Proteste 8 noiembrie 2015 – Klaus Iohannis în Piața Universitații

Proteste 8 noiembrie 2015 - Klaus Iohannis în Piața Universitații - foto: Cătălin Georgescu

Proteste 8 noiembrie 2015 – Klaus Iohannis în Piața Universitații
foto: Cătălin Georgescu

Președintele Klaus Iohannis, în Piața Universității

articol: Agerpres

8 noiembrie 2015

Am fost în seara aceasta în Piața Universității și am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar și speranța că lucrurile se pot schimba. Le-am spus celor prezenți să aibă încredere și să rămână implicați, doar împreună putem face ca România să devină țara pe care ne-o dorim cu toții.
Klaus Iohannis


articol preluat de pe: https://www.youtube.com


“Corupţia ucide. Sistemul nostru este bolnav!” – ziua a 6-a de proteste

articol: Andrei Pricopie – epochtimes-romania.com

Piaţa Universităţii se pregăteşte pentru a şasea zi de proteste anti-Sistem.

Românii ies din nou în stradă duminică, pentru a şasea zi consecutiv, continuând seria protestelor anti-Sistem declanşată de tragedia de la clubul Colectiv. La protestul care începe, ca şi în zilele trecute, la ora 18:00, în Piaţa Universităţii, şi-au anunţat participarea, pe Facebook, nu mai puţin de 14.000 de persoane.

De ce ies oamenii în stradă? Motivele sunt numeroase, însă există un numitor comun – oamenii s-au săturat de corupţie şi îşi doresc o Românie în care politicienii să-i respecte şi să lucreze pentru ei.

“În primul rând este vorba de copiii care au murit acolo, nevinovaţi, iar, mai mult de atât, este vorba de faptul că era o nemulţumire generală. Sistemul nostru este bolnav, legea acestei ţări nu este funcţională. Cred că, primul pas, ar trebui să fie schimbarea legii electorale, ar trebuie să avem un Parlament mult mai mic.

Apoi, ideea de om politic să fie diferită. Aş vrea să avem politicieni ca în Suedia. Nu vreau să îi mai văd în limuzine, nu vreau să văd doamne etalându-şi genţile, aş vrea să nu mai fie agramaţi… să nu mai fie politica o meserie. Nu ştiu dacă cer prea mult. Aşa ar trebui să fie România mea!”, ne-a declarat Elena Panaite, întrebată în ce-a dea 5-a zi de proteste cu ce gânduri a venit în Piaţa Universităţii.

17:55. Lumea începe să se strângă în Piaţa Universităţii. În zona Fântânii, unde candele roşii continuă să lumineze în noapte, s-au strâns deocamdată sub 100 de persoane. Cam tot atâţia protestatari s-au strâns şi vis-a-vis, în faţa Teatrului Naţional.

În Piaţă încep să apară mesaje noi. Astfel, de crengile unui copac a fost fixat un afiş prin care se cere reabilitarea clădirilor cu risc seismic pentru a preveni tragedii precum cea din Colectiv, iar pe mozaicul artezienei din centrul fântânii au fost lipite foi cu mesaje precum: “Onestitate”, “Logică”, “Onoare”, “Merit”, “Sacrificiu”, “Speranţă”.

Un alt mesaj nou apărut în Piaţă este “SRI, nu uita, România nu-i ţara ta”, sau “Ecologizarea clasei politice. NU candidaţilor penali”.

18:25. Numărul celor prezenţi în Piaţă se ridică la aproximativ 3-400 de persoane.

La Fântână a apărut deja o primă portavoce. Se scandează: “Jos parlamentarii, Jos parlamentarii”, “Demisia”, “Solidaritate”, “Parlament penal, marş la tribunal”, “Ole, Ole, Ole, Ole, Victor Ponta nu mai e” şi “Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”.

18:30. “Avem o veste de coşmar pentru politicieni – România s-a trezit”, se strigă în Piaţă.

