru de onoare (1919) al Academiei Române.
12 noiembrie 1866: S-a născut revoluţionarul şi omul de stat chinez Sun Yat-Sen, a carui doctrina a stat la originea celor două căi pe care s-a dezvoltat ulterior societatea chineză divizată, a Republicii Populare Chineze şi a statului-insulă Taiwan. Fondator şi prim preşedinte al Republicii China între anii 1911 şi 1912, Sun Yat–Sen a promovat o politică de unitate şi democratizare a acestei ţări pe calea revoluţiei naţionaliste, a iniţiat reforme sociale şi economice care aveau în vedere modernizarea societăţii chineze; (m. 12 martie 1925).
12 noiembrie 1869: A decedat scriitorul român Gheorghe Asachi; (n. 01.03.1788).
Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina)
12 noiembrie 1878: I.L. Caragiale a citit la banchetul “Junimii”, prima sa creație dramatică: “O noapte furtunoasă”.
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie S.N. 13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin) dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
12 noiembrie 1884: La Timișoara s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor.
Premierele Timișoarei
1718 – atestarea fabricii de bere, a doua cea mai veche de pe teritoriul actual al Romaniei;
1728 – începutul canalizării Begăi, cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al României, în prezent nefuncțional;
1745 – construcția Spitalului Municipal;
1760 – primul oraș al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;
1771 – primului ziar care a apărut pe teritoriul actual al României și totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;
1815 – Se înființează biblioteca tipografului Josef Klapka, prima bibliotecă publică de împrumut din Imperiul Austriac;
1823-1826 – Janos Bolyai, servind la garnizoana din Timișoara, lucra la elaborarea geometriei neeuclidiene
1854 – primul serviciu telegrafic într-un oraș al României de azi;
1855 – primul oraș al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;
1881 – prima rețea de telefonie de pe teritoriul actual al României;
1884 – primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;
1886 – prima stație de salvare din Ungaria și România;
1889 – primul meci de fotbal european din Romania;
1895 – prima stradă asfaltată de pe teritoriul de azi al României;
1897 – primele proiecții cinematografice pe teritoriul actual al țării noastre;
1899 – al doilea tramvai electric într-un oraș din România de azi, după cel din București, 1894;
1953 – singurul oraș european cu trei teatre de stat în română, maghiară și germană;
1989 – pornirea revoluției române împotriva regimului comunist și primul oraș liber din România.
12 noiembrie 1893: A fost semnat un tratat de frontiera intre Pakistan şi Afganistan in care Linia Durand a castigat recunoastere internationala ca o frontieră internaţională între cele două naţiuni. Linia de frontieră Durand dîntre Pakistan şi Afganistan , despartea pashtunii ( afganii ). Această linie avea o lungime de aproximativ 1640 km lungime si a fost stabilita după Acordul semnat între un reprezentant al coloniei britanice India şi Amir Khan Abdur Rahman, din partea Afganistanului.
Tratatul ste numit după Henry Durand Mortimer , ministrul de externe britanic al vremii, partile semnatare fiind de acord să nu exercite interferenţă dincolo de frontiera dintre Afganistan şi linia coloniei britanice India , fiind acum frontiera afgano-pakistaneza, dupa declararea independentei de catre statul Pakistan.
12 noiembrie 1905: In Norvegia are loc un referendum, populatia pronuntandu-se în favoarea monarhiei.
12 noiembrie 1912: Primul ministru spaniol José Canalejas este asasinat de anarhistul Manuel Pardiñas.(n. 31.07.1854).
12 noiembrie 1912: Corpurile inghetate ale lui Robert Scott şi a insotitorilor lui sunt găsite în Antarctica.
12 noiembrie 1916: In timpul Primului Război Mondial, in conditiile inaintarii trupelor germano-austro-ungare, autorităţile române părăsesc Bucureştiul şi se mută la Iaşi.
12 noiembrie 1916: A murit Percival Lowell, astronom, matematician și autor american (n. 1855)
12 noiembrie 1918 - Austria devine republică.
12 noiembrie 1919 - Primul zbor din Anglia spre Australia a fost realizat de Ross și Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie și au aterizat in localitatea australiana Darwin.
12 noiembrie 1920 - Italia şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor semneaza Tratatul de la Rapallo.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
12 noiembrie 1927: Leon Troţki este exclus din Partidul Comunist sovietic, dictatorul Iosif Stalin devenind liderul necontestat al Uniunii Sovietice.
Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie/7 noiembrie 1879, Bereslavka, Ucraina – d. 21 august 1940, Coyoacán, Mexic), născut Léiba sau Leib Bronștéin, a fost un revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare.
A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.
12 noiembrie 1929: S-a născut scriitorul german Michael Ende (“Povestea fără sfârşit); (m.29 august 1995).
