Raportul MCV – Critici la adresa Parlamentului şi a Avocatului Poporului/ ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, lăudate. Vicepreşedintele CE: România se află pe drumul cel bun

justitia-publimedia-octav-ganea

Mediafax

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul MCV privind România, prim vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, precizând că Bucureştiul se află pe drumul cel bun. Raportul consemnează progresele înregistrate de România, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele.

UPDATE 17:36 Raportul MCV – Critici la adresa Parlamentului şi a Avocatului Poporului/ ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, lăudate

Parlamentul, cele mai multe critici

Raportul MCV publicat miercuri este unul pozitiv pentru România, fiind lăudată activitatea instituţiilor judiciare, ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, cele mai multe critici fiind la adresa Parlamentului, în special pentru neridicarea imunităţii unor parlamentari, dar şi a Avocatului Poporului.

Parlamentul primeşte cele mai multe “bile negre” în raportul MCV pentru România, publicat miercuri.

“Judecătorii şi procurorii au respectat în mod constant deciziile Curţii. Deşi unele decizii au reprezentat o provocare pentru sistemul de justiţie, necesitând adaptarea metodelor de lucru, îmbunătăţirea respectului pentru drepturile fundamentale este percepută ca un pas important în consolidarea şi modernizarea sistemului de justiţie”, se arată în raport, precizându-se că în timp ce Ministerul Justiţiei a modificat în timp legile în urma unor decizii ale CC, există “cazuri clare unde Parlamentul nu a respectat deciziile CC”, un exemplu dat în raport fiind cel al senatorului PNL Akos Mora.

“Cu toate că niciuna dintre aceste încercări nu a devenit text de lege, nu a existat nicio dovadă că implicaţiile în ceea ce priveşte situaţiile de incompatibilitate sau riscurile de corupţie au fost evaluate în prealabil şi nu a existat nicio consultare cu ANI pe acest subiect”, susţin experţii europene.

O problemă “deosebită” ce implică Parlamentul este cea legată de normele privind situaţiile de incompatibilitate în cazul aleşilor locali, cum ar fi primarii.

CE critică faptul că, în cea mai mare parte a anului 2014, Parlamentul nu a răspuns cererilor DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari pentru a permite iniţierea de anchete şi aplicarea măsurilor de detenţie preventivă. “Această tendinţă a fost inversată în ultima parte a anului 2014, când Parlamentul a ridicat imunitatea mai multor parlamentari anchetaţi de DNA într-un dosar important de corupţie”, scrie în raport, adăugând că răspunsul Parlamentului la solicitările DNA pare “arbitrar şi lipsit de criterii obiective”.

Avocatul Poporului, criticat pentru necontestarea unor OUG

Ca şi precedentele rapoarte sunt amintite ordonanţele de urgenţă, menţionându-se faptul că CC a criticat numărul acestora precum şi nerespectarea criteriilor de urgenţă.

Raportul arată că actualul Avocat al Poporului, ales în aprilie cu sprijinul unui singur partid, deşi raportul MCV din iulie 2012 recomanda ca acesta să beneficieze de sprijinul tuturor formaţiunilor politice, consideră că nu trebuie să se implice în chestiuni ce privesc echilibrul puterilor în stat.

Experţii critică această atitudine a Avocatului Poporului, care a decis să nu se amestece în cazul ordonanţelor de urgenţă vizând chestiuni politice. Este dată ca exemplu OUG privind migraţia aleşilor locali, precizându-se că această chestiune ar fi putut fi clarificată mai repede, dacă Avocatul Poporului ar fi contestat ordonanţa la CC, aşa cum i s-a cerut (contestarea fiind făcută în cele din urmă de partide).

Cititi mai mult http://m.mediafax.ro/social/raportul-mcv-critici-la-adresa-parlamentului-si-a-avocatului-poporului-ani-dna-iccj-si-csm-laudate-vicepresedintele-ce-romania-se-afla-pe-drumul-cel-bun-13790372