Peste 10.000 de clujeni la marșul de solidaritate cu diaspora.

cluj-protest-marko-laszlo-300x199

Claudiu Padurean

Centrul Clujului s-a transformat în scena unui protest anti-Ponta. Peste 10.000 de oameni, potrivit organizatorilor și peste 8.000, potrivit forțelor de ordine, au ieșit în stradă pentru a cere demisia premierului Victor Ponta și a ministrului de Externe, Titus Corlățean, dar și organizarea corectă a turului al II-lea al alegerilor. ”Ponta, nu uita că Ardealul nu te vrea” a fost lait-motivul serii.

”Am venit aici pentru viitorul copiilor mei. Din cauza acestor nemernici din Guvern au trebuit să plece din țară”, a spus o pensionară care a venit la protest. ”Este inadmisibil modul în care și-au bătut jos de noi în 2 noiembrie”, a adăugat un tânăr care agita un steag tricolor, în timp ce scanda ”O dorință sinceră / România liberă!”

Cei mai mulți dintre protestatari au spus că își manifestă solidaritatea cu românii din diaspora și cu studenții care au fost împiedicați să voteze acum o săptămână. Protestatarii au venit cu pancarte și cu drapele naționale, iar unii au adus și baloane cu Mickey Mouse. De altfel, ”Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse” a fost una dintre scandările preferate ale protestatarilor.

Marșul de protest a avut loc în centrul istoric al Clujului, iar oamenii au pornit în marș din Piața Unirii pe Bulevardul Eroilor, apoi pe strada 21 Decembrie 1989, unde oamenii au cerut demisia Guvernului.

FOTO & VIDEO: Márkó László‎ & Claudiu Pădurean

cluj protest marko laszlocluj protest marko laszlo 2cluj protest 6cluj protest 5cluj protest 4articol preluat de pe http://romaniacurata.ro/

Party în Transilvania. Clujenii au ieşit să protesteze împotriva lui Victor Ponta, la fel ca orădenii sau braşovenii

de Teodora Demian

00114720_large

Au fost convocați pe Facebook și au venit, cu miile. În jur de 10.000 de clujeni s-au strâns sâmbătă seara în centrul orașului, pentru a protesta împotriva guvernului Victor Ponta. Printre scandări s-au numărat inclusiv “Ponta, nu uita, ești mai rău ca ebola!” și “Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit!”.
Protestul a fost programat inițial la ora 18:00, dar apoi inițiatorii au convins autoritățile locale să le acorde o jumătate de oră în plus. Totuși, la ora de start numai câteva sute de persoane erau prezente la locul de întâlnire.

Primele scandări s-au făcut auzite, destul de timid, pe la 17 :37, moment în care în Piața Unirii se aflau în jur de 400-500 de clujeni, după care au tot venit. La 18 :30 centrul orașului gemea de lume, în jur de 10.000 de oameni scandând la apogeul manifestației împotriva guvernului.

Elevi, tineri, bătrâni, singuri, împreună cu prietenii, de mână cu partenerul de viață, cu sugari în brațe sau cu copii în spate, cu bicicletele lângă ei sau în unele cazuri, alături de patrupede, clujenii au profitat de ocazie pentru a scanda lozinci anti-Ponta, dar și pentru a-și manifesta susținerea față de românii din diaspora.

00114713_large

Înarmați cu bannere și pancarte și ajutați, pe ici pe colo, de câte-o vuvuzelă, urlau cât îi țineau plămânii „Jos Ponta!” , “PSD, frica ta se numește DNA!”, “Corlățeanu demisia!”, “Jos gheara de pe justiție!”, „Victoras ești pe făraș!” „Vor să voteze, lăsați-i să voteze!” „Românii nu votează, Ponta fraudează!”, „România ieși la vot, dacă nu vrei peședinte mafiot!”, “Victor Ponta pentru noi este Iliescu doi!” sau “Respect diapora!”.

La 18 fix, protestatarii au început să intoneze imnul României, după care s-au deplasat pe bdul. Eroilor, scandând în continuare mesaje anti-Ponta, iar, din loc, în loc, huidiund. În momentul în care cei din față au ajuns în fața cinematografului Victoria, protestul luase o amploare atât de mare încât oriunde întorceai privirea era plin de oameni, întreg bulevardul Eroilor fiind o mare de capete umane.

Urmând cu strictețe traseul prestablit, clujenii s-au îndreptat mai departe spre bdul. 21 Decembrie 1989, de unde au luat-o în coloană pe banda de autobuze, înapoi spre Piața Unirii. În această zonă, în rândurile protestatarilor s-a infiltrat purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra. A discutat câteva minute cu jandarmii de pe margine, după care a mers o perioadă în fața coloanei, fără să instige mulțimea, însă.

00114714_large

În jurul orei 19:15, grupul a reajuns pe Eroilor, la Lupoaică. Scandările clujenilor erau din ce în ce mai îndrăznețe, din mulțime răsunând urlete de “Jos Corupția!”, “Ponta, nu uita, ești mai rău ca ebola!”, “Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit!”, “Ponta, nu uita, de Crăciun la DNA!”sau “Rânjet comunist, viitorul trist!”. Între manifestanți s-au putut observa și liderul tineretului liberal, consilierul local Ioan Bîldea, respectiv consilierul județean Mihai Seplecan.

Deși în mare parte tineri, printre cei ieșiți în stradă s-au numărat și câțiva pensionari, unul dintre ei venit din Ungaria, alături de o cunoștință de-a sa din Cluj. “Noi am venit din cauza corupției, pentru că sunt hoți cu toții și pentru că e inadmisibil ce se întâmplă. Am venit și pentru cei din diaspora, am și eu copii, am și eu nepoți, vreau o viață mai bună pentru ei. Sunt și eu pensionară, dar nu se justifică ce fac ei acum, este inadmisibil ce se întâmplă”, a spus aceasta.

Pe alții protestul i-a prins în pat, în pijamale, vizionând evenimentele care se petreceau chiar sub balconul lor la televizor. Totuși, scandările i-au convins să se îmbrace și să se alăture lor. “Am venit și eu când am văzut, împreună cu soția. De fapt am venit după ea, că mi-a luat-o înainte”, a relatat și Laurențiu, un domn jovial de 59 de ani.

Nu au lipsit nici cei care au ales să iasă în stradă în semn de solidaritate pentru cei plecați în afara țării, nici cei care și-au luat copiii în brațe și au pornit la marș în speranța că vor reuși să creeze o Românie mai bună pentru copiii lor, adr nici cei abia trecuți de vârsta majoratului, pentru care protestul a fost mai mult un prilej de a se simți implicați în ceva. “Nu știu ce să zic, pur și simplu nu-mi place de Victor Ponta pentru că este dintr-un partid de stânga, consider că a fost plagiator, nu merită să fie prim-ministru și nici președinte”, a povestit un tânăr de doar 18 ani.

00114715_large

Încet, protestul a început să-și piardă din vigoare, iar rândurile să se micșoreze de la minut la minut. După cum era programat, manifestația s-a încheiat înainte de ora 20:00, moment în care mai rămăsesera abia 500 de persoane în zonă, din care o parte au ales să se alăture monarhiștilor clujeni, care, cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, au lansat 1000 de lampioane tricolore în cinstea Regelui Mihai.

Proteste similare au avut loc și în alte oraşe din Transilvania, la Timişoara şi Arad, dar şi la Bucureşti şi Iaşi. Seria de manifestații anti-Ponta va continua și vinerea viitoare. La jumătate de oră de la începerea protestului de la Cluj, pe rețeaua de socializare Facebook a apărut un alt eveniment prin care românii din Cluj, Brașov, Iași, Timișoara și București sunt chemați să iasă în stradă în 14 noiembrie.

articol preluat de pe http://ziuadecj.realitatea.net/