(video) Planul de asistenţă financiară a Greciei se va încheia pe 30 iunie, a anunţat şeful Eurogrupului

Eurogrup - foto - stiri.tvr.ro

foto si articol – stiri.tvr.ro

Planul de asistenţă financiară a Greciei se va încheia pe 30 iunie, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Asta înseamnă că Atena va trebui să plătească până la sfârşitul lunii tranşa de 1,5 miliarde de euro către FMI, în caz contrar riscă falimentul şi ieşirea din zona euro. Decizia Eurogrupului vine după anunţul premierului elen Alexis Tsipras de organizare a unui referendum în Grecia pe tema ofertei creditorilor internaţionali.

ORA 20:40 Referendumul pe subiectul condițiilor avansate de creditorii Greciei ‘se va ține, indiferent de decizia Eurogrupului’, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, în cadrul unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande, a indicat o sursă guvernamentală citată de AFP şi Agerpres.

ORA 20:20 Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis: “Refuzul de a prelungi programul va afecta cu siguranță credibilitatea Eurogrupului ca uniune democratică și mă tem ca prejudiciul să nu fie permanent”.

Yanis Varoufakis a mai spus că ţara sa “continuă să facă eforturi pentru a se ajunge la un acord până marți”.

ORA 19:00 Planul de asistenţă financiară a Greciei se va încheia pe 30 iunie, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit AFP.

Programul de asistenţă financiară va expira marţi seară. Miniştii de Finanţe din zona euro, cu excepţia celui elen, “se vor întâlni imediat pentru a discuta consecinţele”, a mai anunţat şeful Eurogrupului, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul reuniunii extraordinare de la Bruxelles.

ORA 18:44 Miniştrii de Finanţe din zona euro au refuzat, sâmbătă, să prelungească după 30 iunie programul de asistenţă financiară a Greciei, anunţau anterior surse citate de AFP.

Zona euro “a refuzat extinderea programului de ajutor”, au precizat surse apropiate discuţiilor miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, citate de AFP.

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, cere însă Eurogrupului să extindă programul de asistenţă financiară cu câteva săptămâni pentru a permite organizarea referendumului anunţat de premierul Alexis Tsipras pe 5 iulie, scrie Reuters.

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit, sâmbătă, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia şi extinderea până în noiembrie a programului de asistenţă pentru această ţară.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/