18:38. Numărul celor din piaţă a crescut la aproximativ 4-500 de persoane.

“Vreau să le transmit un mesaj tovarăşilor parlamentari că nu au niciun motiv să-şi facă pensii şi salarii speciale. Am muncit 36 de ani în domeniul încălţămintei şi am o pensie de doar 800 de lei pe lună. Ei nu au făcut nimic pentru ţară. Să facă mai întâi ceva special pentru ţară şi apoi să îşi facă pensii speciale. În plus, vacanţa lor e foarte, foarte mare şi atunci cum să dea legi bune pentru ţară, pentru copiii noştri?!”, ne-a declarat doamna Simona, în vârstă de 58 de ani.

18:51. Piaţa se polarizează din nou pe grupuri. În timp ce un grup strigă “Anticipate, anticipate”, din altă direcţie se aud huiduieli.

O doamnă a preluat portavocea şi explică de ce ţara nu are nevoie de alegeri anticipate: “Populaţia nu este încă pregătită, România nu are încă lideri. Dacă vor fi alegeri acum, vor veni tot ei.”

La două portavoci diferite exponenţi anticipatelor şi anti-anticipatelor discută în contradictoriu.

19:00. Dialogul portavocilor continuă. Deşi celui care cere alegeri anticipate i se solicită să părăsească zona, omul perseverează.

Un grup de tineri s-a apropiat de el, cerându-i să plece. “Nu mai veni să promovezi partide aici. M-am săturat de comuniştii voştri. 25 de ani ne-aţi condus, e timpul să plecaţi”, îi spune un tânăr.

19:05. Deşi în Piaţă este foarte puţină lume, atmosfera este încinsă şi dezbinată. Din când în când se strigă “Fără violenţă, fără violenţă”.

În zona Fântânilor, o persoană în vâstă a preluat portavocea pentru a scanda “Jos Iohannis”.

“Lăsaţi-l, trebuie să-şi facă şi el show-ul”, spune condescendent un tânăr. “I-a trimis Ponta pe îndrăciţii ăştia să semene râcă”, adaugă o doamnă.

Zona este înţesată de jandarmi.

În mijlocul întregului vacarm s-a băgat şi Cezar, “dacul liber”, fluturând viguros steagul său mare.

19:11. “Nu ştiţi voi manipula, cât ştim noi persevera” – este mesajul cu care a venit un domn, pe nume Cristian Şoimaru, în Piaţa Universităţii în această seară.

“La mijloc e vorba şi de o fermitate a voinţei, a hotărârii noastre de a vedea reforme pe bune. La fel ca în decembrie ’89 şi în ’90, e plin de infiltraţi şi diversionişti. Dar cred şi stiu că acum sunt mai mulţi cetăţeni înţelepţi şi hotărâţi. Ne-am mai “vaccinat” contra manipulării şi dezbinării, deşi mulţi trăiesc în “deja-vu”, a declarat Cristian Şoimaru.

19:15. Personajului în vârstă care strigă la portavoce sloganuri împotriva lui Klaus Iohannis i se strigă: “Pleacă, bă Vişinescule acasă, cu tot cu pensia ta”. I se explică omului că nu preşedintele este vinovat pentru corupţie şi că nu ar trebui să strige sloganuri politice în Piaţă.

Înconjurat de jandarmi, bătrânul, care poartă bască neagră şi ochelari, este scos din mijlocul mulţimii în timp ce râde.

19:25. Porţiunea de trotuar cuprinsă între Facultatea de Georgrafie şi gura de metrou este plină cu grupuri de tineri care se ţin deoparte de scandalul din zona portavocii şi discută liniştiţi. Ei nu par a avea vreo afiliere politică, nu scandează şi nu strigă nimic.

