Atapuerca și CERN, printre promisiunile științifice din 2015 (studiu)

imageResize (4)

AGERPRES/(AS — editor: Pepa Sița)

Decodarea genomului în cazul fosilelor omenești de acum 400.000 de ani descoperite la Atapuerca (Spania) și redeschiderea acceleratorului de particule LHC de lângă Geneva figurează pe lista celor mai mari promisiuni științifice din 2015 dată publicității marți de revista ‘Nature’, relatează EFE, care prezintă câteva dintre acestea.

La sfârșitul lui 2013 s-a publicat deja genomul mitocondrial în cazul fosilelor din Atapuerca, o muncă ‘herculeeană’ dat fiind gradul de deteriorare a mostrelor, potrivit ‘Nature’. Revista semnalează că decodarea restului genomului (genomul nuclear) va fi ‘și mai complicată’.

Lumea științifică va fi atentă, de asemenea, la redeschiderea celui mai puternic accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider) de la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN) de lângă Geneva, după o întrerupere de doi ani a activității. Datorită puternicei energii, se consideră că se va putea confirma descoperirea Bosonului Higgs.

Revista ‘Nature’ susține, de asemenea, că stoparea epidemiei Ebola — epidemie în urma căreia și-au pierdut viața aproximativ 7.000 de persoane în Africa de Vest — va fi unul dintre succesele științifice din 2015.

În ceea ce privește explorarea spațială, în 2015 atenția se va concentra asupra misiunilor privind planetele pitice. Sonda Dawn, aparținând NASA, va atinge în luna martie Ceres, cel mai mare obiect cosmic din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter, despre care se crede că deține, sub scoarța sa, apă înghețată. În plus, naveta spațială New Horizons, tot a NASA, va ajunge la planeta pitică Pluton.

Pe plan medical, revista științifică semnalează că diverse companii farmaceutice sunt în plină competiție pentru a lansa pe piață o nouă clasă de medicamente împotriva colesterolului.

În lupta împotriva schimbărilor climatice, se așteaptă un acord la reuniunea din decembrie 2015 de la Paris.
Foto: (c) TANJUG/CERN

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/