Este cunoscut mai ales datorită romanelor sale așa-zise „pentru copii”, care au făcut de mult înconjurul lumii, find traduse în principalele limbi de circulație europeană.Cea mai importantă operă a lui, romanul-basmPoveste fara sfarsit.
12 noiembrie 1929: S-a nascut Grace Kelly, printesa de Monaco si fosta actrita. S-a nascut in orasul american Philadelphia si a urmat cursurile Academiei de Arta Dramatica.
La inceputul carierei a aparut in filme de televiziune si in piesele puse in scena pe Broadway, iar in 1951 a debutat in cinematografie. Intr-o scurta perioada a reusit sa se faca remarcata, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru aparitia in productia “The Country Girl”. Doi ani mai tarziu s-a casatorit cu printul Rainier de Monaco si a renuntat la actorie. Si-a pierdut viata intr-un tragic accident de circulatie in ziua de 15 septembrie 1982.
12 noiembrie 1933: Hugh Gray face primele fotografii cunoscute ale monstrului din Loch Ness.
12 noiembrie 1934: A încetat din viaţă Pimen (Petru) Georgescu, mitropolit al Moldovei, membru de onoare al Academiei Române (n. 1853).
12 noiembrie 1938: Liderul nazist german Hermann Göring a propus un plan pentru a face din Madagascar o “patrie a evreilor”.
12 noiembrie 1940: In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Fortele Franceze Libere cuceresc in Gabon orasul Libreville si intreaga Africa Ecuatoriala Franceza,alungand trupele regimului de la Vichy, obedient Germaniei naziste.
12 noiembrie 1941: In timpul celui de- al Doilea Război Mondial pe un ger de -12 ° C, armata sovietică lansează pentru prima dată trupe pe schiuri impotriva trupelor germane ajunse în apropierea oraşului Moscova.
12 noiembrie 1942: Al Doilea Război Mondial: Se desfasoara batalia navala de la Guadalcanal între fortele japoneze şi cele americane . Lupta va dura trei zile si se va incheia cu victoria americanilor
12 noiembrie 1945: S-a nascut popularul cantaret canadian Neil Young.
12 noiembrie 1947: A doua zi după condamnarea la închisoare pe viață a lui Iuliu Maniu, regele Mihai al României pleacă la Londra pentru a asista la căsătoria prințesei Elisabeta (viitoarea regină Elisabeta a II-a) cu prințul Filip, Duce de Edinburgh.
12 noiembrie 1948: Un tribunal international ii condamna la Tokyo pe generalul Hideki Tojo si alti sase militari japonezi la moarte, pentru crimele savarsite in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
12 noiembrie 1961: S-a născut gimnasta româncă Nadia Comaneci, o adevarata legenda a sportului international, care a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notata cu 10, evenimentul avand loc la Jocurile Olimpice din 1976.
Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10 si a castigat 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Nadia Comaneci s-a nascut in Onesti si a inceput sa practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusa in lotul national si a inceput sa fie antrenata de Bela si Marta Karoly.La 13 ani a inregistrat primul succes international, la Campionatele Europene de Gimnastica din Norvegia castigand 3 medalii de aur si una de argint. Un an mai tarziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obtinute in toate competitiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tanara cistigatoare a titlului olimpic, precum si prima gimnasta care a castigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European.
In total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale si cele europene si alte 10 din argint si bronz. S-a retras din activitate in 1984 si a activat apoi in Federatia Romana de Gimnastica, contribuind la antrenarea lotului femin de junioare. Inainte cu o luna de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite.
S-a casatorit in 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar in prezent este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Roman, si membra in alte foruri internationale.
12 noiembrie 1969: In timpul razboiului din Vietnam: jurnalistul de investigatii independent Seymour Hersh dezvaluie masacrarea locuitorilor vietnamezi de la My Lai de catre trupele americane. Relatarile lui Hersh vor declansa un val de emotie in Statele Unite si intreaga lume, in urma lor autoritatile judiciare americane deschizand un proces faptasilor.
In timpul anchetei desfasurate de autoritatile americane s-a constatat ca au existat victime agresate sexual, batute, torturate si mutilate de soldatii americani. Numarul de civili vietnamezi asasinati nu a putut fi stabilit cu exactitate, acesta variind intre 502 si 347 persoane a caror varsta varia intre 1 si 82 de ani.
Din cei 26 de soldati americani inculpati initial, a fost condamnat numai locotenentul William Calley. Acesta a fost condamnat in 1971 la inchisoare pe viata, dar la 25 februarie 1974 a fost eliberat.
12 noiembrie 1969: A murit Liu Shaoqi, revolutionar comunist din China şi om de stat; (n. 1898).
