New Horizons

New Horizons (în română Noi Orizonturi) este o sondă spațială lansată de NASA, la 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers și concepută pentru studierea sistemului Pluton (planetă pitică) - Charon (satelitul acestuia) - in imagine, New Horizons lângă Pluton (în reprezentarea artistului) - foto: ro.wikipedia.org

New Horizons lângă Pluton (în reprezentarea artistului)
foto si articol: ro.wikipedia.org

New Horizons (în română Noi Orizonturi) este o sondă spațială lansată de NASA, la 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers și concepută pentru studierea sistemului Pluton (planetă pitică) – Charon (satelitul acestuia). Nava trebuie să ajungă la destinație (Pluton) în iulie 2015. Trecând de Pluton sonda va cerceta probabil unul din obiectele din centura Kuiper.

Finalizarea misiunii New Horizons este așteptată peste 15-17 de ani de la data lansării (aprox. 2021-23). Nava a atins în imediata apropiere a Pământului cea mai mare viteză vreodată înregistrată de către navele spațiale. La momentul intrării în funcțiune a motoarelor, aceasta a fost de 16,21 km/s. Cu toate acestea, viteza actuală a sondei este de 14,95 km/s (iunie 2013), fiind mai mică decât cea a lui Voyager 1, care este de 17,05 km/s (Voyager 1 și-a mărit viteza datorită manevrei de asistență gravitațională, de lângă Saturn).

Desfășurare misiunii

La 6 decembrie 2014 sonda a fost reconectată, fiind pregătită pentru realizarea misiunii principale, aceasta constând în studiere sistemului Pluton – Charon, precum și a corpurilor din jurul acestuia.

Primele imagini ale sistemului au fost publicate de NASA la 2 februarie 2015. Pluton și satelitul său apar sub forma unor picături albe care au fost realizate la o distanță de 200 milioane de kilometri.

Oamenii de știință nu pot să obțină prea multe date din aceste imagini preliminare. Ele au fost realizate în principal pentru a vedea dacă sonda New Horizons este corect poziționată pentru „întâlnirea” ei istorică cu Pluton, care va avea loc peste cinci luni.

Cei patru sateliți galileeni

Io - Imagine  realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton - foto: ro.wikipedia.org

Io – Imagine realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton – foto: ro.wikipedia.org

Europa - Imagine  realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton - foto: ro.wikipedia.org

Europa – Imagine realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton – foto: ro.wikipedia.org

Ganymede - Imagine  realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton - foto: ro.wikipedia.org

Ganymede – Imagine realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton – foto: ro.wikipedia.org

Callisto - Imagine  realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton - foto: ro.wikipedia.org

Callisto – Imagine realizata de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton – foto: ro.wikipedia.org

Pluton – Charon
La o distanță de 422 de mln. de km (iulie 2014)
Imagini ale sistemului Pluton – Charon

A Moon over Pluto (Close up).gif
A Moon over Pluto (Close up)” de NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute – http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/PR_E12_proper_nosat_3fps.png. Sub licență Domeniu public via Wikimedia Commons.

articol preluat de pe: