(video) Protest la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. ”Opriţi agresiunea Rusiei, Ucraina = Europa”. Corespondenţă de la Riga

Protest la Riga - foto - gandul.info

foto – gandul.info
articol – Sorina Ionaşc – gandul.info

Liderii europeni au fost întâmpinaţi, vineri dimineaţă, de un grup de protestatari care a afişat susţinerea faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Reprezentanţii UE vor încheia vineri Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, concluziile vizând reafirmarea susţinerii faţă de cele şase state partenere şi întărirea mesajului că acest parteneriat nu este împotriva Rusiei.

Cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii Europene să încheie Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, un grup de protestatari au afişat mai multe bannere de susţinere pentru Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, exprimându-şi totodată dezacordul faţă de Rusia.

În faţa Bibliotecii Naţionale din Riga, capitala Letoniei, aproximativ 20 de oameni protestează paşnic, în aşteptarea concluziilor din urma summitului. Printre mesajele afişate se numără şi ”Opriţi agresiunea Rusiei”, ”Ucraina = Europa”, ”Fără vize în rândul naţiunilor europene”.

Lideri Uniunii Europene, printre care cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit joi cu şefii celor şase parteneri estici, în cadrul Summitului de la Riga. Este prima astfel de întâlnire, după Summitul de la Vilnius din 2013, iar principalele mesaje transmise în prima zi a Summitului au fost adresate Rusiei, în sensul în care acest parteneriat estic nu este o mişcare împotriva Kremlinului.

Totodată, liderii europeni au declarat că intenţia Summitului Parteneriatului Estic este de a-şi întări susţinerea faţă de cele şase state (Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Armenia şi Belarus).

Deşi Moldova, Ucraina şi Georgia ar fi avut aşteptări mai mari de la această întâlnire, în concluziile Summitului de la Riga nu se va regăsi şi promisiunea pentru o eventuală aderare. Deşi liderii europeni au precizat că vor ”să lase uşa deschisă”, Ucraina şi Georgia nu vor obţine nici măcar promisiunea de a încheia un acord de asociere şi nici liberalizarea vizelor.

articol preluat de pe http://www.gandul.info/