Oameni noi în politică – Inițiativă cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică

Oameni noi în politică - Inițiativă cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică - foto preluat de pe www.facebook.com

Oameni noi în politică – Inițiativă cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe oameni-noi.ro

 

 

Cine suntem?

26 de organizații civice și 4 partide politice, împreună pentru inițiativa unui proiect de lege de reformă a legislației electorale.

 

România se schimbă cu legi și oameni noi în politică

30 de organizații din România sunt împreună pentru un scop legitim: puterea votului tău!

 

Grupul de inițiativă

Toți membrii Grupului de inițiativă respectă caracteristicile impuse de lege de a nu fi aleși în funcții prin vot universal, nici membri de Guvern ori persoane numite de prim-ministru și nici persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

 

Ce propunem?

Propunem 7 modificări al căror scop este să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să imbunătățească oferta politică. Acestea sunt grupate în 3 pachete plus o inițiativă-cadru care susține întregul demers.

Măsură-cadru

1 – Asigurarea unor alegeri corecte

Nu de puține ori cetățenii au semnalat nereguli săvârșite în timpul procesului de vot – persoane care votează în mai multe secții întrucât nu se află în localitatea de domiciliu, dispariția nejustificată a unor buletine de vot, persoane despre care se menționează că au votat, deși nu mai trăiesc, sau numărarea greșită a voturilor sunt doar câteva exemple.

Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune impunerea la nivel legislativ a două dintre cele mai importante măsuri luate de guvernul tehnocrat în 2016 pentru asigurarea corectitudinii alegerilor:

– Implementarea unui sistem informatic de monitorizarea a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal: reprezentanții biroului electoral vor transmite către un server central datele persoanei care se prezintă la secția de vot pentru a vota.

Dacă aceasta a mai votat deja în altă secție de vot, fapta va fi semnalată imediat, votul fiind oprit, iar organele de urmărire penală fiind imediat sesizate.

– Procesul de numărare a voturilor va fi integral filmat, de la deschiderea urnelor și până la părăsirea localului secției de vot, descurajând orice membru al biroului electoral care intenționează să eludeze normele pentru desfășurarea corectă a alegerilor și permițând o investigare mai eficientă, pe baza filmărilor, a oricărei nereguli identificate ulterior.

Reprezentarea politică

2 – Alegerea primarilor în două tururi

Organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru a fi siguri că primarul ales are susținerea a mai mult de jumătate dintre locuitori.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

3 – Dublarea numărului de parlamentari aleși de diaspora

Aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial în străinătate. Ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

4 – Vot liber pentru românii aflați în străinătate

Cetățenii aflați în străinătate, dar care au păstrat domiciliul oficial în țară vor putea vota oriunde în străinătate pentru reprezentanții județului din care provin
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

Egalitate de șanse

5 – Eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare

Reglementarea actuală defavorizează partidele mici și inițiativele politice locale sau regionale. Susținem ca accesul unor persoane noi în politică să devină mai ușor.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

6 – Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri

Accesul la competiție al partidelor noi poate fi ușurat. Prezența cât mai multor competitori în alegeri înseamnă mai multe idei, mai multă dezbatere, mai multe opțiuni pentru alegători.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

Calitatea reprezentării politice

7 – Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise)

Alegătorul va putea să voteze și pentru un anumit candidat al unui partid, indiferent de poziția sa pe listă. Dispar candidații „de umplutură” și locurile „sigure”, iar orice candidat de pe orice listă devine o opțiune pentru alegători.
cititi mai mult pe oameni-noi.ro

Vezi întreaga expunere de motive și legea pentru modificarea unor acte normative în materie electorală.

 

Etapele proiectului

- 26 de organizații civice și 4 partide politice propun o inițiativă legislativă cetățenească pentru a duce în Parlament un proiect de reformă a legislației electorale

- Propunerea legislativă este trimisă pentru aviz la Consiliul Legislativ

- Consiliul Legislativ a avizat pozitiv propunerea pe 2 iulie 2018

- Proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial

- Începe strângerea a cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București

- Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament

- Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate

- Începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și al Senatului

- Propunerea legislativă este adoptată și trimisă Președintelui spre promulgare

 

 

Susține inițiativa!

În septembrie am început strângerea celor 100.000 de semnături cerute de lege pentru ca proiectul să ajungă în Parlament. Înscrie-te ca voluntar sau donează.

Donează

Înscrie-te ca voluntar și strânge semnături

Ca voluntar nu îți vom cere să stai pe stradă cu zilele, ci doar te vom ruga să aduni între 10 și 30 de semnături de la rude și prieteni. Dacă poți mai multe, îți vom fi recunoscători. Înscrierea în pagină nu echivalează cu o semnătură.
mai mult detalii aici

 

Liste de semnături

Ajută la strângerea semnăturilor. Fiecare semnătură contează. Descarcă lista corespunzătoare județului tău
descarca de aici oameni-noi.ro

 

Centre de colectare

Poți depune listele cu semnături la unul dintre centrele din listă sau le poți trimite prin curier la una dintre adresele:
- Inițiativa România, Str. Louis Blanc, nr. 10, Sector 1, București, C.P. 011752
- Platforma România 100, Piața Pache Protopopescu, nr. 9, Sector 2, București, C.P. 021401
- USR, Bd. Aviatorilor, nr. 9, Sector 1, București, C.P. 011852
detalii aici

 

cititi mai mult pe oameni-noi.ro