12 noiembrie 1982: In Uniunea Sovietica, Iuri Vladimirovici Andropov este desemnat succesor al lui Leonid Brejnev, în funcţia de secretar general al CC al PCUS.
Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.
12 noiembrie 1982: Guvernul polonez il eliberează pe Lech Walesa, liderul mişcării anticomuniste Solidaritatea scoasă în afara legii, după 11 luni de la internare. Eliberarea sa a venit la numai două zile după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apă pentru a dispersa mari demonstraţii pro-Solidaritatea la Varşovia şi în alte oraşe.
Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943) este un om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność), a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și a îndeplinit funcția de președinte al Poloniei între 1990 și 1995.
12 noiembrie 1990: Prinţul Akihito devine cel de al 125 împărat al Japoniei, fiind conform tradiției cel de-al 125-lea descendent direct al lui Jimmu, legendarul prim împărat nipon.
12 noiembrie 1997: Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind infiintarea Consulatului General al Romaniei la Cernauti.
12 noiembrie 1998: Societatea nationala de telecomunicatii Romtelecom a fost privatizata in urma semnarii contractului de vinzare-cumparare pentru 21,21% din actiunile de stat catre firma Hellenic Telecomunication Organization – OTE – din Grecia.
12 noiembrie 2000: A decedat compozitorul român Henry Mălineanu; (n. 25 martie 1920).
12 noiembrie 2001: Războiul din Afganistan: forţele talibane părăsesc capitala tarii – Kabul, in urma atacului fortelor antitalibane din Alianta Nordului.
12 noiembrie 2002: A fost redeschis Institutul Social Român, după aproape o jumătate de secol de întrerupere a activităţii începută de Dimitrie Gusti în anul 1919.
12 noiembrie 2006: Protocolul privind dispozitivele explozibile de război, care obligă cele 25 de state membre să efectueze sau să finanţeze operaţiuni de deminare post-conflict, a intrat în vigoare.
12 noiembrie 2018 - Legenda benzii desenate americane Stan Lee, fiul unor imigranţi români, a murit la 95 de ani (n. 1922)
Stan Lee (născut Stanley Martin Lieber; n. 28 decembrie 1922, Manhattan, SUA– d. 12 noiembrie 2018, Beverly Grove, SUA) a fost un scriitor american de benzi desenate, redactor, actor, producător, editor, personalitate de televiziune. Stan Lee este creatorul personajului Spider-Man (Omul-Păianjen).
S-a născut în Manhattan/New York, chiar în apartamentul părinților săi emigrați din România. Tatăl, Jack Lieber, croitor de meserie, lucra ocazional, neavând o clientelă stabilă, iar mama Celia (născută Solomon), era casnică. În timpul crizei economice mondiale de la sfârșitul anilor ’20, familia fiind săracă, s-a mutat în Bronx, unde locuiau patru persoane într-o cameră (părinții, el și fratele mai mic).
Cu toate că era la o vârstă fragedă, câștiga un bănuț vânzând pe stradă ziarul „New York Herald Tribune”, făcând pe ușierul la Teatrul Rivoli de pe Broadway, livrând sandwich-uri funcționarilor din Rockefeller Center sau scriind rapoarte pentru presă din partea Centrului Național de Tuberculoză.
Cu ajutorul unui unchi, R. Solomon, care lucra ca textier la reviste de duzină de benzi desenate (numite popular „pulp fiction”, din cauza calității slabe a hârtiei pe care erau tipărite) și a editorului Martin Goodman, căsătorit cu o verișoară de-a lui, începe să lucreze la revista Captain America Comics. Prima lui semnătură ca textier la o bandă desenată datează din mai 1941.
Din această perioadă datează pseudonimul lui, Stan Lee, pe care mai târziu îl va legaliza ca nume. Din 1942 și până în 1945 este înrolat în US Army, la secția de propagandă militară, unde scrie, colaborează la filme militare și ocazional desenează.
Împreună cu mai mulți artiști (mai ales Jack Kirby și Steve Ditko), a creat multe caractere, cum ar fi: Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Avengers, Iron Man, Hulk, Thor, Daredevil, Doctor Strange, etc. A murit pe 12 Noiembrie 2018, la vârsta de 95 de ani, în Beverly Grove, SUA.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com
12 noiembrie 2019 - După săptămâni de proteste împotriva fraudei electorale, președintele bolivian Evo Morales și alți politicieni de rang înalt sunt forțați să demisioneze, iar senatoarea din opoziție, Jeanine Áñez, devine președinte interimar.
cititi si: Abandonat de poliţie şi armată, preşedintele Evo Morales îşi prezintă demisia; Bolivia: Senatoarea Jeanine Anez s-a proclamat preşedinte interimar
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com