Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire – (video)

Klaus Iohannis în Republica Moldova la invitația președintelui, Nicolae Timofti

de Catalina Mihai – mediafax.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a primit felicitări din partea politicienilor pentru lupta anticorupţie din ţara noastră, moldovenii aşteptându-l în stradă cu mesajul: “Aşteptăm oferta pentru unire!”.

Klaus Iohannis s-a dus la Chişinău cu două mesaje principale, continuarea parcursului european şi promisiunea sprijinului din partea României pentru această opţiune.

De cealaltă parte, politicienii moldoveni şi-au exprimat dorinţa ca şi la ei să existe o luptă anticorupţie ca la Bucureşti.

Vizita de marţi şi miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis în R. Moldova s-a desfăşurat într-un context destul de tensionat la Chişinău, unde, în pofida formării unui nou guvern, tensiunile între principalele formaţiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leancă doreşte să-şi facă propriul partid.

Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).

Şeful statului moldovean l-a primit pe omologul român în mod tradiţional, cu pâine, sare şi vin, iar discuţiile au durat aproape două ore, timp în care cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, despre drumul european al Chişinăului şi despre situaţia din regiune în contextul crizei europene.

Klaus Iohannis i-a transmis aşteptările şi speranţele mari pe care le au faţă de Republica Moldova atât România, cât şi alte state europene. Pe cetăţenii moldoveni i-a asigurat că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Chişinăul pe drumul său european şi democratic, reamintindu-le şi beneficiile “incontestabile” ale integrării europene.

Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti şi-au continuat discuţiile şi în cursul serii de marţi, în cadrul dineului oferit de preşedintele moldovean.

Din programul vizitei nu putea lipsi nici vizita la Cricova. Gazdele au organizat pentru preşedintele român un tur al combinatului Cricova. Turul a fost efectuat cu autovehicule speciale, descoperite, pentru a putea fi văzute colecţiile de vinuri de la Cricova.

Preşedintele român s-a întâlnit, separat, cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, la această ultimă discuţie luând parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

După întrevederi, politicienii moldoveni au vorbit despre discuţiile “sincere” şi “constructive” şi au apreciat faptul că Iohannis nu a dat semne că ar avea “o tentativă de ingerinţă în afacerile interne” ale R. Moldova. În acest sens, Mihai Ghimpu a spus că, momentan, preşedintele român nu se poate amesteca în treburile moldovenilor. “Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire” atunci e altă situaţie, a mai spus Ghimpu.

De altfel, unirea a fost “doleanţa” principală a cetăţenilor moldoveni care au dorit să-l vadă îndeaproape de liderul român. Unirea, şi o luptă împotriva corupţiei pe măsura celei din România.

cititi mai mult pe http://www.mediafax.ro/politic/reportaj-presedintele-klaus-iohannis-primit-la-chisinau-cu-scandari-de-unire-video-13892912