Rusia vine în sprijinul exportatorilor de armament cu 110 milioane de dolari

imageResize (3)

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)

Guvernul rus a promis, duminică, șase miliarde de ruble (110 milioane de dolari) pentru a-i ajuta pe exportatorii de armament să-și ramburseze creditele luate de la băncile rusești, un nou semn al sprijinului statului pentru companiile afectate de criza financiară din Rusia, transmite Reuters.

În ultima perioadă, Guvernul de la Moscova a luat mai multe măsuri pentru sprijini companiile de stat și băncile, dar și pentru stabilizarea rublei, însă analiștii sunt pesimiști cu privire la perspectivele economiei și monedei rusești. Rusia suferă de pe urma înjumătățirii prețului la petrol, principalul articol de export, precum și de pe urma sancțiunilor occidentale.

Guvernul de la Moscova a promis, duminică, subvenții pentru exportatorii ruși de armament, urmând ca acestea să acopere o parte din dobânzile la creditele luate de la băncile domestice, incluzând banca de stat VEB. Potrivit Executivului rus, acest sprijin se va ridica la 2,9 miliarde ruble în 2015 și la 2,94 miliarde de ruble în 2016. În comunicatul oficial nu sunt precizați exportatorii beneficiari ai sprijinului de stat, însă cel mai mare exportator rus de armament este grupul de stat Rosoboronexport.

În 2013, Rusia a vândut peste hotare armament și echipamente militare în valoare de 15,7 miliarde de dolari.

Potrivit unui raport publicat în luna martie de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace /SIPRI/ din Stockholm, în perioada 2009 — 2013, cei mai mari furnizori mondiali de armament au fost SUA (29% din exporturile mondiale), Rusia (27%), Germania (7%), China (6%) și Franța (5%). Împreună, cele cinci state au controlat 74% din vânzările mondiale de armament, iar primele două peste jumătate (56%).

Foto: (c) Rachen Sageamsak / XINHUA ARHIVA
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/