video – Protest împotriva Kronospan la Alba Iulia. Petiţie cu 6.000 de semnături pentru oprirea poluării din Sebeş

646x404

de Dorin Timonea – adevarul.ro

Protestatarii împotriva fabricii de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeş s-au mutat la Alba Iulia. Duminică, 1 martie 2015, peste 100 de persoane participă la un marş ce are loc între sediile Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Prefectura Alba

Prima instituţie vizată de acest protest şi punctul de pornire a marşului a fost sediul APM Alba şi Garda de Mediu Alba. Manifestanţii cer relocarea noii fabrici de formaldehidă, la cel puţin 50 de kilometri depărtare de oraş. Până acum au fost organizate şapte proteste la Sebeş, la care au participat şi persoane din Timişoara, Cluj, Sibiu, dar şi alte oraşe din România, după cum au anunţat organizatorii.

În faţa sediului APM Alba, pe o vreme capricioasă cu ploaie măruntă, protestatarii au scandat: ”DNA, DNA, asta e ancheta ta”, ”Afară, afară cu Kronoşpan din ţară”, ”Nu vă fie frică, Kronoşpanul pică”, sau ”Ruşine să vă fie”. APM Alba a fost denumită ”Agenţia pentru protecţia poluatorului”. Reprezentanţii oamenilor au fost primiţi de şeful Gărzii de Mediu, Dănuţ Hălălai.

Traseul marşului este Parcul Unirii, Piaţa Cetăţii, Porţile Cetăţii, Piaţa Alessandria până la Prefectura Alba. De asemenea, organizatorii au înmânat câte o petiţie către APM Alba şi Garda de Mediu, dar şi prefectului Gheorghe Feneşer, în care se cere ferm oprirea poluării, petiţia fiind semnată de peste 6.000 de cetăţeni.