Toți pentru Justiție
Toți pentru Justiție
foto si articol preluate de pe declic.ro
28 octombrie 2017
Toți pentru Justiție
Către: Parlamentul României
În atenția: Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților și Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului
Cc: Klaus Iohannis, Președintele României
Stimați membri ai Parlamentului,
Cetățenii României știu că o societate democratică nu poate funcționa fără o justiție puternică și independentă. Însă acest sistem al justiției, care nu de puține ori a fost catalogat ca ‘redutabil’, ‘remarcant’ sau ‘excelent’ de către parteneri externi, este pus în pericol de modificările propuse acum.
Pachetul Legilor Justiției se află pe mesele dumneavoastră. Vă cerem ca în ziua votului de modificare să spuneți NU! Vă cerem să fiți de partea bună a istoriei, într-un moment în care este clar că se decide viitorul european al României.
Dorim să vă reamintim că peste 4000 de magistrați, CSM, DNA, DIICOT, Președintele României și chiar Comisia Europeană au criticat dur pachetul de modificare a Legilor Justiției. Adoptarea lui ar însemna anularea tuturor eforturilor României la transparență și bună guvernare din ultimii 10 ani.
Noi, cei ce v-am ales să ne reprezentați drepturile în Parlament, vă cerem să ne respectați încrederea cu care ați fost investiți. Și, vă mai cerem, să vă disociați de interesele penalilor pentru care o justiție independentă este sinonimă cu drumul scurt spre închisoare.
Semnati aici petitia Toți pentru Justiție
De ce este important?
Sistemul de justiție românesc este sub asalt. Da, el nu este perfect, însă în ultimii 10 ani s-a îmbunătățit constant. În 2016, instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpați doar pentru fapte de corupție (de la europarlamentari la miniștri, deputați, prefecți sau primari). [1]
Dar acum, dacă propunerea de modificare a legilor justiției va fi adoptată, riscăm să pierdem tot ce am construit. Proiectul de modificare al Legilor Justiției a ajuns deja în Parlament și urmează să fie supus dezbaterii și votului în plen.
CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) l-a denumit ‘un cal troian’. [2] ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) spune că ‘nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional’. Mai mult, ‘nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.’ [3] În traducere, Ministerul Justiției a împins pachetul de legi direct în Parlament fără să fie asumat de Guvern și fără să fie supus dezbaterii publice!
De ce atâta grabă: Legile 303, 304 și 317, cele care sunt denumite, la pachet, Legile Justiției reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetați sau condamnați de fapte de corupție. Acestea sunt câteva dintre modificările anunțate:
Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției.
Prin noul proiect de lege se permite imixtiunea politică în puterea judecătorească și direct în carierele magistraților. În prima formă propusă, numirile în funcţie nu ar mai fi avut semnătura preşedintelui României, ci a ministrului Justiției. Mai nou, Toader a menționat că aceasta va fi o instituție autonomă (fără a explica în ce mod se va realiza acest lucru). Important de menționat e faptul că dacă Inspecţia Judiciară trece sub control politic, ea devine o armă politică.
Numirea procurorilor-șef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice.
În prezent, numirea procurorilor șef este un mecanism echilibrat format din 3 părți egale: Ministrul Justiției (reprezentant al Guvernului), Președintele României (ales direct de către cetățeni) și CSM format din reprezentanții magistraților. Dar noul pachet de legi propune excluderea Președintelui din acest proces.
Citește mai mult
Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă. Dar nu suntem singuri în această luptă. De la Magistrați la Președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția.
Semnati aici petitia Toți pentru Justiție
Note
[1] Raport DNA, 2016
[2] Poziția CSM
[3] Poziția ICCJ
articol preluat de pe declic.ro