(video) K. Iohannis: Nu voi promulga modificări la Codurile penale făcute de parlamentari în interes propriu
foto preluat de pe facebook.com
articol preluat de pe stiri.tvr.ro
K. Iohannis: Nu voi promulga modificări la Codurile penale făcute de parlamentari în interes propriu
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a explicat luni de ce a promulgat legile privind finanţarea partidelor, alegerile locale şi partidele politice şi de ce nu va promulga alte modificări legislative, cum ar fi cele referitoare la Codurile penale. El a anunţat şi că nu a promulgat modificările privitoare la incompatibilităţile aleşilor locali şi că va sesiza CCR.
Klaus Iohannis nu este de acord cu modificările făcute de parlamentari la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală şi în consecinţă, când acestea vor ajunge la el, nu le va promulga. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele ţării, luni, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis: “Nu sunt de acord cu aceste modificări, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt acte normative noi, ele trebuie să fie lăsate să funcţioneze un timp pentru a vedea dacă e nevoie de modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interes propriu. În consecinţă, dacă vor veni la promulgare astfel de modificări, nu vor fi promulgate”.
Alte declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:
-Pentru a preveni neînţelegeri sau interpretări eronate, am decis că, atunci când vin la mine legi importante sau care au dezbateri publice, să fac declaraţii legate de promulgarea sau nepromulgarea unor acte normative.
-Legile care se referă la finanţarea partidelor şi a campaniilor, la legea privind alegerile în administraţia publică locală şi cea care reglementează partidele politice: toate 3 au făcut parte dintre proiectele abordate cu partidele în cadrul consultărilor. Pentru mine este foarte important ca modificările să ducă la o îmbunătăţire a situaţiei: creşterea performanţei partidelor, a transparenţei în gestionarea banilor publici şi privaţi, creşterea performanţei clase politice româneşti. Aceste 3 legi au fost promulgate. Nu sunt legi perfecte.
-Fiecare lege în parte reprezintă un progres într-o direcţie bună. Toate 3 legi au fost promulgate pentru că le consider un câştig.
-Legea privind finanţarea partidelor a fost retrimisă în Parlament pentru că era într-o formă nesatisfăcătoare. Parlamentul a modificat legea şi a ajuns înapoi la promulgare.
-A doua lege, cea referitoare la partidele politice, conţine câteva modificări – cea mai importantă este cea la numărul de fondatori (minimum 3), se interzice noţiunea de partid local, lucru pe care-l găsesc bun. Consider că modificările sunt de substanţă, sunt benefice şi am promulgat-o.
-o sesizare de la societatea civilă: sunt limitative sau restrictive părerile la declararea unui partid ca fiind inactiv. Un partid nu poate fi radiat administrativ, ci numai prin hotărâre judecătorească.
-legea privind alegerile locale - este un progres bun faţă de vechea formă a legislaţiei. Dacă pentru alegerea consiliilor locale, primarilor şi consiliilor judeţene s-a păstrat principiul vechii legi, avem o noutate: o revenire la o formă anterioară, - alegerea preşedintelui CJ se face de către consilierii judeţeni şi nu direct de alegători. Consider că această schimbare e binevenită. În ansamblu, legea reprezintă un progres şi am promulgat-o.
cititi mai mult pe: http://stiri.tvr.ro/k-iohannis-nu-voi-promulga-modificari-la-codurile-penale-facute-de-parlamentari-in-interes-propriu_60523.html#sthash.RHgI7BOH.dpuf