(video) SAR: Jumătate dintre contractele de peste 1 milion de euro pentru drumuri ajung la clienţi politici

foto - transilvaniabusiness.ro

articol – stiri.tvr.ro
foto – transilvaniabusiness.ro

8 august 2015

Miliarde de euro au fost folosite pentru şoselele din România de la integrarea în Uniunea Europeană. O mare parte dintre acestea au ajuns în conturile unor firme ce au în spate oameni politici. Cel puţin asta arată un proiect finanţat cu bani europeni, realizat de Societatea Academică Română.

Trei firme sunt premiante la câştigarea licitaţiilor în domeniul infrastructurii, în Prahova, potrivit raportului realizat de proiectul european. CONI, CAST şi STAR apar şi în dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care e cercetat Mircea Cosma, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova.

Aceste trei firme ar fi câştigat peste 120 de licitaţii în perioada 2007-2013, cu o valoare totală de aproape 150 de milioane de lei. Datele publice arată că, după ce au format un consorţiu, au obţinut cele mai mari contracte.

Şi e doar un exemplu. Între 2007 şi 2013, unul din şapte contracte europene a fost atribuit unui singur ofertant. Şi unul din trei, doar cu bani de la buget. Aşa susţine Societatea Academică din România, care citează un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

O altă constatare este aceea că peste jumătate dintre consiliile judeţene dau fără rezerve banii unei singure firme favorite.

Din luna martie, România nu a mai atras niciun ban european pentru infrastructură. În acest moment, absorbţia nu depăşeşte 60% din fondurile avute la dispoziţie.

Potrivit Eurostat, în ultimii 8 ani s-au construit 450 de kilometri.

Astăzi, nu depăşim 700 de kilometri.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/