Apelul intelectualilor ruşi: „Opriţi agresiunea rusească“ în Ucraina

646x404

Un grup de 126 de intelectuali de marcă din Federaţia Rusia a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, un apel public împotriva războiului în Ucraina, a autoizolării Rusiei şi restaurării totalitarismului. Declaraţia, intitulată „Opriţi agresiunea rusească“, a fost făcută publică de „Novaia Gazeta“.

„Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a opri al treilea război mondial, al cărui prolog, probabil, se joacă astăzi în Ucraina“, se arată în apelul intelectualilor ruşi. Ei cer preşedintelui Rusiei să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei, iar autorităţile ruse să  investigheze cazurile de violenţă şi intimidare la care au fost supuşi membri ai mişcărilor anti-război şi rudele soldaţilor morţi şi dispăruţi.

Ei mai cer posturilor de televiziune federale să oprească răspândirea urii prin propaganda pe care o fac împotriva Ucraniei şi Occidentului. Intelectualitatea rusă face apel la cetăţenii ruşi să sprijine acţiunile anti-război şi iniţiativele pentru a se uni într-o amplă mişcare anti-război.

Printre cei care au semnat această declaraţi se numără şi cunoscutul regizor rus, Vladimir Mirzoev. Într-un interviu acordat postului de radio Svoboda, Mirzoev spune că nu înţelege de ce trebuie să moară oameni în Ucraina şi Rusia.

„ Este o idee absolut himerică – cea de crearea a unui nou imperiu, a <>. Probabil acest concept a trăit mult timp în capetele responsabililor de sectoarele de forţe din Rusia şi iată că acum aceşti demoni au pornit să-şi realizeze planul lor dement. Şi acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător, periculos şi absolut suprarealist. Când aud politicienii operând cu termeni de genul geopolitica, confruntarea dintre SUA şi Rusia, mi se pare că această terminologie, această ideologie este una din secolul trecut, chiar de pe vremurile de dinainte de cel de al doilea război mondial“, susţine regizorul rus.

„Este o neînţelegere totală a felului în care s-a schimbat lumea în ultima jumătate de secol – sunt nişte scheme vechi, băgate în capetele oamenilor care au terminat şcolile KGB şi FSB şi academii militare. Ei realizează în practică viziunile lor interne asupra lumii, aşa cum le au structurate în calitate de militari şi securişti – ei simt nevoia să deconspire duşmanul, să lupte cu duşmanul. Probabil să în lipsa duşmanului ei se simt neîmpliniţi profesional. Iar acum practic toată conducerea Rusiei a devenit una militar-securistă. Iată de ce s-a întâmplat aşa că această himeră a devenit un plan de viaţă pentru Rusia – unul absolut dement şi lipsit de sens”, este de părere Vladimir Mirzoev.

articol preluat de pe http://adevarul.ro/