Referendum 24 noiembrie – București dezvoltat pentru tine!

foto preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

 

Referendum 24 noiembrie – București dezvoltat pentru tine!


 

14 noiembrie 2024 – Nicușor Dan:

Banii orașului nu sunt distribuiți echitabil. La momentul actual, primăriile de sector primesc mai mulți bani decât Primăria Generală, deși aceasta are mai multe responsabilități. Pentru mai multe investiții în Capitală, e nevoie să schimbăm partajarea fondurilor.

 

13 noiembrie 2024 – Nicușor Dan:

Dezvoltarea Bucureștiului trebuie gândită ca un puzzle, nu ca un LEGO fără instrucțiuni. Avem nevoie de o planificare urbană coerentă, care să țină cont de întregul oraș, nu doar de interese punctuale.

Poate că dezvoltarea unui nou centru de afaceri sau a unui nou cartier rezidențial pare oportună din perspectiva unui sector, însă orice dezvoltare are un impact asupra întregului oraș.

Un nou centru de afaceri poate atrage angajați din sectoare diametral opuse sau chiar din Ilfov, de aceea este important ca dezvoltarea acestor poli să se facă într-un mod echilibrat asigurând noi rute de transport în comun pentru facilitarea accesului fără mașină personală. Un nou cartier rezidențial implică asigurarea necesarului de servicii dar și de acces la spitale de exemplu.

Pentru a putea schimba cu adevărat paradigma de trafic trebuie să schimbăm în primul rând modul în care orașul nostru se dezvoltă, iar pentru acest lucru este important ca nu numai planificarea dar și autorizarea construcțiilor să se facă centralizat pentru a putea lua în calcul imaginea de ansamblu.

Primăria Municipiului București gestionează transportul în comun, încălzirea centralizată și autorizează rețelele majore. Pentru o nouă clădire în Pipera de exemplu în acest moment este nevoie de extinderea rețelei de electricitate tocmai din Dorobanți – extindere ce afectează mult mai mult decât vecinătatea imediată luată în calcul la autorizarea construcției de sector.

Pe de altă parte pentru o planificare durabilă a orașului este important să gestionăm toate autorizațiile pentru a avea în orice moment o imagine de ansamblu a dezvoltării Bucureștiului. În acest moment elaborăm PUG și PMUD, suntem responsabili de managementul deșeurilor și de calitatea aerului dar autorizăm pe 15% din suprafața orașului.

 

5 noiembrie 2024 – Nicușor Dan:

Președintele României a promulgat astăzi legea care permite organizarea referendumului local din 24 noiembrie în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale, de către aceleași autorități publice și de către aceleași organisme electorale constituite deja pentru scrutinul prezidențial.

Asta înseamnă timp mai puțin petrecut în secția de vot de către bucureșteni cât și costuri mai mici de organizare.

Mulțumesc parlamentarilor care au inițiat proiectul, celor care l-au votat și președintelui României pentru promptitudine.

Pe 24 noiembrie este important să spunem „DA” în număr cât mai mare pentru a avea un oraș organizat și dezvoltat unitar.

 

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin “DA” sau “NU” sunt următoarele:

* “Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

* “Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

* “Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.

 

31 octombrie 2024 – Nicușor Dan:

Sediul GDS unde are loc dezbaterea despre referendum cu tema „Bucureștenii decid: 7 orașe sau unul singur? Prima dezbatere cu argumentele pe masa”.

 

22 octombrie 2024 – Nicușor Dan:

Pe 24 noiembrie vom avea referendum în București în care vă invit să răspundeți la 2 întrebări pe care le consider esențiale pentru activitatea Primăriei Municipiului. Răspund LIVE întrebărilor voastre pentru a clarifica mai multe aspecte care țin fie de organizarea, fie de efectele ulterioare ale consultării publice.