19:33. Pe treptele Teatrului Naţional s-au plasat, ca de obicei, opozanţii lui Iohannis care scandează împotriva acestuia, împotriva lui Băsescu, a Codruţei Kovesi “care nu-l ia pe Băsescu deşi a vândut flota”, a Liviei Stanciu, şi în general, a Justiţiei.

La câţiva paşi de ei, adepţii monarhiei stau paşnic, ţinându-şi în mâini steagurile. În Piaţă şi-a făcut apariţia şi o mini-galerie de fotbal.

19:36. Mulţimea, care numără acum în jur de 1.000 de persoane, a irupt şi a umplut strada, strigând: “Colectiv, Colectiv”.

Proteste 8 noiembrie 2015 - Bucuresti, Piața Universitații - foto: Epoch Times România

Proteste 8 noiembrie 2015 – Bucuresti, Piața Universitații – foto: Epoch Times România

19:58. În Piaţă a venit preşedintele Klaus Iohannis.

20:01. În jurul lui Iohannis este o adevărată nebunie. Se strigă “Colectiv, Colectiv şi Unitate, Unitate”.

La un moment dat, cineva a strigat la portavoce “Vă rugăm să plecaţi”, însă imediat a fost împins în afara mulţimii si redus la tăcere.

“Instigatorule!”, îi strigă cineava.

20:04. Asupra lui Iohannis se revarsă mesajele Pieţei: “Vrem 300, nu 600″, “Toate partidele aceeaşi mizerie”, sau “Puterea suntem noi”, “Corupţia ucide” şi “Iohannis scapă-ne de hoţi”.

Opozanţii lui Iohannis din zona Teatrului Naţional au început, la rândul lor, să huiduie.

Preşedintele este în mijlocul mulţimii şi pare imperturbabil. El zâmbeşte în timp ce avansează înspre Fântână.

20:10. În jurul lui Iohannis s-a format un zid format din protestatari şi SPP-işti.

20:16. Iohannis se îndreaptă spre Intercontinental în timp ce mulţimea, grupată strâns în spatele lui, scandează “Vrem 300, nu 600″ şi “Toate partidele aceeaşi mizerie.”

Proteste 8 noiembrie 2015 - Bucuresti, Piața Universitații - foto: Eugen Horoiu / Epoch Times România

Proteste 8 noiembrie 2015 – Bucuresti, Piața Universitații – foto: Eugen Horoiu / Epoch Times România

20:20. Mulţimea strigă “Daţi-i portavoce, daţi-i portavoce”. Se pare că şeful statului va primi o portavoce de la care să vorbească.

Între protestatari, scandările sunt împărţite. În timp ce unii strigă “Vă mulţumim, domnule preşedinte” şi “Preşedintele e cu noi”, alţii strigă “Vorbeşte mutulică”, şi a venit “Mutulică să-şi facă imagine”.

20:23. În pofida faptului că mulţimea strigă insistent “Portavoce, portavoce”, Iohannis continuă să meargă cu puhoiul de oameni în spatele său.

“Îşi face campanie electorală”, spune un tânăr. “Mâine o să se laude că a venit în mijlocul poporului şi că i-a rezolvat problemele”.

20:25. Iohannis s-a urcat în maşină şi a plecat. Mulţimea a rămas “dezumflată” în urmă.

20:35. “Nu am nimic cu preşedintele Iohannis şi nu cred că există alternativă. La ora actuală nu ştiu cine i-ar fi putut lua locul. Dar cred că nu a fost altceva decât o baie de mulţime. Probabil că a văzut că a avut succes fostul preşedinte Traian Băsescu cu aceste băi de mulţime şi, pentru popularitate, imagine, a făcut şi el acest lucru”, ne-a declarat un tânăr.

Toate persoanele cu care reporterul Epoch Times a apucat să vorbească imediat după plecarea lui Iohannis au fost de părere că preşedintele ar fi trebuit să se adreseze mulţimii şi că vizita sa a avut mai mult caracter electoral.

