(video) Cum arată tramvaiul chinezesc cu propulsie pe bază de hidrogen

tramvai-hidrogen-china

foto – Mediafax
articol – Bogdan Enache – Mediafax

O companie din China a prezentat pe 19 martie un prototip de tramvai cu propulsie pe bază de hidrogen, total nepoluant, care produce doar apă în urma folosirii hidrogenului pentru generarea de curent electric necesar motoarelor electrice care pun vehiculul în mişcare.

Noul tramvai a fost proiectat şi construit de compania Sifang, o subsidiară a China South Rail Corporation, cel mai mare producător de locomotive electrice din lume. Vehiculul are podeaua coborâtă pe toată lungimea (nu este nevoie de scări pentru accesul călătorilor), este alcătuit din trei segmente, poate transporta 380 de călători, dintre care 60 pe scaune, şi are şase uşi duble pentru accesul şi evacuarea pasagerilor, potrivit www.railwaygazette.com.

“Sifang a avut nevoie de doi ani pentru rezolvarea unor probleme tehnologice importante, cu ajutor unor institute de cercetare”, a declarat inginerul şef Liang Jianying, potrivit agentiei de presă China Nouă, preluată de iflscience.com. Oficialul chinez nu a oferit însă nicio informaţie referitor la momentul în care tramvaiul va fi dat în folosinţă.

Tramvaiul este capabil să circule pe o distanţă de 100 de kilometri, cu viteze de până la 70 de kilometri pe oră, cu o singură alimentare cu combustibil. Umplerea rezervoarelor cu hidrogen durează circa trei minute.

“Distanţa medie a liniilor de tramvai din China este de circa 15 kilometri, ceea ce înseamnă că o alimentare cu hidrogen este suficientă pentru trei drumuri dus-întors”, a mai spus Liang.

Potrivit iflscience.com, tramvaiele cu propulsie pe bază de hidrogen sunt un mod de transport foarte atractiv din mai multe motive. Hidrogenul este un element chimic care se găseşte din abundenţă pe Terra şi poate fi extras dintr-o varietate de surse, atât regenerabile cât şi non-regenerabile. Mai mult, vehiculele cu celule de combustibil pe bază de hidrogen nu au emisii de noxe, producând doar apă.

tramvai china

Tramvaiul a fost construit la Qingdao, un oraş aflat la 650 de kilometri sud-est de Beijing, iar compania Sifang a anunţat că vehiculul va fi disponibil în mai multe variante, de la două până la cinci segmente.

Tramvaiul chinezesc nu este însă primul din lume cu sistem de propulsie bazat pe hidrogen. În 2011, operatorul de transport public FEVE din Spania a prezentat un model de vagon de tramvai alimentat cu energie electrică cu ajutorul unor celule pe bază de hidrogen, care poate transporta maximum 30 de pasageri, cu o viteză de maximum 20 de kilometri pe oră.

hydrogen-fuelcell-tram

Tramvaiul folosea o caroserie refolosită, de la un model de tramvai utilizat iniţial în Belgia, şi era propulsat de patru motoare electrice alimentate cu energie de la două pile electrice pe bază de hidrogen.

articol preluat de pe http://m.mediafax.ro/