Scurgeri radioactive la o centrala nucleara din Ucraina – nivelul radiatiilor, urias

zaporijia

Ziare.com

Scurgeri radioactive au fost inregistrate la cea mai mare centrala nucleara din Ucraina si din Europa, cea de la Zaporoje, din sud-estul tarii, potivit unor informatii publicate marti.

Nivelul radiatiilor este de 16 ori mai mare decat limitele normale permise, dar nu se cunosc deocamdata cauzele scurgerilor, transmite Russia Today.

Accident la cea mai mare centrala nucleara din Ucraina

Sursa citeaza un raport al Serviciului National de Urgenta al Ucrainei, publicat pe site-ul Life News, care respinge un comunicat al oficialilor centralei, potrivit carora nivelul de radiatii este unul normal, ca urmare a unui incident petrecut duminica, atunci cand un reactor al a fost inchis automat dupa o defectiune brusca.

Atunci, reactorul respectiv, unul dintre cele sase ale centralei, a fost inchis, potrivit The Independent, pentru a doua oara intr-o luna, din pricina a ceea ce ar fi fost o defectiune electrica, iar centrala este la 40 la suta din capacitate.

Centrala este aceeasi unde, la inceputul lunii decembrie, prim-ministrul ucrainean Arsenii Iateniuk a anuntat ca s-a produs un accident.

Centrala de la Zaporoje este cea mai mare nu doar din Ucraina, ci si din Europa, potrivit Russia Today, fiind aflata la circa 700 de kilometri de Romania. In plus, este a cincea ca marime din lume.
articol preluat de pe http://www.ziare.com
Foto http://m.mediafax.ro

Ukraine: Radiation leak at Zaporozhye nuclear plant – reports