Putin recunoaște că impunerea modelului sovietic în Europa după 1945 ‘nu a fost un lucru bun’

putin-700

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ștefan)

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi că impunerea ‘prin forță’ a modelului sovietic în Europa de Est, după cel de-Al Doilea Război Mondial, ‘nu a fost un lucru bun’, informează AFP.

Acuzat de mulți în Europa că ar întreține ambiguitatea cu privire la opinia sa legată de istoria sovietică, Putin a făcut această declarație în contextul în care Moscova pregătește ample festivități pentru a aniversa împlinirea a 70 de ani de la victoria URSS împotriva Germaniei naziste.

‘Opțiunea (de a veni de 9 mai la Moscova) îi aparține fiecărui lider politic. Unii nu vor chiar ei să vină, admit acest lucru, alții nu au autorizație’ din partea Washingtonului, chiar dacă ‘mulți dintre ei ar dori’, a ironizat Putin.

Președintele rus, care a justificat în trecut buna fundamentare a Pactului germano-sovietic (Molotov-Ribbentrop) din 1939 sau care a calificat prăbușirea URSS drept ‘cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea’, s-a arătat totodată critic față de atitudinea Uniunii Sovietice conduse de Stalin după Al Doilea Război Mondial.

‘După Al Doilea Război Mondial, am încercat să impunem modelul nostru țărilor din Europa de Est și am făcut-o prin forță’, a declarat președintele rus, admițând că acest lucru ‘nu a fost un lucru bun’. ‘Trebuie s-o recunoaștem’, a spus Putin în timpul sesiunii sale anuale de întrebări-răspunsuri, transmisă în direct de televiziuni.

Șeful statului rus s-a referit la instalarea de regimuri comuniste în țările din estul Europei. Timp de aproape 40 de ani, aceste țări ale blocului socialist sau ‘blocului estic’ s-au aflat sub controlul mai mult sau mai puțin direct al Moscovei.

‘Există și astăzi ecoul’ politicii sovietice din acea epocă, a spus Putin, subliniind că SUA au făcut la fel. ‘De altfel, americanii se comportă oarecum în același mod, încercând să impună modelul lor peste tot în lume. Vor eșua și ei’, și-a exprimat convingerea liderul rus.

Tensiunile dintre Rusia și Occident, care o acuză de implicare directă în criza din Ucraina, au reaprins o vie polemică în ceea ce privește controlul impus de URSS-ul lui Stalin asupra țărilor din Europa de Est. Republicile baltice și Polonia, ocupate de trupele sovietice, se tem că războiul din Ucraina ar putea fi un preludiu la un ‘bis repetita’ al istoriei.

Recent, președintele polonez Bronislaw Komorowski a estimat că sovieticii au ‘pus în mod cert capăt ocupației hitleriste din Polonia’, însă ‘nu au adus libertatea’.

Vladimir Putin a revenit, de asemenea, asupra subiectului adoptării de către parlamentul ucrainean a unor legi ce vizează ‘desovietizarea’ Ucrainei.

Aceste legi pun pe același plan regimurile sovietic și nazist, și interzic orice ‘negare publică’ a ‘caracterului lor criminal’, precum și ‘producția’ și ‘utilizarea publică’ a simbolurilor acestora, cum sunt imnul, drapelele sau celebrele secera și ciocanul, exceptând câteva situații.

În opinia lui Putin, ‘nu existau motive pentru semnul egalității între nazism și stalinism’. ‘Chiar dacă a fost monstruos din punct de vedere al represaliilor și deportărilor unor întregi popoare, regimul stalinist nu avea scopul de a nimici’ populația, a subliniat Putin.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro