(video) Alegeri locale în Republica Moldova, turul al doilea

Alegeri locale în Republica Moldova - foto - stiri.tvr.ro

foto si articol – stiri.tvr.ro

27 Iunie 2015

Duminică, în Republica Moldova are loc al doilea tur al alegerilor locale. Peste 450 de localităţi îşi aleg primarii, însă bătălia cea mai importantă se duce pentru fotoliul de edil al capitalei. Acolo, candidatul pro-european, Dorin Chirtoacă şi candidata pro-rusă, Zinaida Greceanîi, sunt umăr la umăr. Ioana Matei a relatat de la Chişinău pentru Telejurnal.

Locuitorii din Chişinău nu aleg numai între doi candidaţi, ci şi între două direcţii geopolitice.

Pe de-o parte, au opţiunea pro-europeană. Adică pe liberalul Dorin Chirtoacă. El este primarul în funcţie şi vrea să obţină acum un al treilea mandat. În 2007, când a ajuns la cârma oraşului, era cel mai tânăr primar de capitală din Europa. S-a remarcat printr-o poziţie fermă pro-occidentală şi anti-rusă.

Adversara lui Chirtoacă este Zinaida Greceanîi, candidata partidului socialiştilor. Pentru cetăţenii din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi este opţiunea pro-rusă. Ea a fost premier în 2008-2009, în timpul guvernării comuniste. Cabinetul condus de ea a avut o relaţie mai mult decât amicală cu Moscova.

În primul tur al alegerilor locale de acum două săptămâni, Dorin Chirtoacă a obţinut 37,6% dintre voturi, iar Zinaida Greceanîi 35,7 %. E o diferenţa foarte mică, de mai puţin de două procente. Deci lupta este strânsă.

Străzile din Chişinău sunt pline de panouri electorale ale celor doi candidaţi.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/