“A bifat ce a vrut să bifeze, a venit aici, înconjurat de un cerc de SPP, după aia era un cerc de televiziuni, după care un cerc de galerie şi în exterior cei ce militează pentru copiii de la Colectiv care mor. Deci acţiunea de PR a domnului preşedinte a fost excelent realizată, nu are nicio legătură cu stradă.”, a declarat un tânăr, întrebat ce părere are despre vizita preşedintelui în Piaţă, a declarat un alt tânăr.

“A stat câte 30 de secunde pentru fiecare mort de la Colectiv. Noi stăm aici de 5 zile. Merităm mai mult. Putea să vorbească cu noi”, a precizat un alt protestatar din mulţime.

20:45. Protestul continuă. În Piaţă sunt, în acest moment, în jur de 3.000 de persoane.

21:10. Piaţa este în continuare plină de oameni. În premieră de la începerea protestelor, galeria de fotbal încă nu s-a manifestat foarte sonor, iar Crucea Eroilor Revoluţiei nu mai este ocupată ca în zilele trecute.

În centrul Pieţei, s-a recreat “Forumul” de discuţii la care cetăţenii sunt chemaţi să vină cu idei. În acest moment, persoana de la portavoce vorbeşte de necesitatea reformării partidelor politice.

21:38. În Piaţă au mai rămas în jur de 1.000 de persoane. Între timp, la protest au apărut şi pompierii, după ce “dacul liber” Cezar s-a urcat pe un stâlp de iluminat de unde flutură un drapel.

În zona centrală a Pieţei continuă discuţiile din “Forum”. Oamenii caută soluţii într-o atmosferă paşnică şi de deschidere.

21:55. În jur de 700 de persoane mai protestează acum în centrul Capitalei, o parte dintre ele fiind comasate în zona serioasă a Pieţii Universităţii, cea în care la portavoce sunt invitaţi oameni dornici să vină cu propuneri şi soluţii.

Proteste 8 noiembrie 2015 - Bucuresti, Piața Universitații - foto: Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Proteste 8 noiembrie 2015 – Bucuresti, Piața Universitații – foto: Eugen Horoiu / Epoch Times România

În apropierea stâlpului pe care Cezar îşi flutură giganticul său steag, mai multe persoane îi strigă “Dă-te jos, Dă-te jos”. Pompierii au anunţat că au chemat o altă maşină dotată corespunzător pentru a-l putea da jos pe stegar în siguranţă.

22:11. Într-un final, pompierii au reuşit să îl dea jos de pe stâlp pe “dacul liber” Cezar, cu ajutorul unei autospeciale.

În Piaţă au mai rămas, în acest moment, câteva sute de persoane.

VIDEO

articol preluat de pe: http://www.epochtimes-romania.com/


Klaus Iohannis a fost în Piața Universității #colectiv / 8 noiembrie 2015

articol: Sergiu Nicolae Brega

8 noiembrie 2015

Oamenii s-au îmbulzit să stea de vorbă cu președintele, însă era aproape imposibil să ajungi la el.

articol preluat de pe: https://www.youtube.com


Nas în nas cu Iohannis

articol: Alex Cârstea

8 noiembrie 2015

Alex Cârstea - foto: facebook.com

Alex Cârstea – foto: facebook.com

A şasea zi de proteste. În stradă lume multă, oameni puţini. Nivelul de indignare a scăzut în rândul oamenilor. Şi nu-i pot acuza. După primele două seri protestele s-au transformat în mascaradă, circ televizat care alimentează paranoia oamenilor. Mă întâlnesc la Fântână cu amicii mei. În apropierea noastră se aud nişte moşi vorbind la o portavoce. Nimic despre ‪#‎Colectiv‬. Visează partide şi alte rahaturi.

Se ocupă strada chiar dacă numărul protestatarilor este foarte mic. Ceva este în neregulă. Ne îndreptăm şi noi şi ne pregătim să facem un cerc şi să discutăm civilizat cu oamenii din Piaţă.

