(video) Ethos – Refuzul manipularii colective
articol - gandeste.org
Ethosul nostru este tot ceea ce credem că este advărat în momentul de față. Pe baza lui acționăm, el ne guvernează deprinderile, afacerile și politica.
Găzduit de celebrul actor Woody Harrelson, nominalizat de două ori la Premiile Oscar, acest film documentar explorează mecanismele sistemelor noastre care dăunează democrației, mediului și libertății noastre personale.
De la conflictele de interese din politică și puterea corporațiilor la media care servește interesele elitelor aflate la putere, Ethos explorează sistemele care stimulează consumerismul și războaiele. Adesea, media ridică în slăvi aspect ale societății actuale care își au locul doar în Evul Mediu, și în același timp ignoră sau ridiculizează gândirea.
Multe aspecte ale sistemelor noastre actuale aproape garantează distrugerea noastră ca societate: societăți dezbinate, sărăcie, inegalitate, poluare, război.
Cei netreziti nu vor recunoaste ca sunt sclavii sistemului, deoarece nivelul de perceptie al realitatii nu transcede capacitatea de analiza, oprita la “marginea terestrului” – privirea orizontala vs privirea verticala; cu cat tehnologia agatata la brau este mai puternica, cu atat omul devine mai dependent fara a simti ca spiritul, mentalul si fizicul au degenerat (credem ca animalele ne sunt inferioare; un caine are miros pana la sute de metri, pisica vede excelent in noapte – omul are ochelari si ziua pentru a vedea la jumatate de metru; animalele simt daca o persoana este de vibratie joasa, si se indeparteaza, sau ataca.
In trecut omul avea capacitati deosebite, astazi nici macar nu poate simti daca o informatie este reala sau a fost mintit – nici nu mai detine aceste abilitati, ocupat cu tehnologia ce atarna de cingatoare). O mare cantitate de energie transpusa in moneda, este aruncata pe inutilitati si dispozitive ce induc mai devreme sau mai tarziu disfunctionalitati in corpul uman; materii care nu pot fi in mod normal catalogate ca si alimente sunt ambalate in cutii strident colorate cu imagini din filme ce au in scenariu violenta si aruncate in market; adultii le arunca plini de emfaza in cos, satisfacuti de etichete ce creeaza imaginea unei alimentatii de top, cu garantii privind protectia sanatatii.
Mai tarziu se declara surprinsi de atitudinile copiilor lor, sau de starea lor de sanatate precara (esti ceea ce mananci!). Nu se intra in piata de legume si fructe, pentru ca necesita munca suplimentara la bucatarie, si nu este timp; trebuie sa faca bani de market, plasma si 4X4.
Se spune foarte clar: urmareste dorintele maselor, da’le ceea ce cred ca le lipseste, daca nu cred – fa’i sa creada, prin metode verificate in laboratoare psihologice. Omul va sfarsi ca sclav; la finele vietii se va uita pe pereti, in debara, in garaj si boxa, realizand cat de stupid a fost cand prin energia dintr’o viata intreaga a sustinut corporatii sau insi fara moralitate.
articol preluat de pe http://gandeste.org/