Primul referendum pe Facebook. Iohannis sondează dacă Procurorul General ar trebui sau nu să intre în CSAT

iohannis

Gandul.info

În urma controverselor stârnite de propunerea sa făcută luni în faţa CSM, de a aduce Procurorul General la masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, preşedintele Klaus Iohannis a lansat azi aceeaşi idee pe contul său de Facebook cerându-le celor care îl urmăresc să se pronunţe, ca la referendum, prin DA sau NU.

Klaus Iohannis pune reluarea discuţiei despre prezenţa Procurorului General în CSAT cu statut de membru permanent cu drept de vot în contextul ameninţărilor permanente asupra unui stat, pornind indirect de la exemplul atacului terorist de ieri de la Paris. „Nu numai terorismul, dar şi corupţia şi crima organizată reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale a oricărui stat, iar procurorii se află în prima linie a luptei împotriva reţelelor ilegale de orice fel”, susţine preşedintele.

Cu acest argument lansează, neoficail, şi primul referendum online: „Am lansat recent o temă de dezbatere: ar trebui sau nu să participe şi procurorul general la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării?”, le cere el celor care îl urmăresc, în mare pare susţinători ai săi din campania electorală, să se pronunţe prin DA sau NU.

Pentru ca Procurorul Genreral să devină însă membru al CSAT este nevoie de modificarea legii, fie printr-un proiect legislativ, fie prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Victor Ponta s-a declarat deja favorabil unei astfel de modificări, fără a vorbi însă de intenţia adoptării vreunei ordonanţe.

iohannis-fb

Sursa foto: Contul oficial de Facebook al Preşedintelui României

Sondajul pe Facebook vine la o zi după ce, în încercarea de a-şi justifica ideile lansate la CSM în discursul despre Justiţie şi criticate în spaţiul public, preşedintele a confundat cu uşurinţă membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe care îl conduce cu Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, aflat în coordonarea strategică a CSAT şi în coordonarea tehnică a SRI.

Eroarea a apărut în discursul său în timpul unui interviu acordat „Adevărul LIVE” în care a revenit asupra ideii de a include instituţia Parchetului General în componenţa CSAT, prin modificarea legii. “Eu am spus că este o chestiune care ar trebui foarte bine judecată. CSAT-ul nu se ocupă numai de apărarea ţării, ci şi de securitatea naţională. Lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate ţin de securitatea naţională, mai ales în această etapă. Sper să prindem zilele în care sunt atât de puţini corupţi încât nu mai constituie o problemă de securitate naţională. În CSAT este ministrul Transporturilor, chiar cred că lucrurile de care se ocupă procurorul general sunt cel puţin la fel de importante”, şi-a argumentat el propunerea.

articol preluat de pe http://m.gandul.info