Succesul Podemos in 5 pasi.

10599508_371608252990127_3635469458431994860_n

Cum a reusit Podemos in doar 4 luni sa se organizeze in asa fel incat sa ocupe 5 locuri in Parlamentul European?

1. Implicarea in dezbaterile televizate.

Pablo Iglesias incepe sa apara in dezbateri pe teme politice la televiziuni mai putin cunoscute inca din noiembrie 2010 ceea ce l-a ajutat sa capete experienta dupa cum declara chiar el. In 2013 avea deja un nume asa ca l-au invitat primele televiziuni cunoscute pentru a participa la emisiuni de analize si dezbateri pe teme politice . Audienta acestora a crescut o data cu venirea lui in emisiune asa ca “inamicul” a continuat sa-l invite.Moment in care televiziunile una dupa alta au dorit ca el sa fie in platouri alaturi de alti analisti politici cunoscuti. Confruntarile de idei intre el si analistii opozitiei au crescut audienta canalelor T.V. si de aici au ajuns in retelele de socializare.Asa s-a facut cunoscut, folosind mass-media.

2.Saltul catre politica.

” Vreau sa va spun ca ma voi implica in politica doar daca voi avea ocazia sa o fac intr-o formatiune constituita de catre cetateni , cu participarea directa a acestora , ca protagonisti nu doar ca spectatori” a declarat pentru un ziar la un moment dat. Ideea sa era de a “transforma indignarea cetatenilor in schimbare politica” si cand a cerut sprijin “indignatilor” a reusit sa stranga 50.000 de semnaturi in 24 de ore prin intermediul paginii web podemos.info .
Acesta a fost primul pas.

3.Cercurile.

Urmatorul pas era extinderea. La sfarsitul lui februarie au inceput sa puna in practica ideea asa numitelor ” Cercuri Podemos”.Adunari populare , unde poate participa oricine doreste sa se implice in realizarea aestui proiect.
“Fiecare “cerc” este un spatiu deschis pentru oricine doreste sa participe , unde societatea civila poate sa redacteze si sa apere un program cu ajutorul caruia sa poata face fata situatiei de urgenta prin care trec tarile din sudul Europei ,este un spatiu unde cetateanul de rand este protagonist in aceasta campanie pentru alegeri parlamentare europene. In acelasi timp fiecare “cerc” este un spatiu unde se construieste unitatea populara unde cetateanul nu doar asculta discutii interminabile ci ia decizii impreuna cu ceilalti si lucreaza impreuna cu ei.”

4.Alegeri unde toata lumea poate candida.

Au candidat 150 de persoane care au semnat o scrisoare angajament din mai mult de 200 de “cercuri”.Votarea a avut loc in real dar si on-line.Prima faza a votarii a decis castigatorul iar in cea de-a doua faza pe cei care urmau in lista. 33.156 de votanti au ales a Pablo Iglesias si urmatorii in lista Teresa Rodríguez, Carlos Jiménez Villarejo, Pablo Echenique y Lola Sánchez.
Tot la sfarsitul lui martie , o data cu alegerile ,dupa multe dezbateri si votari ale cetatenilor au prezentat si programul electoral.40 de pagini , rezumate in 6 puncte :recuperarea economiei , recastigarea libertatii , recuperarea fraternitatii , castigarea independentei , recuperarea pamantului toate imbinate cu “construirea democratiei”

5. Castigarea celor 5 locuri in parlamentul European

Podemos trimite la Bruxelles :doi profesori ( Pablo Iglesias si Tereza Rodriguez) un om de stiinta ( Pablo Echenique) un politilog in somaj ( Lola Sanchez)
si un fost sef al fiscului anticoruptie (Carlos Jiménez Villarejo).
Nu se declara insa multumiti deoarece aveau ca obiectiv infrangerea celor doua partide lider din Spania PP si PSOE.

Rezumat dupa acest articol : http://www.huffingtonpost.es/2014/05/26/podemos-claves-exito_n_5393149.html
articol preluat de pe https://www.facebook.com/podemosromania