Sute de ucraineni vor să redobândească cetăţenia română – val de cereri la Suceava: „Vin cu sarsanaua plină la noi”

primarie suceava

foto si articol – Dănuţ Zuzeac – adevarul.ro

Războiul, cât şi dorinţa de a circula liberi prin Europa ii face pe cetăţenii ucraineni să “bombardeze” autorităţile sucevene cu cereri de redobândire a cetăţeniei şi transcriere a documentelor in scopul obţinerii documentelor de identitate româneşti.

Războiul din ţara de origine îi face pe cetăţenii ucraineni să dorească să-şi redobândească cetăţenia română, pierdută odată cu schimbările teritoriale ce au avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial.

“Probabil este şi războiul o cauză a dorinţei ucrainienilor de a primi cetăţenie română şi de a se îndepărta de Ucraina, însă dorinţa de a fi cetăţean european cu toate drepturile ar fi un motiv principal al ideii de a fi cetăţean român”, a explicat Ioan Ciutac, secretarul Primăriei municipiului Suceava.

Primăria Suceava este solicitată să emită certificate de naştere ca cetăţeni români în urma transcrierii actelor de identitate a celor din Ucraina sau Republica Moldova ce au cerut redobândirea cetăţeniei române, de două ori mai multe decât cele eliberate pentru actele curente aferente naşterilor în familiile sucevenilor autohtoni. În anul 2014 au fost depuse aproximativ 3.000 de cereri venite din partea solicitanţilor din cele două ţări vecine, care, după ce au obţinut redobândirea cetăţeniei române, au nevoie de noi certificate de naştere şi coduri numerice personale – practic înregistrarea lor concretă ca cetăţeni ai României.

În primele două luni ale anului 2015 au fost depuse 500 de cereri pentru eliberarea unor noi certificate de naştere pentru cetăţenii din ţările vecine. După statisticile făcute de reprezentanţii Primăriei municipiului Suceava, anul acesta, numărul cererilor se vor tripla, îngreunând astfel munca angajaţilor Direcţiei municipale de evidenţă a persoanelor.

Probleme birocratice

“Anul acesta se vor tripla cererile de transcriere şi eliberare a noi certificate de naştere şi coduri numerice personale, iar datorită faptului că Primăria municipiului Suceava nu percepe taxe pentru emiterea CNP-ului, cei mai mulţi dintre dornicii de redobândire a cetăţeniei vin la Suceava”, a explicat Ioan Ciutac, secretarul municipiului Suceava.

Cei mau mulţi dintre cetăţenii Ucrainei sau ai Republicii Moldova care au obţinut cetăţenia română şi vor să-şi transcrie şi documentele apelează la serviciile unor mandatari care să îi reprezinte în faţa autorităţilor locale sucevene. Afacerea acestor aşa-zişi mandatari care intermediază pentru cei care doresc redobândirea cetăţeniei române, fie ei din Republica Moldova, fie din Ucraina, obţinerea certificatului de naştere transcris în româneşte şi introdus în baza de date naţională odată cu codul numeric personal a produs un adevărat blocaj la Primăria Suceava – Direcţia municipală de evidenţă a persoanelor. Angajaţii Primăriei au ajuns să lucreze peste program, să îşi ia de lucru şi acasă, pentru a face faţă valului foarte mare de solicitări.

Cele mai multe, adresate nu în nume propriu, ci prin aceşti mandatari, care, după cum a spus secretarul municipiului, Ioan Ciutac, “vin cu sarsanaua plină de cereri de transcriere şi doresc să le rezolve pe toate, în aceeaşi zi”. Acest lucru nu este posibil din punctul de vedere al angajaţilor Primăriei care nu pot fi mai mulţi, fiindcă legea împiedică acest lucru.

cititi mai mult pe http://adevarul.ro/locale/suceava/sute-ucraineni-vor-redobandeasca-cetatenia-romana-val-cereri-suceava-vin-sarsanaua-plina-noi-1_5506d4a6448e03c0fd9bea6f/index.html