Sindicatele din transportul feroviar anunță proteste

SONY DSC

rfi.ro

Federaţiile sindicale din transport feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii dacă guvernul nu dă bani pentru infrastructură și pentru modernizarea materialului rulant. Șase sindicate spun că sunt gata să protesteze pentru că în ultimii ani au fost mereu duse cu vorba de miniștrii care au trecut pe la Ministerul Transporturilor.

Sindicaliștii acuză lipsa unei strategii în domeniul transportului pe calea ferată și mai ales lipsa banilor. De altfel, chiar ministrul Ioan Rus recunoaște că ar fi nevoie de cel puțin 1 miliard de euro pentru a repara cât de cât lucrurile în domeniu, bani pe care însă instituția nu îi are. Liderii de sindicat din transportul feroviar sunt supărați și pentru pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, dar și a unor drepturi considerate de ei normale, cum ar fi călătoria gratuită cu trenul.

Într-un comunicat, federaţiile sindicale din transport feroviar precizează că privesc cu îngrijorare situaţia ”tot mai negativă” înregistrată în ultimii ani de economia românească în general şi de sectorul feroviar în special.

”Lipsa de viziune şi de determinare a guvernelor ne-a demonstrat tuturor cât de scumpă este «factura» pe care cetăţenii o au de plătit în numele «bunăstării» promise, concretizată în pierderea a sute de mii de locuri de muncă şi degradarea continuă a nivelului de trai. Mimarea dialogului social la toate nivelurile a condus la adoptarea de măsuri care au afectat dramatic situaţia economică şi socială din România precum şi destinele a mii de familii. Deşi în cadrul numeroaselor întâlniri de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii am evidenţiat problemele acute cu care se confruntă sectorul feroviar românesc, acestea trenează în soluţionare şi în ziua de azi, consecinţele fiind suportate deopotrivă de lucrătorii feroviari şi beneficiarii de transport”, se arată în comunicat.

Gheorghe Frățică, liderul Federaţiei Naționale Feroviare Mişcare Comercial, spune la RFI că, în ciuda supărărilor, data începerii protestelor nu a fost stabilită.
articol preluat de pe http://www.rfi.ro/