(video) Mişcarea Occupy în universităţi. Studenţii au dormit în amfiteatre pentru a doua noapte consecutiv
Protest studenti – foto – romaniacurata.ro
articol – stiri.tvr.ro
Studenţii bucureşteni li s-au alăturat, azi noapte, colegilor din Galaţi şi Timisoara, baricadaţi în amfiteatre în semn de protest faţă de subfinanţarea educaţiei. Tinerii ameninţă cu extinderea manifestărilor în alte centre universitare, până când revendicările lor vor fi soluţionate. O delegaţie a protestatarilor se întâlneşte astăzi cu ministrul Educaţiei.
La Timişoara, zeci de studenţi au dormit pentru a doua noapte în amfiteatre. Cer ca drepturile lor să fie respectate şi nu au de gând să renunţe la protest până când problemele lor nu vor fi rezolvate.
Tinerii cer, în primul rând, ca ponderea studenţilor în electoratul care decide rectorul să fie de 25 la sută. Este nevoie însă de modificarea legii educaţiei.
Şi studenţii din Galaţi s-au blocat în amfiteatre.
Solidari cu protestatarii, studenţii bucureşteni au ocupat un amfiteatru al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.
Ministrul Educaţiei i-a invitat astăzi la discuţii pe liderii studenţilor.
“Occupy University” la Bucureşti. Studenţii denunţă subfinanţarea învăţământului
După modelul colegilor din Galaţi şi Timişoara, studenţii bucureşteni ocupă şi ei în noaptea de miercuri spre joi amfiteatrul Facultăţii de Istorie. Acţiunea de protest a tinerilor nu are limită de timp şi s-a răspândit în mai multe centre universitare. Ministrul Educaţiei va avea joi o întâlnire cu studenţii.
Revendicările studenților
- creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlamentul şi Guvernul României a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea;
- includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curricula şi planurile de învăţământ;
- creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în constructii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente;
- implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosească informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă;
- reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi;
- implicarea studenţilor în toate procesele de asiguare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii;
- respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor;
- respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi;
Revendicările studenților La Timişoara, zeci de studenţi au dormit azi-noapte în amfiteatre. Ei au cerut ca drepturile să le fie respectate şi spun că nu au de gând să plece de acolo până când nu se va găsi o soluţie pentru revendicările lor. Cea mai importantă solicitare e legată de creşterea ponderii studenților la 25 la suta în electoratul care alege rectorul. Pentru asta, e nevoie însă de modificarea legii educaţiei.
Şi studenţii din Galaţi s-au blocat în amfiteatre, unde au dezbătut problemele sistemului universitar românesc. Ei cer să fie implicaţi în toate procesele de asigurare a calităţii din universităţi şi îşi doresc un învăţământ centrat pe student.
Exemplul studenţilor din Timişoara va fi urmat de tineri din mai multe centre universitare din întreaga ţară, anunţă reprezentanţii acestora. Ministerul Educaţiei nu a formulat încă un punct de vedere cu privire la protestele studenţilor.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită creşterea finanţării Educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea, includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente. Alianţa mai susţine că, din cauza taxelor, rata de abandon universitar a ajuns la 40%.
Printre alte solicitări ale ANOSR se numără: implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, la reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi.
De asemenea, studenţii de la ANOSR doresc să fie implicaţi în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii, să fie respectat de universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ‘Statutul Studentului’, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor şi să fie sancţionate universităţile care încalcă ‘flagrant’ drepturile studenţilor.
Preşedintele ANOSR, Cristi Popescu, susţine că studenţilor “le-a ajuns cuţitul la os”, astfel că aceştia doresc “să-şi ia universităţile înapoi. Universitățile sunt făcute să deservească studenții și nu invers, iar situația catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează școala românească. Parlamentari, miniștri, președinți, primari și alți reprezentanți ai poporului, toți și-au asumat atât în discursuri electorale, cât și în legi nerespectate, că educația trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mișcat un deget pentru asta. Începând de azi, luăm noi soarta sistemului universitar românesc în mâinile noastre și refuzăm să părăsim universitățile până nu se găsesc soluții la problemele semnalate de noi”.
articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/