(Avaaz) ClimateMarch 2015: Cea mai mare mobilizare pentru climă din istorie

ClimateMarch 2015 (din stânga sus, în mersul acelor de ceasornic: Melbourne, Helsinki, Berlin, Amsterdam, Bogotá, Jakarta)

ClimateMarch 2015 (din stânga sus, în mersul acelor de ceasornic: Melbourne, Helsinki, Berlin, Amsterdam, Bogotá, Jakarta)

Dragi prieteni și prietene,

Am reușit! Chiar și fără demonstrația din Paris, Marșul global pentru climă din acest weekend a bătut toate recordurile, devenind cea mai mare mobilizare pentru climă din istorie! Din São Paulo până în Sydney, 785.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a participa la peste 2.300 de evenimente în 175 de țări. Ne-am unit vocile pentru a salva tot ce iubim și a ne asigura că viitorul aparține energiei curate 100%. Marșurile noastre au făcut valuri în presă și au deja impact asupra summitului de la Paris.

E aproape imposibil să descriem frumusețea și energia evenimentelor de ieri, dar aceste poze ar putea fi de ajutor:

ClimateMarch 2015 - Londra, Marea Britanie

ClimateMarch 2015 – Londra, Marea Britanie

Aceasta e mișcarea pe care întreaga lume o aștepta. În multe state – ca Bangladesh sau Irlanda – au avut loc cele mai mari marșuri pentru climă din istoria țării. În Australia, 120.000 de oameni au ieșit în stradă, iar în India peste 100.000. În localitatea Sana’a din Yemen, organizatorii au continuat marșul în ciuda bombelor care cădeau în apropiere!

ClimateMarch 2015. Berlin

ClimateMarch 2015. Berlin

În Franța, marșul nostru principal la care erau așteptați peste 500.000 de participanți a fost anulat din motive de securitate, dar membrii Avaaz s-au mobilizat și au colectat peste 20.000 de perechi de pantofi din partea celor care își doreau să participe la marș – printre ei numărându-se și Papa și Secretarul General al ONU! Pantofii au fost aliniați în Piața Republicii, la doi pași de clădirea în care are loc conferința:

ClimateMarch 2015 - Paris

ClimateMarch 2015 – Paris

Sute de publicații au scris despre marșurile noastre, iar multe dintre ele – ca Al Jazeera și New York Times – chiar pe prima pagină.

Purtătorul de cuvânt al Papei a declarat că “Papa e astăzi alături de sute de mii de oameni, mână în mână cu cei săraci și cu cei care cer justiție climatică.”

Iar azi, în nota de deschidere prin care s-a adresat liderilor lumii, Secretarul General Ban Ki-moon a subliniat că: “Cetățenii lumii sunt în mișcare. Au ieșit în stradă, peste tot în lume, într-o mobilizare masivă pentru schimbare… Și se așteaptă ca toți cei prezenți aici să se ridice la înălțimea acestei provocări. Ne cheamă istoria.”

Christiana Figueres, coordonatoarea negocierilor din partea ONU, ne-a mulțumit tuturor și a anunțat următoarele: “Lucrez cu Avaaz pentru a instala un ecran uriaș prin care vocile voastre se pot face auzite. Toți delegații vor vedea că susțineți un acord climatic ambițios care să protejeze casa noastră, a tuturor.’’

Dați click aici pentru a vedea mai multe imagini din weekend și mesaje din partea participanților

Astăzi au început negocierile de care depinde totul. De ani de zile, politicienii ne spun în cor: ”Arătați-ne că oamenilor le pasă și vom acționa”. Weekendul acesta, am dovedit că întreaga lume vrea un acord pentru energie curată 100%. O înregistrare cu imagini de la marșurile noastre a fost proiectată în sala conferinței în timp ce șefii de stat își făceau intrarea! Nu au cum să ne rateze. Și nu vor rata nici apelul nostru. O parte din echipa noastră e prezentă la summit și gata să ne reprezinte în fața negociatorilor dacă aceștia vor încerca să blocheze măsurile ambițioase.

În weekendul acesta, mișcarea noastră a atins un nou nivel, iar speranțele noastre sunt din ce în ce mai mari. Hai să menținem presiunea ridicată și în următoarele două săptămâni, până când vom avea un acord suficient de puternic pentru a ne proteja viitorul.

Cu enormă recunoștință și hotărâre,

Emma, Alice, Luis, Ricken, Ben, Mais, Dan și restul echipei Avaaz

P.S. Dați click aici pentru a vedea clipul prezentat la conferința de la Paris și aici pentru a citi un editorial scris de Ricken, directorul nostru executiv, despre acest moment din istorie și importanța lui ca test al umanității.

Mii de membri Avaaz ne-au trimis imagini superbe și înregistrări de la marșurile din toată lumea. În următoarele două săptămâni, aceste imagini vor fi proiectate pe un ecran uriaș în clădirea conferinței și vor fi văzute de delegații care intră și ies.