Codul silvic, adoptat în forma iniţială. Deputaţii au respins cererea preşedintelui de reexaminare

foto - mediafax.ro

foto preluat de pe mediafax.ro
articol – stiri.tvr.ro

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic. Legea a fost adoptată în forma iniţială, cu 218 voturi “pentru”, 11 “abţineri” şi 95 “împotrivă”.

Camera Deputaţilor a dezbătut în şedinţa de miercuri cererea de reexaminare a preşedintelui la Codul Silvic şi au respins-o. Astfel, Codul Silvic este adoptat în varianta propusă iniţial de PSD. Liberalii nu au reuşit să obţină eliminarea articolului 20.

Deputaţii PNL au criticat noul Cod Silvic, care a fost susţinut dei ai PSD.

Liberalii au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, pe motive procedurale, pentru că nu au fost lăsaţi să depună amendamente în Comisiile juridică, de agricultură şi de mediu, conform regulamentului. Solicitarea PNL a fost respinsă, însă, vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a spus că regulamentul prevede, că dacă este votată în comisii respingerea cererii de reexaminare, aşa cum s-a întâmplat, nu se mai depun amendamente.

Deputaţii PNL au cerut adoptarea cererii de reexamniare a preşedintelui Iohannis la Codul Silvic, iar UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial.

Printre articolele prevăzute şi care au stârnit dispute sunt cele potrivit cărora un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte prevederi adoptate se referă la instituirea obligativităţii întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, în 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Iohannis a precizat că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului Silvic la Parlament se referă la faptul că ”unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”. La baza deciziei preşedintelui a stat un raport al Consiliului Concurenţei.

Retrimiterea Codului Silvic în Parlament a generat dispute şi acuze între PSD şi PNL.

Deputaţii din Comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, săptămâna trecută, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, cu 35 de voturi “împotrivă” şi 21 “pentru”‘.

Liberalii au cerut eliminarea articolului 20, în timp ce premierul Ponta l-a acuzat pe fostul ministru liberal Lucia Varga că sprijină interesele unor firme private.

PNL a solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe Codul Silvic, pentru eliminarea articolului 20 şi că vor vota legea doar dacă acest articol va fi eliminat.

Firma austriacă Schweighover a ameninţat că s-ar putea retrage din România, din cauza Codului Silvic.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro