Batalia globala pentru resurse: Rusia revendica peste un milion de kilometri patrati in zona arctica, inclusiv Polul Nord

Zona revendicata de Rusia initial in 2001 si apoi in 2015
Foto: ONU

Zona revendicata de Rusia initial in 2001 si apoi in 2015
foto – ONU
articol – R.M. – HotNews.ro
4 august 2015

Rusia a revendicat oficial marti, la ONU, peste un milion de kilometri patrati in regiunea arctica, anunta AFP. In cererea depusa in fata Comisiei ONU pentru limitele platoului continental, Rusia sustine ca are drept de suveranitate asupra a 1,2 milioane kilometri patrati in aceasta regiune.

ONU a solicitat Moscovei in 2001, dupa o prima cerere, sa furnizeze mai multe dovezi pentru a-si sustine revendicarea.

Zona revendicata de Rusia este considerata strategica datorita cercetarilor care au relevat existenta unor rezerve uriase de hidrocarburi. Vladimir Putin a descris regiunea drept “zona de interes special” pentru Rusia si a ordonat sporirea prezentei militare.

Cererea Rusiei include Polul Nord si ar oferi acces la depozite de hidrocarburi estimate de guvernul de la Moscova la 4,9 miliarde de tone.

Dreptul marin in vigoare fixeaza zona economica exclusiva a unei tari la 200 de mile marine (circa 370 km) de tarm, oferindu-i suveranitate in aceasta zona pentru exploatarea resurselor. Dincolo de aceasta limita, apele sunt considerate juridic internationale.

Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia isi disputa de zeci de ani controlul rezervelor naturale din regiunea arctica.

Cererea Moscovei cuprinde o parte din dorsala Lomonosov, revendicata si de Danemarca si Canada, precum si din dorsala Mendeleev, considerata de Rusia parte integranta a continentului eurasiatic.

De la cererea din 2001, Rusia a efectuat mai multe expeditii stiintifice de anvergura pentru a colecta dovezi in sprijinul revendicarilor sale. In 2007, o expeditie a efectuat o scufundare record in adancimile oceanului Arctic, amplasand cu aceasta ocazie un drapel rusesc pe fundul apelor polare.

In paralel, Rusia si-a multiplicat manevrele militare de amploare in regiune. Doctrina militara navala ruseasca a fost modificata in iulie pentru a pune accentul pe importanta strategica a regiunii arctice.

O analiza Stratfor intitulata “Planurile Rusiei pentru suprematie arctica” arata ca militarizarea regiunii arctice, planificata de Rusia, este deja in curs de desfasurare si are asigurata finantare pentru anul 2015, in conditiile in care Ministerul Apararii de la Moscova este singurul care a scapat neafectat de reducerile bugetare provocate de problemele economice ale tarii. In aceste conditii, alte tari isi reevalueaza pozitiile in fata unei “forte regionale coplesitoare”, persistand amenintarea unui conflict armat chit ca Rusia nu are, in opinia Stratfor, intentia de a declansa ostilitati.

In regiunea arctica, Rusia este interesata din mai multe motive, dar “resursele naturale si imperativele geopolitice pure” sunt principalele mecanisme din spatele planurilor ruse: anume, rezervele nedescoperite de gaze naturale si petrol si ruta nordica din Extremul Orient catre Europa, prin Oceanul Arctic, de interes si pentru celelalte tari arctice.

Potrivit Stratfor, militarizarea Arcticii va fi un obiectiv-cheie pentru armata rusa in 2015 si ulterior. Sursa mentionata citeaza Ministerul rus al Apararii cand mentioneaza reactivarea unor baze din regiune, aceasta incluzand sisteme antiaeriene si baze pentru Flota Nordica in Novaia Zemlia, trupe in Murmansk si Iamalia-Nenetia, sisteme radar in mai multe locatii, trupe suplimentare de frontiera.

Stratfor apreciaza ca dominatia rusa in regiune a fost intarita la sfarsitul anului trecut, cand presedintele Vladimir Putin a semnat o noua doctrina militara, iar regiunea a fost pusa, in premiera, pe lista sferelor de influenta ale Rusiei.

cititi mai mult pe http://www.hotnews.ro/