(video) Medicii care primesc şi pacienţii care le dau “atenţii” riscă să fie condamnaţi

foto - biziday.ro

articol – stiri.tvr.ro
foto – biziday.ro

07 august 2015

Medicii din spitalele publice riscă să facă până la 10 ani de închisoare, dacă acceptă “atenţii” de la pacienţi. Instanţa supremă a decis că nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii! Şi pacienţii care oferă “plicul” riscă acum să fie condamnaţi pentru dare de mită.

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis că medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public nu mai au voie să primească “atenţii” de la pacienţi, fiindcă sunt consideraţi funcţionari publici.

Din 2003, legislativul a decis că pacienţii au dreptul să le ofere celor care i-au îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, dar cu respectarea legii. Numai că de 12 ani nu s-a clarificat ce înseamnă acest lucru.

Tot instanţa supremă a hotărât însă, anul trecut, că medicii din sistemul public au calitatea de funcţionari publici si nu au voie să primească niciun fel de daruri sau foloase.

Colegiul Medicilor le va cere parlamentarilor să modifice legislaţia.

Şi pacienţii pot fi pedepsiţi. Şi darea şi luarea de mită sunt pedepsite.

Ministerul Sănătăţii lucrează acum la normele de aplicare a legii pacientului care permite şi donaţiile către spitale.

Medicii ar putea primi bani şi pentru pacienţii trataţi în regim privat în spitalele de stat, dacă proiectul promovat de ministrul Sănătăţii şi aprobat în Senat va trece şi de Camera Deputaţilor.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/