Rușii vor să interzică filmele americane în cinematografe

gustar11-586x319

Politicienii ruşi intenţionează să instaureze un veritabil boicot împotriva Hollywoodului, din cauza „retoricii anti-ruse” din filmele americane.

În contextul sancţiunilor impuse Rusiei de guvernul american şi al faptului că personajele negative din multe filme americane sunt întruchipate de cetăţeni ruşi – precum oligarhul diabolic din „Jack Ryan: Shadow Recruit” şi sadicul agent KGB din „The Avengers” – un membru al Parlamentului rus a reacţionat faţă de această stereotipie negativă şi a cerut instaurarea unui boicot contra industriei americane de film, relatează The Hollywood Reporter.

Vladislav Grib, secretar general al unei comisii parlamentare ruse, a declarat: „În unele filme, retorica anti-socială şi, uneori, anti-rusă, sunt prezente, generând confuzie în rândul generaţiei tinere. Într-o vreme, filmele ruseşti întâmpinau dificultăţi în a ajunge pe marile ecrane şi, uneori, ele nu reuşeau deloc să intre în cinematografe”.

După ce o serie de filme recente, precum „The Avengers”, „Jack Ryan: Shadow Recruit” şi „A Good Day to Die Hard”, au inclus personaje negative portretizate de cetăţeni ruşi, mai mulţi membri din Parlamentul rus au solicitat adoptarea unei legi care să interzică filmele care „demonizează Rusia şi cetăţenii ruşi”.

Pe 17 septembrie, regizorul Iuri Kara a spus la începutul acestei luni că Rusia ar trebui să impună o interdicţie contra tuturor filmelor americane, până când Statele Unite vor anula sancţiunile adoptate contra Rusiei, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea. „Hollywoodul va pune presiune pe Obama şi acest lucru va duce la anularea sancţiunilor”, a adăugat el.

Un alt regizor rus, Stanislav Govoruhkin, care a fost şeful de campanie al preşedintelui Vlamidir Putin la alegerile din urmă cu doi ani, s-a declarat şi el în favoarea unor restricţii contra industriei de la Hollywood. „Cred că ar fi un lucru bun să limităm prezenţa filmelor de la Hollywood pe ecranele ruseşti”, a declarat el pe 18 septembrie, la un congres organizat de Frontul tuturor cetăţenilor ruşi, o organizaţie pro-Kremlin, pe care o conduce.

Un astfel de boicot ar reprezenta fără îndoială o veste foarte proastă pentru Hollywood. Box office-ul din Rusia reprezintă cea de-a şasea piaţă mondială, generând încasări de peste 1,3 miliarde de dolari.

În ianuarie, ministrul Culturii din Rusia Vladimir Medinsky a propus introducerea unei cote în privinţa numărului de filme străine distribuite în Rusia, iar sugestia lui a fost considerată de Occident drept „o reminiscenţă a legilor din era sovietică”.

Totuşi, producătorul de televiziune rus Alexandr Akopov spune că ar putea exista o soluţie alternativă: „Înţelegem faptul că nu putem să împiedicăm Hollywoodul să ne înfăţişeze ca pe tipii cei răi. Noi vrem doar să îi sfătuim pe producătorii de la Hollywood, sugerându-le să echilibreze puţin balanţa şi să introducă anumite personaje ruseşti pozitive în filmele pe care le lansează. Pe lângă faptul că aşa ar fi cinstit şi corect, această abordare ar menţine deschise marile ecrane din Rusia pentru filmele produse la Hollywood”.
articol preluat de pe http://independent.md