Toni Greblă, audiat la DNA. Judecătorul CCR ar fi primit de la finul său foloase pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia

toni-greblaoctav-ganea

de Adina Vlad si Mihai Stoica – adevarul.ro

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost audiat joi dimineaţă la sediul Direcţiei Naţioanale Anticorupţie (DNA), fiind suspectat de trafic de influenţă. El a fost adus la DNA cu mandat. Greblă ar fi primit de la finul său, controversatul om de afaceri gorjean Ion Bîrcină, un autoturism BMW Seria 5, bani pentru două rochii de damă şi materiale electorale pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.

UPDATE Afaceri incompatibile cu statutul de senator şi judecător CCR

Potrivit unor surse judiciare, în perioada 2010 — 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la 18 decembrie 2013, când şi-a început mandatul la CCR) şi ulterior de judecător, s-a ocupat şi de afaceri, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate.

Astfel, el ar fi desfăşurat, în mod neîntrerupt, activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat/ administrator/ director general, în legătură cu ferma agricolă situată în comuna Teleşti (Gorj) şi, respectiv, firma Electra Balistic SRL, la care fiii săi au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Potrivit aceloraşi surse, ferma agricolă se află pe un teren înscris pe numele soacrei, iar actele de proprietate au fost semnate de către Toni Greblă, în calitate de prefect al jud. Gorj la acea dată şi respectiv de preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

UPDATE „Trebuie să vad, să întreb. Nu ştiu despre ce e vorba, nu e bine pentru CCR ce se întamplă. Nu înseamnă că e şi vinovat dacă a fost audiat. Nu primesc cu bucurie vestea. Nu este bine ce se intampla. Trebuie sa vedem despre ce e vorba. Poate o să facem un comunicat. O sa discutăm cu toţii. Dacă ar fi pus sub acuzare se suspendă din calitatea de judecător. Nu pot sa ştiu ce ar face el. Nu mi-aţi dat o veste bună deloc”, a declarat Augustin Zegrean.

Surse judiciare au declarat că a fost pus în aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecătorului constituţional, într-un dosar în care este suspectat de trafic de influenţă. Toni Greblă a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.00, fiind însoţit de anchetatori.

Întrebat de jurnalişti de ce a fost adus cu mandat la sediul DNA, Greblă a declarat: “Nu ştiu, în calitate de martor, nu ştiu din ce cauză, asta vreau să aflu şi eu. Nu am avut nicio afacere privată“.  De asemenea, judecătorul CCR a spus, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, că este “exclus” să fi primit bani de la vreo persoană pentru a lua la Curtea Constituţională o decizie în favoarea acesteia.

Potrivit unor surse judiciare, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină (controversat om de afaceri din Gorj, cunoscut drept Dan Goeru) mai multe foloase necuvenite, în perioada 2010-2015, când era senator în Parlamentul României şi, ulterior, judecător la Curtea Constituţională.

Citeste mai mult: adev.ro/nikj12

foto Mediafax

00: