(video) Comuna Peştera din Dobrogea, “Elveţia” României. De ce e atât de specială

Pestera judetul Constanta - foto - realitatea.net

foto si articol – realitatea.net

În inima Dobrogei, la 60 de kilometri de Constanţa, comuna Peştera pare o gură de rai. În afara de străzile bine îngrijite şi parcurile modern amenajate, oamenii au internet wireless gratuit, cel mai mic preţ la apă, servicii de salubrizare gratuite şi ajutoare pentru tinerii căsătoriţi. Faptul că nici primarul, nici consilierii nu mai sunt în partide pare să fie soluţia pentru un trai mai bun.

În urmă cu peste şase ani, primarul comunei a demisionat din PSD. Câţiva ani mai târziu, a fost urmat de întreg Consiliul Local. De atunci, comuna s-a tot dezvoltat cu propriile resurse şi sponsorizări. Metrul cub de apă costă un leu, iar oamenii au internet wireless pe străzi şi servicii de salubrizare gratuite. De asemenea, străzile şi şcolile sunt reabilitate.

Primarul Valentin Vrabie explică: “Din bugetul ăsta mic pe care îl avem la dispoziţie şi priortizându-l in raport de nevoile cetăţeanului, oamenii sunt un pic mai liniştiţi. Nu prea avem şomeri şi sa facem o comparatie: în 20008 aveam 300 de asistaţi sociali, acum avem doar 20 de cazuri, foarte grave, cu probleme de sanatate”.

Incredibil, dar adevărat. Copiii din Peştera au primit gratuit anul trecut biciclete, iar anul acesta, tablete de ultimă generaţie. Au şcoală modernă, primesc bani pentru uniforme şi pentru transport, burse şi petreceri de final de an şcolar organizate de Primărie. Iar rezultatele se văd. Copiii învaţă cu drag, iar abandonul şcolare este zero.

La ieşirea din Peştera ai sentimentul că laşi în urmă o altă lume. Departe de pomenile electorale, de manipularea de dinainte de alegeri şi de frustrările oamenilor că oraşele lor sunt prost administrate.

articol preluat de pe http://www.realitatea.net/


 

Reportaj din comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara. De ce se ofera gratis tinerilor un teren pentru casa
foto si articol – stirileprotv.ro

Pestera judetul Constanta - foto - stirileprotv.ro

Pestera judetul Constanta – foto – stirileprotv.ro

Decat codas la oras, mai bine la tara fruntas!

Iata deviza cu care un primar din Judetul Constanta vrea sa ii atraga la el in localitate pe tinerii fara ocupatie.

Le ofera gratis terenul pentru a-si construi o locuinta si, ca bonus, le mobileaza si o camera cand casa e gata. Primarul sustine ca nu va fi tanar care sa nu isi gaseasca de munca in agricultura, zona fiind renumita pentru sere si livezi.

Ideea de a intineri satul i-a venit primarului de la Pestera, in judetul Constanta. Cu toate ca a devenit comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara, multi tineri au plecat de aici la munca in strainatate. Asa ca primarului i-a venit o idee cu care sa ii atraga pe somerii de la oras.

Valentin Vrabie, primar: “Beneficiaza gratuit de racordarea la reteaua de apa, energie electrica si la finalizarea lucrarilor de mobilarea unui dormitor. Specific ca suprafetele pe care se va construi sunt de minim 1000 de m2 vrem sa pastram aceasta atmosfera rurala si nu sa inghesuim casa langa casa

Iar doritorii au aparut mai repede decat s-ar fi asteptat oricine. Doinita Constantinescu, consilier Primaria Pestera: “In acest moment, la primaria comunei Pestera exista peste 210 cereri de teren in vederea construirii de locuinte”

Cu siguranta nu toti vor primi terenul gratis pentru ca principala conditie este ca tinerii sa demonstreze ca au bani suficienti ca sa-si construiasca o casa. Dar agricultura este viitorul, sustine primarul.

Valentin Vrabie, primar: “La noi este o zona unde se preteaza legumicultura, cei care vor sa mearga in directia asta platesc cu 50 la suta mai putin adica undeva la 0,50 de bani metrul cub iar cei care cresc animale apa pentru animale este gratis.”

Pestera judetul Constanta - foto - stirileprotv.ro

Pestera judetul Constanta – foto – stirileprotv.ro

Ozana, de 35 de ani, i-a urmat indemnul. Si-a vandut apartamentul de la oras si, de doi ani, s-a mutat la Pestera: “Conditiile de aici sunt mai ieftine ca la oras, e un leu metrul cub de apa, mai cresc o gaina un porc, o leguma sanatoasa, o microferma, asa, porci, gaini, iepuri, se poate da, avem pamant”

“La oras ce sa faci? Sa o luam pe aia dreapta, s-au inchis fabric, tot ce sa fac sa se plimbe asa pe strada fara niciun venit. Daca muncesti castigi daca stai la umbra nu castigi”, spune un localnic.

Iar pe tinerii care cred ca se rup de civilizatie daca se muta la tara, primarul ii linisteste: la Pestera exista internet wireless, iar televiziunea si serviciul de telefonie sunt prin fibra optica.

Pestera judetul Constanta - foto - stirileprotv.ro

Pestera judetul Constanta – foto – stirileprotv.ro

articol preluat de pe http://stirileprotv.ro/