La un moment dat toată lumea aleargă către Intercontinental. Am crezut că se bat dubioşii cu jandarmeria. Jurnaliştii se îngrămădesc. Se crează haos şi îmbulzeală de zici că se dau covrigi gratis. Mi-am dat seama. A apărut Iohannis în Piaţă. Sunt nervos. De ce dracu’ a apărut acum? De ce nu a venit când eram 30.000 de oameni în stradă?

Pun mâna pe portavoce şi mă îndrept către grămadă. Şi strig: Toate partidele aceeaşi mizerie. #Colectiv. Păcat de sângele vărsat, s.a.m.d. O babă trage de mine încercând sa-mi smulgă portavocea. Îmi spune să tac din gură.
Mulţimea scanda furioasă: PNL şi PSD, aceeaşi mizerie.

Aud din armata de spp-isti pe cineva rostind numele meu. Mă trezesc pasat din mână-n mánă ca un sac de cartofi. Mi-am zis în minte: Iar ajung în dubă.

Spre uimirea mea, mă trezesc nas în nas cu preşedintele.

Iohannis: -Vă ascult.

Eu: – De ce nu aţi venit în stradă când eram 30.000 de manifestanţi?

Iohannis, îmi răspunde sec: – Acum am putut să ajung.

Eu: – La Cotroceni au mers să negocieze oameni care nu au reprezentat strada, erau doar oameni din ONG-uri, cu agende proprii.

Iohannis: – Acum am venit aici. Cei care au ajuns la Cotroceni nu au discutat cu mine cât discutaţi dumneavoastră.
(neconvingator. nici la ora asta nu se ştie ce au discutat băieţii ăia cu preşedintele).

Iohannis: – Trebuie să vă organizaţi, să vă implicaţi în politică pentru a shimba ceva.

Eu: – Există voci în stradă care spun că se vor organiza, dar nu au şanse reale dacă se organizează anticipate în acest moment. Anticipatele vor schimba nişte hoţi cu alţi hoţi.

Iohannis: – Nici eu nu înclin către anticipate în acest moment.

Între timp spp-istii au mai adus un amic lângă noi. Acesta îl întrebase şi el dacă vrea anticipate.

Eu: – Vrem dreptate pentru Colectiv. (e îmbulzeală mare, Iohannis nu spune nimic).

Pe final îi mai menţionez că ies în stradă din 2012 pentru a-mi striga nemulţumirile şi că am 9.000 de lei amenzi. A tăcut. Am făcut un pas în spate şi am fost scos de spp-isti exact cum intrasem, ca un sac de cartofi.

Am plecat după două ore scârbit din stradă. Trecuse ziua mea de nume. Am mers la magazin cu un amic, mi-am luat un pet de bere, 5 ţigări la bucată. Nu-mi intraseră rublele de la Putin, nici dolarii de la Soroş.
Mentiuni:

1. Discuţia a durat maxim două minute.
2. Mi s-a parut o strategie de PR foarte proastă. Domnule preşedinte, schimbaţi consilierii, vă faceţi de rahat.
3. Paza asigurata de către SPP a fost de rahat. Putea să fie un nebun cu un cuţit în locul meu.
4. Nu mi-am schimbat părerea. Vreau să plece toţi, pas cu pas.

articol preluat de pe: facebook.com


Lecția de manipulare #colectiv / 8 noiembrie 2015 / București

articol: Sergiu Nicolae Brega

8 noiembrie 2015

Discuție în Piața Universității despre internet, Facebook, manipulare, infiltrați, instigatori și alte chestii interesante.

articol preluat de pe: https://www.youtube.com


No Comment, Bucharest, Romania, 2015.11.08

articol: Vitalie Brega

8 noiembrie 2015

Vizita presedintelui in piata Universitatii

articol preluat de pe: https://www.youtube.com