Control intern la DIICOT. Dosarele lui Videanu, Vosganian şi Tender luate la bani mărunţi

2010_12_09_img-8805_rsz_crp

Flori Mladin – The Epoch Times Romania

Anul 2015 începe în forţă la DIICOT. Potrivit B1 TV, în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism are loc un control intern, verificările vizând mai multe dosare economice, unele dintre ele având ca protagonişti personaje grele precum foştii miniştri ai Economiei Adriean Videanu şi Varujan Vosganian şi afaceristul Ovidiu Tender, cel ce a pus pe butuci RAFO – CAROM Oneşti.

Potrivit sursei citate, la jumătatea lunii decembrie, sub efectul undei de şoc stârnită de dezvăluirile ce au urmat arestării procurorului şef DIICOT Alina Bica, Inspecţia judiciară a trimis către plenul Consiliului Superior al Magistraturii programul de controale pentru anul 2015 şi s-a demarat un control care vizează managementul instituţiei.

Astfel, urmează să fie verificate şi analizate deciziile pe care le-a luat conducerea DIICOT, în special cele legate de Alina Bica, arestată preventiv în noiembrie, sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu o despăgubire aprobată în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu aproape 62 de milioane de euro.

Controlul desfăşurat la DIICOT va viza şi dosarele aflate în curs de soluţionare de mai bine de cinci ani. Toate dosarele de acest gen vor fi verificate, CSM urmând să stabilească de ce trenează cercetările.

Reamintim că, după arestarea Alinei Bica, în presă au apărut informaţii despre faptul că persoane la nivel înalt, implicate în diverse dosare, ar fi făcut intervenţii la nivelul conducerii DIICOT, pentru a-şi aranja varii dosare.

Printre cei ce au apelat la serviciile Alinei Bica se află şi Ovidiu Tender, unul din personajele centrale ale falimentului RAFO Oneşti şi actual patron al Prospecţiuni S.A. şi Ioan Niculae care ar fi intervenit la Bica prin vicepremierul Liviu Dragnea

Niculae este titularul dosarului “Gaze ieftine pentru Niculae”, în această cauză fiind deferiţi instanţei şi foştii miniştri Vosganian şi Videanu, care în calitatea lor de miniştri au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Niculae. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD.

În februarie 2014, acuzaţiile de „complot” şi „subminare a economiei naţionale” aduse celor doi au fost schimbate cu „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „abuz în serviciu”.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com